Fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in al optulea dosar de coruptie "Posta Romana".
Prejudiciul este de 2,2 milioane de lei, anunta DNA. Alaturi de Stefan vor fi judecati de catre magistratii Tribunalul Bucuresti doi fosti directori din compania nationala si doi oameni de afaceri.
Procurorii il acuza pe Gheorghe Stefan ca, in perioada iulie-august 2009, i-a propus omului de afaceri Marian Constantinof, trimis in judecata pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, ca, in schimbul unor bani, sa isi foloseasca influenta pe langa reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana astfel incat sucursala "Fabrica de Timbre" a companiei sa le atribuie unor societati comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte avand ca obiect furnizarea de hartie.
Ei arata ca un prim pas pentru atribuirea contractelor catre firmele controlate de Constantinof a fost numirea, in 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Stefan, a lui Cosmin Dragos Mihailescu la conducerea "Fabricii de Timbre".
Mihailescu, trimis si el in judecata pentru abuz in serviciu, era un apropiat al lui Constantinof si a avut sarcina sa controleze si sa manipuleze procedurile de achizitie publica, mai spun procurorii.
Anchetatorii arata ca "Fabrica de Timbre" este o sucursala fara personalitate juridica a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), aceasta putand achizitiona doar hartie care nu era produs finit, pentru... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:37
Posta Romana a avut o atitudine pasiva in dosarul lui Mihail Toader, fapt care dovedeste ca "nici actuala conducere nu se preocupa indeajuns de patrimoniul acesteia", iar in fata unei instante civile nu ar fi avut nicio sansa sa recupereze prejudiciul constatat de anchetatori, potrivit Tribunalului Bucuresti.
Tribunalul Bucuresti (TB) l-a condamnat, in 9 februarie, pe fostul director al Postei Romane Mihail Toader la zece ani si sase luni de inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce a cumparat produse informatice de la o firma din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de aproximativ 6,5 milioane de euro.
Directorul Postei Romane sustine ca este nevinovat
Prin aceeasi decizie a Tribunalului Bucuresti au fost condamnati Emanoil Lepadatu, fost director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategica, si Vasile Barbulet, fost sef al Departamentului IT in CN Posta Romana, toti trei ...citeste mai departe despre "TB: Posta Romana, atitudine pasiva privind recuperarea prejudiciului, in dosarul lui Mihail Toader" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2015, ora 12:33
Fostul director al Postei Romane Mihai Toader a fost condamnat, luni, la zece ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu.
Toader este acuzat ca a achizitionat produse informatice de la o societate din Cipru, la un pret supraevaluat de 12 ori, prejudiciul in acest dosar fiind de 6,5 milioane de euro, scrie Mediafax.
Judecatorii Tribunalului Bucuresti au mai condamnat la zece ani si sase luni de inchisoare, tot pentru abuz in serviciu, alti trei angajati ai Postei Romane, respectiv Emanoil Lepadatu - fostul director executiv economic al Companiei Nationale Posta Romana, Andrei Marinescu - fostul director executiv dezvoltare strategica si Vasile Barbulet - fostul sef al Departamentului IT in CN Posta Romana.
Magistratii au stabilit ca cei patru condamnati sa achite Postei Romane 6,5 milioane de euro, valoarea prejudiciului, la care se adauga dobanda aferenta de la savarsirea faptelor pana la achitarea integrala a sumei.
Totusi, decizia Tribunalului Bucuresti nu ...citeste mai departe despre "Fost director al Postei Romane, condamnat la 10 ani si 6 luni de inchisoare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:30
Dezbaterile in dosarul Posta Romana, in care sunt judecati pentru fapte de coruptie fostii ministri ai Justitiei si Comunicatiilor Tudor Chiuariu si respectiv Zsolt Nagy, dar si fosti directori ai Postei Romane, au fost finalizate luni, verdictul definitiv urmand a fi pronuntat in 24 ianuarie.
In timpul dezbaterilor, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecatori anularea deciziei de achitare in cazul lui Tudor Chiuariu, dar si a deciziei luate in cazul lui Zsolt Nagy si condamnarea celor doi la pedepse cuprinse intre limitele speciale ale infractiunii de abuz in serviciu, respectiv la o pedeapsa cuprinsa intre 5 si 15 ani de inchisoare.
La randul lor, avocatii celor doi au aratat ca acuzatiile DNA nu sunt probate de actele si dovezile de la dosar si au cerut achitarea tuturor celor implicati in acest dosar.
Judecatorii vor lua o decizie definitiva in 24 ianuarie
Dupa pledoariile finale, dar si dupa ultimul cuvant al celor inculpati in acest caz, completul de cinci judecatori a ramas in pronuntare si a amanat luarea unei decizii definitive in acest caz pentru 24 ianuarie.
In 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat, in acest dosar, pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.
Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:16
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Posta Romana SA, in functie la data faptelor, intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.
Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei Emanoil Lepadatu, director executiv economic al CN Posta Romana SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategica la data faptelor, si Vasile Barbulet, sef Departament IT la data faptelor, ambii in cadrul aceleiasi institutii.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 2008, cei patru inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.
"Ca urmare, produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor. Prin aceasta, a fost adusa patrimoniului CN Posta Romana o paguba de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpati au contribuit la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 12:10
Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile", a afirmat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
"Cand am plecat de la conducerea ministerului, in 2004, Posta Romana nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii. La momentul cand am preluat-o, in mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012, daca tin bine minte. Si am intrebat de ce intra societatea in faliment? Mi s-a raspuns ca nu mai avem ce sa facem, ca societatea primise o amenda de la Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibila, ca datoriile la bugetul de stat, banci si furnizori depasesc 600 milioane de lei", a spus Nica.
El a mentionat ca, in mai 2012, a organizat o conferinta in care a explicat de ce Posta Romana a ajuns in aceasta situatie.
"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:24
Situatia din Romania a atras atentia Washington Post care publica, in editia electronica de sambata, in pagina de opinii, un editorial intitulat "Mutarile represive ale Romaniei" (Romania's repressive moves) in care critica "erodarea alarmanta a consensului politic si echilibrului puterii".
Relatarile despre criza din Europa au tins sa se concentreze pe problemele economice, in timp ce prejudiciul politic tot mai mare adus institutiilor, si democratiei insesi, este uneori omis. "Dar in cateva tari s-a produs o erodare alarmanta a consensului politic si a echilibrului puterii constitutional, condusa de populisti care exploateaza nemultumirea publica fata de dificultatile economice", afirma Washington Post.
Ultimul exemplu este Romania, unde un nou premier de stanga a facut presiuni pentru a inlatura orice control asupra Guvernului sau in timp ce incearca sa forteze indepartarea din functie a presedintelui tarii. Victor Ponta a alarmat alte guverne UE precum si administratia Obama prin incercarea rapida de consolidare a puterii, afirma Washington Post.
Prezentand situatia din Romania si rezumand rezultatele vizitei la Bruxelles a premierului roman, cotidianul conchide ca "mai devreme sau mai tarziu, romanii vor descoperi ca, la fel ca in restul Europei, nu exista o solutie rapida sau usoara pentru problemele economice - mai ales atunci cand aceasta implica scurtcircuitarea democratiei".
Intr-o precizare de ordin general care apare pe site-ul cotidianului, se... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 14:50
Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli in activitatea Postei Romane care au generat prejudicii operatorului, printre cauze numarandu-se contractele incheiate cu Blue Air - 40,9 milioane de lei, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Alfa Medical Center.
In 2008, Posta Romana a incheiat un contract cu Blue Air Transport Aerian pentru furnizarea serviciilor de transport aerian in valoare de 44,84 milioane de euro (fara TVA), pentru o perioada de trei ani si jumatate.
"Cu toate ca suma (...) contractata de catre Posta Romana cu Blue Air era aferenta unui numar de 6 rute directe de zbor deservite de 6 avioane, in fapt, prin contractul incheiat, s-au contractat 4 rute de zbor deservite de 4 avioane, prin comasarea rutelor Timisoara-Bucuresti si Craiova-Bucuresti, respectiv Iasi-Bucuresti si Bacau-Bucuresti, conform anexei 1 la contract, fara corectarea in mod corespunzator a costurilor reale ca urmare a comasarilor mentionate", se spune in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.
Posta Romana a platit pentru zboruri neefectuate
In derularea contractului, Curtea de Conturi a constatat ca au fost facturate zboruri efectuate de 6 avioane pe 6 rute, desi ar fi trebuit facturate numai cursele efectuate de 4 avioane pe cele 4 rute de zbor.
"S-au acceptat si platit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producandu-se un prejudiciu estimat in suma de 40,9 milioane de lei (inclusiv TVA). Desi contractul cu Blue Air a fost... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:39
Decizia Postei Romane de a inceta constractul de prestari servicii de mentenanta tehnica si intretinere pentru sistemele care asigura functionalitatea cladirilor companiei este "injusta si neechitabila" potrivit companiei UTI Facility Management."Ne declaram surprinsi de masura drastica adoptata de Posta Romana, in ciuda faptului ca reprezentantii companiei noastre au propus Companiei Nationale Posta Romana mai multe scenarii de optimizare a costurilor si de diminuare a pierderilor, de la prelungirea perioadei de efectuare a platilor, pana la reducerea valorii contractului cu un procent semnificativ, fara a afecta calitatea si periodicitatea serviciilor prestate", se arata intr-un comunicat al UTI.Compania UTI precizeaza ca decizia Postei Romane i-a adus prejudicii financiare "semnificative", urmand sa aiba si efecte sociale, "compania fiind pusa in situatia de a disponibiliza cei aproape 600 de angajati la nivel national, alocati strict pentru derularea serviciilor pe acest contract".UTI Facility Management mai arata ca a preluat in 2008, in momentul externalizarii serviciilor de mentenanta si intretinere de catre Posta Romana, "cei 600 de angajati ai clientului, acceptand conditiile impuse de sindicate: cresteri salariale si compensari salariale in cazul disponibilizarilor"."Intreruperea contractului inainte de termen este neintemeiata, iar Posta Romana va trebui sa-si asume efectele provocate de acesta decizie", se mai arata in comunicatul UTI. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:19