Comisia Europeana a amendat joi Facebook cu 110 milioane de euro, pentru ca a furnizat informatii inselatoare legate de acordul de preluare a serviciului de mesagerie WhatsApp, in 2014.
Institutia europeana a aratat ca Facebook a sustinut ca nu poate conecta automat conturile utilizatorilor Facebook cu WhatsApp, dar ca doi ani mai tarziu a lansat un serviciu care face acest lucru, transmite Reuters.
"Comisia a constatat ca, contrar declaratiilor din timpul procesului de evaluare a preluarii, posibilitatile tehnice de potrivire a identitatilor utilizatorilor Facebook si WhatsApp existau in 2014, iar angajatii Facebook cunosteau acest lucru", se arata intr-un comunicat al executivului UE.
Facebook afirma intr-un comunicat ca erorile facute in declaratiile din 2014 nu au fost intentionate si ca Comisia a confirmat ca nu au influentat rezultatul evaluarii fuziunii.
"Anuntul de astazi incheie subiectul", potrivit Facebook.
Amenda nu va inversa decizia Comisiei de aprobare a achizitiei WhatsApp si nu are legatura cu o investigatie separata legata de protejarea datelor utilizatorilor.
Comisia Europeana ar fi putut sa fi amendat Facebook cu pana la 1% din cifra de afaceri, respectiv 276 de milioane de dolari, in baza rezultatelor din 2016, dar a precizat ca Facebook a cooperat si a recunoscut neregulile.
Amenda CE vine dupa ce Facebook a fost penalizata, marti, de autoritatea pentru protectia datelor din Franta, cu 150.000 de dolari, pentru ca nu a prevenit... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 12:10
Populara aplicatie de mesagerie pentru telefonul mobil WhatsApp a anuntat, luni seara, ca a depasit pragul simbolic de un miliard de utilizatori, ceea ce inseamna ca si-a dublat audienta de la preluarea de catre Facebook la inceputul lui 2014.
"Incepand de astazi un miliard de persoane utilizeaza WhatsApp. Aproape o persoana din sapte din intreaga lume utilizeaza WhatsApp in fiecare luna pentru a ramane in contact cu cei apropiati, cu prietenii si cu familia", a informat grupul intr-un mesaj publicat pe blogul sau oficial.
Prioritatea anuntata de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, atunci cand a preluat WhatsApp, in ceea ce a fost cea mai mare achizitie derulata de reteaua de socializare, a fost cresterea numarului de utilizatori.
Facebook va face o schimbare majora ce vizeaza toti utilizatorii WhatsApp
Inainte de a fi preluata de Facebook, WhatsApp avea 450 de milioane de utilizatori lunari activi si realiza vanzari anuale de doar 10,8 milioane de dolari, majoritatea ...citeste mai departe despre "WhatsApp si-a dublat numarul de utilizatori de cand a fost preluata de Facebook" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 09:26
Facebook a finalizat procesul de preluare a WhatsApp, dupa ce Uniunea Europeana a aprobat vineri neconditionat tranzactia, valoarea achizitiei ridicandu-se, in final, la 21,6 miliarde de dolari, peste sumele vehiculate anterior.
Initial, in luna februarie a acestui an, Facebook urma sa plateasca 16 miliarde de dolari pentru serviciul de mesagerie. Ulterior, suma despre care s-a vorbit a fost de 19 miliarde de dolari, pentru ca, in cele din urma, tranzactia sa coste gigantul american 21,6 miliarde de dolari, relateaza The Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Motivul cresterii sumei finale este avansul important, de peste 13%, pe care actiunile Facebook l-au inregistrat de la mijlocul lunii februarie pana luni, cand a fost incheiata tranzactia.
Facebook va plati patru miliarde de dolari in numerar si 14,3 miliarde in actiuni. In februarie, cand a fost anuntata tranzactia, cele 183,9 milioane de actiuni valorau 12 miliarde de dolari. In plus, fondatorii si angajatii WhatsApp vor primi actiuni in valoare de 3,57 de miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, Comisia Europeana, autoritatea antitrust din Europa, a decis ca Facebook Messenger si WhatsApp, aplicatiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor doua companii, nu sunt concurenti apropiati, astfel ca utilizatorii vor avea in continuare "o gama de optiuni" din care sa aleaga si in urma tranzactiei.
Preluarea WhatsApp de catre Facebook pentru 21,6 miliarde de dolari, anuntata in februarie, este cea mai... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 13:15
Uniunea Europeana a aprobat neconditionat preluarea de catre Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, tranzactia putand sa fie incheiata in orice moment, in ciuda opozitiei companiilor din industria telecomunicatiilor din Europa, relateaza The Wall Street Journal.
Comisia Europeana, autoritatea antitrust din Europa, a decis ca Facebook Messenger si WhatsApp, aplicatiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor doua companii, nu sunt concurenti apropiati, astfel ca utilizatorii vor avea in continuare "o gama de optiuni" din care sa aleaga si in urma tranzactiei, transmite Mediafax.
"Am analizat cu atentie propunerea de achizitie si am ajuns la concluzia ca tranzactia nu va duce la impiedicarea competitiei pe aceata piata dinamica si in ascensiune", a declarat Joaquin Almunia, comisarul antitrust.
Operatorii din telecomunicatii din Europa au facut lobby impotriva acestei tranzactii, avertizand ca preluarea WhatsApp de catre Facebook ar putea oferi celor doua companii un control sporit asupra pietei si asupra datelor despre utilizatori.
Cu toate acestea, Comisia Europeana a decis ca acest control asupra datelor consumatorilor nu va afecta competitia de pe piata publicitatii din mediul online, iar ca pronuntarea asupa ingrijorarilor legate de confidentialitatea respectivelor informatii despre utilizatori nu intra in competenta sa.
Investigatia condusa de UE in acest caz a fost perceputa drept un test pentru modul in care... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:33
"Cred ca WhatsApp va fi cea mai populara platforma de mesagerie de text din lume, si mai cred ca serviciul va conecta doua sau trei miliarde de persoane", a declarat Zuckerberg, citat de Bloomberg.
Aproximativ 1,3 miliarde de utilizatori folosesc in prezent serviciile oferite de Facebook, echivalentul a aproape jumatate din populatia conectata la internet.
"Credem ca Facebook are o responsabilitate in a oferi acces la internet tot mai multor persoane, chiar daca va trebui sa cheltuim miliarde de dolari pentru asta", a spus Zuckerberg.
Facebook a anuntat, in februarie, preluarea serviciului de mesagerie WhatsApp, in schimbul a 19 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare achizitie a unui start-up in ultimii ani, cu mult peste tranzactia de 1 miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram in 2012 sau achizitia pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de catre Microsoft.
La aceea data, Zuckerberg estima ca serviciul va fi folosit de un miliard de utilizatori, cifra care pare tot mai usor de atins, dupa ce in august numarul persoanelor care foloseau aplicatia era de 600 milioane. mai mult
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 14:37
Facebook a cerut Comisiei Europene sa verifice daca preluarea de catre companie a serviciului de mesagerie WhatsApp respecta reglementarile antitrust, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.
Reteaua de socializare a cerut autoritatii antitrust a Comisiei sa verifice impactul tranzactiei, iar executivul comunitar a notificat autoritatile nationale pentru concurenta din statele membre.
Cererea ar putea conduce la o investigatie oficiala la nivelul UE, dar permite Facebook sa evite eventuale verificari in mai multe tari membre UE.
Preluarea WhatsApp de catre Facebook pentru 19 miliarde de dolari, anuntata in februarie, este cea mai mare achizitie a unui start-up in ultimii ani, cu mult peste tranzactia de 1 miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram in 2012 sau achizitia pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de catre Microsoft.
Cererea Facebook catre Comisia Europeana vine dupa presiuni din partea companiilor telecom din Europa.
Operatorii telecom au avertizat ca WhatsApp, o alternativa foarte ieftina pentru trimiterea de mesaje text si poze, ar oferi Facebook o pozitie dominanta pe piata mesageriei instant din Europa.
Preluarea WhatsApp de catre Facebook a fost aprobata de autoritatile SUA in luna aprilie. mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:15
Achizitia serviciului WhatsApp de catre reteaua de socializare Facebook a starnit reactii negative legate de securitatea informatiilor.
Oponentii au cerut institutiilor americane sa sisteze tranzactia, scrie BBC.
Ei sunt ingrijorati ca Facebook va colecta date si informatii despre utilizatorii aplicatiei WhatsApp si le va folosi in scop comercial.
Pe de alta parte, reprezentantii retelei de socializare au precizat ca ele vor ramane doua companii separate si vor opera independent.
Zuckerberg promite: Administratorii Facebook nu vor citi mesajele de pe WhatsApp
"WhatsApp a devenit atat de populara pentru ca a promis ca ...citeste mai departe despre "Utilizatorii WhatsApp, in pericol? Probleme de securitate dupa preluarea de catre Facebook" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 12:45
Fondatorul WhatsApp, Jan Koum, va intra in randurile miliardarilor imbogatiti pe internet dupa incheierea tranzactiei de 19 miliarde de dolari prin care Facebook-ul lui Mark Zuckerberg va prelua aplicatia de mesagerie instant.
Pentru Koum (38 de ani), noul statut contrasteaza cu tineretea petrecuta in Statele Unite, ca adolescent imigrant din Ucraina, crescut intr-o familie asistata social.
Jim Goetz, partener la fondul de capital de risc Sequoia Capital, spune ca aversiunea lui Koum fata de publicitate si folosirea datelor personale ale utilizatorilor pentru a vinde reclame provine din copilaria petrecuta in comunism, cu teama permanenta de "politia secreta", transmite Bloomberg.
Sequoia Capital este singurul investitor care a avut incredere in WhatsApp si a finantat devreme dezvoltarea companiei. Alaturi de Koum si Acton, Sequoia va fi al treilea mare castigator al mutarii Facebook.
WhatsApp nu aduna informatii referitor la numele, sexul, adresa sau varsta utilizatorilor. Pentru utilizarea serviciului este suficienta confirmarea numarului de telefon.
"Este o abordare clar contra pietei, influentata de experientele lui Jan dintr-o copilarie petrecuta intr-un stat comunist cu politie politica. L-a facut sa aprecieze mijloace de comunicare care nu sunt urmarite sau ascultate", explica Goetz intr-o postare publicata miercuri pe blogul fondului Sequoia Capital.
Angajat la Yahoo pana in 2007, Koum a parasit compania alaturi de programatorul Brian Acton,... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 12:37