Europa se indreapta catre un "eveniment cataclismic", care ar putea duce la prabusirea zonei euro si la finalul proiectului european asa cum il stim, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
Stiglitz si-a lansat cea mai recenta carte, "The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe" (Euro: Cum o moneda unica ameninta viitorul Europei), in care sustine ca euro va inceta sa mai existe la un moment dat, asta daca nu se iau masuri drastice.
Intr-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat ca un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ar putea declansa o asemenea prabusire.
Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?
"Cred ca cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, tarile membre ale zonei euro sunt democratii si se poate vedea o ostilitate tot mai mare fata de euro, o ...citeste mai departe despre "Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 08:12
Economia europeana a trecut prin cel mai prost trimestru de la falimentul Lehman Brothers, cu cea mai puternica scadere a productiei economice din ultimii patru ani, se arata intr-o analiza economica realizata de Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scazut cu 0,4% in trimestrul al patrulea din 2012 fata de perioada iulie-septembrie.
Daca va fi confirmata de datele oficiale asteptate in urmatoarele zile de la Eurostat, scaderea ar fi cea mai abrupta din primul trimestru al anului 2009, cand PIB-ul zonei euro s-a redus cu 2,8% in urma efectelor crizei financiare, propagata la nivel mondial in septembrie 2008 de falimentul bancii americane Lehman Brothers.
Desi masurile anticriza adoptate la nivelul UE au redus dobanzile la care se imprumuta tari precum Grecia si Spania, aflate la epicentrul turbulentelor din zona euro, cel putin sapte din cele 17 state ale blocului monetar sunt in recesiune, iar numarul somerilor depaseste 18,7 milioane.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca situatia economica dificila va persista in prima parte a acestui an, desi increderea in economie da semne de stabilizare la cele mai de jos niveluri.
Trimestrul al patrulea va fi probabil cel mai prost moment al ciclului de depresiune, considera economistul Marchel Alexandrovich de la Jefferies International Londra, citat de Bloomberg.
"Draghi spera ca va fi asa. Ar trebui sa vedem o oarecare imbunatatite a situatiei... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 11:20
Bancile americane incearca sa-si limiteze activitatea in zona euro, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro.
Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului, potrivit Financial Times.
Institutiile financiare de pe Wall Street isi reduc operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas.
Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala.
Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"
Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro
Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.
Singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, si bancile germane se pregatesc pentru cel mai sumbru deznodamant. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a subliniat ca soarta monedei unice nu a fost niciodata atat de nesigura.
Bancile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor sa-si incadreze toate contractele de imprumut incheiate cu firme din Europa... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:00
Romania va fi una dintre cele mai afectate tari, daca zona euro se va prabusi, potrivit unui studiu recent.
In aceasta lista, Marea Britanie ocupa primul loc. Dependenta exporturilor si legaturile bancare puternice cu uniunea monetara reprezinta motivele pentru care englezii se afla in varful acestui clasament.
Dupa Marea Britanie, in top urmeaza Polonia, Ungaria si Cehia.
Studiul Maplecroft, publiccat pe site-ul oficial al companiei, a identificat 18 natiuni extrem de vulnerabile in cazul in care va disparea zona euro, printre care se afla si Romania.
"Printre efectele asupra acestor economii se numara scaderea productiei industriale, pierderea competitivitatii si cresterea datoriilor suverane", au avertizat specialistii Maplecroft.
Citeste mai multe despre Romania, printre cele mai afectate tari, daca va disparea zona euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 19:35
Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.
"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.
Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.
Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.
Un cerc vicios
Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.
Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18
Moneda euro nu functioneaza cum ar trebui pentru Grecia si Portugalia, aceste state urmand sa paraseasca zona euro intr-un final, este de parere Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank.
"Aceste state vor renunta la euro, dar vor ramane in Uniunea Europeana, fiind foarte dificil sa parasesti UE din punct de vedere al politicilor de securitate si al politicilor internationale. Din ce in ce mai multe state vor vrea sa ramana o parte a Uniunii, insa vor dori ca legatura sa fie mai mica", a declarat economistul Saxo Bank pentru mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 21:44
Wolfgang Munchau, un analist economic citat de Financial Times, anticipeaza ca zona euro mai are cel mult 10 zile si ca se va destrama, dupa aceasta perioada.
Analistul sustine ca exista trei modalitati prin care colapsul uniunii monetare poate fi evitat, dar ca masurile trebuie adoptate de urgenta.
Saptamana trecuta, criza a ajuns la un nou nivel periculos, scrie Financial Times, care explica ca licitatia de obligatiuni organizata de Germania a fost un esec si ratele dobanzilor pe termen scurt au crescut, intr-un ritm alarmant.
In opinia sa, prima masura ar fi ca Banca Centrala Europeana sa accepte fie o garantie nelimitata a spreadului maxim de obligatiuni, fie sa asiste Fondul European pentru Stabilitate Financiara. Ambele variante ar duce la evitarea falimentului iminent.
A doua masura se refera la stabilirea clara a unui calendar pentru obligatiunile din zona euro. Comisia Europeana identifica aceasta masura drept "o legatura de stabilitate".
Nu in ultimul rand, a treia masura este fondarea unei uniuni fiscale. Aceasta ar implica o pierdere partiala a suveranitatii nationale si crearea unui cadru institutional credibil sa se ocupe de politica fiscala. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 10:52
Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.
Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.
Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.
Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.
Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.
"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.
In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".
Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00
Ministrul polonez de Finante, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a UE, a avertizat asupra producerii unui razboi pe continent in urmatorii zece ani daca zona euro se prabuseste, relateaza EUObserver, in editia electronica, informeaza Mediafax.El a facut aceste declaratii miercuri, la Strasbourg, in fata europarlamentarilor, pe care i-a avertizat ca trebuie sa actioneze rapid pentru a preveni un pericol major pentru UE.
Referindu-se la un raport recent intitulat "Prabusirea zonei euro - consecintele", realizat de gigantul financiar elvetian UBS, el a declarat: "Fara indoiala suntem in pericol. Europa este in pericol".
Documentul UBS, o institutie cunoscuta pentru analizele sale sobre, a avertizat ca din punct de vedere istoric, uniunile monetare nu se prabusesc fara un razboi civil sau alte forme de reactii autoritare.
Ministrul polonez a mers pana la a avertiza asupra dublarii ratei somajului in doi ani "chiar si in tarile bogate".
El si-a incheiat comentariile relatand o conversatie recenta cu un vechi prieteni care conduce in prezent o banca mare. "Vorbeam despre criza din zona euro. El mi-a spus: Stii, toate aceste socuri politice, economice, ar fi foarte neobisnuit ca in urmatorii zece ani sa evitam un razboi. Un razboi doamnelor si domnilor. Ma gandesc intr-adevar sa obtin carte verde pentru copiii mei in Statele Unite", a declarat el. mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:08