Posta Romana trebuie sa intre intr-un proces de transparentizare, iar la ora actuala sistemul de cartare si cel de distribuire automata nu sunt in conformitate cu ultimele cuceriri ale stiintei si tehnicii, adica au ramas in urma cu 30 de ani, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Marius Raul Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Dacian Ciolos.
Posta Romana cumpara echipamente si servicii IT de 17 milioane de euro
"Posta Romana este o companie care are peste 27.000 de angajati si suntem decisi sa lansam un plan de restructurare si un plan de management pentru o perioada mai lunga de timp, pentru a face din aceasta companie una fanion a economiei romanesti.
Cand vorbesc de restructurare nu ma refer la concedieri. Nu dau eu afara oameni de la Posta.
Evaluam, de asemenea, posibilitatea unui IPO (listare la bursa - n.red.), deoarece procesul de privatizare inceput a esuat, dupa cum ...citeste mai departe despre "Posta Romana va fi restructurata: Ce se pregateste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 21:22
Posta Romana si firma germana de curierat DPD au incheiat un parteneriat pentru infiintarea unui serviciu de livrari internationale, care va fi operational din luna august, a anuntat divizia de servicii express a operatorului national postal, Prioripost.
"Acest parteneriat face parte din actiunile inscrise in noul plan de management al Prioripost. Incepand cu luna august, PrioriPost, in parteneriat cu DPD, va furniza un nou serviciu economic de curierat international rutier, efectuat in Europa. Prin utilizarea infrastructurilor celor doua branduri, Prioripost isi propune sa creeze un serviciu de livrari internationale", se arata intr-un comunicat.
Serviciul "RoadShip" va pune in comun infrastructura la nivel national pe care o detine Posta Romana cu infrastructura rutiera de talie internationala a firmei de curierat DPD.
Conducerea PrioriPost estimeaza o crestere de cateva procente a cifrei de afaceri in urmatorul an ca urmare a parteneriatului.
Serviciul furnizat impreuna cu DPD este complementar celor deja existente in portofoliul de servicii de curierat international al Prioripost, si anume SkyPak (serviciu international axat pe transport aerian, in parteneriat cu firma de curierat TNT Express) si EMS (serviciu international de livrare de documente si marfuri).
Cu afaceri de 1,2 miliarde de lei, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati postale.
Actionarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR)... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 15:52
Posta Romana a acumulat in perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului national postal.
Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.
In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.
In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.
Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:45
Peste 4000 de salariati ai Postei Romane din toata tara sunt asteptati astazi, la proteste, in Piata Constitutiei din Bucuresti. In jurul orei 11.00, se aflau deja 1000 de angajati nemultumiti de masurile anuntate de conducerea companiei: taieri de salariu si disponibilizari.
Mitingul a inceput in jurul orei 10.00 si este programat pana la ora 13.00, potrivit Digi TV.
Posta Romana a disponibilizat aproximativ 700 de angajati anul trecut, dar s-au anuntat concedieri de peste 4.000 de angajati in 2013. Compania are, in total, 31.000 de angajati.
Statul roman si-a propus atragerea unui investitor strategic la Posta Romana pana la jumatatea acestui an.
Reprezentantii sindicatului au spus ca postasii sunt nevoiti sa strabata zilnic 25 de km, pentru salarii mici si nu accepta scaderea salariilor cu 10%.
"Compania nu prezinta niciun plan de redresare, doar concediaza si restructureaza", au declarat reprezentantii salariatilor.
Posta Romana are contracte paguboase in valoare de 183 de milioane de lei si pierderi de 550 de milioane de lei. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 11:36
Compania Nationala Posta Romana ramane pentru inca un an furnizor de serviciu universal, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
ANCOM pregateste liberalizarea completa a pietei serviciilor postale. Institutia a decis ca, pana in data de 31 decembrie 2013, Posta Romana sa isi pastreze calitatea de furnizor de serviciu universal, potrivit Agerpres.
De asemenea, dupa data de 31 decembrie 2012, cand expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii.
ANCOM a elaborat un nou mecanism pentru finantarea furnizarii serviciului universal
ANCOM a mai stabilit un nou mecanism de finantare a furnizarii serviciului universal, respectiv compensarea costului net prin intermediul unui fond de serviciu universal.
Costul net al furnizarii serviciului universal reprezinta pierderile inregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor ce ii revin in aceasta calitate.
Printre aceste obligatii se afla si cea de a asigura, in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei, cel putin o colectare de la fiecare punct de acces si cel putin o livrare la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 13:23
Compania Nationala "Posta Romana" (CNPR) nu se va privatiza niciodata impreuna cu tezaurul pe care il detine, a declarat, vineri, la audierile comune ale comisiilor de specialitate, Dan Nica, ministrul propus al Societatii Informationale si Comunicatiilor.
"Statul nu-si ia mana de pe Posta Romana daca statul vrea sa vanda 51% dintre actiunile societatii. S-a facut un studiu in acest sens. Cine vine sa bage 51% trebuie sa vina si cu planuri de dezvoltare.
Altfel, nu se putea garanta ca Posta Romana ar fi putut fi performanta. Deja, intr-o saptamana concurenta va deveni extrem de importanta. Posta Romana nu se va privatiza niciodata la un loc cu tezaurul pe care il detine", a explicat Nica.
La jumatatea lunii decembrie, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) preciza, intr-un comunicat de presa, ca un procent fix de 51% propus investitorului interesat de CNPR confera claritate procesului de privatizare si valorificare maximala a participatiei statului la momentul tranzactiei si in perspectiva, la momentul exitului.
Potrivit sursei citate, Executivul a aprobat, in data de 14 decembrie, proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, act normativ care stabileste si strategia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A., potrivit careia investitorul va detine 51% din capitalul social al companiei. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 17:32
Guvernul va modifica strategia de privatizare a Postei Romane si va scoate la vanzare un pachet majoritar de actiuni, de pana la 51% din capitalul social, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat pe circuitul de avizare al institutiilor de resort, au declarat joi surse oficiale.
Initial, strategia de privatizare a Postei Romane prevedea oferirea catre investitori a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social.
Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.
"Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.
Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii", se arata in proiectul de hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, publicat de MCSI.
In... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:45
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca patru societati sunte interesate de achizitionarea a minimum 20% din actiunile Postei Romane si ca societatea va fi privatizata pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit lui Nica, in afara de posta belgiana, alte trei administratii postale din Europa s-au aratat interesate de societatea romaneasca.
Posta Romana va fi privatizata pana la sfarsitul acestui an, a precizat ministrul Comunicatiilor, care a anuntat ca KPMG a fost ales consultant pentru procesul de privatizare.
"Pe langa posta belgiana, care si-a exprimat interesul, au existat intrebari si din partea altor administratii postale Nu fac referiri publice, pentru ca unele dintre companii sunt listate la bursa, dar care au pus intrebari in privinta modului de derulare a procesului, chiar daca acesta nu a inceput.
Trebuie un investitor privat care sa vina si sa fie partener in cadrul companiei Posta Romana si sa investeasca sumele de bani necesare modernizarii, deschiderii complete a competitiei care se va intampla pentru piata serviciilor postale de la 1 ianuarie 2013", a declarat Dan Nica.
Ministrul subliniaza ca ar putea fi vandute mai mult de 20% din actiunile societatii. Privatizarea Postei se va face prin majorarea capitalului social.
"In acest moment este in curs incheierea contractului cu cel care a fost clasat pe primul loc la licitatia care a avut loc pentru consultantul de privatizare. Aceasta firma este KPMG, unul dintre liderii mondiali in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 10:59
Consortiul KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii va furniza servicii de consultanta pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), dupa ce Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a desemnat castigatoare aceasta oferta.
"KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii au avut o oferta mai buna decat cea depusa de PricewaterhouseCoopers (PwC), al doilea ofertant. Ministerul Comunicatiilor a transmis, vineri, celor doi ofertanti, un anunt privind punctajul obtinut", au declarat, vineri, surse din Ministerul Comunicatiilor.
Procesul de privatizare a Postei vizeaza cedarea unui pachet de cel putin 20% din actiunile companiei, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in perioada urmatoare conducerea companiei Posta Romana si cea a operatorului national postal din Belgia se vor intalni pentru a discuta despre proiectul Guvernului roman de atragere a unui investitor strain.
Premierul s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, unde s-a intalnit si cu omologul sau belgian, Elio Di Rupo, pentru discutii privind proiectul de colaborare intre Posta Romana si operatorul national de posta din Belgia.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
La finele... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 15:18