Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Acordul comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit este "o veste buna pentru intreaga lume", a declarat duminica viitorul presedinte elvetian si ministrul Economiei Guy Parmelin pentru ziarul Sonntags Zeitung, relateaza AFP.
Si aceasta este o veste buna "si pentru Elvetia", a adaugat Guy Parmelin care va prelua presedintia rotativa a tarii la 1 ianuarie, fiind o prima reactie a Elvetiei la acordul semnat in extremis saptamana aceasta.
Cu toate acestea, Guy Parmelin nu a comentat ce ar putea insemna acordul pentru negocierile in curs intre Elvetia si Uniunea Europeana. "Acum asteptam textul si vom analiza intreaga situatie", a adaugat el.
Potrivit expertilor, guvernul elvetian este presat sa negocieze un acord mai bun cu UE pentru a amortiza socul economic al Brexitului, comenteaza ziarul citat.
Londra si Bruxelles au semnat joi un acord post-Brexit, dupa 10 luni de negocieri intense si in contextul in care Marea Britanie, care a iesit oficial din Uniune la 1 ianuarie 2020, urmeaza sa paraseasca piata comuna la 1 ianuarie 2021.
Dupa ce a refuzat din nou sa adere la Uniunea Europeana in 1992, Elvetia a votat in 2000 in favoarea unor acorduri bilaterale cu blocul comunitar.
CITESTE SI:
Moment istoric: Brexit a fost finalizat. Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord ...citeste mai departe despre "Elvetia: Acordul post-Brexit, ''o veste buna pentru intreaga lume''" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 20:01
Aproximativ 900.000 de imigranti din state ale Uniunii Europene aflati in Marea Britanie nu au depus deocamdata cereri pentru reglementarea situatiei dupa retragerea tarii din UE, informeaza cotidianul The Guardian.
Estimarile au fost facute in contextul in care Parlamentul European a atras atentia ca cetatenii europeni ramasi in Marea Britanie dupa Brexit risca sa fie discriminati atunci cand cauta locuinte ori locuri de munca.
Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Londra, pana in decembrie 2019 doar 2,7 milioane de cetateni UE din Marea Britanie au depus cereri pentru statut reglementat.
Nu exista date oficiale despre numarul cetatenilor europeni aflati in Marea Britanie, dar potrivit estimarilor sunt circa 3-3,6 milioane de persoane.
Unii specialisti au exprimat preocupare in legatura cu statutul imigrantilor din state membre ale Uniunii Europene dupa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
"Premierul Boris Johnson a promis ca va garanta automat drepturile acestor oameni, dar datele actuale arata ca sistemul Guvernului de acordare a statutului reglementat este oricum altfel dar nu automat", a reractionat Christine Jardine, un politician din cadrul Partidului Liberal-Democrat.
Citeste si:
Croatia preia presedintia UE: Brexitul si extinderea, printre prioritatiSefa Comisiei Europene se indoieste ca se va incheia acord comercial post-Brexit cu Londra, in 2020Parlamentul britanic a votat acordul privind Brexit, ce stabileste retragerea... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 21:36
Regatul Unit a incheiat un aranjament pentru a continua sa faca comert cu Islanda si Norvegia in cazul unei iesiri fara acord din Uniunea Europeana (UE), a anuntat ministrul Comertului, Liam Fox.
In cazul in care Londra paraseste UE fara acord la 29 martie, acordurile comerciale bilaterale incheiate pe cand facea parte din UE - aproximativ 40 - vor inceta, relateaza Reuters.
"Tocmai am incheiat un acord cu Islanda si Norvegia, pentru a garanta ca intreprinderile britanice vor putea sa continue sa aiba acces in spatiul economic european (EEE) ", a anuntat Liam Fox, citat intr-un comunicat.
Acordul urmeaza sa fie semnat in mod oficial saptamana viitoare.
Continuarea schimburilor comerciale cu Elvetia si Liechtenstein, de asemenea membre EEE, este garantata dupa semnarea altui acord, luna trecuta.
Citeste si Armata britanica pregateste cateva ministere pentru viata de dupa Brexit ...citeste mai departe despre "Londra a incheiat un acord comercial post-Brexit cu Islanda si Norvegia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 08:07
Elvetia si Marea Britanie au semnat, luni, la Berna, un acord care permite continuarea relatiilor economice si comerciale intre cele doua tari dupa Brexit.
In avanpremiera iesirii Marii Britanii din UE, ele doua tari au semnat deja in ultimele luni o serie de acorduri cu privire la transportul rutier, transportul aerian, asigurari si libera circulatie a persoanelor, informeaza AFP.
Acordul comercial semnat luni, de ministrul britanic al Comertului Exterior, Liam Fox, si ministrul elvetian al Economiei, Guy Parmelin, a fost extins si pentru Principatul Liechtenstein, gratie uniunii vamale Elvetia-Liechtenstein.
Documentul va intra in vigoare imediat ce acordurile convenite intre Elvetia si Uniunea Europeana vor inceta sa se mai aplice relatiilor dintre Elvetia si Marea Britanie, au precizat autoritatile elvetiene intr-un comunicat.
"Daca faza tranzitorie, prevazuta intre UE si Marea Britanie, va intra in vigoare la 30 martie 2019, acordurile bilaterale Elvetia-UE vor continua sa se aplice intre Elvetia si Marea Britanie", se precizeaza in comunicat. Conform acestui scenariu, acordurile vor servi ca baza pentru relatiile economice si comerciale intre Elvetia si Marea Britanie, dupa faza de tranzitie. In schimb, in cazul unui Brexit dur la 29 martie 2019, adica fara un acord intre Londra si Bruxelles, "acordul se va aplica cu titlu provizoriu incepand din 30 martie 2019", precizeaza documentul.
Marea Britanie este unul din partenerii economici importanti ai... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:04
Eurodeputatii au votat miercuri redistribuirea locurilor in Parlamentul European eliberate de catre alesii britanici din cauza Brexit-ului, in vederea viitoarelor alegeri europene din mai 2019.
Cu 566 de voturi pentru (94 impotriva si 31 de abtineri), Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat principiul unei reduceri a numarului sau total de locuri de la 721 la 705 pentru viitoarea legislatura (2019-2024), transmite AFP.
Alegerile europene vor avea loc intre 23 si 26 mai 2019, cu doua luni dupa plecarea programata a Marii Britanii si a celor 73 de eurodeputati ai sai.
Dintre cele 73 de mandate britanice lasate vacante, 27 vor fi redistribuite unui numar de 14 tari din UE considerate "usor subreprezentate" in legislativul comunitar.
Astfel, Franta (79 comparativ cu 74 in prezent) si Spania (59 fata de 54) vor fi principalele beneficiare, fiind urmate de Italia (+3, adica 76 in total), Olanda (+3; 29 de mandate), Irlanda (+2; 13 mandate) . Polonia, Romania, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croatia si Estonia vor avea fiecare cat un reprezentant suplimentar in PE.
Germania va ramane tara cu cei mai multi eurodeputati, 96.
In cazul aderarii unor noi tari in viitor, numarul mandatelor din PE, care isi tine alternativ sesiunile plenare la Strasbourg si Bruxelles, ar putea creste din nou, insa fara a depasi vreodata limita de 750 de deputati (plus presedintele PE), asa cum prevad tratatele europene.
Eurodeputatul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 17:45
Romania are alocate, in proiectul de buget european 2021-2027, fonduri in valoare de 27,203 miliarde euro de la politica de coeziune, conform propunerilor publicate marti de Comisia Europeana.
La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a prezentat, pentru prima data in istorie, propunerea sa pentru noul buget pe termen lung al UE, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018. Marti, Comisia a publicat toate cifrele relevante pentru diversele programe de cheltuieli, atat in preturile curente, cat si in preturile constante din 2018.
In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune modernizarea politicii de coeziune, principala politica de investitii a UE. Conform acestor propuneri, vor fi majorate fondurile de coeziune pentru Italia si alte state membre din sudul continentului afectate de criza economica si valul de emigranti, urmand ca in paralel sa fie redusa finantarea pentru regiunile mai sarace din statele estice ale blocului comunitar.
Potrivit unor surse comunitare, Polonia se poate astepta la o reducere cu 23% a fondurilor de coeziune in timp ce o scadere de 24% este avuta in vedere pentru Ungaria. In schimb, Italia se poate astepta la o crestere de 6%.
Bugetul pentru perioada 2021-2027, primul dupa ce Marea Britanie va iesi din UE, ar urma sa creasca pana la 1.100 miliarde euro, de la 1.000 miliarde euro in actuala perioada de sapte ani. Propunerile Comisiei vizeaza alocarea unor resurse mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 20:13
Opt tari est-europene, inclusiv Romania, vor suplimenta sumele alocate bugetului comunitar in viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit in acest buget.
Anuntul a fost facut, vineri, de seful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orban, dupa o reuniune ministeriala desfasurata la Budapesta.
Ministrii din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Romania s-au intalnit in capitala ungara cu comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, potrivit Reuters.
"Cele opt tari au convenit o crestere a contributiilor proportional cu PIB-ul, ceea ce este un mare succes al acestei zile", a spus la o conferinta de presa Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Orban, mentionand ca aceste tari sunt deschise propunerii de suplimentare a contributiilor chiar si pana la 1,1% din PIB.
Principala sursa de venituri a bugetului comunitar este furnizata de plata de catre statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Desi va iesi din UE in martie 2019, Marea Britanie - contributor net la bugetul UE - a promis ca isi va onora obligatiile fata de bugetul comunitar pana in anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual.
Golul lasat de Brexit in bugetul comunitar va fi de 12-13 miliarde de euro pe an.
Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a propus ca in viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre sa-si... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 17:14
A trecut un an de la referendumul britanic in care alegatorii au decis divortul de Uniunea Europeana. Intre timp, am inregistrat si votul parlamentului britanic care a intarit rezultatul referendumului.
A curs foarte multa cerneala si s-au organizat deja nenumarate conferinte despre consecintele Brexitului, dar cu toate acestea ceata continua sa fie densa, iar viitorul total imprevizibil. "Brexit means Brexit", a afirmat premierul Theresa May, aruncandu-se cu capul inainte in aventura alegerilor anticipate din care a iesit cu totul ciufulita. Partidul Conservator condus de aceasta a pierdut majoritatea parlamentara, fiind nevoit sa recurga la noi aliati pentru a putea continua sa guverneze.
Exista foarte multe dosare importante in marea tematica a Brexitului, iar unul dintre acestea este viitorul relatiei comerciale dintre UE si Regatul Unit (UK). Practic, este vorba despre relatia UK cu piata unica - temelie a constructiei europene. Este un aspect important pentru toate statele membre, inclusiv pentru Romania, avand in vedere dimensiunea economica si importanta comerciala si investitionala a UK pentru acestea.
Putem contura cateva scenarii. Ele au fost analizate si intoarse pe toate fetele de catre analisti si de catre expertii in comert din capitalele europene si nu numai. In general, aceste analize sunt incarcate cu aspecte tehnice care le fac comprehensibile doar pentru initiati.
Opinia mea este insa ca Brexitul nu este un proces tehnic, ci unul politic.... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 11:09