In primul nostru articol pe tema preavizului datorat de angajator la desfacerea contractului individual de munca (CIM) ne-am referit la cateva aspecte generale, cum ar fi ce este preavizul, cui, cum si cand trebuie acordat acesta si cum se calculeaza el in mod corect. In acest al doilea articol ne vom referi, pe scurt, la cateva probleme practice ivite in practica noastra de dreptul muncii.
Ca si in cazul primului articol, dorim sa atragem atentia ca in cele ce urmeaza ne referim in mod exclusiv la preavizul datorat de angajator, in cazul concedierilor care impun aceasta obligatie, si nu si la cel datorat de angajat in cazul demisiei.
1. Care este timpul de lucru in perioada de preaviz?
Am ales sa incepem cu aceasta intrebare, intrucat contextul in care ne-a fost ea adresata ne-a aratat ca atat angajatorii din mediul privat, cat si angajatii acestora, se afla intr-o usoara confuzie cu privire la modul de desfasurare a raporturilor de munca pe durata preavizului.
Din nefericire, reglementarea actuala din Codul Muncii (CM) nu este suficient de expresa decat in cazul preavizului datorat de angajat in cazul in care demisioneaza, caz in care art. 81 alin. (5) din CM prevede foarte clar ca pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca toate efectele.
Sfatul avocatului: Tot ce vrei sa stii despre preaviz (I)
Cu toate acestea, chiar si in lipsa unui text similar in cazul preavizului acordat de catre angajator, concluzia va fi aceeasi si in acea ipoteza,... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 18:00
1Desi dreptul la preaviz al angajatilor ale caror contracte individuale de munca (CIM) inceteaza pare sa reprezinte o institutie bine cunoscuta si insusita de catre angajatori, iata ca practica avocateasca ne-a aratat ca realitatea e destul de diferita.
Nu de putine ori, desi tratat ca un "dat" in cadrul procedurilor de concediere a salariatilor pentru varii motive (nu toate susceptibile de acordarea unei perioade de preaviz), in realitate preavizul nu este inteles si insusit pentru ceea ce reprezinta, ca institutie juridica de dreptul muncii, imprejurare de natura sa conduca, in unele cazuri, la erori de procedura, mai mult sau mai putin vatamatoare.
Prin urmare, vom incerca sa lamurim, pe cat posibil, o serie de aspecte practice referitoare la aceasta institutie de care, mai devreme sau mai tarziu, mai des sau mai rar, orice angajator se loveste in activitatea sa.
In acest prim articol, ne vom referi la cateva aspecte generale cu privire la preavizul la care sunt obligati angajatorii in cazul desfacerii anumitor categorii de contracte individuale de munca.
1. Ce este preavizul?
Fara indoiala, o intrebare la vederea careia nu putini lucratori in domeniul resurselor umane tind sa raspunda fara ezitare:
"Simplu. Este perioada in care trebuie sa mai pastram un salariat atunci cand i se desfiinteaza postul".
Cu usoare variatii pe aceeasi tema, preavizul este uneori vazut ca perioada in care salariatului mai trebuie sa i se "permita sa vina la munca",... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:00