Exista dezideratul conturat politic ca, pana la jumatatea deceniului ce vine, Romania sa adere la zona euro (ZE); se aduc in acest sens argumente de ordin economic, politic si geopolitic. Asemenea argumente se regasesc in Raportul de fundamentare a aderarii la ZE, care a fost elaborat sub indrumarea Comisiei Nationale formate la inceputul anului trecut.
Aderarea la zona euro presupune o moneda nationala cat mai solida, care sa aiba radacini intr-o economie robusta si politici bine chibzuite. Este iluzoriu sa credem ca Aderarea se poate face mizand pe clementa externa si ignorand reguli de buna administrare a economiei, lectii ale istoriei economice, ale crizei din ZE.
Exista teze de baza promovate in raportul mentionat, ce merita sa fie enuntate, nu in cele din urma fiindca politica monetara (si de curs de schimb) a BNR este discutata intens in sfera publica in aceasta perioada. Astfel:
- Aderarea la zona euro implica intrarea economiei in regimul mecanismului de schimb 2 (MCS2) cu cel putin 2 ani inainte. Acest mecanism implica stabilirea unei paritati centrale a leului fata de euro. Intrarea in MCS2 nu este mai putin exigenta decat aderarea propriu-zisa la ZE in privinta conditiilor de robustete economica;
- Consolidarea bugetara, alias deficite bugetare mici si cresterea veniturilor fiscale, este conditie necesara pentru asigurarea robustetei economiei, a rezistentei la socuri adverse;
- Controlul deficitelor externe, adica deficite de cont curent relativ... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:50
Romania va fi una dintre cele mai afectate tari, daca zona euro se va prabusi, potrivit unui studiu recent.
In aceasta lista, Marea Britanie ocupa primul loc. Dependenta exporturilor si legaturile bancare puternice cu uniunea monetara reprezinta motivele pentru care englezii se afla in varful acestui clasament.
Dupa Marea Britanie, in top urmeaza Polonia, Ungaria si Cehia.
Studiul Maplecroft, publiccat pe site-ul oficial al companiei, a identificat 18 natiuni extrem de vulnerabile in cazul in care va disparea zona euro, printre care se afla si Romania.
"Printre efectele asupra acestor economii se numara scaderea productiei industriale, pierderea competitivitatii si cresterea datoriilor suverane", au avertizat specialistii Maplecroft.
Citeste mai multe despre Romania, printre cele mai afectate tari, daca va disparea zona euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 19:35
Romania si Bulgaria sunt - din cauza prezentei bancilor elene - cele mai expuse tari din zona la o eventuala iesire a Atenei din zona euro, potrivit unui comentariu al Wall Street Journal.
Bancile elene detin aproape 30% din institutiile bancare din Bulgaria, 20% din imprumuturile acordate si o treime din depozitele bancare din aceasta tara.
Banca Nationala a Greciei, EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki si Alpha Bank sunt principalele banci elene de pe piata bulgara.
Expertii avertizeaza ca Bulgaria, desi are unul dintre cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeana, risca sa aiba probleme in sectorul bancar din cauza "pacatelor fiscale" ale Greciei.
Banca Nationala si ministrul de finante au dat asigurari ca banii care pleaca din subsidiare catre bancile mama din Grecia reprezinta doar o parte a circulatiei de capital si nu are legatura cu criza.
In plus, pentru Bulgaria, Grecia este o piata importanta de desfacere.
Ungaria, al carui grad mare de indatorare nu o scuteste de emotii, a facut apel la Polonia, Cehia si Slovacia pentru a face front comun - in cadrul Grupului de la Visegrad - in fata bancilor care incearca sa retraga banii din filialele si subsidiarele din cele patru tari. Pana acum insa, raspunsul celor trei nu a fost prea entuziast.
In Polonia, care are o economie mai sanatoasa, Guvernatorul Bancii Centrale, Marek Belka, a declarat ca autoritatile supravegheaza cu atentie sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 17:29
Germania se opune introducerii de euroobligatiuni si sustine ca acestea nu vor stabiliza economia zonei euro,ci vor duce la o favorizare tarilor care aplica politici bugetare proaste.
Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca Germania are toate motivele sa nu doreasca introducerea de euroobligatiuni, pentru ca, sustine el, aceasta reprezinta un fel de colectivizare a performantei la nivel european, care nu este corecta.
CAP-ul comunist, in varianta capitalista
"Pana la urma, traim in capitalism, nu in comunism, pentru ca atunci ar fi trebuit sa colectivizam randamentele la obligatiuni de asa natura incat sa apara eurobondurile", spune Blanculescu.
El sustine ca, euroobligatiunile sunt similare CAP (Cooperativa Agricola de Productie). "Avem acelasi pret la un anumit produs in toate CAP-urile, chiar daca unul dintre CAP-uri este mai productiv si poate sa vanda la preturi mai mici. Exact asa ceva se intampla cu colectivizarea obligatiunilor la nivelul euro", sustine economistul.
Ionel Blanculescu sustine ca Germania nu va accepta niciodata sa se imprumute la dobanzi mai mari, pentru ca, in prezent statul german se imprumnuta cu 0% dobanda. "Statul german se refinanteaza cu 0%, in prezent, deci, cum sa se imprumute nemtii la 3%, doar asa, din solidaritate cu romanii, bulgarii sau grecii, in conditiile in care statul german a aplicat masuri de austeritate si nu a aruncat cu banii pe fereastra".
Obligatiunile euro, doar un... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 18:03
Iesirea Greciei din zona euro si potentiala destramarea a uniunii monetare din Europa ar putea avea efecte negative puternice asupra Romaniei. De la sistemul bancar, la exporturi, toate ar fi puternic afectate.
Dupa ce alegatorii europeni si-au exprimat opozitia fata de masurile de austeritate, posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro se contureaza tot mai mult, in ciuda celor cateva luni de acalmie, scrie Forbes.
Pe masura ce extremistii de stanga din Grecia, reprezentati de Alexis Tsipras din partidul Syriza, urca spre putere, un guvern care se opune ajutorului primit din partea Troicai si, implicit, a masurilor de austeritate si a reformelor structurale, pare din ce in ce mai posibil.
Nouriel Roubini anunta in urma cu mai multe luni ca Grecia va parasi zona euro in 2012, iar acum analistii Citi considera ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro pana in 2013 au crescut la 75%. "Cred ca oamenii incep sa creada ca renuntarea Greciei la euro nu ar avea implicatii chiar atat de rele", declara Paul Taylor, CEO al agentiei de rating Fitch.
Economistul Dragos Cabat, declara pentru Business24 ca in 2012 probabil nu va avea loc parasirea Greciei din zona euro, in primul rand datorita faptului ca e an electoral in multe tari. "O sa se mai traga de timp. Dar in 2013, foarte probabil", sustine acesta.
Tarile care ar parasi zona euro ar trece printr-un soc. "In primul rand ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:31
Suveranitatea Romaniei depinde de suveranitatea Uniunii Europene, in al carei colaps presedintele Traian Basescu nu crede. Romania isi pastreaza obiectivul de intrare in zona euro, iar pentru asta va trebui sa introducem in Constitutie deficitul structural de maxim 0,5%,deficitul bugetar de maxim 3% si gradul de indatorare de maxim 60%, potrivit sefului statului.
"Ne-ar creste enorm exporturile daca am fi in zona euro. E in interesul national sa fim in zona euro" a subliniat Traian Basescu intr-un interviu acordat la Radio Romania Actualitati.
In ceea ce priveste contributia Romaniei la fondul FMI, Basescu a spus ca "nu e stabilit daca participam sau nu, se va stabili la consiliul din martie".
"Daca va fi cazul sa punem la dispozitie niste fonduri, vom negocia. Romania nu da bani pe care sa nu ii mai primeasca inapoi. Dar intr-un moment de criza, ii pui la dispozitie celui aflat in criza. Ii vom primi inapoi", spune presedintele.
"Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere". Traian Basescu sustine ca a facut demersuri in urma discutiilor avute cu partidele.
"Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele. Am transmis deja prin toti ambasadorii UE sa analizam posibilitatea si altei conditionari. Sau aceasta conditionare a revizuirii constitutiei sa intre in vigoare pentru alte state sau sa... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:40
Romanii care au luat credite in euro s-ar numara printre victimele destramarii zonei euro, fiindca pe termen lung, leul ar avea de suferit. Totusi, acestia nu trebuie sa se ingrijoreze, momentan, deoarece lucrurile nu stau chiar atat de rau.
Analistul financiar Mircea Cosea si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian considera ca zona euro nu s-ar putea desfiinta decat cu cheltuieli foarte mari. Pe de alta parte, parerea lor nu este impartasita de institutiile internationale.
Analistul financiar Mircea Cosea nu crede ca zona euro s-ar putea destrama si sustine ca asistam la o perioada complicata, accentuata si la nivel emotional si care "are in spate niste interese evidente ale unor grupuri financiare si ale unor tari".
"Nu cred ca se va ajunge pana la destramarea zonei euro, intrucat costurile sunt enorme, iar repararea situatiei, dupa disparitia euro va costa foarte mult, chiar si in tarile puternice", precizeaza Mircea Cosea, pentru Business24.
De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, care sustine ca zona euro nu s-ar putea destrama, decat cu cheltuieli foarte mari.
"Zona euro nu s-ar putea destrama decat cu cheltuieli foarte mari, iar destramarea zonei euro ar pune in discutie chiar destramarea pietei europene comune. Tarile membre vor face tot ceea ce pot ca sa o mentina, chiar si cu costuri marginale, cum ar fi scoaterea unor tari din zona euro", precizeaza fostul ministrul de Finante, Varujan Vosganian, pentru... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:00
Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.
Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.
Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.
Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.
Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.
"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.
In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".
Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00
Emotiile investitorilor au crescut direct proportional cu fiecare stat care a fost "inghitit" de datoriile suverane. Criza s-a extins din Grecia si a contaminat inclusiv Italia. In acest context, cat de avantajoasa ar fi pentru Romania adoptarea monedei unice?
De cand s-au precipitat lucrurile in zona euro iar pietele au asistat la prabusirea Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, aderarea Romaniei in zona nu mai este la fel de tentanta. Insusi presedintele statului, Traian Basescu si-a revizuit declaratiile si sustine ca adoptarea monedei euro ar putea crea probleme statului roman.
Mesajul ascuns al lui Basescu
Daca la sfarsitul lunii mai, presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015, pentru ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", seful statului a revenit asupra declaratiilor.
Intr-o interventie la postul public de radio, seful statului mentioneaza ca indeplinirea criteriilor pentru aderare nu mai este suficienta.
"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce probleme si Romaniei si zonei euro", spunea presedintele, la postul public de radio.
Analistul financiar Lucian Davidescu precizeaza ca in mesajul lui Basescu ar putea fi ascuns un mesaj ascuns si considera ca "euro este cu dus si intors pentru Romania".
"O tinta pentru adoptarea euro si indeplinirea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:30