Consiliul Concurentei analizeaza preluarea Petrom Distributie Gaze SRL de catre Ligatne SRL, in conditiile in care compania mama care opereaza Ligatne controleaza si SC Gaz Sud SA si SC Grup Dezvoltare Retele SA.
Concentrarea economica rezultata din aceasta preluare depaseste pragurile valorice prevazute de lege, atrag atentia reprezentanii Concurentei.
"Consiliul Concurentei va evalua aceasta concentrare economica in scopul stabilirii ompatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege", se arata intr-un comunicat oficial al institutiei.
Tranzactia a fost anuntata in iulie de OMV Petrom, care iese prin aceasta operatiune din activitatea de distributie a gazelor catre consumatorii finali, urmand sa se concentreze pe furnizarea de gaze catre clientii comerciali si industriali.
Petrom a vandut distributia de gaze
Petrom (SNP), cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL, in luna iulie, anul trecut.
Pretul pentru care s-a facut aceasta afacere nu a fost facut public, cele doua parti implicate cazand de acord sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei. Finalizarea intelegerii este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei.
"Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 13:03
Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica care va fi realizata ca urmare a preluarii Petrom Distributie Gaze de catre Ligatne SRL, firma detinuta de fondul ceh de investitii PPF Investments.
"Operatiunea propusa este o concentrare economica ce depaseste pragurile valorice prevazute de lege, fiind supusa controlului Consiliului Concurentei. Consiliul Concurentei va evalua aceasta concentrare economica in scopul stabilirii compatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Ligatne controleaza in Romania grupul de firme Gaz Sud si Grup Dezvoltare Retele. Cele doua firme au fost infiintate in 2001 si au peste 22.000 de clienti, in zone limitrofe Bucurestiului si in orase precum Rosiorii de Vede si Siret.
Petrom Distributie Gaze face parte din grupul OMV Petrom, controlat de austriecii de la OMV, si are ca obiect de activitate principal distributia combustibililor gazosi prin conducte. La sfarsitul anului trecut, reteaua Petrom Distributie Gaze avea o lungime totala de circa 1.000 kilometri si deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara.
Tranzactia a fost anuntata in iulie de OMV Petrom, care iese prin aceasta operatiune din activitatea de distributie a gazelor catre consumatorii finali, urmand sa se concentreze pe furnizarea de gaze catre clientii comerciali si industriali. mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 14:06
Distribuitorul de gaze naturale Gaz Sud va continua sa se consolideze in urmatorii ani prin achizitia altor firme de profil, dupa ce Ligatne, actionarul majoritar, a achizitionat recent Petrom Distributie Gaze de la OMV Petrom, a declarat directorul general al companiei, Alexandru Bucsa.
"Pentru a fi profitabil pe piata trebuie sa ai o masa critica. In viitor, piata se va consolida. Consolidarea Gaz Sud va continua in urmatorii doi ani. Ne uitam la 2-3 targeturi. Cu siguranta nu ne vom opri aici. Tintele de achizitie ar fi bine sa fie pe langa zonele unde avem deja concesiuni sau pe langa Bucuresti", a declarat Bucsa, marti, pentru Mediafax.
Ligatne, detinuta de fondul ceh de investitii PPF Investments, controleaza in Romania grupul de firme Gaz Sud si Grup Dezvoltare Retele. Cele doua firme au fost infiintate in 2001 si au peste 22.000 de clienti, in zone limitrofe Bucurestiului si in orase precum Rosiorii de Vede si Siret.
Potrivit lui Bucsa, piata distributiei de gaze naturale se va concentra in anii urmatori, pe masura ce va fi liberalizata si companiile vor putea tranzactiona gaze pe platforme specializate.
"Este posibil ca in viitor toti distribuitorii de gaze sa cumpere gazul cu banii in avans. Cei mici vor trebui sa caute surse de finantare. Multi nu vor face fata si vor fi nevoiti sa vanda. Automat cineva le va cumpara", a adaugat Bucsa, precizand ca Gaz Sud cumpara gazele de la traderul elvetian Axpo.
Discutiile privind achizitia Petrom Distributie... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:30