Mai multi editori de presa europeni au cerut, miercuri, Comisiei Europene sa respinga cele mai recente propuneri facute de grupul american Google, acuzat ca a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata in ceea ce priveste cautarile pe internet si publicitatea online.
Comisia Europeana, un organism care reglementeaza domeniul concurentei in Europa, a expediat la sfarsitul lunii octombrie un chestionar reclamantilor si altor actori de pe piata, pentru ca acestia sa isi comunice punctul de vedere in legatura cu cele mai recente propuneri facute de Google la inceputul lunii octombrie, in vederea inchiderii acestei anchete.
Ancheta a fost deschisa in noiembrie 2010, in urma mai multor plangeri. Una dintre ele provenea de la portalul internet Ciao afiliat grupului Microsoft, care s-a alaturat el insusi plangerii oficiale, in 2011.
Precedentele solutii propuse in primavara acestui an nu au fost considerate satisfacatoare, iar Comisia Europeana a cerut grupului Google sa isi revizuiasca pozitia. Comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, nu si-a ascuns dorinta de a ajunge la un acord amiabil cu gigantul american in domeniul internetului.
O parte a editorilor de presa europeni reclama ca solutiile Google reduc si mai mult concurenta
Insa o treime din totalul asociatiilor editorilor de presa europeni, in special germani, dar si spanioli, olandezi, austrieci si scandinavi, si-au exprimat intr-un comunicat comun nemultumirea fata de solutiile propuse de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 10:35
Google trebuie sa schimbe modul in care prezinta in Europa rezultatele cautarilor sale sau risca sa fie acuzata de incalcarea legislatiei antitrust pentru "redirectionarea traficului", a anuntat comisarul european pentru Concurenta, Joaquim Almunia.
"Inca investigam, dar convingerea mea este ca (n.r. Google) redirectioneaza traficul", a declarat oficialul european pentru Financial Times.
Almunia se refera astfel la tratamentul preferential al Google pentru rezultatele oferite de propriile sale servicii.
Pozitia comisarului european este, astfel, diferita de cea a Comisiei Federale pentru Comert a SUA, care nu a considerat ca practicile Google in acest caz ridica vreo problema.
"Aceasta nu este doar o pozitie dominanta (n.r. pe piata, a Google), ma tem ca este un abuz de pozitie dominanta", adaugat Almunia. Aceste declaratii vin ca un ultimatum direct catre companie, chiar inainte ca negocierile pentru o intelegere in acest caz sa intre intr-o faza critica.
Comisarul european sustine ca ingrijorarile Comisiei sunt legate de modul in care Google "isi prezinta propriile servicii" si ca "nu discuta algoritmul" pe baza caruia functioneaza cunoscutul motor de cautare.
O posibila solutie in acest caz ar putea fi ca Google sa precizeze situatiile in care propriile sale servicii sunt plasate mai bine decat cele ale competitorilor in afisarea rezultatelor cautarilor artificial si in mod intentionat. mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 13:46
Comisia Europeana vrea sa includa platforma Android in cadrul unui set de intelegeri cu Google, care se afla intr-o investigatie privind practicile de care dispune in urma pozitiei sale dominante in piata.
Comisia Europeana a dat companiei Google termen pana in data de 2 iulie sa rezolve mai multe probleme antitrust, pentru a se evita un proces. Directorul Google, Eric Schmidt s-a intalnit de mai multe ori cu Joaquin Almunia, comisarul Comisiei Europene pe probleme de competitie, potrivit TechWeek Europe.
Comisarii Comisiei au spus ca Google isi favorizeaza produsele in rezultatele cautarilor online, ca ia continut de la rivalii sai, precum review-uri de restaurante si ca abuzeaza de pozitia sa dominanta in publicitatea online.
Google a negat toate acuzatiile si a cautat sa ajunga la o intelegere, in urma careia ar schimba cateva din practicile sale, dar fara sa admita ca a incalcat legea.
Google spera ca va crea un precedent in ceea ce priveste o intelegere cu o autoritate antitrust, mai ales in conditiile in care compania se afla in investigatie si in Statele Unite sau Asia. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 16:21