Indiferent de culoarea guvernului care a venit la putere, in ultimii 30 de ani, nici unul dintre toate aceste Executive nu a avut vreo politica fiscala coerenta care sa elibereze de povara fiscala mediul privat de afaceri.
Ba mai mult, privatii au fost incarcati cu taxe pentru ca nici un guvern nu a dorit sa "deranjeze" bugetarii care reprezinta o masa de voturi foarte importanta, se arata intr-o analiza a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Astfel ca autoritatile nu au avut politici coerente de gestionare a economiei si, mai degraba, au mers pe masuri oportuniste.
"Un exemplu in care mijloacele sunt adaptate la cheltuieli, si nu invers, este acela practicat pana prin anul 2010, in care pentru a se adapta la o recesiune, guvernele au decis sa prezerve starea sectorului public (ocuparea si nivelul salariilor) si sa transfere povara ajustarilor aproape in totalitate asupra sectorului privat, in special asupra sectorului firmelor", spune Croitoru in analiza sa.
Potrivit lui, a fost intotdeauna convenabil pentru guverne sa prezerve ocuparea si sa evite reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, chiar si in perioade dificile, cand guvernele aveau nevoie sa reduca deficitul bugetar, avand in vedere numarul mare al votantilor din acest sector, indiferent ca sunt angajati in sectorul public, pensionari, someri, asistati social sau alte persoane care au un statut ce ii face dependenti de redistribuire.
"Desigur, in sectorul privat sunt... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 00:00
Romania inregistreaza o povara fiscala de 29% din Produsul intern brut (PIB), cu 24% mai mare decat media inregistrata la nivelul economiilor BRIC emergente majore (21,8%), arata un studiu realizat de UHY, reteaua internationala a firmelor de contabilitate si consultanta fiscala.
De asemenea, conform studiului si taxele impuse de guvernul roman sunt mai mari decat media la nivel global (28,2%).
"Economiile precum Romania trebuie sa cerceteze si sa identifice mai multe moduri pentru a diminua povara fiscala pentru companii.
In caz contrar, acestea vor fi afectate de concurenta tot mai acerba a tarilor emergente mai dinamice cand vine vorba de atragerea companiilor straine in Romania.
Este dovedit ca scaderea taxelor impuse persoanelor fizice si juridice ar putea ajuta economiile sa incurajeze cresterea si sa creeze stimulente, in special pentru investitori si companii mai mari cu o activitate orientata spre nivel global", a declarat Camelia Dobre - Managing Partner in cadrul firmei membre UHY, UHY Audit CD S.r.l.
UHY a analizat 34 de tari din intreaga lume si a calculat procentul colectat din PIB-ul tarilor respective de catre Guverne prin taxe, pozitionand Romania pe locul 17 in studiu si Danemarca pe prima pozitie, cu taxe impuse de catre Guvern care reprezinta 53,5% din PIB-ul tarii.
Statele Unite ale Americii colecteaza taxe care reprezinta 22% raportat la PIB, in vreme ce Republica Irlanda este singura tara din zona Euro studiata in care taxele impuse... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 11:34
Cum ar fi daca in Romania ar exista doar doua biruri importante? Ar deschide calea catre crestere economica, creare de locuri de munca si bunastare? Am avea o viata mai buna daca ni s-ar lua de pe umeri povara fiscala?
Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, sustine ca tara noastra ar putea functiona foarte bine daca s-ar desfiinta contributiile sociale si impozitul pe profit, astfel ca ar ramne doar TVA si impozitul pe salarii (venit).
Motivele care sustin aceasta propunere sunt simple.
Faptul ca povara fiscala este uriasa pentru Romania e demonstrat de eficienta redusa a colectarii. Evaziunea fiscala din TVA s-a cifrat in anul 2013 la peste 12% din PIB (potrivit Consiliului Fiscal si SRI). Daca ar fi fost stransa, ar putea asigura dublarea tuturor pensiilor si a cheltuielilor in educatie. Similar, impozitul pe profit e colectat doar in proportie de 21%.
Mai mult, contributiile sociale reprezinta o povara. Pentru fiecare leu oferit... citeste mai departe despre "Romania cu doar 2 taxe importante: Ar functiona acest sistem? Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 07:14
Lituania, Bulgaria, Letonia, Romania, Slovacia si Irlanda aveau, in 2012, cele mai reduse poveri fiscale din Uniunea Europeana, in timp ce ponderea in Produsul Intern Brut a veniturilor din taxe si impozite la nivelul UE a urcat la 39,4%, de la 38,8% in 2011, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2012, ponderea taxelor in Produsul Intern Brut s-a situat la 27,2% in Lituania, la 27,9% in Bulgaria si Letonia, 28,3% in Romania si Slovacia, 28,7% in Irlanda, la polul opus fiind Danemarca (48,1%), Belgia (45,4%), Franta (45%) si Suedia (44,2%).
Cele mai mari surse ale veniturilor din taxe in UE au fost, in 2012, taxele pe forta de munca, consum si capital.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Suedia (58,6%), Olanda (57,5%), Austria (57,4%) si Germania (56,6%), iar cele mai scazute in Bulgaria (32,9%), Malta (34,6%), Cipru (37,1%) si Marea Britanie (38,9%).
Taxele pe consum au reprezentat cea mai mare sursa de venituri din taxe in 2012 in patru state membre ale UE: Bulgaria, Croatia, Malta si Romania.
Cea mai ridicata cota a taxelor pe forta de munca in 2012 s-a inregistrat in Bulgaria (53,3%), Croatia (49,1%) si Romania (45,1%), iar cele mai scazute in Belgia (23,7%), Franta si Italia (ambele cu 24,7%). mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 15:12
Marea majoritate a managerilor de companii din Romania (92%) sunt preocupati de cresterea poverii fiscale, al doilea cel mai ridicat nivel de ingrijorare inregistrat la nivel global, dupa cel din Franta, si mult peste media globala, de 70%, potrivit unui studiu PwC Romania.
Totodata, 92% dintre directorii generali din Romania considera ca firmele ar trebui sa-si plateasca "partea corecta" de impozite si taxe, iar 84% dintre respondenti cred ca firmele multinationale ar trebui sa-si publice informatiile referitoare la venituri, profituri si impozitele si taxele platite pentru fiecare tara in parte in care opereaza, in timp ce 80% sunt de acord ca autoritatile fiscale din intreaga lume sa comunice intre ele informatiile fiscale pe care le au referitor la companii, reiese din studiul CEO Survey 2014, la care au participat 49 de manageri.
"Ceea ce ne spun directorii de companii din Romania este ca politica fiscala are un impact major asupra competitivitatii afacerilor lor si se tem ca masurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au facut in dauna companiilor. In acelasi timp, acestia recunosc ca nivelul scazut al colectarii fiscale este una dintre vulnerabilitatile Romaniei si sustin puternic initiativele de majorare a incasarilor bugetare si de combatere a evaziunii fiscale, care este vazuta drept o practica de concurenta neloiala. 53% dintre directorii generali din Romania si-ar dori ca Guvernul sa ia masuri pentru crearea unui sistem fiscal competitiv la nivel... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 11:32
O firma din Romania face in fiecare an 39 de plati catre stat in contul taxelor si contributiilor, de 3 ori mai multe fata de media UE, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscala este distribuita pe munca, conform unui raport publicat de Banca Mondiala (BM).
Astfel, Romania se afla pe pozitia 134 in clasamentul "Paying Taxes 2014", raport realizat de Banca Mondiala si compania de consultanta si audit PwC, o urcare de 2 locuri fata de pozitia 136 ocupata anul trecut. In acest sens, Romania e devansat de Bulgaria (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) sau Bhutan (104).
Raportul analizeaza usurinta platii taxelor 1n 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit; timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse; si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.
Romania si-a imbunatatit pozitia in clasament prin reducerea numarului de ore pentru conformarea cu legislatia fiscala la 200 pe an, potrivit unui comunicat transmis miercuri de PwC.
Acest lucru face din Romania a treia cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 16:10
Masuri fiscale anuntate de Guvern determina o agravare fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii romani trebuie sa o suporte si totodata vor afecta negativ investitiile si competitivitatea produselor romanesti, apreciaza reprezentantii AmCham.
"AmCham Romania iti exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie, fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americane in Romania - AmCham, organizatie care reuneste 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca.
Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consisteta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.
"In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:47
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana, ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei, la polul opus fiind Danemarca (47,6%) si Suedia (45,8%), potrivit Oficiului European de Statistica (Eurostat).
Ponderea in PIB a veniturilor din taxe si impozite la nivelul UE s-a mentinut la 38,4% in 2010, la fel ca in 2009. Dupa un declin accentuat in 2009, masurile de consolidare si redresare modesta a economiei au dus la o stabilizare a veniturilor din taxe in 2010.
Rata medie standard a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) in Uniunea Europeana a crescut semnificativ din 2008, desi in Romania s-a mentinut la 24% in 2011, conform datelor Eurostat.
Rata medie standard a Taxei pe Valoarea Adaugata la nivelul UE a crescut de la 19,2% in 2000 pana la 21% in acest an. In 2012, rata standard a TVA in UE variaza de la 15% in Luxemburg si 17% in Cipru la 27% in Ungaria, 25% in Danemarca si Suedia, 24% in Romania.
In 2012 cele mai mari impozite pe veniturile personale se inregistreaza in Suedia (56,6%), Danemarca (55,4%), Belgia (53,7%), Olanda si Spania (ambele cu 52%), Austria si Marea Britanie (ambele cu 50%) iar cele mai scazute in Bulgaria (10%), Cehia si Lituania (ambele cu 15%), Romania (16%) si Slovacia (19%).
In perioada 2000-2012, nivelul impozitului pe veniturile personale in Romania a scazut de la 40% la 16%, in conditiile in care in UE a scazut 44,8% la 38,1%.... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 14:50
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca este esentiala o reducere a poverii fiscale la nivelul intreprinderilor, iar Romania are, prin comparatie cu alte state, o fiscalitate redusa la nivel de PIB, dar impovaratoare la nivelul intreprinderilor, informeaza NewsIn."Suntem intr-o mare capcana din cauza poverii sociale si a nefiscalizarii agriculturii. Avem incasari la buget de 30-32%, dar povara pe intreprinderea platitoare este de 60-70%.
Toti cei din productie sunt pur si simplu sugrumati. Aceasta este si sursa muncii la negru", a declarat miercuri Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca Romania este o tara cu fiscalitate redusa la nivel de PIB, prin comparatie cu alte state, dar "impovaratoare la nivelul intreprinderilor".
Totodata, Isarescu sustine ca nu vor putea fi reduse contributiile sociale pana cand nu se va crea un echilibru numeric intre contribuabilii care muncesc si beneficiarii de asistenta sociala.
Guvernatorul BNR recomanda stimularea muncii "prin reducerea poverii sociale", precizand ca in prezent sunt numai patru milioane de contribuabili si "peste cinci milioane de beneficiari, sub diverse forme". mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:35