Editia 86 a din istoria galei Oscar va avea loc duminica seara, la Dolby Theatre din Los Angeles,fiind caracterizata de multe detalii notabile sau insolite.
Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar ("Teapa in stil american/ American Hustle"), Jennifer Lawrence este cea mai tanara actrita selectata de cel putin trei ori la trofeele Academiei americane (dupa "Mainile tatalui meu/ Winter's Bone" si "Scenariu pentru happy-end/ Silver linings playbook"), potrivit Mediafax.
Megan Ellison, de doua ori nominalizata anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun film - "American Hustle" si "Ea/ Her", este al patrulea producator de film (si prima femeie producator) nominalizata de doua ori in acelasi an in aceasta categorie, dupa Francis Ford Coppola, Fred Roos si Scott Rudin.
In 2013, "Scenariu pentru Happy-end", de David O. Russell, a fost primul film de la "Reds", de Warren Beatty (1981), care a obtinut nominalizari la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", precum si cele patru categorii de interpretare. Regizorul repeta reusita anul acesta, cu "American Hustle".
Nominalizata la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin ("Tinutul din mijlocul verii/ August: Osage County"), Meryl Streep si-a doborat anul acesta propriul record. In categoriile de interpretare, ea detine cele mai multe nominalizari - 18. Ea este urmata in top de Katharine Hepburn si Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 15:51
"Elysium", de Neill Blomkamp, "Gravity", de Alfonso Cuaron, si "Iron Man 3", de Shane Black, se numara printre lungmetrajele care au fost incluse pe lista scurta de propuneri pentru nominalizari la premiul Oscar pentru cele mai bune efecte speciale.
Astfel, "Elysium", de Neill Blomkamp, "Gravity", de Alfonso Cuaron, "Iron Man 3", de Shane Black, "Legenda calaretului singuratic/ The Lone Ranger", in regia lui Gore Verbinski, "Oblivion. Planeta uitata/ Oblivion", de Joseph Kosinski, "Star Trek In intuneric 3D/ Star Trek Into Darkness", de J.J. Abrams, "Thor: Intunericul/ Thor:The Dark World", de Alan Taylor, "Cercul de foc/ Pacific Rim", de Guillermo del Toro, "Ziua Z: Apocalipsa/ World War Z", in regia lui Marc Forster, si "Hobbitul: Dezolarea lui Smaug/ The Hobbit: The Desolation of Smaug", de Peter Jackson, sunt cele zece filme selectate pe lista scurta de propuneri pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru efecte speciale, informeaza variety.com.
Totodata, Academia de film americana a anuntat cele 15 filme incluse pe lista scurta de propuneri pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.
Pe aceasta lista scurta se regasesc: "Actul de a ucide/ The Act Of Killing", de Joshua Oppenheimer, Anonymous si Christine Cynn, "The Armstrong Lie", de Alex Gibney, "Blackfish", de Gabriela Cowperthwaite, "The Crash Reel", de Lucy Walker, "Cutie And The Boxer", de Zachary Heinzerling, "Dirty Wars", de Rick Rowley, "First Cousin Once Removed", de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 19:32
Transmisiunea decernarii premiilor Oscar 2013 a reusit sa inregistreze cea mai buna audienta din ultimii trei ani, aproximativ 40,3 milioane de telespectatori americani urmarind in direct ceremonia, in ciuda faptului ca prestatia gazdei Seth MacFarlane a fost amplu criticata.
Potrivit datelor oferite de Nielsen, show-ul a inregistrat, in comparatie cu audienta masurata anul trecut, o crestere cu 11% in randul publicului comercial (cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani) si cu 34% in randul publicului masculin cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani.
Anul trecut, cand Billy Crystal a indeplinit sarcina de prezentator principal al galei Oscar, pentru a noua oara in cariera sa, 39,3 milioane de telespectatori au urmarit emisiunea.
Seth MacFarlane, creatorul serialului "Family Guy" ar putea intra insa in istorie drept cel mai prost prezentator al unei gale Oscar, dupa o noapte de glume catalogate drept lipsite de gust, despre gay, evrei si nuditate feminina.
Oscar 2013: Lista completa a castigatorilor
Ce a scris presa de profil
Astfel, publicatia Rolling Stone a scris ca alegerea lui Seth MacFarlane a fost una nefericita si, totodata, una dintre cele mai proaste idei, gala premiilor Oscar fiind transformata "intr-un show de varietati in stilul MacFarlane".
De asemenea, Liga Antidefaimare, care militeaza impotriva antisemitismului, a spus ca este "trist si crud" ca gala a folosit "stereotipuri anti-evrei pentru a face glume".
MacFarlane, in... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:35
Thrillerul "Argo", de Ben Affleck, a primit Oscarul pentru cel mai bun film, in timp ce drama "Life of Pi", de Ang Lee, conduce in topul castigatorilor, cu patru trofee, la cea de-a 85-a gala a premiilor acordate de Academia de film americana, care a avut loc la Los Angeles.
Thrillerul "Argo" fusese nominalizat la sapte premii Oscar si a mai fost recompensat cu trofeele pentru cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun montaj.
Drama "Life of Pi", nominalizata la 11 categorii, a primit cele mai multe premii Oscar, patru, printre care si cel pentru cel mai bun regizor - taiwanezul Ang Lee.
Desi conducea in topul nominalizarilor, cu selectii in 12 categorii, lungmetrajul "Lincoln", regizat de Steven Spielberg, a primit doar doua premii, printre care si cel pentru cel mai bun rol principal masculin - Daniel Day Lewis, recompensat pentru a treia oara de Academia de film americana.
Filmul "Silver Linings Playbook", nominalizat in opt categorii de premii, a primit doar un trofeu, cel pentru cea mai buna actrita in rol principal, Jennifer Lawrence.
De asemenea, musicalul "Les Miserables", nominalizat tot la opt categorii de premii, a primit trei trofee Oscar, inclusiv pentru cea mai buna actrita in rol secundar - Anne Hathaway.
Fara a constitui o surpriza, lungmetrajul austriac "Amour", de Michael Haneke, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film strain.
Cea de-a 85-a gala a premiilor Oscar a avut loc duminica noapte, la Dolby Theatre (fostul Kodak... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 08:14
Gala premiilor Oscar detine un rol central in lumea cinematografiei mondiale, iar acest spectacol media este analizat din toate punctele de vedere, de la calitatea productiilor cinematografice premiate, la glumele prezentatorilor sau vestimentatia participantilor la gala.
Desi au existat anumite editii caracterizate prin predictibilitate, Oscarurile au oferit si continua sa ofere o multitudine de surprize. Spre exemplu, recordul pentru cele mai multe premii Oscar si nominalizari este detinut de Walt Disney, creatorul cunoscutului personaj Mickey Mouse, care a primit de-a lungul vietii 59 de premii si nominalizari la Oscar, informeaza Mediafax.
Editia 2013 este si ea marcata de doua premiere: cea mai in varsta si cea mai tanara nominalizata in categoria "rol principal feminin" - Quvenzhane Wallis, 9 ani, pentru "Beasts of the Southern Wild", si Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru "Amour".
Cea de a 85-a editie va avea loc duminica seara, la Dolby Theatre din Los Angeles (fostul Kodak Theatre, care in 2012 a purtat numele de Hollywood and Highland Center). Va prezentam o trecere in revista a istoriei premiilor Oscar, in cifre:
19 nominalizari nu garanteaza un premiu Oscar
- 22 de trofee competitive si 4 premii onorifice reprezinta recordul pentru cele mai multe Oscaruri castigate, record detinut tot de Walt Disney, care este si persoana care a primit cele mai multe premii intr-un an: 4 trofee. De asemenea, femeia care a castigat cele mai multe premii Oscar este... mai mult
Duminica, 24 Februarie 2013, ora 09:30
Batalia pentru cel mai bun film al anului 2012 va fi stransa, in conditiile in care atat filmul lui Steven Spielberg "Lincoln", cat si "Argo" al lui Ben Affleck sunt considerate a avea sanse puternice la castigarea marelui premiu.
Cei 5.856 de membri ai Academiei de film americane, care organizeaza gala premiilor Oscar din 1929, au avut timp sa se gandeasca pana marti seara pentru a-i desemna pe fericitii castigatori ai pretioaselor statuete, care vor fi decernate duminica, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles, relateaza AFP, conform Mediafax.
Daca in ultimii ani reprezentantilor Academiei de film americane li s-a putut reprosa faptul ca alegerile lor au fost prea previzibile, situatia este complet diferita in 2013, intrucat competitia din mai multe categorii ramane deschisa, incepand cu categoria "cel mai bun lungmetraj".
Succesorul filmului francez "The Artist" - a carui victorie de anul trecut la gala Oscarurilor nu a facut altceva decat sa confirme pronosticurile unanime - pare ca va fi decis in urma unui "duel" intre "Lincoln" si "Argo", iar niciunul dintre aceste lungmetraje nu duce lipsa de atuuri pentru a castiga aceasta lupta.
Filmul "Lincoln", care a parut multa vreme favoritul natural in cursa pentru Oscar, are de partea lui cele 12 nominalizari primite si prestigiul asociat cu subiectul peliculei - abolirea sclaviei de catre cel mai venerat dintre presedintii americani - si cu regizorul sau, Steven Spielberg, care insa nu a mai castigat un... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:26
Cele mai cunoscute premii din lumea filmului decernate de Academia de film americana se vor numi in acest an doar "Oscaruri", organizatorii preferand, din motive de marketing, aceasta denumire celei traditionale de "Academy Awards".
Academia americana nu a confirmat deocamdata aceasta modificare - care se va produce duminica, in anul in care va avea loc cea de-a 85-a gala de decernare a mult ravnitelor statuete , anuntata intr-un interviu acordat site-ului The Wrap de coproducatorul ceremoniei, Neil Meron, conform AFP, citata de Mediafax.
"Vom redenumi toate aceste lucruri. Nu vom mai numi ceremonia 'The 85th Academy Awards' ('A 85-a gala a premiilor Academiei'), o titulatura care pare putin cam inchistata. Se va numi 'Gala Oscarurilor'", a declarat Neil Meron.
De altfel, nicio referire la denumirea "Academy Awards" nu mai este vazuta, de mai multe saptamani, pe afisele, programele si in comunicatele organizatiei.
Un purtator de cuvant al Academiei de film americane a refuzat sa confirme aceasta schimbare, dar a subliniat faptul ca institutia "foloseste termenii 'Academy Awards' si 'Oscars' intersanjabil". "Noi incepem sa studiem modalitatile in care vom face campania de marketing pentru anul viitor inca din primavara anului in curs", a adaugat el.
Cu toate acestea, afisul ceremoniei din 2012 anunta cu mandrie "84th Academy Awards" ("A 84-a editie a premiilor Academiei"). In acest an, deasupra fotografiei cu Seth MacFarlane, prezentatorul galei, troneaza... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 11:21
Aproape jumatate dintre lungmetrajele aflate in cursa pentru premiul Oscar la categoria "cel mai bun film" au ca subiecte pagini decisive din istoria Statelor Unite ale Americii.
"Lincoln", de Steven Spielberg, un film ce prezina lupta dusa de presedintele american Abraham Lincoln pentru abolirea sclaviei, ar putea servi drept sursa de inspiratie pentru oamenii politici americani, prin prisma abilitatii celebrului sef de stat de a obtine sprijinul Congresului, dincolo de granitele partizanatului politic.
Sclavia si Razboiul Civil american reprezinta punctele centrale si in cel mai recent film regizat de Quentin Tarantino, "Django dezlantuit/ Django Unchained", ce prezinta aventurile unui sclav devenit vanator de recompense, care incearca sa isi elibereze sotia din ghearele personajului malefic interpretat de Leonardo DiCaprio.
O incursiune in istorie nu inseamna neaparat ca producatorii unui film au respectat cu fidelitate evenimentele: "Argo", de Ben Affleck, care prezinta operatiunea de salvare a unor diplomati americani, ramasi captivi in Teheran in timpul Revolutiei iraniene, a fost criticat pentru micile "derapaje" istorice pe care le contine, iar CIA a criticat includerea unor scene de tortura in pelicula "Zero Dark Thirty", regizata de Kathryn Bigelow, care reconstituie misiunea de urmarire si de capturare a teroristului Osama ben Laden. mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 10:08
Nominalizarile pentru a 85-a ceremonie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie, cu cinci zile mai devreme decat se pregatise. Ceremonia de decernare a premiilor Oscar se va desfasura pe data de 24 februarie 2013 la teatrul Dolby din Hollywood, a informat marti Academia de Arte si Stiinte ale Cinematografiei.
In luna martie, Academia, care acorda in fiecare an cele mai prestigioase premii din cinematografie, anuntase ca lista cu nominalizarile la Oscar va fi facuta publica pe 15 ianuarie 2013. Data a fost apoi fixata mai devreme pentru a lasa mai mult timp intre anuntarea candidatilor si ceremonia propriu-zisa.
"Pentru a da mai mult timp membrilor (din industria filmului) si publicului sa vada filmele selectionate, Academia va anunta nominalizarile pe 10 ianuarie", se spune intr-un comunicat al institutiei.
Cei circa 6.000 de membri ai Academiei Oscarurilor vor incepe sa voteze, pentru prima oara electronic, pe 17 decembrie.
Filmul "Dupa dealuri" de Cristian Mungiu, dublu premiat in mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria Cel mai bun film strain.
Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost pelicula "Morgen" de Marian Crisan. mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 10:15