Premierul Emil Boc sustine ca joi vom afla cu siguranta structura noului Cabinet, condus de Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Traian Basescu, dupa ce fostul prim-ministru a demisionat.
Inainte de sedinta de partid a PDL, premierul Emil Boc a anuntat ca se va stabili calendarul si ca joi vom afla structura cabinetului.
"Azi se vor nominaliza propunerile pentru ministri. Coalitia merge pe aceeasi structura a Guvernului. Ministrii vor fi diferiti", a declarat fostul premier, Emil Boc.
Prim-ministrul Emil Boc a demisionat luni, iar presedintele tarii l-a numit pe Mihai Razvan Ungureanu sef al Executivului, dupa ce, pentru cateva ore, premier interimar a fost ministrul de Justitie, Catalin Predoiu.
Potrivit unor surse, ministrii Catalin Predoiu, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban, Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea sunt printre ministrii care raman si in viitorul guvern.
In discutie sunt mandatele de la Interne, Agricultura, Economie, Finante, Comunicatii. Potrivit acelorasi surse, Cristian Boureanu ar putea fi nominalizat la Comunicatii, in timp ce Bogdan Dragoi ar putea fi numit la Finante. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 10:35
Economia Romaniei nu va fi afectata de plecarea primului ministru Emil Boc din fruntea Executivului. Analistii consultati de Business24 spun ca efectele economice ale demisiei depind foarte mult de rapiditate cu care se va rezolva "noua criza politica".
Dupa ce premierul Emil Boc si-a dat demisia, unii analistii spun ca exista pericolul ca moneda nationala sa se devalorizeze, cel putin pe termen scurt. Alti specialisti sunt mai rezervati in declaratii si spun ca in acest moment este dificil de evaluat impactul asupra economiei. Exista si voci care spun ca demisia lui Emil Boc nu va avea niciun efect asupra sectorului financiar romanesc.
"Nu sunt de parere ca stabilitatea trebuie pastrata cu orice pret. Este o miscare normala (demisia premierului n.red), intr-un stat democratic. Uitati-va ce s-a intamplat in Italia, Grecia si in loc sa scada incertitudinea, a crescut", spune Liviu Voinea, pentru Business24.
Seful Grupului de Economie Aplicata considera ca totul depinde foarte mult de existenta unui program si daca va fi sau nu un guvern de tranzitie. "Un nou guvern politic, cu program ca atare, depinde foarte mult".
In opinia lui Liviu Voinea, din punct de vedere economic, demisia premierului Emil Boc nu va influenta in niciun fel cursul valutar.
"Leul se devalorizeaza doar daca, Doamne fereste, pleaca guvernatorul.
Cursul de schimb nu are nicio legatura, pentru ca este "administrat" de banca nationala, iar plecarea guvernului poate da nastere unor... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 12:28
Premierul Emil Boc si-a dat luni demisia, pentru ca "nu vrea sa se agate de putere". Analistul Aurelian Dochia spune ca in astfel de momente pietele sunt nervoase si ca primul afectat ar putea fi cursul valutar.
"Daca lucrurile se rezolva repede, din punct de vedere politic, atunci nu va fi un efect vizibil. Efectul poate sa intervina pe un termen mai lung.
Oricum, semnele sunt intotdeauna ingrijoratoare, cand exista astfel de momente de schimbari bruste si care ar putea sa produca tulburi. Pietele sunt cam nervoase, in momentele acestea, dar depinde cat de repede se va rezolva criza politica", spune Aurelian Dochia, pentru Business24.
Intrebat ce premier ar putea fi ales in locul lui Emil Boc, analistul Aurelian Dochia sustine ca nu se poate exprima. "Am auzit, de foarte multe ori, numele lui Mihai Tanasescu, care insa nu vrea sa vina", spune Dochia.
Un guvern de tehnocrati ar fi mai bun, dar ar fi si mai rau pentru economie, crede analistul economic. "Un guvern de tehnocrati nu ar putea sa ia decizii importante, ar putea doar sa gestioneze lucrurile pana la alegerile viitoare.
Ar fi bun pentru ca ar asigura o stabilitate, dar daca sunt necesare decizii importante, este foarte putin probabil ca un asemenea guvern sa reuseasca sa faca asa ceva".
Aurelian Dochia recunoaste ca este posibil ca in curand sa vedem o fluctuatie a cursului valutar, in perioada imediat urmatoare.
"Azi, maine, este posibil sa vedem o tulburare, dar nu ma astept ca aceasta... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:07
Premierul Emil Boc a anuntat, in cadrul unei prezentari in fata Parlamentului, ca l-a revocat pe ministrul Theodor Baconschi din functia de ministru de Externe.
Theodor Baconschi a declarat, vineri, ca ar trebui sa existe o monitorizare mai buna a cheltuielilor fondurilor europene.
"Trebuie sa deplangem ca nu avem o evaluare corecta a costurilor reale ale serviciilor de sanatate. Exista niste mecanisme de raportare, dar Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii primesc aceste rapoarte fara sa calculeze valorile prestatiilor medicale", a spus Baconschi, aratand ca in prezent Ministerul Finantelor si alte organisme financiare, precum ANAF sau Trezoreria, nu publica trimestrial sumele intrate in sistemul de sanatate.
Theodor Baconschi, ministrul de Externe al Romaniei, revocat din functie, a mai precizat, vineri, ca proiectul noii legi a sanatatii a fost retras "dupa ce nu a fost inteles suficient, nu a fost discutat cu toti partenerii", iar un nou proiect de lege va intra in dezbatere publica in curand. mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 14:14
Premierul Emil Boc a declarat in cadrul unei sedinte cu reprezentantii patronatelor ca nu exista risc de neplata a obligatiilor sociale. Premierul e insotit de alti membri ai Guvernului la Consiliul National Tripartit de Dialog Social, la care reprezentantii sindicatelor au refuzat sa ia parte.
"Nu am venit astazi aici sa promit mariri de salarii si pensii, pentru ca economia nu ne permite acest lucru, spun doar ca avem o stabilitate economic cu greu castigata de romani, in acesti ani, prin masuri dure.
Tot ce putem spune azi este ca nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale astazi, iar daca lucrurile merg in directia in care sunt astazi, stabile spre pozitiv, putem sa ne asteptam si la alte lucruri bune in viitor", a declarat premierul Emil Boc inaintea sedintei.
El a precizat ca regreta neparticiparea sindicatelor la acest dialog. "Este doar prima invitatie pe care am adresat-o dupa ce s-au declansat aceste proteste. Am spus de fiecare data ca resursele de dialog sunt nelimitate. Nu au venit astazi, probabil vor veni data viitoare.
Avem insa reprezentantii patronatelor cu care vom discuta astazi. Obectivul acestei intalniri era sa facem impreuna, intr-un for institutional al statului, o analiza a situatiei economice si sociale", a mai aratat seful Executivului.
La inceputul sedintei, Emil Boc i-a informat pe reprezentantii patronatelor ca vor dor discuta despre schemele de ajutor de stat pentru 2012.
"Avand in vedere ca componenta sindicala... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:08
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Bistrita, ca in prezent Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte si cu semnarea de contracte pentru fonduri europene, dar are "o problema majora" cu implementarea lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.Emil Boc a facut aceste declaratii la Prefectura Bistrita-Nasaud, in fata autoritatilor publice locale, dupa ce ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a semnat contractele pentru patru proiecte care urmeaza sa fie finantate prin Programul Operational Regional axele 1 si 3.
"Salut semnarea unor contracte in valoare de cinci milioane de euro pentru comunitatea de aici si sper intr-o eficienta in implementarea lor.
Partea grea a lucrurilor abia incepe. In momentul de fata, Romania nu are o problema cu depunerea de proiecte, nu mai are o problema cu semnarea de contracte, dar are o problema majora cu implementarea lor.
De aceasta problema depinde absorbtia fondurilor europene in Romania si posibilitatea de a le utiliza in integralitate", a spus premierul Boc.
El a declarat ca, in Romania, in prezent sunt depuse proiecte in valoare 52,6 miliarde de euro pe fonduri structurale, unde exista aproximativ 19 miliarde de euro, cu mult mai multe fata de suma alocata.
"Proiecte contractate, semnate si care sunt in implementare sunt 5.655, in valoare de 12,5 miliarde de euro. Aceste proiecte astazi sunt in implementare", a anuntat Boc.
Premierul a spus ca este mai "dureroasa" situatia in ceea... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 11:48
La sfarsitul lunii aprilie, rata somajului a scauzt la 5,41%, anunta ministrul interimiar al Muncii, Emil Boc, care adauga ca este pentru prima data din luna martie, cand aceasta a scazut la 0,5%, intr-o singura luna."Rata somajului in Romania la sfarsitul lunii aprilie este de 5,41%, mai mica cu o jumatate punct procentual fata de rata somajului din luna martie, lucru care, spun eu, arata ca lucrurile merg in directia buna, pentru ca, daca in general din martie 2010 scaderea ratei somajului s-a produs in fiecare luna pentru prima data avem o scadere cu 0.5%, de la o luna la alta, astfel ca azi avem 5,41% rata a somajului", a declarat premierul dupa ce a plecat de la ministerul Muncii. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 15:59
Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a multumit vineri omologului sau roman, Emil Boc, pentru sprijinul acordat de Romania la reuniunea donatorilor de la Bruxelles si pentru un ajutor de 102 milioane de euro oferit Republicii Moldova, relateaza agentia Interlic, in pagina electronica.In cursul unei discutii telefonice, Filat a apreciat ca suma promisa de Romania reprezinta un ajutor important in situatia in care se afla Republica Moldova. Boc si Filat s-au declarat multumiti de dinamica dialogului bilateral, referindu-se si la realizarea in termenele stabilite a intelegerilor dintre cele doua parti.
Guvernul Republicii Moldova si partenerii de dezvoltare au semnat miercuri, la Bruxelles, Programul de asistenta pentru Moldova pentru anii 2011-2013, in valoare totala de 1,936 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari).
Documentul a fost semnat de prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, si Stefan Fuele, comisar european pentru Extindere si Politica de Vecinatate.
Programul de asistenta a fost semnat la incheierea Sedintei Grupului Consultativ - Forumul "Parteneriat pentru Moldova", co-prezidata si gazduita de Comisia Europeana si Banca Mondiala si la care au participat 32 de institutii bilaterale si zece organizatii multilaterale de dezvoltare.
Discutiile s-au concentrat pe patru domenii generale: prioritatile strategice si agenda de reforma politica a Guvernului; situatia macroeconomica si programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale si a celor... mai mult
Sambata, 27 Martie 2010, ora 19:22
Premierul Emil Boc a dat asigurari luni ca nu exista "niciun fel de problema" cu plata salariilor, pensiilor si alocatiilor sociale, nici acum si nici anul viitor.De asemenea, premierul a declarat ca salariile din sistemul bugetar nu vor scadea odata cu publicarea Legii salarizarii unice in Monitorul Oficial. "Vreau sa ii asigur pe toti dascalii din aceasta tara ca informatiile potrivit carora scad salariile fie odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Legii salarizarii unice, fie incepand cu 1 ianuarie 2010, sunt nefondate. Niciun salariu, niciun venit salarial al profesorilor nu va scadea odata cu intrarea in vigoare a legii, nici acum, nici dupa 1 ianuarie 2010", a declarat Boc. Premierul a dat, totodata, asigurari ca nu sunt si nu vor fi probleme nici anul viitor in ceea ce priveste plata salariilor, pensiilor si a alocatiilor sociale. mai mult
Luni, 28 Septembrie 2009, ora 15:42