Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.
In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 19:32
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru acest an este mai mare ca in ultimii doi ani si a afirmat ca sunt multi oameni in spatiul public care "nu stiu sa citeasca un buget" sau "vor sa faca doar scandal".
"Nu este adevarat si asta arata ca avem foarte multi oameni in spatiul public care nu stiu sa citeasca un buget, este si o explicatie pentru faptul ca suntem astazi aici cu Romania. Sunt foarte multi oameni care vorbesc in spatiul public fara sa inteleaga cum se face un buget, fara sa inteleaga cum se citeste un buget si arunca aceste informatii.
Repet, Ministerul Sanatatii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decat anul trecut, un an special, cu cea mai mare criza de sanatate in ultima suta de ani si am alocat mai multe resurse intr-un an in care nu o sa avem aceeasi situatie, in plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decat am avut in 2019, cand era un an normal, deci toate aceste discutii in spatiul public sunt ori pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu si nu stiu sa citeasca un buget ori vor sa faca doar scandal si atat, ceea ce este trist, pentru ca totusi noi trebuie sa mergem mai departe, economia trebuie sa mearga mai departe si nu trebuie sa stam in fiecare zi sa-i educam pe oameni cum sa citeasca un buget", a spus Citu, la Parlament, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL.
El a afirmat ca nu are nicio problema cu ministrul Sanatatii si ca acesta nu s-a plans cu privire la bugetul alocat... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 11:10
Premierul Florin Citu a declarat dupa sedinta de guvern de miercuri, 3 februarie, ca a descoperit ca sunt sporuri in institutiile publice despre care nu stia ca exista.
"Cea mai importanta modificare este sa faci legatura intre performanta si venit, acest lucru nu exista azi in legea salarizarii, vom introduce criterii de performanta. Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista", a declarat Florin Citu.
"Vor disparea aceste sporuri, anul acesta va incepe cu o modificare si la anul le taiem. Sporurile sunt bune, ele sunt o motivatie pentru toata lumea sa isi faca treaba mai bine, dar trebuie sa fie si criterii de performanta", a completat premierul.
Citeste si:
Cine este Alexander Zudor, actorul acuzat ca viola femei in lift. A jucat in spoturi alaturi de copii si a pozat pentru coperta unei cartiFilozoful Gabriel Liiceanu castiga procesul cu Mihai Gadea si Antena 3. Prezentatorul si televiziunea trebuie sa-i plateasca daune moraleTraian Berbeceanu, prima reactie dupa ce a aflat ca USR-PLUS va numi un nou prefect al CapitaleiScandaloasa "circulara pentru romani" din punctele vamale ale Mexicului. "Este foarte ciudat ca nimeni nu vorbeste"Bianca Andreescu s-a retras de la turneul din Australia si a dat programul peste cap. Sorana Cirstea are o noua adversara ...citeste mai departe despre "Premierul Florin Citu: "Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 15:38
Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, intr-o postare pe Facebook, ca a cerut corpului de control sa investigheze situatia de la Apele Romane Iasi, unde o fosta chelnerita a fost angajata la Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad, la departamentul care se ocupa de apararea inundatiilor, fara a avea o minima pregatire in domeniu.
"In urma informatiilor aparute in spatiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului sa investigheze situatia de la Apele Romane.
In mandatul meu, asa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenta si transparenta.
Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu functii de conducere, este pentru toti cei care lucreaza in sectorul public:
- fara penali in functii publice;
- profesionisti;
- fara nepotisme;
- fara conflict de interese", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Anterior noul ministrul al Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna, a declarat la Digi FM ca se impune un control pe aceasta tema. Acesta se angajeaza ca in maximum doua saptamani (imediat ce se numesc secretarii de stat la minister) sa inceapa "o analiza punctuala pe numirile de la Apele Romane".
" "Am vazut o situatie care mi-a dat de gandit, am vazut persoane fara pregatire de specialitate la Apele Romane, lucrurile trebuie analizate de la judet la judet, de la administratie bazinala, la administratie bazinala si trebuie sa profesionalizam aceasta institutie. O sa vedem in cursul primaverii iarasi cat de mare o... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:54
Partidul National Liberal l-a propus miercuri, 09 decembrie, pe Florin Citu in fruntea viitorului Guvern. Citu a fost desemnat de presedintele Klaus Iohannis, la 26 februarie 2020, drept prim-ministru, dar s-a retras, lasandu-i locul lui Ludovic Orban.
Florin-Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972. El a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat in economie realizat la Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.
A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005).
In cadrul ING Bank, a lucrat ca economist sef (2006-2007) si sef al departamentului piete financiare (2007-2011), pentru ca ulterior sa fie consultant si analist economic.
Citu a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala (22-26 decembrie 2016), vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (22 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) si presedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii si servicii, potrivit senat.ro.
Este membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:25
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege care modifica ordonanta de urgenta a Guvernului 68/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile. Astfel, premierul este presedintele Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) si vicepresedinti sunt ministrul de Interne, ministrul Administratiei Publice si seful DSU.
Initiativa legislativa elimina coordonarea duala a Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, al introducerii unor norme referitoare la atributiile generale ale structurilor functionale si organizationale din compunerea DSU.
Departamentul coordoneaza operational activitatea de salvare in mediul speleal (pesteri) si activitatile de cautare-salvare canina in domeniul situatiilor de urgenta, reglementarea coordonarii metodologice si evaluarii activitatii de formare profesionala si de educatie continua in domeniul asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sanatatii si a celorlalte institutii sau structuri cu atributii in domeniu, conform sursei citate.
Totodata, organizarea si functionarea structurilor Departamentului pentru Situatii de Urgenta se stabilesc in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea sefului Departamentului pentru Situatii de... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 18:51
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca persoanele care practica jogging vor putea fi exceptate de la portul mastii de protectie sanitara, cu conditia de a nu interactiona cu alte persoane.
El a spus ca eventuale alte restrictii, precum interzicerea circulatiei pe timpul noptii, vor putea decise dupa ce se vor vedea efectele masurilor luate pana acum.
Orban a precizat, la sediul PNL, ca in sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta se va actualiza lista cu tarile care au depasit indicele de raspandire a SARS-CoV-2 in Romania.
"De asemenea, sunt si cateva exceptii de la obligatia portului mastii care sunt punctuale pentru cei care practica jogging-ul in aer liber, ca le e greu sa poarte masca, dar trebuie sa il faca in locuri in care sa nu aiba interactiune cu altii", a explicat Orban.
Potrivit premierului, decizii privind alte restrictii se vor lua dupa ce se vor constata rezultatele masurilor dispuse pana acum.
"Deocamdata, vrem sa vedem efectul masurilor care au fost dispuse odata cu depasirea pragurilor stabilite. In functie de analiza rezultatelor, vom decide daca este sau nu necesar sa stabilim alte masuri", a explicat Orban.
Totodata, el a indicat ca trebuie vazut care sunt efectele restrictionarii circulatiei pe timp de noapte in alte tari, mentionand ca, in special, adolescentii sunt activi dupa ora 23:00.
"Cand vom avea ceva pe tema asta vom anunta. Deocamdata, pe de o parte, vrem sa vedem efectele in alte tari, pentru ca... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:05
Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea sustine ca social-democratii vor castiga alegerile parlamentare, iar partidul va propune premierul, avansand trei nume pentru aceasta functie: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Vasile Dincu.
"Vad si eu cu cata nepasare fata de votul romanilor vorbesc PNL si USR despre viitorul premier. Domnul Orban trebuie sa accepte faptul ca romanii nu-l mai vor si va trebui ori sa isi dea demisia inainte de alegeri, ceea ce nu va face, pentru ca nu va face un astfel de gest de onoare, pentru ca a condus pandemia dezastruos si economia s-a prabusit, dar dupa acestei alegeri cu siguranta ca va fi un alt guvern si un alt prim-ministru. In conditiile in care ceea ce aflam si noi acum din sondarea opiniei publice, PSD va fi partidul castigator, este normal ca noi sa facem propunerea de premier si nu PNL sau USR. Ati observat nuanta din declaratia presedintelui care a spus ca raspuns la intrebarea unui ziarist care sunt variantele de premier si domnia sa a spus ca prima optiune este domnul Orban. Ce intelegem din acest raspuns? Este doar prima optiune, dar nu si ultima, si nu si singura. Inseamna ca sunt si alte optiuni deschise", a declarat Gabriela Firea duminica seara, 25 octombrie, la Romania Tv.
Ea a precizat ca propunerea PSD pentru functia de premier ar putea fi aleasa din mai multe nume, printre care Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Vasilu Dincu.
"Categoric propunerea noastra va fi una validata in Comitetul Politic National. Nu... mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 22:31
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre masurile de sprijin luate deja sau care sunt luate in discutie cu sectorul HoReCa: "Daca mi-ar fi iesit vreun fir de par alb, sigur ar fi avut legatura cu HoReCa".
"Pentru HoReCa inca nu am niciun fir de par alb, dar daca mi-ar fi iesit, probabil ar fi avut legatura.
Am avut foarte multe masuri adoptate pentru HoReCa, am discutat si despre alte posibile forme de sprijin. Cand vom conveni asupra altora, vom comunica. Avem si programul de granturi lansat de un miliard de euro, din care 350 milioane sunt pentru capital de lucru pentru domeniile cele mai afectate de pandemie.
Sunt si alte programe care vin in sprijinul HoReCa, cum e cel lansat de Ministerul Economiei privind energia verde pentru restaurante, hoteluri. Am aplicat o varietate de forme de sprijin", a spus premierul la Digi24.
El a subliniat ca in toate tarile unde a crescut numarul de infectari s-au luat decizii de a inchide si activitatile de servire.
Orban a precizat ca hotelurile sunt deschise pentru clienti si ca acestia pot servi masa la restaurantele din interior care sunt legate de hoteluri.
"Am incercat sa cream un echilibru si sa nu generam interdictii brutale", a conchis premierul. ...citeste mai departe despre "Premierul Ludovic Orban, despre discutiile cu reprezentantii HoReCa: Daca mi-ar fi iesit vreun fir de par alb, sigur ar fi avut legatura" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 11:20