Marea Britanie nu va plati cele 2 miliarde de euro care reprezinta contributia sa la bugetul UE la 1 decembrie, a repetat luni David Cameron, in ciuda amenintarilor Comisiei Europene ca tara sa ar putea fi amendata, relateaza AFP si Reuters.
'Marea Britanie nu va plati nimanui cele 2 miliarde de euro la 1 decembrie si respingem cuantumul acestei plati. Ne vom bate prin toate mijloacele posibile', a declarat prim-ministrul britanic in fata parlamentului, transmite Agerpres.
'Suma si calendarul acestei solicitari sunt inacceptabile. Ajustari se fac in fiecare an. Dar nu s-a intamplat niciodata sa ni se ceara doua miliarde de euro, circa 20% din contributia noastra neta de anul trecut', a adaugat Cameron.
Contributia Marii Britanii pentru 2014 a fost marita cu 2,1 miliarde de euro dupa luarea in calcul a cifrelor revizuite ale PIB-ului sau.
'Doua miliarde de euro reprezinta mai mult decat contributia bruta a anumitor tari. Nu este maruntis, sunt bani ai contribuabilului britanic', a adaugat premierul britanic, confruntat in tara sa cu o presiune crescanda din partea eurofobilor din UKIP, in perspectiva alegerilor legislative de anul viitor.
Comisia Europeana a avertizat luni ca ar putea cere Marii Britanii sa plateasca penalitati daca premierul David Cameron isi pune in practica amenintarea ca nu va achita cele doua miliarde de euro cerute de executivul european pentru rectificarea bugetului pe anul in curs.
'Legea impune statelor sa verse contributia la... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 10:05
Traian Basescu, care a condus delegatia Romaniei la summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles, in contextul stabilirii bugetului UE pentru perioada 2014-2020, a declarat ca tara noastra s-a intors victorioasa.
Premierul l-a contrazis, sustinand ca se putea o obtine o suma mai mare de 39,88 de miliarde de euro.
Economistii contactati de Business24 au analizat partile bune, dar si dezavantajele bugetului pe care Uniunea Europeana l-a alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Liderii europeni au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE, iar Romania va primi fonduri in crestere cu 18% fata de exercitiul financiar 2007-2013, de pana la 39,88 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune si fonduri destinate agriculturii.
Romania a reusit sa atraga doar 11% din actualul buget alocat de UE pe fonduri structurale
Intrebat daca Romania ar fi putut obtine mai mult, analistul Ilie Serbanescu a fost de parere ca Romania nu era in pozitia de a negocia, avand in vedere rata foarte mica de absorbtie pe care Romania a inregistrat-o in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
"Romania nu va reusi sa obtina o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene. Singurul lucru cu adevarat pozitiv este cresterea fondurilor pe plati directe in agricultura. Aia sunt bani siguri, pentru ca sunt plati directe, a declarat pentru Business24 economistul Ilie Serbanescu.
In ceea ce priveste platile directe, fermierii romani vor primi 10,3 miliarde... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 15:06
Liderii europeni si-au exprimat satisfactia in legatura cu compromisul la care au ajuns privind bugetul UE pentru 2014 - 2020, indiferent daca pana acum au militat pentru alocari mai mari sau mai mici.
In timp ce Angela Merkel a calificat rezultatul drept "bun" si a apreciat ca este unul solidar si just, Francois Hollande considera acordul drept "un bun compromis", transmite Agerpres.
"Rezultatul este bun, pentru ca se concentreaza pe trei axe: mai multa crestere, competitivitate, creare de locuri de munca, adica investeste in viitor", a spus Angela Merkel la incheierea Consiliului European.
"Este un acord care a luat tot atat de mult timp ca de obicei pentru a se naste, insa a fost, cred, un bun compromis", a fost aprecierea lui Hollande, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
In plus, acesta crede ca suma finala la care s-a ajuns prin negocieri, de 960 de miliarde de euro, inseamna, "fara indoiala, cel mai inalt nivel care putea fi atins".
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, si-a exprimat si el satisfactia in legatura cu faptul ca tara sa va fi beneficiar net al bugetului UE, iar Spania va avea un sold pozitiv cu Uniunea de 0,2% din PIB.
Si declaratiile lui David Cameron, cel mai inversunat adversar al cresterii sumei alocate Cadrului Financiar Multianual din perioada 2014 - 2020, au fost pozitive la incheierea summit-ului.
"Este un lucru bun ca avem un acord (...) Aceasta arata ca, prin colaborarea cu aliatii, este posibil sa avansam in mod real pe... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:59
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Presedintele francez Francois Hollande a apreciat vineri ca, in pofida esecului sau, summitul european privind bugetul pe 2014-2020 al UE a fost "util" si a "constituit o etapa" catre un acord, relateaza AFP.
"Consiliul a fost util si a corespuns unei etape in cautarea unui acord privind o perspectiva bugetara" pentru Uniunea Europeana, a declarat Hollande intr-o conferinta de presa.
"In cazul in care Consiliul poate, la inceputul anului 2013, sa se reuneasca pentru a-l incheia, ar fi o perspectiva buna", a adaugat acesta.
Minimizand gradul de esec al summitului, presedintele francez a afirmat ca in trecut au existat "mereu doua consilii europene, unul exploratoriu pentru a intelege pozitiile principalelor tari si pentru a vedea ce le poate apropia, si un consiliu concludent".
"Nu am scapat de aceasta logica", a adaugat Hollande.
Presedintele francez a comentat si ca "Germania nu a vrut sa izoleze Marea Britanie, iar Franta a dorit ca tarile coeziunii, atasate politicilor de crestere si politicii agricole comune, sa se poata face auzite". In opinia sa, Franta si Germania s-au aflat "in centrul" negocierilor.
Cancelarul german, Angela Merkel, si Francois Hollande, s-au intalnit pe rand vineri dimineata cu premierul britanic, David Cameron, care a fost sustinut de premierii suedez si olandez, alti doi lideri din randul celor care sprijina o reducere si mai semnificativa a bugetului european propus de presedintele Consiliului, Herman van Rompuy.
Potrivit... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 10:30
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Summit-ul Consiliului European de joi si vineri pentru stabilirea bugetului UE din perioada 2014 - 2020 se anunta unul extrem de dificil in conditiile in care o mare parte a tarilor membre si-au exprimat opinii divergente.
Practic exista doua grupuri principale de interese: principalii beneficiari ai fondurilor europene vs. o parte din principalii contributori la bugetul UE.
Primul sustine propunerea initiala a Comisiei Europeane pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), care prevede un total de aproximativ 1,3 trilioane de euro pentru perioada 2014 - 2020, in crestere fata de cele 864.3 miliarde de euro pentru CFM 2007 - 2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Cel de-al doilea grup doreste o reducere a propunerii comisiei cu pana la 200 de miliarde de euro, iar Marea Britanie a amenintat ca va recurge la dreptul de veto in cazul care urmatorul cadru financiar va avea mai multi bani alocati decat cel inca in vigoare.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat o propunere de compromis, prin care suma recomandata de CE ar urma sa fie redusa cu aproximativ 80 de miliarde de euro, taieri drastice urmand sa se faca de la fondurile de coeziune si cele pentru Politica Agricola Comuna.
Aceasta propunere a starnit insa ample polemici, iar mai multe state si-au exprimat deja dezacordul cu privire la ea.
Interesele "Prietenilor Coeziunii"
Grupul "Prietenii coeziunii" este format... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:44
"Interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale", a spus Victor Ponta, in cadrul unui discurs sustinut in cadrul Parlamentului, pe tema pozitiei Romaniei in negocierile pentru bugetul UE.
Declaratia vine ca replica la ideea sustinuta de presedinte, pentru "gasirea unui compromis la Bruxelles".
Romania ar fi avantajata de o propunere initiala de buget a Comisiei Europene, dar cei doi oficiali romani au pozitii diferite privind utilizarea dreptului de veto al Romaniei in cadrul negocierilor care vor fi purtate in cadrul Consiliului European de joi si vineri.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat marti pozitia sa privind "negocierile complexe" pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.
Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles LIVE
Business24 va prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:
- In functie de deciziile din perioada urmatoare, fiecare agricultor din Romania va stii care este sprijinul care il primeste prin plati directe, fiecare autoritate va stii ce fonduri poate accesa prin fondurile coeziune. Fiecare Universitate si ONG poate stii pe ce fonduri poate functiona in 2014-2020.
- Este de datoria guvernului sa informeze Parlamentul. Aceasta e acea unica institutie in care sunt reflectate toate interesele electoratului. Este dreptul si datoria... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:27
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat ca este putin probabil sa se ajunga la un acord privind bugetul UE in perioada 2014-2020 la Consiliul European de saptamana aceasta, asa cum arata pozitiile din acest moment.
"Propunerea Comisiei Europene este ca anvelopa totala, deci dimensiunea totala a acestui buget sa fie peste o mie de miliarde, mai precis 1.033 de miliarde de euro, iar luptele in jurul acestui buget sunt extrem, extrem de dure, pozitiile statelor membre sunt din ce in ce mai radicale si nu va fi deloc simplu sa se ajunga la un acord la reuniunea extraordinara a Consiliului European, chiar daca este prevazut ca dezbaterile sa dureze mai mult de doua zile, chiar tot weekendul este dedicat acestor discutii, dar ramane de vazut daca va putea sau nu sa se ajunga la un acord. Asa cum arata pozitiile in momentul de fata, e putin probabil", a afirmat duminica, la Digi24, ministrul MAEur.
Leonard Orban a precizat ca din primele calcule facute Romania va fi sigur afectata de ultima propunere privind bugetul, cea a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care, pentru prima data stabileste o legatura intre rata de absorbtie pentru 2007-2001 si alocarile pentru viitorul buget.
O legatura cu gradul de absorbtie 2007-2011 afecteaza Romania, Bulgaria si Italia
"Propunerea a fost facuta in cursul noptii de miercuri de catre echipa presedintelui Consiliului European, domnul Van Rompuy, si pentru prima data este stabilita o legatura... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 11:57