Romania economica risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, in conditiile in care autoritatile intarzie sa ofere solutii concrete la criza fara precedent care se instaleaza odata cu pandemia de coronavirus, arata o analiza realizata de Frames si Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).
In ritmul in care efectele economice se amplifica, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fara joburi si cu o recesiune severa din care ne va fi greu sa iesim. Romania risca sa piarda cursa pentru competitivitate in fata tarilor din regiune, precum Polonia, Ungaria si Bulgaria, care vin cu masuri concrete de sustinere a economiei, menite sa asigure continuarea business-ului dincolo de perioada starii de urgenta.
Romania economica arata precum un pacient ajuns la spital in coma, cu multiple traumatisme, caruia medicii, in loc sa il duca in sala de operatie, ii administreaza o aspirina si ii pun pansamente, pentru a-i acoperi ranile grave.
Fara tratamente medicale de specialitate, pacientul Romania risca sa moara, iar daca va fi totusi salvat printr-o minune, va ramane cu dizabilitati care nu ii vor mai permite sa duca o viata normala.
Asa arata, potrivit analistilor, radiografia economiei romanesti dupa o luna de,, coronacriza economica''.
Estimarile Frames, anuntate la inceputul crizei, privind numarul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge in somaj tehnic, considerate la vremea respectiva de politicieni ca fiind hazardate, au fost... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:29
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Aproximativ 1,7 miliarde de euro poate reprezenta valoarea profitului companiilor cu capital strain in 2018 ce ar putea fi injectat in economie in 2019, insa decizia depinde de predictibilitatea fiscala si legislativa, considera Oana Motoi, Managing Partner, Cromwell Evan Global.
Consultantul financiar citeaza informatiile statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei in raportul cu privire la investitiile straine directe in Romania aferent anului 2017, potrivit carora, dupa o perioada de stagnare a investitiilor straine in intervalul 2012 - 2014, incepand cu anul 2015, acestea au crescut in Romania de la an la an cu aproximativ 8%, iar investitori din tari precum Olanda, Germania, Austria, Italia sau Franta gestioneaza 48,387 miliarde de euro, adica aproximativ 64%, din totalul investitiilor straine prezente pe piata din Romania (75,851 miliarde de euro la data de 31 decembrie 2017).
"Insa, toate aceste investitii au fost facute din profiturile perioadei anterioare anului 2017, perioada in care, Romania, intr-o oarecare masura, a prezentat predictibilitate in ceea ce priveste cadrul legislativ. In concret, incepand cu anul 2015 pana la sfarsitul 2017, 3.381 milioane euro a reprezentat profit reinvestit in Romania de catre toate aceste societati cu capital strain. An de an, profitul reinvestit a crescut cu aproximativ 7% fata de valoarea profiturilor reinvestite ale anului precedent. Spre exemplu, 32,9% din profitul total al anului 2017 inregistrat de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 12:44
Presedintele Klaus Iohannis transmite un nou mesaj critic la adresa guvernarii PSD/ALDE: rezultatele economice pe primul trimestru sunt sub asteptari, iar modificarile legislative si fiscale pripite scad increderea mediului privat in perspectivele politicilor economice.
"Anul trecut, tara noastra a inregistrat o crestere economica de 7%, crestere record in cadrul Uniunii Europene. Asa cum am aratat in repetate randuri, mai mult nu inseamna neaparat mai bine, daca determinantii cresterii nu sunt factori sustenabili.
De aceea, am atras atentia asupra importantei ca latura cantitativa a cresterii, bazata pe consum, sa fie insotita si de o dimensiune calitativa, bazata pe aportul investitiilor si al exporturilor", arata Klaus Iohannis, intr-un mesaj publicat vineri de Administratia Prezidentiala.
Presedintele face astfel o corelatie intre rezultatele economice slabe si lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal si legislativ.
"Rezultatele economice sub asteptari ale primului trimestru indica, astfel, nevoia unei schimbari in compozitia calitativa a cresterii economice. Insa, dincolo de cifre, mai problematic este faptul ca sectorul privat inregistreaza o anumita deteriorare a increderii in perspectivele politicilor economice, un aspect care trebuie sa ne puna serios pe ganduri", se arata in mesaj.
"In ciuda apelurilor repetate la predictibilitate economica, inclusiv din partea Consiliului dumneavoastra (Consiliul IMM-urilor - n.red.), se pare ca decidentii... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:29
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti seara, cu prilejul aniversarii a 25 de ani a Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham Romania), ca a transmis mesaje guvernelor din ultimul an ca predictibilitatea economica nu este un slogan si nu trebuie sa incurce cu masurile luate.
"Romania a incheiat anul 2017 cu o crestere economica record in Uniunea Europeana, de 7%, care genereaza insa si o serie de contradictii si, bineinteles, foarte multe asteptari. Dincolo de dimensiunea cantitativa a cresterii economice, reperele acesteia in materie de productie si competitivitate va apartin dumneavoastra, mediului de afaceri, in special acolo unde si atunci cand investitiile vizeaza perspective de dezvoltare pe termen lung si sectoare competitive ale economiei noastre. (...)
In calitate de oameni de afaceri, dumneavoastra intelegeti cel mai bine faptul ca performanta mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calitatii politicilor economice pe care Guvernul le promoveaza. De aceea, am atras atentia tuturor guvernelor, dar cu precadere celor trei din ultimul an, ca predictibilitatea economica nu este un slogan la care se apeleaza doar cu ocazia seminariilor. In esenta, lipsa de predictibilitate atrage si lipsa de sustenabilitate a performantelor economice, iar mediul de afaceri stie cel mai bine ca ceea ce se castiga usor de multe ori se pierde la fel de usor", a declarat Klaus Iohannis.
Seful statului a transmis si o avertizare catre clasa... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 20:58
Prognozele economice sunt un joc complicat - daca o nimeresti, nu numai ca vei fi aplaudat, dar probabil ca vei castiga si o gramada de bani. Insa, daca gresesti, nu vei mai putea niciodata sa retragi ce ai spus, iar predictiile tale vor suna extrem de amuzant intr-o buna zi.
In ultimele decenii, mintile sclipitoare ale planetei au lansat multe prognosticuri despre economiile nationale si modul in care se va schimba lumea. De-a lungul timpului, unele dintre ele au devenit cu adevarat ilare.
Jurnalistii de la Business Insider au compilat cele mai mari esecuri in ceea ce priveste predictiile economice facute de unii dintre cei mai priceputi oameni din istorie.
Previziuni Goldman Sachs: Care vor fi cele mai mari economii in 2050
Ipoteza "Japonia - numarul unu mondial" a fost lansata de un expert de la Harvard, Ezra Vogel, in anul 1979. Nici atunci nu a fost prea populara ideea ca economia Statelor Unite va fi surclasata de prospera Japonie, insa acum suna cu totul ...citeste mai departe despre "Cele mai rasunatoare previziuni economice facute vreodata: Astazi suna ca o gluma" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Mai 2015, ora 11:54
Previziunile pentru anul 2015 includ incetinirea cresterii economice a Chinei, amploarea prizelor wireless si scumpirea cafelei, spun specialistii.
Evolutia celor mai mari economii, ca si salturile tehnologice cu care ne-am obisnuit deja, pot reprezenta atat motive de bucurie, cat si factori de ingrijorare pentru noi toti.
Sunt, asadar, destule lucruri care se anunta ca o surpriza totala in anul urmator, dar o parte dintre aceste evenimente se anunta deja ca o sabie cu doua taisuri.
Iata sase evenimente de top care, in opinia analistilor revistei Fortune, isi vor pune amprenta asupra anului 2015.
Economia Chinei, crestere in ritm scazut
Evolutia pozitiva a economiei chineze este un fapt incontestabil si un trend ce se va pastra in urmatorii ani. Problema rezida doar in ritmul de crestere economica al Chinei, aceasta putand sa isi continue ascensiunea doar din inertie. La aceasta ora, marea intrebare aflata pe buzele tuturor analistilor economici este: "Cat de mult va incetini China motorul cresterii economice in anul urmator?".
Mai toate vocile prevad ca, in primavara anului viitor, guvernul de la Beijing va miza pe o crestere economica de doar 7%, cel mai scazut nivel din ultimul sfert de secol.
Iese din calcul si o depasire a prognozei pentru Produsul Intern Brut, China nemaibeneficiind de conjucturile favorabile de acum 3-4 ani. Partea imbucuratoare este ca odata intrate in vigoare noile politici de mediu impuse de guvernul chinez, vom asista si la... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:04
Anul 2014 nu pare sa fie unul al revenirii economice, pentru ca exista posibilitatea unei noi crize si, chiar daca nu va fi asa, revenirea economica este una de lunga durata, care va aduce dupa ea suisuri si coborasuri.
The Guardian face o serie de predictii economice pentru anul 2014, iar majoritatea nu sunt prea optimiste.
Economia Marii Britanii va continua sa inregistreze perioade oscilatorii, asa cum s-a intamplat si in ultimele 12 luni. Se pare ca britanicii iubesc preturile ridicate de pe piata imobiliara, iar revenirea economica a fost cheia cresterii increderii consumatorului si cresterii consumului.
Este insa greu de crezut ca salariile britanicilor vor creste sau ca problema somajului se va rezolva atat de usor. Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, i-a asigurat pe britanici si pe reprezentantii companiilor din acest stat ca Banca Centrala va lua masuri pentru cresterea economica prin cresterea ratelor.
Autoritatile britanice au acceptat o rata a somajului de ...citeste mai departe despre "Previziuni economice pentru 2014 - semnalele pozitive sunt putine" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 15:38
Achizitia Facebook de catre Apple, blocarea de catre Congres a unui nou pachet de masuri neconventionale al Rezervei Federale a SUA sau avansul pretului aurului la 1.800 dolari pe uncie au fost incluse de banca daneza Saxo Bank in topul "10 predictii exagerate pentru 2011", anunta Mediafax. In contextul nivelului ridicat de dezaprobare in randul populatiei privind actiunile de sprijinire a sistemului bancar, Congresul SUA ar putea bloca Rezerva Federala de la initierea unui nou pachet de masuri neconventionale, al treilea, in a doua jumatate a anului urmator, noteaza Saxo Bank.Totodata, Apple ar putea folosi o parte a rezervelor de lichiditati de 51 de miliarde de dolari pentru a cumpara Facebook, companie evaluata la 43 de miliarde de dolari de catre sharespost.com, iar cei peste 500 de milioane de utlizatori ai retelei de socializare online ar deveni disponibili departamentului de servicii si produse al Apple.
Dolarul s-ar putea aprecia cu aproximativ 25% anul urmator, in contextul supraincalzirii economiei chineze. Astfel, indicele dolarului, calculat in raport cu mai multe valute, ar putea depasi pragul de 100 de puncte in trimestrul al treilea al anului urmator, ajutat si de problemele economice din Europa si Japonia.
Disparitia increderii pe pietele asiatice ar putea determina statele in curs de dezvoltare sa-si foloseasca rezervele de dolari pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale americane, iar randamentul cerut la 30 de ani ar putea cobori pana la 3%, se arata... mai mult
Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 22:15