Premierul Mihai Tudose a declarat ca se va intalni cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) abia in luna ianuarie, deoarece asteapta sa vada cum va incheia sistemul bancar acest an fiscal. Prim-ministrul a mai spus ca s-a saturat ca "niste oameni de pe acolo sa tot arunce in aer tot felul de lucruri publice", iar atunci cand sunt intrebati sa spuna ca vorbisera in nume personal.
Intrebat, intr-un interviu difuzat sambata la Antena 3, daca va avea o intrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Mihai Tudose a raspuns: "Da, am primit o scrisoare de la domnia sa, o sa-i dau curs dupa ce se termina acest an. Sa vedem cum inchide sistemul bancar acest an fiscal, care a fost rolul Bancii Nationale a Romaniei, fiindca, repet, este Banca Nationala a Romaniei, nu a cuiva. Si pe baza acestor analize, tot in ianuarie, o sa avem si o intalnire si o sa va fac si public imediat concluziile, fiindca eu (...) m-am cam saturat ca niste oameni de pe acolo sa tot arunce in aer tot felul de lucruri publice si cand ii intrebi - (spun ca - n.red.) au vorbit in nume personal. Pai, du-te, frate, acasa, daca tot esti persoana fizica!".
Totodata, seful Executivului a spus ca BNR "poate sa intervina" pe piata, atunci cand este necesar.
"Eu vreau sa-si faca treaba ca Banca Nationala a Romaniei, a Romaniei, repet. Nu este banca nationala a bancilor din Romania", a mai afirmat premierul Tudose.
In luna noiembrie, Mihai Tudoase apreciase ca BNR poarta o parte din vina... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 13:46
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de luni, anunta ca a luat act de declaratiile publice ale prim-ministrului Mihai Tudose si isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu acesta pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale, potrivit unui comunicat al Bancii Centrale.
"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaratiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, in legatura cu activitatea Bancii Nationale. In continuarea bunei colaborari institutionale existente, Consiliul de Administratie al BNR isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale", se spune in comunicat.
BNR mentioneaza ca mandatul bancii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului si a opiniei publice in legatura cu activitatea sa. In acest sens, BNR publica Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflatiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiara si Minute de politica monetara dupa fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentand in mod transparent activitatea bancii centrale, in corelatie cu evolutiile economice si financiare interne si internationale.
"BNR isi indeplineste obiectivele si atributiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 si a articolului... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:12
Banca Nationala a Romaniei a reactionat dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca Banca Centrala poarta o parte din vina pentru cresterea euro din ultima perioada.
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus, la Realitatea TV, ca este surprins de declaratiile primului ministru, pentru ca s-au cheltuit multi bani pentru sustinerea leului.
"Sunt cel putin surprins de aceste declaratii. Cheltuim prea multi bani pentru sustinerea leului. Singurul instrument care ne mai ramane este sa majoram dobanda-cheie. Nu stiu daca premierul ne recomanda sa facem acest lucru. Nu am o pozitie oficiala pe acest subiect, dar cred ca Consiliul de Administratie va avea un punct de vedere si o intalnire cu primul ministru. Daca asta isi doreste de la noi, sa majoram dobanda de politica monetara...", a declarat Dan Suciu.
El a reactionat si la acuzatia premierului ca in primavara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale bancilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din tara".
"Sa-i explicam si ce este cu acea eliberare de rezerve minime obligatorii (RMO - n.red), ce s-a intamplat in mai nu are cum sa influenteze lucrurile in octombrie. Bancile au avut profit in fiecare an, nu profit impozitabil, ci contabil. Nu am vazut o schimbare in atitudinea bancilor in ultima perioada, nu e nimic de reprosat, asta nu tine de BNR", a explicat Dan Suciu.
Citeste mai departe despre "BNR... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 10:56
Premierul Mihai Tudose a sustinut, joi seara, ca BNR poarta o parte din vina pentru cresterea euro din ultima perioada.
Moneda euro a avut maxime istorice in cursul lunii noiembrie, cea mai ridicata cotatie fiind de 4,6551 lei, in 21 noiembrie.
Intrebat de ce creste euro, premierul a replicat: "Am o parte din explicatie, pentru cealalta va recomand sa vorbiti cu BNR, care ar trebui sa fie atenta pe aceste lucruri. BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o", a spus premierul invitat la Antena 3.
"In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (aceste depozite - n. red.) la 8%". Prin urmare, a relatat Tudose, s-au scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara.
"Ei au avut lei, i-au schimbat in euro, ca sa-i scoata din tara", a explicat seful Executivului cum de s-a ajuns in aceasta situatie.
"Bancile au creat acest lucru. Nu am ceva impotriva bancilor, este un proces normal", a mai spus premierul, adaugand ca, practic, BNR le-a dat voie bancilor sa scoata din rezerve.
"Vorbim de separarea puterilor in stat. Am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Cred ca va trebui sa avem o discutie foarte asezata si foarte serioasa despre ce se intampla si care ar trebui sa fie rolul BNR", a adaugat Mihai Tudose.
Premierul a recunoscut ca au existat si alti factori "obiectivi", care pot explica cresterea euro.
"S-au... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 23:06
Economistul Florin Citu, senator PNL, avertizeaza ca "gasca de analfabeti economic din PSD, in frunte cu Liviu Dragnea si Mihai Tudose", a lansat un atac la adresa Bancii Nationale in incercarea de a se "spala pe maini de dezastrul economic in care impinge Romania" si de a pune mana pe Banca Nationala, care, in realitate, "isi face treaba".
"Dragnea si PSD vor sa dea vina pe BNR pentru scaderea in perioada urmatoare a dinamicii cresterii economice. Nu vor ca romanii sa dea vina pe PSD-isti si masurile lor devastatoare pentru economie. Aceasta gasca oportunista si iresponsbila care ne conduce astazi vrea sa se spele pe maini de dezastrul economic in care impinge Romania (...)
Preluarea BNR de PSD este inevitabila, in opinia mea. Iar prin aceasta preluare avem imaginea completa a unui plan diabolic de instaurare a dictaturii PSD-iste inceput cu multi ani in urma. Totul a inceput cu preluarea Curtii de Conturi. Iar dupa aceea au fost inrolate rand pe rand toate institutiile care puteau sa-i faca pe PSD-isti sa raspunda pentru furtul banului public (CCR, ASF, etc) ", semnaleaza intr-o postare pe Facebook Florin Citu, sub titlul "Lectia de economie pentru toti".
Senatorul liberal spune ca "PSD, Dragnea, Tudose si alti cativa analfabeti economic au inceput un atac fara substanta economica asupra BNR", iar "gasca PSD-ista are doua motive", primul fiind intentia de a-l inlocui pe guvernatorul Mugur Isarescu cu Florin Georgescu sau Liviu Voinea.
"Da, exact... mai mult
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 11:33
Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, ca Banca Nationala a Romaniei trebuia sa fie mai atenta in ce priveste situatia bancilor si sa traga un prim semnal de alarma, in conditiile in care poate sa influenteze legislatia in domeniu.
"Eu vreau ca bancile sa isi plateasca darile la stat. Toate. Jumatate sunt foarte serioase, au inteles despre ce e vorba, au inteles mai demult. Jumatatea cealalta tot incearca sa ne convinga ca nu au profit. Nu merge! Nu mi se pare normal sa spui ca esti o banca care nu ai profit", a declarat prim-ministrul pentru Digi 24.
Intrebat care sunt bancile cu probleme, a spus ca nu poate spune acest lucru acum, fiind in curs o serie de investigatii ale ANAF. Premierul a mai precizat ca nu a discutat cu BNR despre aceasta problema.
"Nu am discutat cu BNR fiindca eu (...) consider ca BNR trebuia sa fie mai atenta. BNR spune astazi ca bancile au respectat legislatia, BNR fiind unul dintre principalii factori care pot influenta legislatia in domeniu si sa fie primul care trage semnalul de alarma: 'Domnule, uite ce se intampla la noi in sistem! E cu gauri si permite unor bani sa se scurga pe acolo. Hai sa facem ceva impreuna!'
Nu. BNR tot a iesit si a incercat sa ne spuna ca nu au facut nimic gresit, saracii de ei, au profitat de cadrul legal", a adaugat prim-ministrul.
Adrian Vasilescu (BNR) ii raspunde lui Tudose: Bancile se misca in functie de cat le lasa legile sa se miste
Tudose a mai spus ca BNR si ASF reprezinta organele supreme... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 23:32
Dupa ce senatorul PNL Florin Citu a afirmat ca Guvernul pregateste o taxa de 0,5% pe active pentru banci si companii de asigurari, premierul a negat acest lucru.
Mihai Tudose a fost intrebat de Bloomberg daca intentioneaza sa ia o astfel de masura, care ar aduce venituri considerabile la bugetul de stat.
"Nu, deloc!", a fost raspunsul prim-ministrului, scrie Romania Libera.
Miercuri, Florin Citu a explicat ca motivul acestei noi taxe este acela ca Guvernul nu mai are bani la buget.
"Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Si atunci incepe o campanie de demonizare a unui sector - bancar, asigurari, pensii - iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai.
O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru intreg sistemul financiar bancar, din ce am inteles in jur de 0,5%, aplicata pe activele financiar-bancare. Credeam ca va fi o taxa pe tranzactiile bancare, dar se pare ca va fi o taxa pe active", a spus senatorul PNL, vicepresedinte al Comisiei de Buget-Finante, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
De asemenea, acesta a spus ca "este clar ca aceasta taxa (pe active - n.red.) va fi platita de noi toti".
Amintim ca premierul Mihai Tudose a continuat, marti seara, atacul la adresa bancilor. El a spus ca a avut o experienta neplacuta cu acestea si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:51
Premierul Mihai Tudose a cerut reprezentantilor Ministerului Economiei sa solicite ANPC sa publice sinteza activitatilor de control facuta in sistemul bancar, sustinand ca "va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea".
"O rugaminte mare catre Ministerul Economiei... La mine a ajuns o sinteza a activitatilor de control facuta de ANPC in sistemul bancar. Dat fiind faptul ca ANPC e in coordonarea dumneavoastra, vreau ca acest raport sa fie pe site, public", a cerut premierul Mihai Tudose in debutul sedintei de Guvern.
Reprezentantul Ministerului Economiei a raspuns afirmativ.
"Nu e nimic secret, ca de asta l-a facut, ca sa stim ce e acolo. Nu l-am citit, dar daca e asa de gros si frumos, cred ca va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea, ca nu e de uz intern", a continuat Tudose.
Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, la Romania TV, ca a avut o experienta neplacuta cu bancile si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmand ca "nu-l merita".
Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi lei de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita".
Cand i s-a atras atentia ca s-ar putea crede ca recentele sale critici la adresa bancilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis ca a existat un episod neplacut in relatia cu o... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 18:18