Posta Romana putea fi o companie profitabila daca nu ar fi fost "devalizata si jumulita intr-o maniera oribila" prin incheierea mai multor contracte "paguboase si defavorabile", a afirmat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
"Cand am plecat de la conducerea ministerului, in 2004, Posta Romana nu stia ce sa faca cu banii. Daca imi aduc bine aminte, avea un profit care depasea cateva zeci de milioane de euro, iar in casa faceau plasamente overnight, ca nu stiau ce sa faca cu banii. La momentul cand am preluat-o, in mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general ca societatea intra in faliment pe 13 iunie 2012, daca tin bine minte. Si am intrebat de ce intra societatea in faliment? Mi s-a raspuns ca nu mai avem ce sa facem, ca societatea primise o amenda de la Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibila, ca datoriile la bugetul de stat, banci si furnizori depasesc 600 milioane de lei", a spus Nica.
El a mentionat ca, in mai 2012, a organizat o conferinta in care a explicat de ce Posta Romana a ajuns in aceasta situatie.
"De-a lungul timpului, societatea a incheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Posta a incheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondentei de mai multe zeci milioane de euro, in conditiile in care compania nu avea bani de benzina pentru propriul parc auto. Contractul a fost incheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 14:24
Posta Romana a acumulat in perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului national postal.
Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.
In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.
In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.
Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:45
Niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Postei Romane, a anuntat directorul general al companiei de stat, Ion Smeeianu, care a precizat ca privatizarea Postei se amana din nou.
Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).
Initial, ofertele pentru preluarea pachetului majoritar la Posta Romana ar fi trebuit depuse pana la 11 aprilie. Guvernul a prelungit termenul cu o luna si jumatate, ca urmare a solicitarilor transmise de potentialii investitori, care cer acum o noua amanare.
Concedieri masive in perioada urmatoare
Directorul general al Postei Romane a mentionat ca in ultimul an au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati si ca vor continua reducerile de personal si anul acesta, pentru a redresa compania.
De asemenea, peste 400 de persoane au semnat, recent, contracte aditionale la contractele de munca prin care sunt de acord sa fie redus timpul de munca.
"Normarea, facuta pe baza unor date statistice, a aratat ca 4.458 de salariati trebuie disponibilizati. Din acestia, daca cifra va ramane valabila dupa verificarea din teren, raman in jur de 4.000 de salariati, dupa scaderea celor peste 400 care au semnat reducerea. Azi (marti - n.red) e ultima zi pe teren si maine reincep discutiile cu sindicatele", a... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 12:13
Daniel Neagoe, fostul director general al Postei Romane, transmite, printr-un comunicat remis NewsIn, ca ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, si premierul Victor Ponta, "distrug credibilitatea" companiei, "scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia".
"Am constatat cu profunda nemultumire faptul ca ministrul Dan Nica, ajutat si de premierul Victor Ponta distrug, in aceste zile, credibilitatea Companiei Posta Romana, scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia. Este inadmisibil ca inaintea unei posibile privatizari, ministrul comunicatiilor sa prezinte intr-o lumina extrem de defavorabila Posta Romana, desi cunoaste foarte bine cate eforturi s-au facut in ultimii ani pentru a o readuce la parametri optimi", sustine fostul director al companiei.
In opinia sa, "este aproape de necrezut" ca Dan Nica incearca "sa arunce toate problemele companiei" pe seama managementului din care a facut parte, "desi datele si cifrele arata clar ca abuzurile din Posta Romana au fost produse de conducerea aferenta guvernarii Tariceanu".
"Compania Nationala Posta Romana a avut, incepand din luna august 2011, profit operational si a incheiat pe plus primul trimestru al anului 2012. Pierderile invocate de actualul ministru au fost acumulate incepand cu a doua jumatate a anului 2008 cand au fost incheiate majoritatea contractelor paguboase, care au fost reziliate pe durata mandatului meu.
"Astfel, au fost reziliate contractele cu G4 pentru transport... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 10:10
Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli in activitatea Postei Romane care au generat prejudicii operatorului, printre cauze numarandu-se contractele incheiate cu Blue Air - 40,9 milioane de lei, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Alfa Medical Center.
In 2008, Posta Romana a incheiat un contract cu Blue Air Transport Aerian pentru furnizarea serviciilor de transport aerian in valoare de 44,84 milioane de euro (fara TVA), pentru o perioada de trei ani si jumatate.
"Cu toate ca suma (...) contractata de catre Posta Romana cu Blue Air era aferenta unui numar de 6 rute directe de zbor deservite de 6 avioane, in fapt, prin contractul incheiat, s-au contractat 4 rute de zbor deservite de 4 avioane, prin comasarea rutelor Timisoara-Bucuresti si Craiova-Bucuresti, respectiv Iasi-Bucuresti si Bacau-Bucuresti, conform anexei 1 la contract, fara corectarea in mod corespunzator a costurilor reale ca urmare a comasarilor mentionate", se spune in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.
Posta Romana a platit pentru zboruri neefectuate
In derularea contractului, Curtea de Conturi a constatat ca au fost facturate zboruri efectuate de 6 avioane pe 6 rute, desi ar fi trebuit facturate numai cursele efectuate de 4 avioane pe cele 4 rute de zbor.
"S-au acceptat si platit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producandu-se un prejudiciu estimat in suma de 40,9 milioane de lei (inclusiv TVA). Desi contractul cu Blue Air a fost... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:39
Curtea de Conturi a gasit nereguli si plati ilegale efectuate in 2010 care insumeaza aproape 90 milioane de lei.
Controlul efectuat de Curtea de Conturi a depistat contracte paguboase precum cel din 2008 cu Blue Air, in care s-au platit nelegal servicii de transport aerian neefectuate, producandu-se un prejudiciu estimat la circa 40,8 milioane lei (inclusiv TVA), scrie Realitatea.net.
Suma de bani platita de Posta Romana a reprezentat tariful pentru doua avioane, pentru perioada de derulare efectiva a contractului, respectiv septembrie 2008 -februarie 2011, fara a lua in considerare structura costurilor operationale pe aeronava. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 21:55
Directorul general al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, sustine ca institutia pe care o conduce va trece pe profit, in luna iulie, ca urmare a rezilierii unor contracte de externalizare a unor servicii, de circa 500 milioane euro, si a masurilor de restructurare, anunta NewsIn."Posta Romana va trece pe profit in luna iulie dupa pierderile generate de contractele impovaratoare incheiate in perioada 2009-2010, pe timpul guvernarii PNL, contracte de externalizare a unor servicii estimate la aproape 500 milioane euro. Am reusit sa internalizez aceste servicii, costurile interne fiind de trei-patru ori mai mici", a precizat Neagoe in cadrul unei conferinte.Astfel, au fost reziliate un contract de procesare si de transport de monetar, de 350 milioane euro, incheiat cu G4A , un contract de servicii de transport aerian pentru corespondenta incheiat cu Blue Air, de 45 milioane euro, un contract de mentenanta si curatenie cladiri, semnat cu UTI si de servicii curatenie, incheiat cu Romprest, evaluat la 46 milioane euro.
Valoarea totala se ridica la 441 milioane euro.Cele patru contracte de externalizare au fost reziliate in 2009 (G4A), februarie 2011 (Blue Air) si iunie (UTI si Romprest).Posta a avut in in perioada ianuarie-mai venituri lunare de circa 110 milioane lei, in luna mai avand cu 6% mai multe venituri fata de ianuarie, potrivit datelor companiei.
Rezultatul brut a evoluat de la o pierdere de 76 milioane lei in decembrie 2009 la 4,3 milioane lei in mai, iar in... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:14