Dell se va delista de pe piata Nasdaq din SUA la inchiderea sedintei bursiere de marti, ca urmare a finalizarii tranzactiei prin care compania este preluata pentru 24,9 miliarde de dolari de catre fondatorul Michael Dell si fondul de investitii Silver Lake.
Achizitia, care implica si retragerea de pe bursa, pune capat unui deceniu in care Dell a fost unul dintre cei mai mari producatori de PC-uri listati.
La fel ca alte companii rivale, Dell a fost luata prin surprindere de declinul rapid al pietei PC in ultimii ani, odata cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor, noteaza New York Times
Actiunile Dell au scazut la 27,5% din valoarea atinsa in perioada de glorie a companiei
Actiunile Dell, cel mai mare producator de PC-uri din lume pentru scurt timp in ultimul deceniu, s-au prabusit de la peste 50 de dolari in perioada de glorie din anii 2000 la 13,75 de dolari, pretul la care a fost cumparata compania.
"Incepand de azi, Dell incepe un nou capitol ca o companie privata", a spus directorul general al companiei, Michael Dell.
Michael Dell a infiintat compania in perioada studentiei in 1984 si a construit-o intr-un model de productie si management al lantului de furnizori.
El incearca acum sa reorienteze producatorul de PC-uri catre servicii destinate companiilor. Fondatorul a delistat compania, intrucat considera ca o astfel de transformare s-ar putea desfasura mai usor fara atentia permanenta a investitorilor si analistilor pe bursa. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:32
Directorul general de la Dell, Michael Dell, a declarat vineri ca al treilea mare producator mondial de calculatoare personale se va concentra pe extinderea fortei de vanzari, cresterea pe pietele emergente si pe segmentul tabletelor, dar nu are in vedere o intrare pe piata telefoanelor mobile, transmite CNBC.
"Trebuie sa ne modificam atentia de la un orizont trimestrial la unul pe termen lung, cinci - zece ani, si sa ne dublam investitiile", a declarat Michael Dell la o zi dupa de a obtinut aprobarea actionarilor pentru a prelua compania si a o delista de la bursa.
Michael Dell, fondatorul companiei, a apreciat ca Dell controleaza aproximativ 2% dintr-o industrie de 3.000 de miliarde de dolari, o industrie foarte fragmentata cu un numar mare de companii dar care pe termen mediu ar putea sa ajunga la 6.000 de miliarde de dolari. Michael Dell a apreciat ca una din tendintele predominante de pe piata sunt clientii care vor sa-si dezvolte propriile sisteme cloud. In plus, noile companii din sectorul tehnologic au nevoie de servere, infrastructura si capacitati de stocare, pe care Dell incearca sa le furnizeze. "Obiectul nostru principal de activitate este sa ajutam clientii sa-si protejeze datele si sa aiba acces la ele de pe orice dispozitiv doresc", a adaugat Michael Dell.
Compania nu se teme de scaderea vanzarilor de PC
Intrebat ce parere are despre tendinta de scadere globala a vanzarilor de calculatoare persoanele, Michael Dell a apreciat ca firma pe care o... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 10:31
Actionarii Dell Inc au aprobat joi o oferta de preluare in valoare de 24,9 miliarde de dolari lansata de fondatorul si directorul general Michael Dell, aliat cu fondul de investitii Silver Lake Partners, dandu-i mana libera in incercarea de a relansa al treilea mare producator mondial de calculatoare persoanele sub forma de companie nelistata la bursa, transmite Bloomberg.
Actionarii Dell vor primi 13,75 dolari in numerar pentru fiecare actiune ordinara Dell pe care o detin, plus un dividend special de 0,13 dolari pe actiune. Valoarea totala a tranzactiei este de 24,9 miliarde de dolari. Cifrele definitive nu au fost inca date publicitatii insa potrivit CNBC oferta facuta de Michael Dell si Silver Lake a fost aprobata de 65% din actionarii Dell.
Victoria fondatorului companiei pune capat unei dispute care dureaza de sapte luni intre Michael Dell si miliardarul Carl Icahn si Southeastern Asset Management Inc.
Dell urmeaza calea IBM
Preluarea celui de al treilea mare producator mondial de calculatoare persoanele va fi astfel si cea mai mare achizitia pe datorie dupa ce Blackstone Group LP a cumparat Hilton Worldwide in 2007.
Michael Dell, cel care a infiintat Dell in 1984, a propus in luna februarie retragerea de la bursa a companiei pentru a o putea transforma intr-un furnizor de servicii informatice pentru intreprinderi, dupa modelul IBM, in conditiile in care vanzarile de PC-uri sunt in scadere constanta.
Miercuri, agentia de evaluare Standard &... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:01
Microsoft este implicata in negocieri pentru o posibila preluare a companiei Dell, de catre un grup de investitori, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Wall Street Journal.
Astfel, Microsoft analizeaza participarea la un grup de investitori, pentru a contribui la finantarea preluarii Dell, fiind posibil sa investeasca circa 2 miliarde de dolari.
Actiunile Dell sunt in crestere cu 2%, iar cele ale Microsoft sunt in usor declin. Titlurile Dell au avansat puternic saptamana trecuta, cand au inceput sa circule zvonurile legate de preluare.
Un purtator de cuvant al Dell a refuzat sa comenteze.
Saptamana trecuta, surse apropiate situatiei au declarat ca Dell discuta cu mai multe firme de investitii iesirea de la bursa, dupa 25 de ani de la listare, in cadrul planurilor directorului general Michael Dell de a restructura compania.
Actiunile Dell au scazut cu 43% in ultimii cinci ani. Compania a avut rezultate slabe si in trimestrul al treilea, cand a ratat estimarile analistilor, in urma declinului interesului cumparatorilor pentru PC-uri.
Daca ar iesi de pe bursa, Michael Dell, fondatorul companiei, ar dobandi flexibilitatea necesara pentru a concura cu Apple si Samsung pentru cumparatori, dar si cu Oracle, Cisco si IBM pe piata echipamentelor pentru centre de date.
Michael Dell a infiintat compania cu 1.000 de dolari in 1984, in camera sa de camin la Universitatea din Texas. Compania a fost listata la bursa in 1988. mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 09:07
Dell Inc., cel de-al doilea producator de computere personale din lume, a anuntat luni ca va cumpara Perot Systems Corp, furnizor de servicii IT, intr-o afacere evaluata la circa 3,9 miliarde dolari, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn. Termenii acordului au fost acceptati duminica de consiliile directoare ale ambelor companii, arata un comunicat Dell.
Compania va initia o oferta pentru a cumpara toate actiunile extraordinare de Clasa A ale Perot Systems, pentru 30 dolari fiecare in numerar, cu aproximativ 68% peste cotatia de la inchiderea sedintei din 18 septembrie.
In urma preluarii, se va crea o entitate cu venituri anuale din servicii de circa 8 miliarde dolari, a anuntat Dell.
Grupul a mai anuntat ca se asteapta ca achizitia sa devina profitabila in anul fiscal 2012. Dupa incheierea tranzactiei, Perot Systems va deveni divizia de servicii a Dell.
"Preluarea extinde semnificativ capacitatile de solutii pentru companii ale Dell. Achizitia este foarte normala, datorita modului evident in care activitatile noastre se completeaza reciproc", a declarat directorul executiv Dell, Michael Dell.
Tranzactia, chiar daca nu este conditionata financiar, va avea nevoie de aprobari din partea autoritatilor de concurenta si va trebui sa satisfaca alte conditii, arata comunicatul.
Dell se asteapta sa incheie acordul in intervalul noiembrie-ianuarie.
mai mult
Luni, 21 Septembrie 2009, ora 17:15