Potrivit analizei facute de Licitatia.ro, in anul 2013, au fost monitorizate 60.578 de licitatii din care 25.520 de licitatii au fost de achizitii si au avut o valoare estimata de 12 miliarde de euro.
Daca facem o comparatie cu 2012, vedem o scadere atat a numarului de licitatii organizate, cat si o scadere a valorii achizitiilor.
Scadere a numarului de licitatii de achizitii publicate in 2013
Conform datelor de pe Licitatia.ro, dintre cele 60.578 de licitatii monitorizate in 2013 in Romania, 25.520 au fost licitatii de achizitii publice, cu 10.043 de licitatii mai putin ca in 2012; 24.336 au fost anunturi de atribuire, 10.723 au fost licitatii de vanzari de bunuri.
Din cauza scaderii numarului de licitatii organizate, a scazut cu 13% si numarul de anunturi atribuite in 2013 fata de 2012.
Creste cu 36% numarului de executari silite in 2013
O crestere de 36% a numarului de licitatii monitorizate de licitatia.ro s-a inregistrat pe categoria Licitatii Vanzari. Acest lucru inseamna cresterea numarului de executari silite facute de ANAF, Executori, Banci. Acesti indicatori, din pacate, nu indica o revenire reala a economiei din criza.
Tabel.1 Licitatia.ro. Comparatia evolutiei nr. licitatiilor in 2013/2012
In comparatie cu anul 2012, in anul 2013 s-au organizat mai putine licitatii ca numar, dar si cu o valoare totala estimata mai mica. Motivul ar putea fi efectul modificarii pragului minim de achizitii publice si scoaterea obligativitatii... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 10:43
Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca majorarea sumelor pana la care autoritatile publice pot incheia contracte in mod direct, fara licitatii, a fost negociata si acceptata de Comisia Europeana, insa a spus ca, fiind plecat din tara, nu cunoaste forma exacta adoptata de catre deputati in ceea ce priveste modificarile aduse legii achizitiilor publice.
"Nu stiu care este forma adoptata de Parlament, o sa ma informez imediat ce ajung la Bucuresti. Daca este vorba, insa, de forma plecata de la Guvern, inclusiv cea referitoare la ridicarea nivelului sumei necesare pentru proceduri, va asigur ca acea forma a fost - inainte de a fi trimisa catre Parlament - negociata si acceptata de catre Comisia Europeana si daca CE spune ca e ceva bun, cred ca putem spune si noi la fel", a precizat Victor Ponta, la Beijing.
El a spus ca nu va ezita si in viitor sa ia toate masuri legislative care sa scurteze timpul destinat procedurilor de achizitie si de accesare a fondurilor europene, diminuand totodata birocratia.
"In momentul in care, iata, astazi, cand vorbim, avem o procedura pe fonduri europene de atribuire a unor lucrari pentru autostrazi care de un an si jumatate nu se finalizeaza, va dati seama ca trebuie sa schimbam ceva, ca daca stam cinci ani de fiecare data sa asteptam sa se semneze un contract, dupa aia ne miram degeaba ca nu avem autostrazi", a aratat premierul. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:27
Regiile autonome si companiile nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii cu argumentul ca acestea lucreaza pe o piata concurentiala, iar impunerea regulilor de achizitii publice le poate bloca.
Scoaterea regiilor autonome si a companiilor nationale din categoria autoritatilor contractante a fost posibila printr-un amendament introdus de deputati ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta adoptata de Guvern la sfarsitul anului trecut privind modificarea sistemului de achizitii publice relementat de Ordonanta de Urgenta 34/2006.
Acea ordonanta stabilea ca din categoria autoritatilor contractante face parte si orice regie autonoma sau companie nationala/societate comerciala cu capital integral ori majoritar detinut de o autoritate contractanta sau de catre un alt organism de drept public.
Ulterior, in luna aprilie, operatorii aerieni au fost scosi de pe lista, astfel incat Tarom sa isi poata asigura rapid flota de aeronave.
Acum, insa, parlamentarii au decis sa scoata toate regiile autonome si companiile nationale din categoria autoritatilor contractante, prin abrogarea acelei prevederi.
"Este necesara eliminarea prevederilor intrucat incadrarea anumitor regii autonome/companii nationale/societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe o piata concurentiala in categoria autoritatilor contractante conduce implicit... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 14:42
Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
Conform modificarilor aduse sistemului de achizitii publice, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, dar in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.
De asemenea, contractul de achizitie publica va fi un act asimilat actului administrativ si nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel incat toate litigiile vor fi solutionate de curtile de apel ale sectiilor de contencios administrativ si fiscal de achizitie publica. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:15
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a declarat ca ridicarea pragului la 30.000 euro fara TVA pentru achizitiile publice directe se justifica intrucat "nu de aici apar fraudele" si considera ca astfel ar putea fi evitate "licitatiile trucate".
"Daca noi discutam de licitatii trucate, in momentul in care licitatia este trucata dar nu poate fi dovedita, orice autoritate contractanta se poate prevala de aceasta 'publicitate' pe care o asigura procedura de atribuire. Daca insa procedura de atribuire e directa, iar cineva se duce si cumpara la suprapret nu mai are nicio justificare de asemenea natura pentru ceea ce a facut", a argumentat Vladescu.
In plus, el a apreciat ca "de multe ori o procedura de achizitie publica prin licitatie genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatilor contractante decat atunci cand se face o achizitie directa".
De asemenea, Vladescu a prezentat si o statistica din care rezulta ca "valoarea totala a procedurilor de achizitie publica situate intre 15.001 euro si 30.000 de euro este de 17% din total proceduri".
"Mai exact, toate autoritatile publice trebuie sa isi aloce aproape 17% din timp pentru proceduri care insumeaza 0,97% din totalul achizitiilor publice. Eu personal apreciez ca nu de aici apar fraudele", a explicat Dan Lucian Vladescu.
El a precizat ca propunerea privind modificarea pragului este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta de urgenta intocmit de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:05
"Lista rusinii", a firmelor care au facut un obicei in a contesta licitatiile publice, ar putea stopa practica anumitor companii de a obtine bani din retragerea contestatiei, a declarat avocatul Gabriel Biris.
Domeniul achizitiilor publice a intrat din nou in vizorul guvernului. Executivul vrea sa includa pe o lista publica firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata.
"O astfel de masura este binevenita daca exista indicii ca anumite companii fac din contestatiile la achizitiile publice o practica. Trebuie verificate firmele care nu au active in spate si nu au foarte multi angajati. Nu ar strica sa fie verificate nu doar numele firmelor, ci si persoanele care sunt in spatele lor. Pe de alta parte, unele contestatii pot sa fie foarte indreptatite. Totusi, 10 contestatii respinse intr-un an este, deja, un prag foarte sus ca sa creeze probleme mari", a spus Biris.
Guvernul sustine ca astfel de firme hartuiesc autoritatea contractanta si avertizeza ca va publica "un tablou al rusinii" cu aceste firme specializate in contestarea licitatiilor, astfel incat "sa le treaca pofta" de a mai bloca procedurile de achizitii publice.
"Scopul unor astfel de companii este de a bloca atat castigatorii onesti, cat si autoritatile sa faca investitii. Orice masura gandita sa reduca astfel de practici trebuie salutata", a adaugat avocatul specializat in fiscalitate.... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:46
Guvernul a anuntat ca doreste reducerea pragului valoric pentru ofertele de achizitie publica la 70% de la 85% din valoarea estimata a contractului, actuala limita urmand sa fie pastrata doar daca sunt depuse minim cinci oferte.
Aceasta modificare este indicata intr-un nou proiect de modificare a legislatiei achizitiilor publice, care difera substantial fata de revizuirea luata in calcul la nivelul Guvernului in vara acestui an.
Legislatia actuala a achizitiilor publice stabileste ca autoritatea contractanta are obligatia de a solicita detalii pe care le considera semnificative in cazul unei oferte cu un pret "aparent neobisnuit de scazut" in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, respectiv atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului sau, daca sunt minimum cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor, calculata fara a se avea in vedere propunerea financiara cea mai mica si propunerea financiara cea mai mare.
Aceasta limita sub care o oferta este considerata ca avand un pret aparent neobisnuit de scazut va fi insa redusa de Guvern la 70% din valoarea estimata a contractului, actualul prag de 85% urmand sa fie mentinut doar in cazul in care au fost depuse cel putin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme si calculat ca medie aritmetica a acestor oferte, releva un nou... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 18:29
Dublarea plafonului de la 15.000 de euro, la 30.000 de euro, pana la care autoritatile pot face achiztii publice, fara sa fie obligate sa organizeze licitatii, conduce, pe de o parte, la reducerea birocratiei si pe de alta parte, la posibile abuzuri.
Avantaj: Reducerea birocratiei
Masura ar putea constitui un avantaj pentru mediul de afaceri, intrucat ar putea reduce din birocratie si, implicit, din timpul pentru finalizarea unei astfel de tranzactii, a precizat Gabriel Biris, avocat specializat in drept fiscal.
"Creste insa si riscul de frauda. Am vazut ca banul public este cheltuit cu destul de multa larghete de autoritati. Ce costa astazi 15.000 euro, de maine va costa 30.000 de euro".
Pe de alta parte, masura este o actiune normala intr-o tara europeana si poate conduce la fluidizarea mediului de achizitii publice, crede analistul financiar Constantin Rudnitchi.
"Sincer, intr-o tara normala, ar fi o actiune normala. Sa fim realisti, o achizitie de 30.000 prin increditare directa, pare a fi in regula. Dar, nu stiu cat este de normal in Romania.
Daca facem 100 de incredintari directe la 30.000 inseamna 3.000.000 de euro. Momentul nu e cel mai bun sa facem acest lucru. Nu cred o astfel de masura este pentru Romania", a declarat Costantin Rudnitchi pentru Business24.
Dezavantajul masurii: Semne de intrebare privind cheltuirea banilor publici
De cealalta parte, o astfel de masura ar putea ridica si mai multe semne de intrebare, legat de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:15