Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Analistii devin tot mai neincrezatori in perspectivele Romaniei de crestere economica in 2019, din cauza asteptarilor defavorabile privind cererea externa si a epuizarii potentialului de consum privat.
A aparut prima estimare de crestere a produsului intern brut (PIB) inferioara pragului de 3%, Banca Transilvania (BT) luand in calcul o rata de 2,8%, potrivit unui raport emis joi.
La randul sau, Erste Group Research (EGR) se asteapta la o crestere a economiei "aproape de 3%" (3,4% in prognoza anterioara) . Noua estimare inca ar mai urma sa fie realizata "in cea mai mare parte pe seama consumului gospodariilor, desi intr-un ritm mai redus", spune o nota EGR.
Economia Romaniei a crescut in 2018 cu 4,1%, mult sub asteptarile Guvernului
Analistii celor doua grupuri bancare, ca si cei de la capital Economics, mai au in vedere si alte argumente defavorabile mentinerii cresterii la nivelul anului trecut (4,1%, in scadere substantiala fata de 6,9% in 2017), precum:
reducerea cererii din Zona Euro si deteriorarea climatului macroeconomic din aceasta cea mai importanta piata a exporturilor romanesti;incertitudinile legate de Brexit si de tensiunile comerciale globale;evolutia slaba a investitiilor productive, agravata de "interventia agresiva a statului" de suprataxare a sectoarelor bancar, energie si telecomunicatii.
"Conform scenariului macroeconomic central BT dinamica anuala a PIB ar putea decelera pana la 2,8% in 2019, in contextul deteriorarii climatului... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 15:55
Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Economia Romaniei a crescut in primele sase luni ale acestui an cu doar 4% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
In trimestrul doi din 2018 Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,4% fata de trimestrul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Citeste si: Cresterea economica a Romaniei a incetinit. PIB-ul s-a majorat doar cu 4%
Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica apropiata de 4%.
"Cresterea economica probabil ca se va duce spre 4%. Vom vedea in lunile urmatoare. Daca vrem crestere economica mai mare, trebuie actionat pe investitii si productivitate. Vrem crestere economica mai mare, trebuie sa stimulam potentialul economiei, nu doar cererea.
Daca stimulam numai cererea, si ea este peste potential, nu pot exista decat doua efecte: cream locuri de munca in strainatate, adica importam mai mult ca sa acopere excesul de cerere si nu cred ca e de dorit. E de dorit ca stimularea cererii sa fie corelata cu potentialul economiei, ca economia sa produca ceea ce se cere in plus. Sau cream inflatie, ceea ce iarasi nu este de dorit", a explicat Mugur Isarescu.
Totodata, guvernatorul BNR a afirmat ca tarile care au avut o crestere economica constanta, de 4-5% anual, au progresat mult mai mult decat cele care au avut cresteri de 7%, iar apoi au inregistrat o scadere brusca.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat insa, luna trecuta, o crestere... mai mult
Marti, 14 August 2018, ora 10:35
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 4%, pe serie bruta, si cu 4,2% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Produsul intern brut in trimestrul I 2018 s-a mentinut, in termeni reali, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul IV 2017.
"Fata de acelasi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2018, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in 5 aprilie 2018", precizeaza INS.
Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite in sus de la 2% la 2,4%, cele din trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost in scadere, de la 1,7% la 1,6%, la fel si cele din trimestrul III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, respectiv de la 2,4% la 2,2%, iar rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 0,5% la 0,3%.
Potrivit datelor INS, Produsul intern brut, pe serie bruta, a crescut in primul trimestru din 2017 cu 5,7%, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in trimestrul doi cu 6,1%, in T3 cu 8,8%, iar in T4 cu 6,7%. De asemenea, pe serie ajustata sezonier, in T1 2017... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:13
Economia Romaniei va avansa cu 3% in acest an si cu 3,3% anul viitor, datorita evolutiei pozitive a cererii interne, sub potentialul de crestere pe termen lung de 4% estimat de analistii de la compania britanica de consultanta Capital Economics.
"Ne asteptam ca economia Romaniei sa inregistreze un avans solid, in intervalul 3-3,5% in 2015 si 2016, dat fiind ca economia slaba a zonei euro, principala piata de export a tarii, este compensata de cresterea cererii interne", se arata intr-un raport al Capital Economics.
Romania are un potential de crestere economica pe termen lung de 4% pe an, asemenea Bulgariei, Poloniei si Turciei, potrivit analistilor, Capital Economics.
Analistii companiei apreciaza ca politica fiscala va fi mai relaxata in acest an comparativ cu 2013, pe fondul scaderii preturilor de consum.
"Pentru inceput, declinul preturilor petrolului va determina incetinirea inflatiei, ducand la cresterea veniturilor gospodariilor. Acest lucru ar trebui sa permita Bancii Nationale a Romaniei sa reduca dobanda de politica monetara cu inca 25 de puncte de baza, la 2%", se arata in raport.
Analistii de la Capital Economics estimeaza ca rata inflatiei se va situa la 0,8% in acest an si la 1,8% anul viitor. In 2014, rata anuala a inflatiei a coborat la minimul record de 0,83%.
La inceputul lunii februarie, BNR a modificat in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% si are o estimare de 2,4% pentru inflatia de la sfarsitul anului... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 14:07
Prima editie a Foreign Investors Summit va avea loc intre 14 si 16 octombrie la World Trade Center Bucuresti, Hotel Pullman. Summitul include 6 conferinte, 12 workshop-uri si zeci de vorbitori din randul expertilor si reprezentantilor statului.
Fiecare din cele 6 conferinte se va axa pe o anumita industrie cu potential foarte mare de dezvoltare, atat in Romania cat si in regiunea Europei Centrale si de Est: Energie, Infrastructura, Imobiliare, IT&C, Agricultura si Auto.
Workshopurile vor pune la dispozitia companiilor, managerilor, tuturor celor care detin o afacere sau un proiect de investitii, informatiile despre cadrul legislativ si fiscal aplicabil fiecarei industrii. Mai mult, specialistii invitatii vor prezenta in fata ...citeste mai departe despre "Foreign Investors Summit, despre cum putem creste economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:16
Potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut semnificativ in ultimii ani, de la circa 5% la 2%, iar proiectiile arata ca va cobori sub 1% daca nu sunt imbunatatite cifrele demografice, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"Daca Romania creste cu 2% si Uniunea Europeana creste cu acelasi procent, noi batem pasul pe loc, nu este nicio convergenta", a afirmat Dumitru, intr-o conferinta de presa.
In opinia sa, o crestere economica de 2% nu ajuta prea mult Romania, in conditiile in care angajatii se asteapta la cresterea salariilor.
El a mentionat ca principala provocare a economiei romanesti in anii urmatori va fi cum sa asigure bazele de crestere.
La randul sau, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, apreciaza ca una dintre provocari o reprezinta dezintermedierea financiara, fiind necesar ca Romania sa apeleze la toate sursele pentru a investi in economia nationala si a creste potentialul de dezvoltare a acesteia.
Totodata, seful Departamentului Analiza Piete al BRD, Carmen Lipara, spune ca Romania trebuie sa se indrepte spre finantarea prin emiterea de obligatiuni corporative, astfel incat sa fie disparat riscul pentru creditarea pe termen mediu si lung.
Oficialul BRD a aratat ca exista potential de a scadea dobanzile la care se imprumuta Romania, prin diminuarea riscului de tara.
Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in acest an.
Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 1,2% pe... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 18:41
Romania este singura tara din Europa care are un potential de crestere de circa 5% pentru un numar semnificativ de ani, a declarat joi, la conferinta anuala a fondurilor de investitii din regiunea Europei de Sud-Est, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar.
In opinia oficialului guvernamental, argumentele sunt faptul ca Romania este o economie mare din perspectiva europeana, asigura macrostabilitatea, este in interiorul UE, dar nu are euro ca moneda locala, are caracteristicile unei economii emergente, ceea ce pentru un investitor inseamna rentabilitate superioara.
Isar a afirmat ca Romania este acum ca Polonia in urma cu sapte ani si nu are un ciclu de dezvoltare corelat cu statele mature sau cu campionii zonei, ceea ce inseamna ca este o destinatie corecta pentru investitii.
Ministrul delegat a mai aratat ca autoritatile se concentreaza pe pastrarea macrostabilitatii in interiorul acordurilor cu institutiile financiare internationale si pe reaprinderea economiei, incercand sa refaca un proces de reindustrializare privata a Romaniei.
Isar a mentionat ca in ultimii ani potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut de la 5-6%, cat indicau modelele econometrice initial, la 2-3%, dar potentialul poate reveni la nivelul anterior, in timp ce cresterea reala se poate apropia de potential. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:31