Rectificarea bugetului 2017 a ajuns prilej de bancuri, pe sistemul rabinului care le da dreptate si guvernantilor care spun ca e pozitiva, si liberalilor care afirma raspicat ca e negativa si celor care observa ca nu se poate sa fie simultan pozitiva si negativa.
Ceea ce, daca facem abstractie de faptul ca intotdeauna politicienii au dreptate pentru ca de aceea au fost alesi de popor, merita o explicatie.
Pentru aceasta ne vom cere scuze anticipat celor traiesc (altminteri foarte bine) din aburirea populatiei, nefamiliarizata cu meandrele concretului financiar al statului, si vom intreprinde o tentativa de a explica ce se intampla, plecand de la premiza ca oamenii pot sa priceapa daca li se ofera elementele necesare pentru a intelege.
"Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine astfel la 2,96% din PIB potrivit metodologiei cash", a declarat ministrul de Finante, Ionut Misa, la inceputul sedintei de Guvern.
Ergo, daca ar fi sa judecam precum politia rutiera, care nu interpreteaza legea ci o aplica din boscheti strict in litera ei, daca veniturile Bugetului General Consolidat (pentru ca acesta este, de fapt reperul luat in calcul si in fata institutiilor internationale) cresc fata de prevederile initiale iar cheltuielile cresc si mai mult, rectificarea e pozitiva.
Cat de pozitiva? Pai, daca se... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 08:24
Pentru multi, lipsa directorului financiar din varful unei companii este un semn de declin sau cel putin de instabilitate a acesteia. Insa pentru 7 companii americane, suspendarea postului s-a dovedit a nu avea efecte negative. Cifra veniturilor inregistrate de fiecare dintre acestea depaseste 5 miliarde de dolari, lucru care nu denota vulnerabilitate, ba chiar din contra.
Insa faptul in sine arata si alte doua aspecte ale lumii afacerilor de top: concentrarea efectiva a acestei pozitii pe strategia corporatista si lipsa unui candidat potrivit. CBS, Jacobs Engeneering Group si Oracle au avut pentru o perioada indelungata directori financiari care au gasit caile potrivite pentru a imbina cerintele departamentelor tehnice, de resurse umane, juridic si productie, insa in timp, posturile s-au vacantat sau au fost supendate.
"Faptul ca unele companii au renuntat la a avea un personaj cu titulatura clasica de director financiar nu inseamna ca rolul acestuia a disparut", considera directorul financiar al FTI Consulting, Elliot Fuhr, citat de Wall Street Journal.
Performanta, factor mutagen
Luna trecuta, Oracle a promovat-o pe Safra Catz, fostul director financiar, in postul de co-director executiv, compania optand pentru un model bicefal de conducere. Catz si-a tras scaunul directorial de la Financiar deoparte, pastrandu-l pentru alte vremuri mai grele sau pentru un alt candidat, dar continua sa se ocupe in continuare de segmentul financiar al Oracle, pe langa noile... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:45
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.
"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".
Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.
"BNR... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
Inflatia ajunsa la un minim istoric creeaza spatiu pentru o taiere suplimentara a dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar o astfel de masura de relaxare monetara poate avea efecte pozitive clare asupra actiunilor si obligatiunilor, a declarat Georgiana Androne, analist la casa de brokeraj Tradeville.
"Inflatia ajunsa la un minim istoric permite BNR sa-si ajusteze in jos prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, creand astfel spatiu pentru o taiere suplimentara a dobanzii cheie. O astfel de masura de relaxare monetara ar trebui sa aiba efecte pozitive clare atat asupra instrumentelor cu venit fix (in special obligatiuni), cat si asupra actiunilor", a afirmat Georgiana Androne.
In mod traditional, o rata foarte scazuta a inflatiei creste atractivitatea instrumentelor cu venit fix, cum ar fi depozitele bancare, titlurile de stat sau obligatiunile corporative, care ofera astfel randamente reale apropiate de cele nominale, a mentionat reprezentantul Tradeville.
"In schimb, efectul asupra pietei de actiuni este mai greu de descifrat. Pe de o parte, creste valoarea reala a fluxurilor de numerar generate de companii, cum ar fi dividendele, pe de alta parte, poate semnaliza o economie inca slaba, ceea ce limiteaza perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor listate", a adaugat Georgiana Androne.
Rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric - 0,66% in iunie, dupa scaderea preturilor de consum cu... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 16:46
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea continua sa reduca dobanda cheie pana la 4,25% spre sfarsitul anului, avand in vedere evolutia favorabila a inflatiei, au declarat mai multi analistii pentru Business24.
"Avem o reducere relativ rapida a inflatiei in perioada verii. Vedem inflatia la 3% in septembrie, ceea ce creeaza spatiu de manevra Bancii Centrale pentru reducerea dobanzii de politica monetara", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si Economist Sef Raiffeisen Bank.
In sedinta din 1 iulie 2013, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,0% pe an de la 5,25%.
Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat astfel la nivelul de 8,0% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 2,0% pe an, fata de 2,25%, incepand cu 2 iulie 2013.
Potrivit estimarilor analistilor, care sunt optimisti in sensul continuarii ciclului de relaxare monetara inceput pe 1 iulie, va fi atins un nou minim istoric de 4,25%, insemnand inca 3 reduceri de politica monetara.
"Daca balanta riscurilor se va mentine asa cum arata acum, favorabila stabilitatii macroeconomice dar nefavorabila cresterii economice, insa fara presiune pe finantarea relativ ieftina a deficitului, cred ca putem vorbi de o valoare in jurul de 4-4,25%" sustine Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.
Care sunt efectele reducerii dobanzii cheie... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 17:12
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,75%, unde se afla de la mijlocul anului trecut, decizia fiind anticipata de analisti.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat al BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine incepand cu 15:30 (ora Romaniei), o conferinta de presa, care va fi urmarita cu atentie de investitori si analisti, interesati sa afle pozitia bancii in privinta aprecierii recente a euro, evolutie care ameninta recuperarea economica in Europa.
Comparativ cu inceputul lunii ianuarie, cand Draghi s-a aratat increzator in perspectivele economice si a semnalat ca partea cea mai dificila a crizei s-a incheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni fata de dolar. Bancile comerciale au alimentat aceasta apreciere inapoind BCE o parte mai mare a imprumuturilor primite prin operatiunile de urgenta pentru suplimentarea lichiditatii.
Evolutia euro ameninta sa stopeze recuperarea economica in Europa inainte chiar ca aceasta sa fi inceput. In contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA si Japonia, care depreciaza dolarul si yenul, BCE s-ar putea afla in curand sub presiune pentru a intra in "razboiul valutelor", afirma economistii.... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 16:16
Consiliul Concurentei analizeaza, in prezent, un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata energiei al CEZ Distributie si contractele semnate pe termen lung de Hidroelectrica.
Informatia a fost publicata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012", prezentat, joi, intr-o conferinta de specialitate, de Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
"Consiliul Concurentei are in lucru o analiza aprofundata in acest sector privind contractele pe termen lung incheiate de SC Hidroelectrica SA si un posibil abuz de pozitie dominanta al SC CEZ Distributie SA. De asemenea, Consiliul a avizat proiectele de lege care modifica Legea energiei electrice nr. 13/2007 si, respectiv, Legea gazelor naturale nr. 351/2004, inaintate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in vederea transpunerii Directivelor europene in domeniu. Noi ne-am exprimat punctul de vedere pe acest subiect, formuland observatii si propuneri. Ne dorim ca pe piata de tranzactionare a energiei sa fie mai multa lichiditate", se mentioneaza in raportul citat de Chiritoiu.
In luna mai a acestui an, seful autoritatii de concurenta a anuntat ca investigatiile legate de Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului.
"Atat investigatia pe care o desfasuram noi direct, pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia Europeana privind pretul contractelor, sunt in stare incipienta. Vor mai dura minimum pana la sfarsitul anului. Daca... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:06
Fondul Monetar International (FMI) recomanda prudenta in reducerea dobanzii cheie si cere autoritatilor mentinerea cerintelor privind rezervele atat pentru depozitele consitituite in moneda locala cat si pentru cele in valuta.
"In timp ce impactul reducerilor ratei dobanzii asupra cursului de schimb si fluxurilor de capital pare a fi limitat pana in prezent, autoritatile sunt constiente de riscurile potentiale pentru inflatie rezultate din cresterea preturilor administrative si excesul volatilitatii ratei de schimb ca urmare a instabilitatii pietei financiare.
In lumina acestor riscuri, echipa recomanda prudenta in continuarea reducere a dobanzii, si a cerut autoritatilor sa mentina cerintele existente privind rezervele minime obligatorii atat la depozitele in moneda locala si cat si la depozitele in valuta", se arata in raport.
FMI mentioneaza ca BNR a aprobat recent un regulament nou privind relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele cu scadente reziduale de peste doi ani, care au fost mentinute peste acesta data. Anterior, aceste depozite au fost inca supuse rezervelor minime obligatorii chiar si dupa extinderea scadentei la peste doi ani.
De asememea, FMI aminteste faptul ca Banca Nationala a Romaniei redus treptat rata dobanzii de politica monetara, pe fondul atenuarii presiunilor inflationiste. Din noiembrie, BNR a redus cumulativ cu 75 de puncte de baza dobanda la 5,5. Raportul FMI nu face referire la ultima reducere a dobanzii cheie, de... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 20:18
BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.
Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.
"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.
Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.
In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03