Traversăm o perioadă atipică din punct de vedere economic, afectată de creșterea inflației și a ratei dobânzilor, precum și de evoluția neanticipată a pieței de valori. Una dintre cele mai bune modalități să traversezi această furtună a finanțelor este să adopți o strategie pentru economii și investiții, ajustată în funcție de riscurile din ce în ce mai evidente. Iată care sunt cele mai sigure investiții în 2022 și de ce:
Conturile de economii cu randament ridicat
Un astfel de cont îți păstrează lichiditățile în siguranță, în timp ce generează un venit. Deși câștigul este mai mic decât în cazul altor tipuri de investiții și se întâmplă rareori ca entitățile financiar-bancare să țină pasul cu inflația pe acest serviciu, conturile de economii cu randament ridicat rămân unul dintre cele mai potrivite depozite pentru banii lichizi pe care ai nevoie să îi accesezi rapid, așa cum sunt fondurile de urgență. În plus, riscurile sunt extrem de reduse.
Certificatele de depozit
Dacă nu ai nevoie să îți accesezi economiile într-un timp scurt și vrei să te bucuri de o creștere mai mare, certificatele de depozit sunt o investiție bună și generează un venit care ajunge, în medie, la 1,25%. Beneficiază de aceleași asigurări pe care le prezintă și conturile de economii și sunt aproape lipsite de riscuri, cu avantajul, în schimb, că reduc puterea de erodare a inflației. În general, aceste certificate... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2022, ora 19:09
Șantierele de construcții necesită investiții constante pentru realizarea facilităților proiectate, iar monitorizarea acestora trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că multe sunt costisitoare, trebuie să iei în calcul acele investiții cu adevărat necesare, așa că le prezentăm în cele ce urmează.
Drujbe profesionale
Pe un șantier se găsește întotdeauna ceva de tăiat. Însă, spre deosebire de o locuință sau de o gospodărie, vei vedea că există nenumărate materiale pe care va fi nevoie să le tai. Este necesar, așadar, să te echipezi cu drujbe profesionale pe benzina care să eficientizeze procesele de tăiere și care să îți ofere rezultatul dorit într-un timp foarte scurt.
Generatoare de curent
Pe șantier ai întotdeauna nevoie de electricitate, pentru că sunt multe echipamente care trebuie alimentate. Un șantier nu poate funcționa fără energie electrică, așa că aceasta va trebui să fie, de fapt, principala ta grijă. Găsești multe modele de generatoare din care poți alege, astfel încât să poți asigura buna funcționare a șantierului. Ai în vedere caracteristicile generatoarelor, astfel încât acestea să îți ofere nivelul de energie de care ai nevoie.
Scule de mână
Automatizarea proceselor de muncă a evoluat foarte mult în ultimii ani, însă, cu toate acestea, operatorii umani sunt încă indispensabili. Pentru că multe dintre finisaje și lucrări de construire sunt realizate manual, ai... mai mult
Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 15:15
O viata fără griji, după ani de muncă serioasă, cu vacanțe de neuitat si investiții cu risc zero ar fi un tablou idilic. Teama față de risc ne împinge să renunțăm la multe dintre planurile care ne-ar putea realiza acest tablou. Cu toate acestea, dacă am analiza în profunzime, ne-am da seama că, practic, investim și riscăm în orice, utilizand diferite unități de măsură.
Iar cand vine vorba despre investitii financiare, e important sa înțelegem că orice investiție vine la pachet cu o anumită doză de risc.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, de ce un nivel ridicat de control ne asigură liniștea și cum ne poziționăm vis-a-vis de risc.
Cel mai important lucru, înainte de a investi, este sa știm exact ceea ce ne dorim si să calculăm foarte bine orizontul de timp. Daca reușim să stabilim aceste două puncte, cu siguranță vom gasi acel portofoliu de fonduri de investiții care să se muleze nevoilor.
Apoi, la fel de important este să analizăm atent pasii inainte de a acționa. Un plan financiar este esențial în acest sens, care să prevadă ce s-ar întâmpla în cazul unui scenariu negativ, care e bugetul de start și care sunt riscurile.
Un alt lucru important este sa intelegem ce inseamnă „riscul” și să intelegem mecanismele pieței. Apoi, să înțelegem de ce este bine sa avem o abordare sistematică, care presupune o investiție mai mică, dar regulată și în creștere, in functie de... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 08:30
Proverbul „Desperate Times Call for Desperate Measures” (adaptat pentru România ar fi „Vremurile grele creează oameni puternici”) s-a potrivit mănușă situației economice internaționale din 2020, din cauza apariției virusului SARS-CoV-2, când oamenii s-au speriat și au pus banii la „saltea” în stil record.
Nici anul acesta nu este scutit, chiar dacă simțim revirimentul și optimismul, consumul este încă fragil din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus. Totuși, banul economisit trebuie să circule ca să genereze alți bani și cel mai indicat este ca el să fie investit.
Ziare.com iți explică, în cadrul rubricii Banii tăi, în ce domenii de activitate poți face investiții în pandemie.
Și pentru că diversificarea este cea mai inteligentă manieră de maximizare a câştigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de perioada istorică, observăm că bursa şi aurul au adus cele mai însemnate câştiguri, în decursul timpului. Cu toate acestea, evoluţiile lor sunt puternic volatile, putând să înregistreze scăderi semnificative.
Segmentul rezidenţial rămâne, totodată, un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluţia preţurilor, luând în considerare randamentele care pot fi obţinute din închiriere sau din timpul fazelor de construcţie.
O altă variantă ar fi investițiile în piața de artă, obiecte de lux și ceasurile de colecție, care sunt certificate de o autoritate în... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 08:30
In ultimul an, au existat foarte multe povesti despre cei care au investiti bani, fie in actiuni, fie in criptomonede, si au castigat foarte mult. Si pe buna dreptate, de anul trecut din martie pana anul acesta, au fost actiuni care au crescut de zeci de ori, cum au fost cele din biotehnologie, industria auto electrica, energie si IT.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce e bine iti stapanesti orice pornire emotionala cand investesti.
De asemenea, si criptomonedele au crescut foarte mult, cele din top 10, au inregistrat majorari de cel putin 1.000%, de la Bitcoin pana la Dogecoin.
Cu toate acestea, au existat si corectii severe pe aceaste piete, iar unii bancheri chiar au avertizat asupra lor. Investitiile in cele doua sectoare nu sunt la fel de sigure precum mentinerea banilor intr-un depozit la banca sau precum investitiile in titlurile de stat.
De aceea, cand apar corectii, apare si fenomenul FUD (Fear, Uncertanty, Doubt - Frica, Incertitudine, Indoiala).
Din cauza acestui fenomen, foarte multi dintre investitorii fara experienta pierd bani pentru ca vand in pierdere actiunile sau criptomonedele pe care le-au achizitionat la un pret mai mare.
Este recomandat ca daca ai investit in vreunul dintre aceste doua sectoare sa ramai acolo pe termen lung, pentru ca numai asa vei reusi sa iti multiplici profitul. Altfel, banii investiti in criptomonede sau actiuni nu ii pierzi decat daca moneda digitala dispare sau compania da faliment. Iar... mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 08:30
LuggageHero, reteaua internationala de gazduire a bagajelor, surprinde tendintele aratand ca investitiile in companii de turism nu s-au oprit in aceasta perioada incerta a pandemiei de coronavirus.
In doar 48 de ore dupa lansarea campaniei de finantare in regim privat pentru investitorii actuali, la finalul lunii Aprilie, compania daneza si-a atins obiectivul colectand Euro329,000. Campania de crowd-sourcing pe platforma Seedrs este in acest moment suprafinantata la Euro360,000 si va ramane deschisa pana la jumatatea lunii Mai.
Aproximativ 35% din cei peste 450 de investitori din aceasta runda sunt dintre cei care au participat si la prima campanie de finantare, in 2019. De asemenea, Nordic Eye a investit din nou in startupul danez, suplimentand suma de anul trecut (Euro1 milion) cu inca Euro120,000.
"Aceste investitii ne vor ajuta sa ne extindem in continuare, dar, mai mult decat atat, arata cat de optimisti sunt oamenii in privinta revenirii turismului", a declarat Jannik Lawaetz, CEO si co-fondator al platformei de gazduire de bagaje care opereaza in 40 de orase mari din Europa si America de Nord.
"Marturisesc ca initial nu eram foarte sigur de felul in care va fi primita aceasta campanie," afirma Lawaetz. "Precum cele mai multe companii din zona turismului, afacerea noastra a fost aproape de blocaj. Dar imediat ce mi-am exprimat gandurile, oamenii au reactionat foarte pozitiv."
Lawaetz intuieste cateva motive pentru raspunsurile entuziaste, reactii pe... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 18:14
Poate nu esti un obisnuit al pietei de arta ori al caselor de licitatie, dar esti probabil ingrijorat, in actualul context economic, cu privire la suficienta, dar mai ales la valoarea depozitelor tale banesti, multe sau putine.
Ce se va intampla in lunile ce vin cu valoarea banilor tai, in conditiile in care bancile au inceput sa anunte dobanzi negative, iar experienta crizelor trecute ne invata ca banii isi pot deprecia accelerat, in contextul unei crize economice si a unui blocaj financiar, valoarea de circulatie si puterea de cumparare.
Clasic in asemenea contexte de criza este ca investitorii sa caute in piete alternative substituenti, alte "recipiente" pentru valoarea banilor lor, sa isi diversifice activele in care isi pastreaza valoarea banilor.
Printre aceste piete alternative a fost in 2008-2010 si piata romaneasca de arta, indeobste in sectiunea sa de arta de patrimoniu, a artistilor consacrati, muzeal recunoscuti, precum 'triunghiurile valorice' Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrascu-Pallady.
Licitatia de Primavara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din primul trimestru, programata sa aiba loc pe 24 martie, initial la Athenee Palace Hilton Bucuresti, actualmente transferata doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criza, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alaturi de tezaurizarea in aur si diamante).... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:03
Multele avantaje pe care le ofera cetatenia intr-un stat din Caraibe fac din aceasta zona un punct de atractie pentru oamenii care au strans ceva avere si din motive de conflicte, instabilitate politica, economica sau subdezvoltare vor sa plece din tara de origine.
Un pasaport dintr-o tara din Caraibe, obtinut in urma unei investitii, asigura libera circulatie in nenumarate tari (de la 100 la 140) din orice punct al lumii. Nu in ultimul rand, la toate acestea se adauga peisajele magnifice, vremea insorita si calda si atmosfera de vacanta continua.
In prezent, cinci tari din Caraibe aplica programul cetatenie prin investitii. Potrivit Citizenships.com, acestea sunt Antigua si Barbuda, Republica Dominicana, Grenada, St Kitts si Nevis si Santa Lucia.
Cinci tari, tot atatea povesti de succes
1. Antigua si Barbuda
Strainii care doresc sa obtina cetatenie pot contribui cu 100.000 de dolari la Fondul National de Dezvoltare din Antigua. Pot investi 1,5 milioane dolari intr-o afacere sau pot investi 400.000 de dolari intr-un proiect imobiliar aprobat de stat.
Pasaportul de Antigua si Barbuda inseamna calatoria fara vize in peste 150 de tari, inclusiv in Marea Britanie, zona Schengen, Hong Kong si Elvetia.
2. Republica Dominicana
Aceasta tara insulara din America de Nord ofera strainilor doua posibilitati pentru obtinerea cetateniei. Prima este printr-o donatie prin programul guvernamental de vize prin investitii, iar a doua, valabila din 2015, este printr-o... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 12:46
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Uzbekistanul reprezinta o zona in care companiile romanesti se pot extinde.
Premierul considera ca Romania a avut relatii foarte bune cu Azerbaijan, Kazakhstan si Uzbekistan inainte de '89, dar ca in ultimii 8-10 ani acestea au inghetat si trebuie reluate, pentru ca tara noastra ar avea de castigat.
"Uzbekistan are nevoie de firme de Romania, firme din IT, agricultura, infrastructura, care sa lucreze investitiile care se desfasoara in aceasta tara", a declarat Ponta, vineri, la Antena 3.
Citeste mai multe despre Ponta vede in Uzbekistan o oportunitate de dezvoltare pentru firmele romanesti pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 09:11