Economia Romaniei, in ultimii trei ani, a fost condusa dupa doua bugete, unul prezentat in Parlament si altul pentru finantarea baronilor locali, exact metoda folosita de Al Capone, care avea un registru pentru Fisc si unul pentru el, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Cam tot ce am gasit aici a depasit cele mai pesimiste asteptari. Mai mult, am aflat ca situatia reala nu era cunoscuta si nu era anticipata nici de partenerii nostri internationali.
Deci informatiile care circulau nu erau cele reale. Concluzia este ca, in ultimii 3 ani, economia Romaniei a fost condusa dupa doua bugete si aici va spun foarte responsabil: a fost un buget, cel prezentat in Parlament si care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finantelor Publice, si un al doilea buget, care avea toate informatiile reale, un buget folosit pentru finantarea baronilor locali si asa mai departe.
Este exact metoda, si nu am gasit alta comparatie, metoda folosita de Al Capone de a avea doua registre, un registru pentru fisc si unul pentru el", a explicat Citu. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:19
Deficitul bugetului consolidat a urcat usor in luna august si a ajuns la 0,24% din PIB dupa primele opt luni, pe fondul mentinerii ritmului de crestere pe partea de venituri si al accentuarii scaderii la capitolul cheltuieli.
La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, in scadere de la 0,5% la jumatatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar sa nu treaca de 2,2% din PIB la sfarsitul acestui an.
Veniturile bugetare au ajuns dupa opt luni la 136,8 miliarde de lei si reprezinta 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finantelor.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% in termeni nominali, avans foarte apropiat de cel inregistrat la sapte luni (4,1%).
Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie ca programul de incasari bugetare a fost realizat in proportie de 100,01% dupa primele opt luni.
Unde au fost incasari mai mari
Datele Finantelor arata incasari mai mari la contributiile de asigurari sociale (+2 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) si TVA (+345 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scazut aproape la jumatate, ca urmare a incasarii in 2013 a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de 2 miliarde de lei.
La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate cresteri la impozite... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:05
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca rectificarea bugetara preconizata pentru aceasta saptamana vine intr-un moment favorabil, in care exista incasari suplimentare la buget.
"Aceasta rectificare vine si intr-un moment referitor la colectari, un moment pe care nu pot decat sa il salut si sa ma bucure. In luna iunie, nu fata de iunie 2013, ci fata de planul de incasari - un plan care intotdeauna este extrem de optimist-incasarile au fost 99,7 la suta insa in luna iulie deja de ieri pe 28, ora 17, se realizase peste 100 %, deci probabil, cu ceea ce se incaseaza azi, maine si poimaine, pana pe 31 vom avea o luna iulie cu incasari suplimentare fata de planul bugetar aprobat. Nu imi doresc decat ca acest trend sa se pastreze si cred ca atat masurile legislative - in primul rand noua lege a insolventei - cat si actiunile Directiei antifrauda ale DNA, ale DIICOT, ale unitatilor de Parchet (...) se pare ca in sfarsit produc efectele pe care ni le doream cu totii", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Prim ministrul a adaugat ca deficitul bugetar va ramane cel stabilit, ca de altfel toti parametri conveniti cu FMI, CE si BM.
"Deficitul bugetar ramane si in urma acestei rectificari cel de 2,2% din PIB si pastram asigurate in buget absolut toate sumele prevazute ca fiind cofinantare pentru programele finantate din fonduri europene. Nu ne-am atins de niciunul din buffere, din rezervele constituite la momentul adoptarii bugetului, rezerve... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:16
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30
Premierul Romaniei Victor Ponta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca va prezenta bugetul Romaniei pe 2013 in fata Parlamentului Romaniei, la mijlocul lunii decembrie.
"O sa prezint bugetul pentru 2013 in Parlamentul Romaniei. Nu ma duc cu el la altcineva. Il contruiesc pe baza a ceea ce dumneavoastra (ministrii din cadrul cabinetului Ponta n.r.) transmiteti catre Ministerul de Finante. In jurul datei de 20-21 decembrie, trebuie sa il prezint in Parlament si apoi in ianuarie, sa il discutam cu partenerii nostri externi", a declarat Victor Ponta.
Pe langa propunerea de buget pentru anul 2013, premierul a facut declaratii si despre programele pe fonduri europene. Ponta a precizat ca Guvernul adopta ultimele masuri pentru deblocarea POR Mediu, iar auditul pentru un alt program pe fonduri europene POSDRU s-a incheiat. Romania asteapta rezultatele verificarilor si deblocarea banilor pe acest program. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:15
Presedintele Basescu a spus, miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles, ca absorbtia fondurilor UE este de 10% si ca nu ar trebuie date "citiri diferite" fata de nivelul de absorbtie.
Declaratia presedintelui vine in contextul in care premierul Victor Ponta a spus, recent, ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este de 20%.
Ponta: Absorbtia fondurilor europene a fost de 20%
"As vrea sa mai clarificam un lucru si va spun acest lucru ca participant la adoptarea bugetului 2007-2013 cifrele exacte alocate Romaniei sunt: plati directe agricultura 5,586 miliarde de euro, dezvoltare rurala 8,124 miliarde euro, coeziune 19,667 miliarde euro total 33,377 miliarde euro care pe parcurs au fost sau sunt indexati cu inflatie. Din punctul meu de vedere, acest consiliu este fundamental pentru a pune semnul de egalitate intre ceea ce declarat si ceea ce facem", a declarat presedintele Traian Basescu.
Seful statului a adaugat ca Romania este intr-o pozitie dificila de negociere din cauza nivelului scazut de absorbtie.
"Toti spun ca suntem intr-o solutie dificila de negociere si eu nu contest acest lucru. Stim ca sunt aprecieri ca in vara Romania ar fi avut derapaje de la statul de drept, stim ca avem absorbtie redusa de 9,27% pe fondurile de coeziune - aici nu vreau sa introducem citiri diferite ale utilizarii fondurilor de coeziune. Institutiile UE au un singur mod de a citit executia bugetului - si anume sumele pe care le-au virat acasa", a adugat Basescu.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 15:11
Presedintele Traian Basescu a explicat ca procesul de convergenta, prin care se incearca reducerea diferentei intre subventiile pe agricultura acordate diferitelor state este adoptat politic, dar nu este legiferat intr-un document al Uniunii Europene.
"Romania are in Tratatul de aderare o obligatie asumata de toate statele: un proces prin care treptat subventiile pe suprafata cresc cu tentinta de a ajunge la media pe UE. Ne place nu ne place el se afla in tratatul nostru si pentru a beneficia trebuie sa stam in tratat.
Nu exista inca documente executive care sa accelereze procesului de convergenta, adica sa se reduca mai rapid diferenta intre statele cu subventie mai mica, fata de cele cu subventie mai mare. Este o discutie, nu o obligatie", a declarat Traian Basescu.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor. Romania risca sa piarda opt miliarde de euro din fondurile europene. Domeniile afectate de o astfel de reducere sunt agricultura si programele de coeziune.
Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca Romania ar trebui sa isi negocieze bugetul ce ii va reveni in urmatorul exercitiu bugetar si nu sa faca apel la veto. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:34
Traian Basescu a declarat ca Romania trebuie sa negocieze bugetul ce ii va reveni in perioada 2014-2020 si ca folosirea dreptului de veto nu este o solutie buna in aceasta situatie.
"Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul. Daca plecam cu ideea de veto si il si anuntam, suntem in afara negocierilor. Nu ne mai cauta nimeni. Avem nevoie de aliati.
Nu numai noi avem nevoie de aliati si altii au nevoie de aliati, iar Romania, ca a saptea tara ca marime, are capacitatea de negociere. Fortarea pe amenintarea "daca nu este ca noi, utilizam veto", arata incapacitatea de negociere", a declarat Traian Basescu ,in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta marti.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor. Romania risca sa piarda opt miliarde de euro din fondurile europene. Domeniile afectate de o astfel de reducere sunt agricultura si programele de coeziune.
Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:51
"Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis", a declarat Traian Basescu, pe tema strategiei de negociere a Romaniei pentru bugetul UE.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor.
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Presedintelui Comisiei Europene Herman Van Rompuy a facut o propunere de a reduce bugetul cu 75 de miliarde de euro. Romania ar pierde opt miliarde de euro din fondurile europene. Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca dreptul de veto nu se poate folosi in acest caz, ci doar in situatia in care nu se respecta Tratatul. Potrivit presedintelui, astfel de negocieri se fac in spatele usilor inchise si ca el a evitat sa prezinte public pozitia Romaniei inaintea unor negocieri cu o miza atat de mare.
Business24 v-a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
- Se impun unele clarificari si este obligatia mea sa le fac. Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state. Spre exemplu, pentru Politica Agricola Comuna (PAC), in dezbaterea publica, se discuta despre... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31