Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.
La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Sursa: Digi24
Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.
Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.
Sursa foto: Barlad Online
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
Americanii de la Chevron incep construirea unei sonde de explorare a gazelor de sist la Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare. Business24 prezinta pas cu pas, etapele primei actiuni de explorare a gazelor de sist din Romania.
Dupa ce Tribunalul Vaslui a decis anularea hotararilor de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist eliberate de 11 consilii locale din Vaslui, compania Chevron a obtinut si ultimul document care statea in calea ridicarii primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania: autorizatia de construire.
Chevron afla in patru luni cat de mare este zacamantul de gaze de la Silistea
Santierul poate fi deschis in orice moment, dupa cum au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si va fi amplasat la 650 de metri de satul Silistea si la 950 de metri de satul Pungesti, pe suprafata de 20.000 de mp.
Procesul de explorare a gazelor de sist, explicat de Chevron
In prima etapa, care va dura doua luni, constructorii angajati de Chevron vor amenaja platforma de forare. Mai exact, vor nivela terenul si vor ridica un baraj natural din surplusul de pamant, iar apoi, vor construi sonda.
In cea de-a doua etapa, care va dura tot doua luni, va incepe activitatea de forare si de prelevare a probelor. Activitatea de forare se va desfasura atat ziua, cat si noapte si din aceasta cauza, perimetrul va fi inconjurat de pereti antifonici.
"Scopul proiectului propus este de forare a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:22
Aprobarea de catre guvern a inceperii explorarii gazelor de sist in diverse perimetre din Moldova si Dobrogea a declansat in ultima perioada o serie de proteste ale cetatenilor din zonele respective, ingrijorati de posibilele efecte negative asupra mediului.
Este interesant modul in care autoritatile au raspuns acestei ingrijorari. Normal, ar fi trebuit sa se explice opiniei publice decizia de incepere a explorarii prin garantia pe care guvernul o are, ca urmare a unor studii stiintifice, asupra sigurantei si a lipsei de pericol ecologic a acestui tip de explorare si respectiv exploatare. S-a incercat asa ceva dar ridicol de neconvingator. "Speram ca in viitorii ani sa se perfectioneze tehnicile", declara doamna minstru. Declaratie convingatoare dor in sensul ca speranta nu moare niciodata si in niciun caz pana la viitoarele alegeri. In rest... cand, cum, greu de spus.
Explicatia care a caracterizat preponderent pozitia guvernului a fost insa cu totul alta, aceea a necesitatii obtinerii independentei energetice. O explicatie ce place, in general romanilor, vesnic tematori de ceea ce li s-ar putea intampla daca stai la mana rusilor.
Vointa sau putinta de a fi independent
Independenta este definita etimologic in DEX ca fiind starea de neatarnare economica si sociala a unei tari, a unei clase sociale, a unei persoane; dreptul unui stat la existenta si dezvoltare libera, fara amestec din afara, de a-si hotari singur soarta, de a-si alege, potrivit vointei si... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 01:02
Gazele de sist si zacamantul din platforma continentala a Marii Negre ar putea suplini importurile de gaze ale Romaniei in 2025, chiar si in conditiile in care resursele interne sunt in scadere. Economiile facute prin eliminarea importurilor, dar si veniturile generate de exploatarea noilor zacaminte ar aduce la buget cateva miliarde de euro. Business24 prezinta, in exclusivitate, cateva concluzii ale celui mai recent studiu in domeniu, care va fi lansat joi, 30 mai.
Mai exact, este vorba despre "Raportul asupra potentialului argilelor gazeifere si a situatiei explorarii pentru gazele naturale din argile gazeifere in Romania, intr-un context european/international", realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
In momentul de fata, consumul intern de gaze se ridica la circa 14 miliarde mc. Din aceasta catitate, importam 4 miliarde de mc, care ne costa aproximativ 2 miliarde de dolari in fiecare an, adica 1,5% din PIB.
Pe de alta parte, studii americane in domeniul gazelor de sist estimeaza ca tara noastra ar dispune de resurse de cateva sute de miliarde de mc. La aceasta cantitate se adauga si zacamantul descoperit recent in platforma continentala a Marii Negre, estimat la maximum 84 de miliarde de mc.
In cazul in care estimarile in privinta zacamintelor de gaze se confirma, iar Romania va incepe exploatarea lor, in anul 2025 nu vom mai fi nevoiti sa importam gaze, chiar si in conditiile in care resursele interne actuale sunt in... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 04:26
Desi europenii sunt ingrijorati de potentialul impact negativ al exploatarii gazelor de sist, Gerhard Roiss, seful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: gazele de sist reprezinta o parte necesara a sectorului energetic european sustenabil.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fracturare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Daca Europa nu va adopta exploatarea gazelor de sist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivitati a industriei europene, a avertizat Roiss, conform "Wall Street Journal", citat de Agerpres.
Acesta a cerut agentiilor Uniunii Europene "sa inceapa o campanie de comunicare pentru a arata impactul asupra Europei in cazul in care nu sunt exploatate gazele de sist" deoarece fara o astfel de decizie industriile consumatoare de energie, cum ar fi sectorul petrochimic, ar putea curand sa paraseasca Europa in favoarea Statelor Unite, datorita energiei ieftine de aici.
"In prezent, pretul gazului in SUA este la o treime sau un sfert comparativ cu pretul din Europa. Investitorii din industrie se intreaba unde ar trebui sa investeasca in viitor", a explicat seful OMV.
Acesta a avertizat ca actualele discutii privind impactul exploatarii gazelor de sist vor avea un impact semnificativ care "nu este perceput de oamenii care se opun acestei proceduri". "Acest impact nu este vazut astazi. Dar cand va fi observat, va fi... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:10