Niciunul dintre cei doi investitori care ramasesera in cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus in termen documentele necesare pentru a participa la selectia propriu-zisa, iar autoritatile analizeaza si varianta restructurarii societatii de stat prin forte proprii, au declarat, joi, surse oficiale.
Cele doua companii interesate sa se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia.
Ele au avut termen pana joi la ora 10,00 sa depuna documentele pentru a participa la licitatia de vanzare a concentratului de cupru.
"Cele doua companii au considerat conditiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat in ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Daca procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe aceasta tema", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocata, intrucat compania are contracte pentru anul viitor.
Statul analizeaza varianta restructurarii
"Procedura va fi reluata, insa nu este singura optiune. Daca activitatea companiei se va mentine profitabila, se analizeaza si posibilitatea sa se mearga pe restructurare proprie, fara sa fie vreo asociere cu alta companie, asa cum se doreste acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme", au explicat sursele citate.
Tot joi, primarul orasului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, ca niciunul dintre cei doi investitori... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:45
Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.
Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.
Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71%... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:40
Compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min Abrud, mentionand ca sunt dificultati in negocierile cu guvernul roman.
"Valhalla si consortiul se confrunta cu dificultati in convenirea unui acord formal privind proiectul din Romania (...) Roman Copper a negociat cu Guvernul roman pentru a incheia o intelegere formala pentru preluarea tuturor actiunilor Cupru Min Abrud. Pana acum, partile nu au reusit sa ajunga la un acord formal pentru oficializarea tranzactiei", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Valhalla Resources.
Valhalla noteaza ca a platit, odata cu intrarea in consortiu, 750.000 de dolari americani pentru a finanta partial garantia depusa la licitatia pentru Cupru Min.
Valhalla Resources, inregistrata la Vancouver, este o firma de explorare de zacaminte minerale, vizand descoperirea si dezvoltarea de oportunitati in sectorul metalelor de baza si pretioase in Turcia si Romania.
In Romania, Valhalla exploreaza la Dealul Bratosin (judetele Hunedoara si Arad) prin intermediul Transylvania Minerals, firma controlata prin Valhalla Cipru. La explorarea perimetrului a participat si gigantul Barrick Gold, cea mai mare companie miniera din lume axata exclusiv pe aur, in parteneriat cu Valhalla.
Roman Cooper a fost infiintata acum sase luni
Roman Copper, inregistrata la Toronto, a castigat la sfarsitul lunii martie licitatia cu strigare pentu Cupru Min, la un pret de 200,77 milioane... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 11:45
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50
Vanzarea companiei Cuprun Min catre Roman Copper a esuat, deoarece firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maxim o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract.
De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.
Pentru incheierea tranzactiei, era necesara emiterea avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.
Contractul de privatizare trebuia incheiat pana vineri, 6 aprilie, ora 24.00.
Anterior surse apropiate negocierilor au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile pentru vanzarea Cupru Min se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci de milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:00
Premierul Mihai Razvan Ungureanu spera ca negocierile pentru vanzarea Cupru Min sa se incheie "cu bine", chiar vineri seara, el spunand ca "statul are clauze la care nu va renunta cu niciun chip". Discutiile pentru incheierea contractului au inceput joi seara si au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limita pentru semnarea tranzactiei.
"In momentul de fata sunt negocieri in curs la Ministerul Economiei. Atentia media trebuie indreptata intr-acolo. Statul are clauze de la care nu renunta cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile sa fie incheiate in cursul zilei de azi (vineri - n.r.), cu bine pentru stat", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu, aflat la Iasi.
Surse participante la negocierile pentru incheierea contractului de vanzare a Cupru Min au declarat pentru MEDIAFAX ca discutiile se prelungesc deoarece statul insista ca investitorul sa deschida un cont escrow in suma de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura ca investitiile de mediu vor fi realizate, o alta conditie la care partea romana nu renunta fiind publicarea contractului.
Intrebat cum comenteaza faptul ca patrimoniul Cuprin Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Razvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculatii si nici chestiuni de ordin tehnic".
"S-au facut referiri pe aceasta tema la nivelul Ministerului Eonomiei si al purtatorului... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 20:21
Pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.
"Pretul de vanzare a fost determinat prin raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania-n.r.). In evaluare nu a fost luata in considerare valoarea zacamantului, ci valoarea activelor societatii si cantitatile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate in conditiile efectuarii investitiilor tehnologice si de mediu preliminate de catre conducerea societatii prin intermediul unui plan de afaceri", se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Ce spun sau nu spun oficialii romani
Documentul este redactat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 09:31
Privatizarea companiei Cupru Min este caracterizata de catre premierul Ungureanu drept efectul credibilitatii Guvernului si al "febrei unei frenezii economice", acesta insistand asupra faptului ca statul a incasat de patru ori mai mult decat pretul scontat pentru o societate aflata in faliment.
"Sa vezi ca o companie in faliment, o gaura neagra, se poate vinde cu de patru ori pretul pe seama credibilitatii unui Guvern care abia s-a instalat si, la cateva zile dupa aceasta, sa vezi un pachet minoritar de actiuni vandut intr-o suprasubscriere incredibila, de peste 150%, mie mi se pare ca sunt niste simptome bune. Probabil ca este o febra. Da, dar este febra unei frenezii economice care se naste din nou", a spus Ungureanu, la o conferinta pe teme economice.
Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 20:29
Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA, potrivit MECMA.
"Din documentele prezentate rezulta ca Bayfront Capital Partnees va sustine Roman Copper in vederea finantarii achizitiei de actiuni la Cupru Min si a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa si SUA", a comunicat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), la solicitarea MEDIAFAX.
Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.
Roman Copper a castigat luni licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro. Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Cupru Min avea la finele anului 2010 datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).
Seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat marti ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren.
"Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 17:01