Romania se afla in topul tarilor Uniunii Europene din punct de vedere al numarului de angajati care se afla sub pragul de saracie, respectiv 20% din resursa umana angajata, a declarat, marti, presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
"La ora actuala, ne place sau nu ne place, suntem in topul tarilor UE din punct de vedere al fortei de munca pauperizate, deci al resursei umane angajate care in acelasi timp este sub pragul de saracie. Este o chestiune anormala sa avem 20% din resursa umana angajata care este sub standardul nivelului de pauperizare. Exista deci si aceasta problema a retribuirii", a afirmat liderul CNS "Cartel Alfa".
Bogdan Hossu a facut aceste declaratii la evenimentul dedicat publicarii studiului "Analiza cantitativa si calitativa a pietei muncii in Romania", comandat de Confederatia Patronala Concordia si realizat de KPMG si de INCE.
"Nu am vazut in acest studiu una din componentele determinante legate de problema fortei de munca - problema salarizarii corecte a resursei umane. De fapt, cosul minim de trai decent depaseste cu mult nivelul de salariu mediu net existent astazi in Romania. Si discutam de standardul de familie de 6.700 de lei net pentru o familie standard de 4 persoane, ceea ce implica o diferenta substantiala, si, evident, o demotivare", a afirmat presedintele "Cartel Alfa".
Acesta a criticat existenta unei diferente intre salariul mediu net bugetar si cel privat, de aproximativ 1.000 de lei.
"Faptul ca se discuta dublarea -... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 19:18
Paradoxul inegalitatilor sociale se mentine in Romania, in conditiile in care cresterea economica este peste media Uniunii Europene, a declarat, miercuri, Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, intr-o conferinta de presa.
"Cresterea economiei este peste media UE. Se mentine acest trend al cresterii economice. Se mentine si paradoxul inegalitatilor sociale si saraciei, mai ales in grupurile defavorizate, vorbim de zona rurala, de copii. Unul din doi copii in Romania este in risc de saracie. Aceasta crestere se bazeaza pe consum si mai putin pe investitii. Deficitul bugetar se apropie de pragul de avarie de 3%, in timp ce deficitul structural isi continua tendinta de deviere semnificativa de la obiectivul de 1%. Risca sa sara de 4% in 2018, de unde si procedura de deviere de la obiectivul mediu", a spus Cristea.
Ea a precizat ca pe de alta parte somajul este la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.
"Avem o veste buna pe somaj. Romania inregistreaza un record, cel mai scazut somaj din ultimii 20 de ani, mai mic decat media UE. Apar probleme de disponibilitate a fortei de munca, din cauza imbatranirii populatiei", a precizat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza miercuri conferinta cu titlul "Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018".
Sesiunea plenara a evenimentului va prezenta principalele concluzii ale Raportului de tara pentru Romania, precum... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:05
Potrivit datelor comunicate de Eurostat, romanii care lucreaza au, de departe, cel mai ridicat risc de saracie dintre toti cetatenii UE, cu un procentaj de 18,9%.
La mare distanta dupa noi, figureaza in statistica de profil state precum Grecia (14,1%) si Spania (13,1%).
Pentru referinta, vecinii de la sud de Dunare apar de-abia pe locul sase, cu 11,4%, fiind plasati intre Luxemburg (12,0%) si Italia (11,7%), pe de o parte, si Portugalia (10,9%) si Polonia (10,9%), pe de alta. Toate acestea fiind pozitionate peste media europeana de 9,6%, situata aproape la jumatate fata de realitatea din Romania.
Ca o particularitate interesanta, in Romania, inegalitatea de gen se manifesta cel mai clar in defavoarea barbatilor (21,5%), desi procentajul consemnat in randul femeilor (15,2%) ramane tot relativ ridicat in raport cu practica europeana.
Aceasta situatie se mai regaseste la un nivel aproape egal in Italia (13,2% la barbati, fata de 9,5% la femei) si Bulgaria (13,0% fata de 9,6%). In tari precum Franta (8,2% la 7,6%), Portugalia (11,3% la 10,5%) sau Slovacia (6,9% la 6,0%) situatia este mult mai echilibrata iar in altele chiar pe dos - Cehia (3,7% la 3,9%), Letonia (8% la 8,2%) si Ungaria (9,4% la 9,9%)
Revenind la nivelul consemnat per total, la capatul opus al scalei procentajelor de persoane care sunt supuse riscului de saracie, desi lucreaza, apar tari precum Finlanda (3,1%), Cehia (3,8%), Belgia (4,7%) si Irlanda (4,8%).
Prin contrast, aproape jumatate... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 11:09
Persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut venituri de 7,2 ori mai mari decat cele din gospodariile sarace, se arata intr-o informare a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.
"In anul 2016, persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace.
Indicele inegalitatii veniturilor a avut o crestere accelerata pana in anul 2015, cand a atins si maximul perioadei (8,3%), insa in 2016 a scazut la valoarea atinsa si in 2014.
Cum era de asteptat, inegalitate mai mare a veniturilor banesti disponibile se inregistreaza la persoanele cu varsta sub 65 de ani, fata de cele cu varsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale", se arata in document.
Conform sursei citate, in anul 2016, deficitul median relativ a fost de 36,2%, adica se poate spune ca persoanele sarace au avut in medie un venit banesc disponibil care a reprezentat 63,8% din valoarea pragului de saracie stabilit pentru acest an.
"Pe ansamblu, deficitul median relativ este mai crescut la barbati decat la femei, ceea ce inseamna ca persoanele sarace de sex feminin se situeaza la o distanta relativ mai mica fata de pragul de saracie. In anul 2016, aceasta diferenta s-a accentuat cu 2,6 puncte procentuale (37,6% la masculin fata de 34,8% la feminin). Deficitul median relativ de venituri cu care se confrunta populatia... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 16:25
1Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25,4%, au aratat, marti, oficialii Institutului National de Statistica (INS), citand datele Eurostat pe anul 2013.
Potrivit documentului prezentat, fata de anul precedent, procentul privind saracia relativa (raportul procentual intre numarul persoanelor sarace care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult echivalent si total populatiei) a crescut cu 3%.
Norvegia aloca sute de milioane de euro pentru combaterea saraciei in randul rromilor din Romania
Pe locul al doilea se situeaza Spania cu 22,2%, pe al treilea - Bulgaria, cu 21,8%.
Cel mai scazut nivel al ratei saraciei relative este in Cehia, acolo procentul fiind de 9,7%. De asemenea, un procent scazut se inregistreaza si in Olanda, respectiv 11,6%, si Danemarca - 11,9%.
Potrivit INS, in Romania sunt 8,5 milioane ...citeste mai departe despre "O suprematie pe care nu ne-o dorim: Romania, pe primul loc in UE la capitolul saracie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:40
Rata riscului de saracie pentru persoanele care aveau un loc de munca din Uniunea Europeana a fost in 2008 cea mai ridicata in Romania, de 17%, in timp ce in UE media era de numai 8%, potrivit statisticii publicate luni de Eurostat si citate de NewsIn.Cea mai mica rata de intrare in saracie a persoanelor angajate era in Cehia, de 4%.
Totodata, Romania avea in 2008 cel mai mare risc de expunere a copiilor sub 17 ani la saracie din Uniunea Europeana, de 33%, fata de o medie de 20% pe ansamblul UE, precum si al doilea risc de intrare in saracie a populatiei in ansamblu.
Astfel, potrivit datelor biroului european de statistica, 23% dintre romani erau afectati de lipsuri materiale, fata de o medie de 17% pe ansamblul Uniunii Europene.
Cea mai mare rata de risc de saracie - care ia in calcul numarul persoanelor care traiesc in apropierea pragului de saracie raportat la intreaga populatie - a fost inregistrata in Letonia, de 26%. Pe locul al treilea a fost Bulgaria, cu 21%, urmata de Grecia, Spania si Lituania, cu cate 20% fiecare.
In schimb, cele mai mici riscuri de saracire erau raportate in Cehia (9%), Olanda si Slovacia (11% fiecare), Danemarca, Ungaria, Austria, Slovenia si Suedia (cate 12%).
In UE, rata riscului de saracie s-a mentinut stabila dupa 2005, cu variatii intre 16% si 17%.
Eurostat precizeaza ca riscul de saracie este un indicator relativ, iar criteriile de stabilire a pragului saraciei variaza semnificativ de la o tara la alta.
In 20 din cele 27 de state membre,... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 14:56