Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.
Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.
"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.
In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".
Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.
"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.
Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.
Bancile din Cipru si-au reluat programul normal
Bancile cipriote... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
Companiile si bancile din Rusia cu depozite in Cipru analizeaza deschiderea unor procese impotriva statului cipriot si a institutiilor de credit locale, pentru a-si recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al tarii cu zona euro.
Avocatii parcurg cu atentie tratatele internationale ale Ciprului pentru a gasi o strategie de atac, insa va fi greu de construit un caz, scrie CNBC.
Deponentii din bancile cipriote se confrunta cu pierderi mari pentru sumele care depasesc nivelul garantat de 100.000 de euro.
Astfel, deponentii de la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, ar putea pierde 40% din sumele mai mari de 100.000 de euro, in timp ce la Cyprus Popular Bank (Laiki), pierderea ar putea ajunge la 80%, iar banii ramasi sa fie recuperati in mai multi ani.
Laiki va fi inchisa, in timp ce Bank of Cyprus va fi restructurata si va prelua o parte din depozitele bancare ale Laiki. Banii luati din depozitele mari de la cele doua banci vor fi folositi pentru a acoperi costurile restructurarii sectorului bancar.
"Merita o incercare, dar nu va fi usor, nu va fi un proces de o singura infatisare, chiar daca actiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatura Goltsblat BLP din Moscova.
Rusii apeleaza la avocatii britanici pentru a le apara interesele
Ar putea exista baze pentru a da in judecata Cipru sau bancile cipriote, afirma avocati contactati de persoane care vor sa-si recupereze banii.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:01
Grupul bancar grec Piraeus Bank a anuntat, marti, preluarea pentru 524 de milioane de euro in numerar a subsidiarelor din Grecia ale bancilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.
Cele trei banci cipriote au in Grecia o retea de 300 de sucursale si controleaza 8% din totalul depozitelor si 10% din totalul imprumuturilor din Grecia. Piraeus Bank, prezenta si pe piata bancara din Romania, a precizat ca subsidiarele achizitionate vor fi redeschise miercuri, transmit AFP si Reuters.
"Depozitele clientilor de la subsidiarele grecesti ale Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank nu fac obiectul taxei bancare convenite in Cipru", a subliniat banca elena.
In urma acestei tranzactii Piraeus Bank devine al doilea mare grup bancar din Grecia, dupa NBG, cu active ce depasesc 100 miliarde de euro, un portofoliu de imprumuturi de 70 de miliarde de euro si depozite de 52 de miliarde de euro. Grupul va avea aproximativ 24.000 de angajati, iar reteaua va depasi 1.700 de filiale.
Piraeus Bank Group este o prezenta internationala, concentrata pe zona Europei de Sud-Est dar si pe centrele financiare din Londra si New York. Piraeus Bank Group are in acest moment sucursale in Grecia, Albania, Bulgaria, Romania, Serbia, Ucraina, Cipru, New York si Londra.
Vineri, Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a confirmat ca Piraeus Bank va prelua subsidiarele din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank (care au o retea de 300 de... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:01
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
Comisia Europeana, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice si financiare, Olli Rehn, a anuntat ca taxa speciala asupra depozitelor bancare, instituita in Cipru in cadrul programului de finantare externa agreat de zona euro, nu se va repeta.
Oficialul a adaugat ca nu se asteapta la o reactie adversa a pietei dupa anuntarea taxei fara precedent in UE asupra depozitelor bancare din Cipru, transmite Bloomberg.
"Fortele din piata inteleg ca marimea problemei sectorului bancar cipriot si riscurile de acolo erau atat de mari incat am fost nevoiti sa luam masuri foarte substantiale.
O astfel de taxa de stabilitate este in mod clar o varianta mult mai buna din punctul de vedere al stabilitatii financiare si al cetatenilor ciprioti decat un bail-in (sprijinirea unei banci ajunsa in pragul falimentului prin impunerea de pierderi detinatorilor de obligatiuni - n.r.) la scara larga, care ar fi condus la consecinte foarte haotice in economia cipriota", a explicat Rehn.
Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sambata un acord de "bailout" de 10 miliarde euro pentru Cipru, cea de-a cincea tara din zona euro care are nevoie de sprijin international pe fondul crizei datoriilor de stat izbucnita la finele lui 2009 in Grecia.
Acordul include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare din Cipru. Astfel, statul va prelua 6,75% din depozitele mai mici de 100.000 de euro (pragul de garantare la nivelul zonei euro), respectiv 9,9% din depozitele care... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 13:43