Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la lansarea oficiala a Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), precizand ca pe primul loc sa afla deseurile agricole.
"Romania are un potential in agricultura extrem de important pentru a produce energie, pentru a produce biomasa si, pentru a nu spune doar vorbe, vreau sa va dau un exemplu despre cum este impartit potentialul energetic national din biomasa: 15,5% reziduuri din exploatari forestiere si lemne de foc, 6,4% deseuri de lemn, rumegus si alte resturi de lemn, biogaz - 7,7%, deseuri si reziduuri menajere urbane 7,2% si, cel mai important, deseurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, vita de vie si altele - 63,2%", a spus Daniel Constantin.
Acesta a subliniat ca, dincolo de producerea de energie, cel mai important pentru domeniul agriculturii pentru a fi din ce in ce mai competitivi este sa folosim mai multa energie regenerabila pentru a reduce costurile de productie.
"Romania a devenit o tara cu un potential agricol foarte important, produce din ce in ce mai mult, dar cred ca, pentru a fi si mai competitivi, trebuie sa folosim mai multa energie regenerabila, astfel incat costul de productie sa fie mai redus", a declarat Constantin. mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 14:27
Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca este nepermis ca Romania, aflata in primele tari din punct de vedere al potentialului agricol, sa nu aiba firme autohtone care sa se ocupe de gasirea de piete alternative de desfacere.
"Oameni buni, Dumnezeu sa-l ierte, nu mai este Trita Fanita sa exporte cereale, dar este nepermis ca o tara care este in primele patru, cinci tari din Europa din punct de vedere al potentialului agricol sa nu aiba firme romanesti care sa se ocupe de gasirea de piete, de piete alternative si de a asigura agricultorilor desfacerea productiei la un pret bun. De ce trebuie sa vand neaparat in Egipt? Cand pot sa vand in Indonezia? Dar daca aici vrea... eu nu vreau sa pronunt nume de firme, o sa ma batjocoreasca si o sa vanda aici sau cel putin o sa-mi spuna ca au vandut aici. Trebuie sa ne diversificam destinatia si aici Romania are oameni capabili sa studieze pietele si sa dea solutii de diversificare a acestor piete pentru ca nu este permis sa stam la mana unor oameni care nu au niciun interes sa se nasca agricultura romaneasca, ei se servesc pe ei", a spus seful statului, la Conferinta nationala a agricultorilor "Agricultura romaneasca intre subzistenta si performanta".
El a subliniat ca este esential sa se puna bazele unei companii care sa se ocupe de valorificarea productiei agricole, in mod deosebit de cereale.
"Sugestia mea este sa creati doua, trei societati de valorificare a productiei agricole ale dumneavoastra", a afirmat seful... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 14:53
Despre potentialul agricol urias al Romaniei se discuta fervent de 20 de ani si tot de atat timp, agricultura este in picaj liber, fiind pe ultimul loc in UE. Totusi, sectorul poate reprezenta cheia relansarii economice a Romaniei, iar primul pas este cresterea productivitatii la hectar, prin refacerea sistemului de irigatii, considera agricultorii.
Peste 2 milioane de romani, care activeaza in acest moment in sectorul agricol (de 2,5 ori mai multi decat in Franta), ar putea profita de beneficiile unor investitii in finalizatea canalului Siret-Baragan si in realizarea unui sistem de irigatii care sa rivalizeze cu cel din '89 - acoperea aproape 30% din suprafata agricola.
Daca productivitatea la hectar, in Romania, ar fi similara cu cea din Franta, productia de porumb ar creste de 2,6 ori, iar cea de grau de 2,8 ori, potrivit unui raport BCR. Principalele piedici in atingerea acestor performante sunt reprezentate de lipsa dotarilor cu utilaje si de lipsa irigatiilor, mai arata documentul.
Motor economic pentru Romania, granar pentru Europa
Cu un sistem de irigatii functional, performantele din 2011 - cand agricultura, cu o productie de peste 20 de milioane de tone de cereale a contribuit cu 0,7-0,8% la cresterea economica de 2,5% (7-8% din PIB) - ar fi depasite in mod constant cu peste 20%, aproximeaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Mai mult, Baciu estimeaza ca Romania isi poate tripla productia anuala,... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 18:03
Calitatea pamantului negru, preturile avantajoase si posibilitatea de a obtine ajutoare sunt motive pentru care investitorii straini sunt atrasi de Romania, scrie cotidianul francez Le Figaro in editia sa electronica.
Goana spre Est! Acapararea de terenuri agricole priveste toata Europa si in special Romania, a cincea tara a Uniunii in termeni de suprafete agricole. Un fenomen in expansiune, potrivit autorilor studiului 'Land concentration, land grabbing (...) in Europe', condus de Coordonarea Europeana Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizatii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din Romania, scrie ziarul francez.
6% din suprafatele arabile ale tarii sunt ale multinationalelor
In pofida legii care interzice investitorilor straini sa cumpere terenuri agricole in Romania, 6% din suprafetele arabile ale tarii, mai putin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinationale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.
'Pentru a ocoli legea, acesti investitori internationali creeaza o firma locala sub privirile binevoitoare ale functionarilor, fapt ce le ofera dreptul de a cumpara sau inchiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior', subliniaza Stephanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.
'Terenurile cultivabile reprezinta noul aur pentru investitorii internationali', continua Attila Szocs, inginer agronom responsabil cu Politica Agricola Comuna (PAC) in cadrul Eco Ruralis Romania. 'Circa 60% din terenurile... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 08:14
Pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic decat media europeana, ii incurajeaza pe investitorii straini sa pregateasca noi proiecte si chiar sa viseze la randamente de minim 10%.
Pana acum, mai mult de 5% din suprafata agrara a tarii apartine strainilor, iar eforturile timide si nesiguranta autoritatilor nu ii sperie pe cumparatori.
Britanicii de la companiile Velcourt Group si Mintridge International au anuntat ca sunt gata sa investeasca pana la 20 de milioane de euro in proiecte pe piata din Romania. Directorul general Velcourt Group, James Townshend, recunoaste ca Romania este atractiva pentru investitii, mai ales datorita perspectivele de crestere a valorii activelor si calitatea terenului agricol.
Townshend se asteapta ca proiectele pe care le va dezvolta in Romania vor aduce randamente de peste 10%, atat din operatiunile de exploatare agricola cat si prin cresterea preturilor terenurilor.
"Vom obtine randamente in doua feluri: vom creste productivitatea si vom reduce costurile si exista potential pentru operatiuni foarte profitabile in agricultura, ca urmare a calitatii foarte bune a solului", a spus directorul Velcourt Group, citat de Bloomberg.
Pretul terenurilor va ajunge la 7.000 de euro pe hectar
Seful companiei britanice estimeaza ca pretul terenurilor agricole va creste, in urmatoarii sase-sapte ani, pana la o medie de 7.000 de euro pe hectar.
In prezent, Preturile terenurilor agricole din Romania sunt printre cele mai scazute... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 09:11
Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.
Irigatiile, o problema presanta
In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.
"Romania are un potential agricol foarte mare si... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, declara, intr-un interviu pentru Mediafax, ca intr-o tara cu potentialul agricol al Romaniei este o anomalie sa rabzi de foame, dar, la tara, crasma e plina de dimineata pana seara si nu gasesti pe nimeni sa-ti sape gradina pentru masa si 100 de lei pe zi."Orice om din Romania, la potentialul pe care il are, nu trebuie sa rabde de foame. Este o anomalie sa rabzi de foame, si iar revin la chestiune ca mai zilele trecute, inainte ca presedintele sa iasa public, discutam cu un prieten de-al meu, trecand printr-o comuna in care de dimineata de la opt si pana seara la zece crasma e plina. Deci, crasma e plina.
Daca te duci la Ianova dau acum un exemplu locul unde sta mama si unde merg si eu de vreo 40 de ani, sa cauti pe cineva sa sape in gradina pentru o suta de lei pe zi plus masa, plus mancare, nu gasesti. Dar la birt e prezenta lumea", a spus Valeriu Tabara in interviu.
El a precizat ca sustine punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu referitor la faptul ca in Romania se lucreaza putin.
"Din pacate, eu as spune ca in Romania se lucreaza cel mai putin si sustin punctul de vedere al presedintelui, nu pentru a ma asocia cu dansul. Ganditi-va ca incepem ziua, saptamana de lucru luni la amiaza si o terminam poate joi la amiaza, nu vineri la amiaza", a afirmat Tabara.
Ministrul Agriculturii a mai spus ca "nicaieri in lume nu vezi suprafete cu ciulini", dar si ca, de multe ori, agricultura a fost tratata ca fiind "la marginea... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 13:02
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, vineri, la Bucuresti, ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale, anunta Mediafax.Intrebat in legatura cu afirmatiile ministrului Valeriu Tabara, potrivit carora Romania poate hrani 80 de milioane de persoane, Ciolos a raspuns: "Pai sa le hraneasca. Haideti sa ajungem sa le hraneasca!".El a spus ca nu doreste sa dea sfaturi, dar a precizat, totusi, ca, in opinia sa, punctul de pornire este crearea unei orientari pe mai multi ani de zile:"Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru agricultura.
Eu raspund, din perspectiva mea, prin propunerile pe care le fac prin PAC, propuneri de care poate sa beneficieze si Romania. Si poate sa beneficieze foarte bine Romania, dar modul in care beneficiaza depinde de autoritatile ei. Si nu numai de ministru, sa stiti. Depinde si de modul in care se organizeaza agricultorii", a adaugat Ciolos.Ciolos a fost de asemenea intrebat daca in opinia sa Romania a depasit criza:"Nu sunt un... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:29