Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca s-a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.
CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut "eforturi considerabile" pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie.
POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:50
Incalcarea regulilor de achizitii publice, inselaciunea, falsul si uzul de fals sunt printre cele mai intalnite infractiuni savarsite de beneficiarii de fonduri europene. Cu asa palmares, nu e de mirare ca reprezentantii UE se mai gandesc pana in toamna daca vor debloca banii pentru Competitivitate, dedicati mediului de afaceri.
Reprezentantii Comisiei Europene vor veni in Romania in luna septembrie pentru o misiune de audit care vizeaza Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In urma controlului, se va decide daca programul, presuspendat in toamna anului trecut, va fi suspendat sau deblocat. Practic, de un an, CE nu mai face plati prin program, tara noastra riscand sa piarda 1, 26 de miliarde de euro.
"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluarea selectiei si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a declarat la inceputul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Creativitatea beneficiarilor care au vrut sa insele sistemul este... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:50
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Autoritatile "tureaza" motoarele pe ultima suta de metri pentru a absorbi fonduri europene de 6 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Bruxelles-ul a deblocat finantarea pe cele mai importante programe operationale: POSDRU, POS Transporturi si POS Mediu. Totusi, mai avem un program suspendat din 2010: POS CCE, programul care se adreseaza cu predilectie mediului privat.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie. Potrivit unor surse apropiate Ambasadei Romaniei de la Bruxelles citate de Mediafax, oficialii Comisiei Europene nu vor deblocarea platilor pe POS CCE din cauza neregulilor prea mare descoperite si care nu s-au corectat in perioada presuspendarii.
Totusi, POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru celelalte programe precum POSDRU sau POS Transporturi banii pot fi accesati de autoritati si apoi ajung la companii.
Totusi, desi companiile nu au avut la dispozitie foarte multe linii de finantare europeana, daca ar fi sa analizam rata de absorbtie putem spune ca oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.
Problema nu este lipsa de interes a mediului privat, ci organizarea
Specialistii contactati de Business24 dezmint aceasta ipoteza si explica faptul rata scazuta de absorbtie este determinata de probleme din sistem, sau de lipsa de informare.
"Banii adresati companiilor au... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:43
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.
Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.
POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:25
Pentru ca Romania nu a fost in stare sa acceseze decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse pana acum la dispozitie de catre UE, consilierii pe fonduri europene preconizeaza ca in perioada 2014-2020 fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate.
Sistarea platilor la una dintre axele din Programul pentru Competitivitate Economica inseamna ca IMM-urile, principalii beneficiari ai acestui program, vor intra in blocaj.
Activitatea IMM-urilor, in pericol de a fi blocata
"Practic, micile intreprinderi depind de finantarea activitatii prin aceste fonduri, iar daca nu primesc banii la timp, nu au cum sa-si mai desfasoare activitatea. Este greu pentru astfel de companii sa faca rost de cofinantare ca sa mearga inainte", a declarat pentru Business24 Remus Fetche, director executiv la Best Learn Consulting.
Nicio institutie financiar-bancara nu ofera finantare pentru IMM-uri, tocmai pentru ca planeaza aceasta incertitudine legata de continuarea finantarii proiectelor europene. Un alt efect al sistarii platilor il reprezinta dezangajarea pe contractul de finantare, pentru ca ai obligatia sa implementezi proiectul intr-o anumita perioada de timp si sa respecti un anumit calendar.
Gradul mic de absorbtie al fondurilor europene de pana acum va influenta in mod negativ cuantumul fondurilor alocate Romaniei in perioada 2014-2020, desi aceasta valoare inca se negociaza. "Pana acum, la toate intalnirile pe care le-am avut cu oficialii romani ni s-a spus ca,... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:37
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca autoritatile au termen pana la sfarsitul lunii iunie pentru a intreprinde actiuni astfel incat sa evite suspendarea programelor operationale POS Mediu, POS Transport, POR, POS CCE si POSDRU.
"Dupa cum stiti, s-au reluat platile pentru POSDRU, dar avem termen ca pana la sfarsitul lunii iunie sa intreprindem anumite actiuni astfel incat sa evitam suspendarea unor programe operationale. In principiu sunt cinci programe unde trebuie intreprinse astfel de actiuni pentru a evita suspendarea programelor respective", a spus Orban.
El a precizat ca este vorba despre programele in cazul carora se aplica corectii financiare preventive.
Potrivit lui Ludovic Orban, in cazul celor cinci programe operationale trebuie indeplinite o serie de conditii pentru a se evita suspendarea lor.
Intrebat despre ce fel de conditii este vorba, Leonard Orban a explicat: "Sunt multe conditii - de la elemente legate de achizitiile publice pana la chestiuni ce tin de nerespectarea unor recomandari facute de misiunile de audit atat ale Autoritatii Romane de Audit cat si ale CE".
Intrebat punctual care sunt conditiile ce trebuie indeplinite in cadrul programului operational privind transporturile, el a mentionat "segregarea anumitor functii in interiorul AM in ceea ce priveste verificarea corectitudinii achizitiilor publice, verificari privind potentiale conflicte de interese si incompatibilitati pana la chestiuni tehnice... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 12:45