La zece ani de la criza financiara, Uniunea Europeana demonstreaza ca a invatat foarte putin despre cum sa actionezi impreuna si sa iei masuri paneuropene de combatere a crizei si de sustinere a economiei.
Negocierile lungi dintre marile economii din sud versus cele din nord, cu Banca Centrala Europeana (BCE) prinsa la mijloc intr-o pozitie incomoda, nu numai ca nu contribuie la sustenabilitatea economiei europene per ansamblu, ci alimenteaza, exact ca in criza precedenta, apetitul speculativ al pietelor pentru datoriile publice ale economiilor care reprezinta verigile slabe ale Uniunii. Totusi, de data aceasta, UE nu este chemata sa salveze o economie mica, precum cea a Greciei, ci pe cea de a treia si respectiv a patra dintre cele mai mari economii ale sale, Italia si Spania, care reprezinta aproximativ 3,5 trilioane de euro din PIB-ul sau.
Cum blocajul cauzat de pandemie pare sa fie abia la mijlocul primului val, expertii se straduiesc sa-i inteleaga impactul economic si durata, in timp ce FMI estimeaza ca efectele asupra economiei vor fi comparabile cu cele ale Celui de-al Doilea Razboi Mondial. In ciuda recentei crize financiare din UE, care a dus la o criza politica si existentiala, in care scenariul predominant era Grexit-ul, iar rezultatul neasteptat s-a dovedit a fi Brexit-ul, statele membre au recurs din nou la strategii nationale de management al crizei si de redresare economica, iar institutiile europene incearca in zadar sa-si demonstreze existenta.... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:47
Produsul Intern Brut al Frantei va inregistra o cadere de aproximativ 6% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, afectat de pandemia de Covid-19 care a paralizat o mare parte a economiei si a aruncat a doua economie a zonei euro in recesiune, conform unei estimari publicate miercuri de Banca centrala a Frantei, transmite AFP.
Aceasta ar fi cea mai proasta performanta trimestriala inregistrata de economia franceza dupa 1945. PIB-ul Frantei s-a contractat deja cu 0,1% in trimestrul patru al anului trecut, conform datelor oficiale publicate de Institutul national de statistica (Insee), ceea ce inseamna ca Franta este, tehnic in recesiune.
"Ar trebui sa ne intoarcem la cel de al doilea trimestru din 1968, marcat de evenimentele din lume mai, pentru a gasi o scadere trimestriala a activitatii de asemenea amploare", a detaliat Banca Frantei. Atunci PIB-ul Frantei a inregistrat o cadere de 5,3% de la un trimestru la altul, din cauza protestelor studentilor si grevelor generale.
Potrivit unei anchete realizate de Banca centrala a Frantei in randul a 8.500 de companii, activitatea economica a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal in ultimele 15 zile din luna martie. In aceste conditii, fiecare doua saptamani in care Franta este in carantina ar putea reduce activitatea economica anuala cu 1,5 puncte procentuale, estimeaza Banca Frantei.
Cu toate acestea, Banca Frantei subliniaza ca aceasta cifra nu trebuie extrapolata abuziv,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:00
Pietele de actiuni si de marfuri au scazut puternic luni, in prima sedinta dupa vacanta prelungita pentru Anul Nou chinezesc, in conditiile in care numarul deceselor provocate de coronavirus a atins 361, iar investitorii se retrag catre active considerate sigure, transmite Reuters.
Bursele s-au prabusit la deschiderea primei sedinte de dupa 23 ianuarie, cand izbucnirea epidemiei a costat 17 vieti in orasul Wuhan, epicentrul epidemiei, din provincia Hubei.
De atunci, virusul asemanator gripei a fost declarat urgenta medicala globala si s-a raspandit in peste 24 de tari si regiuni, primul deces in afara Chinei fiind raportat duminica, un chinez in varsta de 44 de ani care a murit in Filipine dupa ce a calatorit din Wuhan.
Numarul deceselor din China a urcat la 361, fiind mai mare cu 57 comparativ cu ziua anterioara. Numarul noilor cazuri de infectii confirmate in China a crescut cu 2.829, la un total de 17.205.
Indicele Shanghai Composite a scazut luni cu 8%, reducand capitalizarea pietei cu aproape 370 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters.
Yuanul a inceput tranzactiile de pe continent la cel mai redus nivel din acest an.
Preturile fierului, petrolului si cuprului tranzactionate la Shanghai au scazut cu un procent maxim permis zilnic, urmand declinul preturilor acestor marfuri consemnate la nivel mondial, raspandirea virusului inrautatind perspectivele economiei mondiale.
Investitorii se pregatisera pentru volatilitatea actiunilor,... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 08:50
Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anuntat marti ca banca Isbank, cea mai mare banca din tara si detinuta partial de principalul partid de opozitie, va trece sub controlul Trezoreriei statului, transmit AFP si Reuters.
Isbank, al carui nume complet este Turkiye Is Bankasi, a fost infiintata in anul 1924 de fondatorul Turciei mondene, Mustafa Kemal Ataturk. La moartea sa, Ataturk a lasat Isbank mostenire partidului sau, Partidul Popular Republican (CHP), care in prezent detine un pachet de 28% din actiunile Isbank. Aceasta participatie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizari de piata a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.
"Partidele politice nu au dreptul si nici autoritatea de a lua parte in activitatile bancare. Cu voia Domnului, Isbank va deveni proprietatea Trezoreriei. Cred ca Parlamentul va lua o decizie istorica si pachetul de 28% din actiunile Isbank va fi transferat la Trezoreria statului", a declarat Tayyip Erdogan intr-un discurs in fata parlamentarilor din partidul sau AK. Erdogan a adaugat ca momentul in care va avea loc acest transer va depinde de cat de mult timp dureaza procesul parlamentar.
Aceste comentarii au dus la prabusirea cu 6% a pretului actiunilor Isbank.
In replica, Partidul Popular Republican (CHP), care numeste patru membrii in boardul Isbank, s-a opus transferului participatiei sale catre Trezoreriei, in numele "respectarii vointei lui Ataturk" si a subliniat ca... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 10:35
Actiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank si Raiffeisen Bank International au inregistrat miercuri scaderi semnificative, dupa ce autoritatile romane au anuntat planuri de a taxa activele bancare incepand din 2019, transmite Reuters.
Actiunile Erste Bank, care genereaza 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comerciala Romana, au cazut cu pana la 10%, cel mai mare declin inregistrat de o actiune din indicele STOXX 600, dupa care au recuperat o parte din pierderi.
Similar, actiunile Raiffeisen Bank International, care detin 6% din activele sale in Romania, inregistrau o scadere de 3,5%.
Proiectul de ordonanta privind masurile fiscale prezentat marti va afecta si castigurile bancii franceze Societe Generale, analistii de la KBW estimand impactul undeva intre 2% si 7% din castigurile pe actiune.
"Performantele dramatice ale actiunilor bancilor inregistrate in aceasta dimineata par putin exagerate. O noua taxa ar urma sa fie absorbita de public, in cele din urma, si ar trebui sa ajute la protejarea marjelor bancilor in viitor, chiar daca natural, pe termen scurt, castigurile vor avea de suferit", a declarat Tom Kinmonth, analist la ABN Amro.
Principalul indice al Bursei de la Bucuresti a coborat si el la cel mai redus nivel din ultimele sase luni dupa ce Guvernul a anuntat noi taxe pentru banci si companiile de energie precum si masuri care vizeaza fondurile private de pensii.
Una dintre cele mai importante masuri anuntate marti de ministrul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:05
Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Guvernul francez va imprumuta 4,5 miliarde euro in acest an pentru a stinge datoriile datoriile generate de prabusirea bancii Credit Lyonnais, a declarat duminica un oficial din ministerul francez al Finantelor.
Scadenta datoriilor Credit Lyonnais este la finele anului viitor, dar guvernul a decis sa actioneze inca din acest an, a precizat sursa citata.
"Avand in vedere ca dobanzile sunt la minime istorice, s-a hotarat sa se actioneze acum", a afirmat oficialul.
Guvernul va adopta in urmatoarele zile o rectificare bugetara pentru acest an care va include emiterea de titluri de stat de 4,5 miliarde euro pentru reglementarea datoriilor bancii defuncte.
Credit Lyonnais este una dintre cele mai vechi banci franceze si era cea mai mare banca din Franta la inceputul anilor '90, fiind controlata atunci de guvern. Banca a ajuns in pragul falimentului in 1993 si a fost salvata de stat. In final, in anul 2003, Credit Lyonnais a fost absorbita de Credit Agricole, in prezent a treia mare banca franceza dupa capitalizarea de piata.
Costurile de finantare platite de statul francez sunt la minime istorice. Randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani este de 2,2% pe piata secundara, aproape de miminul record atins in luna mai, desi Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Frantei cu o treapta, de la "AA+" la "AA".
Potrivit ziarului Le Parisien, prabusirea Credit Lyonnais va costa contribuabilii un total de 14,7 miliarde euro incepand de la... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 18:02
Bursele europene au deschis in scadere, la minimele ultimelor sapte saptamani, actiunile miniere coborand puternic dupa date dezamagitoare din industria chineza, care au alimentat temerile privind cresterea economica globala la o zi dupa revizuirea in sens negativ a PIB-ului SUA in trimestrul trei.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,9% pana la ora 8:03 GMT (10:03 ora Romaniei), atingand cel mai redus nivel de la inceputul lunii octombrie.
Industria manufacturiera din China s-a contractat in noiembrie cu cel mai mare procent din ultimele 32 de luni, in principal din cauza scaderii volumului comenzilor noi, potrivit unui sondaj preliminar PMI. Datele au alimentat temerile ca economia chineza s-ar putea indrepta catre o "aterizare dura", impingand lumea mai aproape de o recesiune globala.
Datele privind cresterea economica a SUA din trimestrul al treilea au fost revizuite marti de la plus 2,5% la plus 2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile miniere au coborat in medie cu 1,9%, China fiind cel mai mare consumator de metale din lume.
In Asia, indicele MSCI al burselor din afara Japoniei a coborat cu 2,2%. mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 11:30
Bancile centrale ar trebui sa se implice in salvarea unor institutii financiare cu probleme, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, fara a se pronunta pe fond in favoarea activismului monetar sau neutralitatii bancilor centrale, in conditiile in care arata ca BNR si-a pastrat neutralitatea, informeaza Mediafax."Se pare ca multe banci centrale sunt invitate la activism si nu sunt invitate de oricine, ci de nume grele ca Nouriel Roubini, alti economisti de vaza, care au caderea in lumea de astazi. Activism monetar.
Activism monetar ca altfel economia mondiala se duce spre prapastie, se duce spre criza.
Nu spun nici ca este bine sa ramanem neutri, noi ca banci centrale, nici ca sa fim activisti, va spun un singur lucru, ca este un punct de disputa. Si unde au dreptate cei care vorbesc despre activism este acel lucru ca prabusirea bancilor... de exemplu, daca FED-ul nu ar fi fost activ in salvarea anumitor banci, stiti consecintele.
El a devenit activ cu AIG-ul, cu societatea lor de asigurari, cand a venit cineva si a spus un lucru simplu, daca dupa Lehman Brothers, AIG-ul, societatea de asigurari, se prabuseste, toate zborurile, cele 40 de linii aeriene americane mari sunt blocate, nu mai zboara un avion. Va dati seama de consecinte.
Pentru ca, numai preluarea asigurarilor, numai pentru aceste zboruri, ar fi insemnat enorm. Nu mai spun de 60-80 de milioane de familii americane care s-ar fi intrebat unde sunt banii nostri de asigurari", a explicat... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:26