Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, vineri, ca autoritatile din Grecia sau Turcia nu au notificat misiunile dilomatice ale Romaniei cu privire la existenta unor cetateni romani afectati in urma cutremurului din Marea Egee.
"In contextul situatiei generate de seismul produs in cursul zilei de 30 octombrie 2020 in Marea Egee, Ambasada Romaniei la Ankara, Consulatul General al Romaniei la Izmir si Ambasada Romaniei la Atena au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale pentru a obtine informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate. Pana la acest moment, autoritatile turce, respectiv autoritatile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei in cele doua state cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor Romaniei nu au fost primite solicitari de asistenta consulara", a transmis, vineri, MAE.
MAE precizeaza ca cetatenii romani care se afla pe teritoriul Republicii Turcia pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Ankara: +90 312 4477940, al Consulatului General al Romaniei la Izmir: +90 232 4650579 si ale Consulatului General al Romaniei la Istanbul: +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de urgenta sau la... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 18:11
Buzaul este situat intr-una dintre cele mai active zone din punct de vedere seismic ale Romaniei. Cu toate acestea, prefectul judetului, Carmen Ichim, admite ca Buzaul nu este deloc pregatit in eventualitatea producerii unui cutremur. "Pe hartie, planurile sunt facute, dar nu stiu cum le putem respecta", spune prefectul, care a cerut identificarea unor locuri clare unde sa fie adapostiti oamenii.
Solicitarea prefectului de Buzau a venit in sedinta ordinara a Colegiului Prefectural, iar Ichim a cerut intalniri cu reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si cu primarii celor doua municipii, Buzau si Ramnicu Sarat, pentru a stabili masuri concrete in cazul producerii unui seism de peste 8 grade pe scara Richter.
"Eu am constatat ca, pe hartie, planurile sunt facute, dar nu stiu cum le putem respecta. Nu stiu unde am putea sa ducem cu toti oamenii aia la un cutremur de 8 grade pentru ca trebuie un teren viran, corturi, paturi de campanie, grupuri sanitare, alimentari cu apa....
Pe hartie suna frumos, dar, in concret, nu se poate realiza. Daca acum avem un cutremur mare eu nu stiu unde duci oamenii aia. Sa-i duci la hotel trebuie sa ai liber, sa ai un contract.
Eu vad ca ar trebui sa existe un cort mare, cu care sa ne ducem pe un stadion, sa putem asigura apa potabila, grupuri sanitare, paturi de campanie etc. Ce spun eu parca vorbesc din carti, dar asa ceva nu exista. Nu avem finalitate.
O sa am o intalnire cu primarii celor doi... mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 12:03
Autoritatile au intitat, marti dimineata, o simulare de interventie in caz de cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, a anuntat ministrul de Interne, Dragos Tudorache, intr-o conferinta de presa comuna cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.
"La ora 8.04, in aceasta dimineata, am declansat la nivel national un exercitiu care simuleaza un cutremur cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter, un cutremur cu impact la Bucuresti si Iasi. Momentul declansarii a fost stiut, pana astazi, doar de trei persoane: domnul presedinte Iohannis, domnul prim-ministru si cu mine", a spus Tudorache.
Cutremur de 4 grade in Vrancea
Ministrul de Interne a precizat ca scopul exercitiului este de a testa conceptul de interventie definit dupa tragedia de la Colectiv, precum si timpii de raspuns, timpii de reactie si capacitatea de mobilizare a structurilor din toata tara.
Ce prevede scenariul exercitiului
Potrivit scenariului exercitiului "Seism 2016", marti ...citeste mai departe despre "Ne pregatim de cutremur: Autoritatile fac simulare de seism major in Bucuresti si Iasi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 10:23
Cutremurul din noaptea de vineri spre sambata a adus din nou in atentie procedurile in caz de cutremur: ce trebuie sa facem si unde sa ne adapostim pentru a ne salva viata.
Ca de obicei, sfaturile pe acest subiect inunda retelele sociale post-eveniment. Acum am avut noroc: seismul a fost usor si nimeni nu a avut de suferit.
Dar cum zona Vrancea e imprevizibila si oricand putem sa ne trezim in miez de noapte cu o zdruncinatura de peste 7 grade, ar fi bine sa ne interesam din timp despre metodele de protectie, inclusiv cum sa ne asiguram locuinta.
Ziare.com a adunat cateva informatii utile.
Pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, la pagina 13, gasim un ghid complet despre cum trebuie sa ne pregatim inainte de producerea unui cutremur.
De aici aflam, pas cu pas, cum ne putem asigura locuinta si cat de important este sa nu facem modificari cladirilor.
Ghidul contine o serie de intrebari referitoare la aspecte care trebuie sa fie controlate. Printre ...citeste mai departe despre "Ghid video Ce sa faci inainte, in timpul si imediat dupa cutremur" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 13:39
Italia a fost zguduita in aceasta dimineata de un cutremur puternic, de 6,2 grade. Mai multe localitati din centrul Italiei au fost distruse de seism. Sunt cel putin zece morti pana acum si mai multe persoane prinse sub daramaturi. Printre victime nu se afla romani, anunta Ministerul roman de Externe.
MAE a precizat, intr-un comunicat remis Ziare.com, la ce numere de telefon pot sa sune romanii care au fost afectati de cutremurul din Italia.
Iata LIVE cele mai noi informatii despre cutremurul din Italia
Ambasada Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.
MAE precizeaza ca se afla in legatura permanenta cu autoritatile locale si este pregatit sa acorde asistenta consulara. De altfel, o echipa MAE se va deplasa de urgenta la Bologna.
"Ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat in urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei si a intreprins, in regim de urgenta, ...citeste mai departe despre "Italia, zguduita de cel mai puternic cutremur din ultimii ani - Iata unde pot suna romanii care au nevoie de ajutor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 08:44
Romanii se pot pregati pentru a face fata situatiilor de urgenta cu ajutorul unei aplicatii pentru telefon. Investitia in proiect este de 17.000 de euro.
Aceasta este realizata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si se numeste DSU, putand fi descarcata gratuit din App Store si Google Play.
"Vrem sa ajungem cat mai aproape de populatie. Astazi facem inca un pas - lansam o aplicatie care momentan merge pe doua sisteme telefonice: pe sistemul pe care il foloseste iPhone-ul (iOS - n.red.) si Android, urmand, sper, in cel mai scurt timp, sa reusim sa intram si pe telefoanele care folosesc Windows.
Este o aplicatie care are menirea sa ne aduca si mai aproape de populatie. (...) Orice dispecerat din tara poate primi informatia prin aceasta aplicatie, daca ea este relevanta", a explicat, marti, Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, intr-o conferinta de presa.
Premiu pentru creatorii unei aplicatii de transparentizare a cheltuirii banilor publici - ...citeste mai departe despre "Aplicatie de mobil care te alerteaza cand sunt accidente, inundatii sau cutremure" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 12:14
Fortele de interventie in caz de urgenta din toata tara au fost mobilizate, in noaptea de vineri spre sambata, intr-un exercitiu de alarmare fara precedent, care presupunea ca un cutremur de mare magnitudine a lovit Bucurestiul.
Alarma s-a dat la ora 22:30, iar pana la 00:30 au fost mobilizati 6.227 de pompieri, medici si asistenti din cadrul SMURD, precum si 551 de medici, asistenti si ambulantieri din cadrul serviciilor de ambulanta, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Scenariul pentru exercitiul de alarmare la nivelul IGSU, SMURD si Ambulantei presupunea ca, la ora 21:40, un cutremur de mare magnitudine a lovit Bucurestiul, iar pompierii din Capitala au nevoie de sprijin pentru interventie din toate judetele.
Simulare de cutremur de peste 7 grade in Capitala
Potrivit MAI, au fost pregatite de plecare spre Bucuresti 101 autospeciale de pompieri, 136 de camioane de transport personal si materiale, 217 echipaje de prim ajutor SMURD, 29 echipaje ...citeste mai departe despre "Cea mai mare mobilizare de urgenta: Simulare de cutremur catastrofal in Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 18:02
1Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
"In zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul si echipamentele trebuie fixate. Intotdeaua am ridicat acesta problema. Un spital nu este neaparat sa fie functional dupa un cutremur daca doar ai consolidat cladirea. Daca echipamentele din spital nu sunt fixate si protejate, acest spital devine nefunctional dupa cutremur numai prin faptul ca echipamentele din el se distrug. Cladirea poate sa ramana, dar sa fie nefunctionala, pentru ca totul se distruge in timpul cutremurului", a precizat dr. Raed Arafat, citat de Mediafax.
"Cu ocazia unei vizite pe care am facut-o in Japonia, anul trecut, primul lucru pe care l-am putut observa a fost cum se poate crea o cultura si cultul securitatii la o populatie, de la copiii de cativa ani la toti adultii. Cum se pregatesc continuu sa faca fata calamitatilor si dezastrelor intr-o tara expusa continuu la dezastre. Copiii sunt invatati cum sa folosesca defibrilatorul", a spus Arafat.
Secretarul de stat, care conduce Departamentul de Interventii in Situatii de Urgenta din MAI, a mai spus ca, tot in caz de cutremur, orice om ar trebui sa aiba in casa provizii pentru minimum 72 de ore. "Japoneziii spun ca in primele 72 de ore (de la producerea unui dezastru - n.r.) nu este timp pentru cei care nu au... mai mult
Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 09:35
Specialistii sustin ca cei care se afla in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie pregatiti pentru orice situatie. Intr-o piata plina de candidati gata sa aplice pentru un numar relativ restrans de joburi, este important sa reactionezi ca la carte daca o companie te-a selectat pentru interviu.
Pentru unii recruiteri si candidati lucrurile pot lua o intorsatura foarte diferita fata de asteptarile pe care le au de la interviul de angajare, iar modul in care te comporti poate fi decisiv, spun expertii in recrutare, scrie BBC Capital.
Lee Ballentine, care in prezent detine o editura, a povestit ca a aplicat pentru un post de inginer de aplicatii in Silicon Valley, in timpul anilor 1980. El a fost intervievat de CEO-ul companiei, un barbat impunator, fost militar al Armatei israeliene.
Cele mai ciudate 9 intrebari puse de companiile IT la interviu
"A inceput un cutremur, iar el a continuat interviul, foarte serios. De pe scaunul pe care stateam puteam vedea oameni fugind pe ...citeste mai departe despre "Ce faci daca te prinde cutremurul la interviu - situatii bizare in biroul angajatorului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 10:23