Functiile de conducere din Ministerul Economiei vor fi reduse cu 39%, iar cele de executie cu 30%, a anuntat miercuri ministrul de resort, Claudiu Nasui, care a precizat ca acesta va fi unul dintre cele mai importante eforturi de taieri de posturi din randul institutiilor statului din ultimii zeci de ani.
"Ministerul Economiei va fi reformat, intr-unul dintre cele mai importante eforturi de taieri de posturi din randul institutiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din functiile de conducere si 30% din cele de executie, printr-un plan pe care l-am pus la punct saptamanile acestea. Actualul Minister al Economiei este rezultatul multiplelor despartiri si comasari de ministere. Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri in negocieri politice. De aceea, Ministerul Economiei a ajuns sa aiba foarte multe structuri si, mai ales, foarte multi sefi", a scris, pe Facebook, Claudiu Nasui.
El a aratat ca statul roman e masiv supra-dimensionat, iar in ultimii ani numarul de bugetari si de institutii noi in Romania a crescut pentru ca fiecare politician a vrut sa-si creasca puterea, posturile si bugetul la dispozitie pe spatele contribuabilului.
"De aceea cheltuielile statului au tot crescut. De aceea am ajuns sa avem mii de structuri, institutii si agentii inutile. Le cunoastem bine pe cateva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agentii fara numar si pentru orice motiv etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri infiintate... mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 09:50
Proiectul de buget pentru anul 2018 este un act normativ premergator disponibilizarilor colective in cadrul administratiei publice locale si centrale, considera Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP).
"Atragem atentia ca sumele proiectate pentru cheltuielile de personal aferente anului 2018 (care au crescut cu un procent mult mai mic decat necesarul) vor obliga angajatorii publici sa aplice dispozitiile art. 5 din OUG 90/ 2017 privind unele masuri fiscal-bugetare in anul 2018..., in sensul ca, pentru a se putea incadra in buget si pentru a plati integral drepturile de natura salariala, vor fi nevoiti sa aprobe numarul maxim de posturi in functie de sumele alocate pentru cheltuielile cu personalul.
Prin urmare, cresterea salariului minim pe economie precum si majorarea salariului brut al angajatilor pentru a nu li se diminua salariul net ca urmare a aplicarii noilor reglementari din Codul Fiscal ar obliga angajatorii sa aloce pentru cheltuielile de personal un buget mult mai mare decat cel indicat prin proiectul de act normativ privind bugetul pentru anul 2018", reiese dintr-un comunicat al SNFP remis, marti, AGERPRES.
In context, SNFP face apel catre toti parlamentarii pentru a analiza si a hotari majorarea fondului de salarii in vederea prevenirii concedierilor colective din administratia publica.
Proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este dezbatut, incepand de luni, in plenul Parlamentului iar votul final... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:15
2Ministrul Finantelor spune ca macar 20% din posturile din administratie ar trebui restructurate, pentru ca sunt ineficiente. (Nu e clar daca si oamenii care ocupa acele posturi sunt ineficienti, la randul lor?)
Daca luam in calcul resuscitarea Codului administrativ si noile reglementari privind achizitiile publice, am putea crede ca Guvernul demareaza o reforma serioasa a administratiei publice.
Fostul ministru al Administratiei pluseaza cu dorinta de-a relua proiectul descentralizarii, oprit de o decizie CCR care acuza neconcordanta cu legea-cadru si procedura de adoptare prin angajarea raspunderii (sigur, mai erau si alte probleme).
Un jurnalist economic arata ca reforma administratiei trebuie sa permita reducerea cheltuielilor in unitatile administrativ-teritoriale.
In tot acest timp, salarizarea produce tensiuni intre demnitari, functionari si alte categorii de bugetari.
Nu stiu daca-i este corect atribuita Cardinalului Mazarin zicala ca, atunci cand nu mai au despre ...citeste mai departe despre "Suntem siguri ca numarul mare de functionari e problema? Cum pregatim reforma administratiei locale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 12:00
Guvernul a lansat, luni, portalul posturi.gov.ro, unde au fost centralizate si pot fi gasite in prezent peste 250 de anunturi privind posturile vacante din administratia publica locala si centrala din tara.
Anunturile de pe posturi.gov.ro prezinta in detaliu posturile vacante, modalitatea in care solicitantii pot aplica pentru acestea si informatii despre dosarul de concurs.
Persoanele interesate pot efectua cautari in functie de localitatea dorita, cat si in functie de cuvinte-cheie, nivel de pregatire necesar pentru ocuparea pozitiei, angajator sau data la care au fost publicate posturile.
Initiativa reprezinta continuarea proiectului PublicJob.ro, lansat in 2012 si coordonat de catre Cristian Botan, in prezent consilier pentru transparenta in administratia publica al premierului Ponta.
Guvernul arata ca noul portal este o modalitate de respectare a principiului transparentei fata de cetateni. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 12:19
Aproape 60.000 de posturi vacante din administratie vor fi desfiintate, printre cele exceptate fiind locurile din sanatate si educatie, si se va reveni la sistemul de angajare a unui functionar la un post vacantat, a declarat premierul Victor Ponta.
"Vor fi desfiintate posturile vacante pastrate, in general, pentru functiile de conducere, care aveau nevoie sa aiba in spate un numar de posturi chiar si vacante. Eficientizarea aparatului administrativ este un prim pas, vor urma si altele", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
Proiectul de ordonanta de urgenta pregatit pentru sedinta de guvern releva ca vor fi disponibilizati angajati din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numarul de angajati, vor fi desfiintate posturile vacante din administratia centrala si locala, nu si de la cabinetul demnitarilor, si va fi redus numarul functiilor de conducere la 12%.
Scaderea numarului functiilor de conducerela maximum 12% va fi raportata la numarul total al posturilor din respectiva institutie publica centrala sau locala.
Taierea posturilor ocupate va fi operata in Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 13:15
In luna septembrie, in sectorul administratiei publice centrale si locale din Romania existau 557 de posturi vacante de functionar public, in crestere cu 114 fata de luna august.
In cazul a 476 de posturi, care reprezinta 85,5% din numarul total, a fost organizata ori se afla in desfasurare procedura de ocupare prin recrutare, potrivit PublicJob.ro. Pentru 81 de posturi se are in vedere promovarea din randul functionarilor care ocupa deja o functie publica.
Din cele 557 de posturi vacante in administratia publica centrala si locala in septembrie, 224 reprezinta functii publice de conducere, iar 333 constituie functii publice de executie.
De asemenea, 405 posturi sunt definitive, iar 152 sunt temporare.
In ceea ce priveste structura posturilor vacante in administratie in septembrie, 79 de pozitii sunt disponibile in Guvern si ministere, 55 de posturi sunt oferite in structurile nationale, 26 de posturi in consiliile judetene, 130 de posturi in structurile teritoriale, 223 de posturi in primarii si 34 de posturi sunt disponibile pentru alte autoritati si institutii publice locale.
Majoritatea posturilor vacante in administratie in septembrie se afla in Bucuresti (164). mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:20
Institutiile europene si-au deschis vineri portile pentru candidatii care aspira la un job bine platit la Bruxelles.
Pe 15 martie s-a lansat oficial cea mai mare competitie din 2012 deschisa pentru 300 de posturi de administratori publici europeni in institutiile UE. Potrivit regulamentului, fiecare cetatean din cele 27 de state membre isi poate depune candidatura pentru posturi in administratie publica europeana, comunicare, drept si relatii externe.
Daca iti doresti o cariera la Bruxelles in domenii precum Drept si Audit, ai nevoie de studii de specialitate. Pentru alte domenii insa, candidatii pot fi absolventi de Management European, Jurnalism, Comunicare, Relatii Internationale sau Sociologie.
Un functionar european permanent este responsabil cu elaborarea politicilor si aplicarea legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere.
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a obtine postul?
Mai intai va trebui sa-ti creezi un cont pe site-ul Oficiului European de Selectie a Personalului pentru a putea aplica online pentru jobul la care visezi.
Pentru a fi selectionat in concurs trebuie sa treci de etapa de preselectie care se sustine pe calculator, contra cronometru. La aceste teste, sustinute in limba romana, iti vor fi testatee capacitatile de gandire situationala si abilitatile de rationament verbal.
In cea de-a doua etapa de selectie, care are loc la Bruxelles, vor participa doar cei care au luat nota maxima in etapa de preselectie. Cea de-a... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:32
Posturile din sectorul public vor fi blocate si anul viitor prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, conditie pentru recuperarea pierderii salariale din sistemul bugetar, potrivit Mediafax. "Incadrarea in acest plafon de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal inseamna ca, in 2012, Romania trebuie sa continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din sapte, pentru a putea incepe, din 2012, recuperarea salariala si a ajunge, incetul cu incetul, la salariile de dinainte de taiere.
Obiectivul nostru este ca, incepand cu ianuarie 2012, sa incepem sa recuperam ce mai este de recuperat din pierderile salariale din 2010, nu deodata, ci treptat", a spus Boc intr-o videoconferinta sustinuta cu prefectii.
El a atentionat ca recuperarea salariala este conditionata de limitarea angajarilor in sectorul public, inregistrarea unei cresteri economice de cel putin 3,5% anul viitor si incadrarea intr-un deficit bugetar de 3%.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.
Decizia a fost mentinuta atat in 2010, cat si in 2011. mai mult
Duminica, 07 August 2011, ora 22:36
Guvernul va continua si anul viitor sa blocheze posturile din administratie, prin aprobarea ocuparii doar a unui singur post din sapte locuri eliberate, pentru a ajusta in continuare sectorul bugetar, rezulta din declaratiile premierului Emil Boc, potrivit Mediafax."In 2011, prin continuarea selectiei bazate pe ceea ce inseamna ocuparea posturilor care se elibereaza, doar unul din sapte, se ajusteaza in continuare sectorul bugetar, astfel incat sa ramana la un numar functional si, in acelasi timp, sa ne orientam ca oamenii sa-si poata gasi solutii alternative", a spus Boc luni seara, la postul public de televiziune.
El a aratat ca anul viitor va continua si politica de "disponibilizari naturale". In privinta numarului de bugetari in 2010, seful Guvernului a amintit ca acesta va fi redus cu 100.000 persoane raportat la ultimii doi ani, de la 1.397.000 angajati, in 2008, la 1.290.000 salariati, in decembrie 2010.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie.
Prin exceptie, ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea a cel mult 15% din totalul posturilor devenite vacante, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Acest sistem permite angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacantate.
Un proiect de ordonanta de urgenta privind aplicarea... mai mult
Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 23:39