Cel putin sapte soldati ucraineni au fost ucisi in ultimele doua zile, intr-o ofensiva a separatistilor prorusi din estul Ucrainei.
Armata ucraineana a transmis, luni, ca ciocnirile din aceste zile sunt cele mai sangeroase din estul tarii, de la mijlocul lunii decembrie incoace, scrie agentia Reuters.
Ciocnirile dintre armata ucraineana si separatistii prorusi coincid cu apelul presedintelui american Donald Trump pentru relatii mai bune cu Moscova, apel care a alarmat Kievul, in timp ce conflictul din regiunea estica ramane nerezolvat.
Rebelii au inceput duminica atacurile asupra pozitiilor guvernamentale in orasul Avdiivka, din apropiere de Donetk. Cinci soldati au fost ucisi si noua au fost raniti in acea zi, in timp ce luni au fost ucisi inca doi si cinci au fost raniti.
In schimb, site-ul separatist DAN a scris, luni, ca bombardamentele trupelor ucrainene au ucis o femeie si au ranit alte trei persoane in orasul Makiivka, la sud de Avdiivka.
Duminica, separatistii au spus ca unul dintre luptatorii sai a fost ucis in timpul bombardamentului ucrainean asupra pozitiilor lor.
Cele doua tabere se acuza reciproc de incalcarea aproape zilnica a unui armistitiu vechi de doi ani.
Incidentele au avut loc in contextul in care presedintele ucrainean Petro Poroshenko urma sa discute luni, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, despre starea conflictului.
Aproape 10.000 de oameni au murit de cand au inceput luptele intre trupele ucrainene si rebeli,... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 18:13
In timp ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko a avut zilele acestea o intrevedere cu liderul rus Vladimir Putin pe tema conflictului din estul tarii, cancelarul german Angela Merkel anunta ca Germania este pregatita pentru o criza de lunga durata.
Iryna Friz, fostul purtator de cuvant al lui Poroshenko si actual membru al parlamentului ucrainean, a declarat ca discutia dintre cei doi lideri a fost una "constructiva". Potrivit unei declaratii publicate pe site-ul Kremlinului, scopul intrevederii ar fi fost situatia din Sud-Estul Ucrainei, apreciaza Bloomberg.
Germania iese la atac
In timp ce conflictul dintre fortele guvernamentale si separatistii prorusi continua in estul Ucrainei, telul Germaniei este de a mentine Republica Ucraineana independenta si suverana. Intr-un discurs tinut in parlament, ieri, Angela Merkel a declarat ca actiunile Rusiei in regiune ameninta "tratatul international de pace si incalca legea internationala" si ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adune fortele pentru a lupta impotriva acestor abateri.
"Trebuie sa avem rabdare si sa ramanem puternici pentru a depasi aceasta criza", a declarat cancelarul german, care a continuat spunand ca sanctiunile economice asupra Rusiei "raman inevitabile" din moment ce incercarile de incetare a conflictului in Ucraina au esuat.
Merkel a declarat ca Germania a incercat prin toate eforturile sa gaseasca o solutie diplomatica la aceasta problema. A luat in considerare si preocuparile Rusiei cu... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 17:02
3Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat, duminica, ca nu crede ca sanctiunile aspre ce ar putea fi aplicate Rusiei vor ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina, chiar daca Angela Markel a sustinut ca UE are in vedere masuri suplimentare in aceasta privinta.
Sigmar Gabriel, vice-cancelarul german si liderul SPD, care imparte puterea in guvern cu conservatorii lui Merkel, nu considera ca astfel de sanctiuni vor schimba pozitia Rusiei, arata Yahoo News, citand Reuters.
"Nu pot sa vad cum ne-ar ajuta sa avansam din punct de vedere economic. Acest lucru va face situatia si mai dificila", a spus ministrul german.
Summit G20:Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident
Pana acum, ...citeste mai departe despre "Ministrul german al Economiei o contrazice pe Merkel: Rusia, motiv de disputa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 07:37
Gunther Oettinger, comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, face o legatura intre proiectul gazoductului South Stream si pozitia politica a Rusiei in conflictul din Ucraina, relateaza Novinite.
Oettinger a spus ca discutiile au ajuns intr-un blocaj pentru ca Rusia nu vrea sa accepte legislatia UE in domeniul energiei si pentru ca criza din Ucraina a eclipsat orice alta problema.
"Vom continua discutiile cu partenerii rusi daca acestia vor reveni la respectarea practicilor juridice internationale si daca vor fi dispusi la o colaborare constructiva, in baza legislatiei in domeniul energiei", a afirmat comisarul, potrivit Mediafax.
El a aratat in mod clar ca diferendele au fost discutate la nivel tehnic.
"In actuala situatie, cu conditii de razboi-civil in estul Ucrainei si fara recunoasterea de catre Moscova a guvernului de la Kiev, in mod cert nu vom ajunge la un acord politic", a spus Oettinger.
Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia catre Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi catre Italia, prin Grecia, iar un altul catre Austria, prin Serbia, Ungaria si Slovacia.
Constructia conductei are rolul sa diversifice rutele catre Europa, ocolind Ucraina.
Potrivit publicatiei germane, Gazprom a comandat deja conductele pentru tronsonul de sub Marea Neagra, iar instalarea acestora va incepe in toamna. Intre timp, directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a anuntat sambata ca Comisia Europeana nu poate opri constructia South... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 10:18