Aproape 100.000 de romani si-au petrecut Revelionul in unitati turistice din tara, in crestere cu 30% fata de anul trecut, si au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult fata de anul precedent, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Numarul turistilor straini care au venit in Romania pentru a petrece sarbatorilor de iarna a crescut cu 27 de procente fata de 2011, la 7.880 de turisti.
Ei au cheltuit aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a unui sondaj aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.
Potrivit datelor FPTR, 20.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane, 25.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare si tot atatea persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100.
Cea mai mare crestere s-a inregistrat in zonele rurale, pentru care au optat 27.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.
Delta Dunarii, singura locatie unde tarifele au crescut
Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 97.600 persoane, a crescut cu 30,6% fata de anul trecut, cifra totala fiind apropiata de anul de... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 14:20
Cele mai apreciate destinatii de vacanta de catre romani au fost si in 2011 Bulgaria, Grecia, dar si Austria, Turcia sau Marea Britanie. Anul trecut, romanii au facut aproape 4,5 milioane de calatorii.
Pe primul loc in topul preferintelor turistilor romani este Bulgaria. Pe langa litoralul Marii Negre, romanii aleg tara vecina si pentru statiunile montane. Desi 1,49 milioane de romani au calatorit in cursul anului trecut in tara vecina, doar 336.000 au stat doua sau mai multe nopti, restul petrecand o singura noapte. In total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turisti straini, fata de 8,37 milioane in 2010.
"Bulgaria este atractiva pentru romani datorita accesului facil, se ajunge repede cu masina, iar preturile sunt mult mai accesibile decat pe litoralul romanesc. Hotelurile pregatesc oferte speciale mai ales pentru sejururi mai mari de patru nopti. Week-end-urile in statiunile bulgaresti sunt la preturi avantajoase si nu se vand la tarife de receptie, pentru a se stimula sejururile de lunga durata. Cu cat stai mai mult, cu atat se imbunatateste oferta", spune Ana Goicea, consultant in turism la agentia Cocktail Holidays, specializata in outgoing, citata de Mediafax.
Grecia: mai putin turisti romani in 2011
O alta tara vizitata de romani, mai ales pentru litoralul sau, este Grecia, unde au ajuns anul trecut aproape 224.000 de turisti romani, in scadere cu 13% fata de 2010, cand au calatorit aproximativ 258.000 de persoane.
Per total insa,... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:39
Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei, potrivit unei retrospective a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se precizeaza in comunicatul ANAT.
Potrivit sursei citate, peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanta in tara mea" sau din programele "Inscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanta".
De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii iar turismul de incoming (sosirile de turisti straini), desi inca aflat la valori mici, a avut cresteri sensibile. Pe de alta parte, vacantele de tip sejur pe Litoral au scazut in medie cu 15-20%, in timp ce achizitionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o usoara crestere.
Piata de corporate travel a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:25