Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca s-a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.
CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut "eforturi considerabile" pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie.
POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:50
Deblocarea POS CCE urmeaza sa fie anuntata la inceputul lunii octombrie, dupa ce o echipa de audit a Comisiei Europene a fost, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a evalua masurile luate de autoritatile romane pentru reluarea programului, au precizat pentru surse europene pentru Mediafax.
Concluziile preliminare ale echipei de audit sunt favorabile, autoritatile romane reusind sa remedieze mai multe deficiente in functionarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit surselor citate.
Echipa de audit a CE s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti in vederea evaluarii masurilor luate pentru remedierea disfunctionalitatilor programului si a lucrat in paralel cu Autoritatea romana de Audit, care va trimite la Bruxelles propriul raport privind masurile luate in vederea deblocarii platilor. De altfel, si raportul Autoritatii romane de Audit este unul pozitiv.
Comisia Europeana a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a a trei programe: POS CCE, POR si POS Transport.
Executivul european a decis, la sfarsitul lunii aprilie, deblocarea a patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicata presuspendarea celor doua axe de pe POS Transport. Problemele cele mai mari au fost insa pe POS CCE, unde a fost sesizata DNA.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sesizata de Guvern dupa verificarea firmelor care au fost implicate in intregul "circuit" al fondurilor europene alocate in baza... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:51
O echipa de audit a Comisiei Europene va veni, saptamana viitoare, la Bucuresti pentru evaluarea masurilor luate de Romania in vederea deblocarii POS CCE, a anuntat, joi, la Bruxelles, comisarul Johannes Hahn, dupa o intrevedere cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"In ceea ce priveste programul Competitivitate, salut eforturile considerabile facute de autoritatile romane, nu numai pentru a remedia din trecut, ci si pentru a asigura un sistem de managament mai eficient", a afirmat comisarul european pentru politici regionale, precizand ca echipa de audit va veni la Bucuresti, la inceputul saptamanii viitoare.
Totodata, Hahn a mentionat ca Eugen Teodorovici i-a prezentat o serie de masuri luate, "care ar putea duce la rezultate concrete, spre exemplu asigurarea unei finantari adecvate de la bugetul de stat pentru a preveni intreruperea lucrarilor si un nou sistem de plati directe catre beneficiari".
Cei doi oficiali au abordat si chestiunea viitoarei perioade de programare financiara 2014-2020.
Comisia Europeana "asteapta primul draft al Acordului de Parteneriat pana la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie", a punctat Hahn.
Executivul de la Bruxelles a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea integrala a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:58
Aproximativ 40 de contracte de finantare in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Axa prioritara 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient", au fost semnate joi la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, valoarea totala a celor 40 de contracte se ridica la aproape 72 milioane de lei.
In zilele de joi si vineri vor fi semnate in intreaga tara aproximativ 200 de contracte de finantare in cadrul Axei 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient" POS CCE.
Proiectele semnate in aceste zile au fost depuse incepand cu anul 2011, insa evaluarea tehnico-financiara a fost realizata in luna august a acestui an.
Pentru evaluarea cererilor de finantare mentionate, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia Autoritatii de Management POS CCE un numar de aproximativ 170 de experti din mediul privat.
Evaluarea cererilor de finantare intr-un timp cat mai scurt a permis semnarea contractelor de finantare in aceste zile, iar beneficiarii vor primi finantarile alocate si vor putea incepe implementarea proiectelor.
In cadrul Axei 1 "Un sistem productiv inovativ si eco-eficient" POS CCE au fost depuse incepand cu anul 2011 aproximativ 4.000 cereri de finantare pentru care nu a fost facuta evaluarea tehnico-financiara pana la inceputul lunii august 2013.... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:29
Dupa ce autoritatile s-au "laudat" cu rambursari record de la Comisia Europeana in luna iulie, de peste 700 de milioane de euro, luna trecuta valoarea a scazut la 195 de milioane de euro. Doar trei programe au adus bani in tara. Transporturile au "parcat" la zero lei. Explicatia Ministerului Fondurilor Europene: a fost Comisia Europeana in concediu toata luna.
Romania a primit de la UE in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat. Cei mai multi bani au fost adusi in tara de Programul Operational Transporturi - 360 milioane de euro. Pentru acelasi program, in luna august s-au incasat zero lei.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei doar 195 milioane de euro, in condiile in care banii au venit doar pe trei din cele sase programe operationale care au "liber" la finantare.
Cei mai multi bani au fost incasati de la UE prin Programul Operational Regional - peste 133 milioane de euro pentru 32 de proiecte. Un alt program pe care CE a rambursat bani Romaniei este POS Mediu. Suma este la jumatate fata de cea din iulie adica putin peste 55 de milioane de euro.
Singurul program cu un parcurs liniar in ultimele luni de incasari de la CE este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DA). In luna august, CE a rambursat Romaniei peste 6 milioane de euro prin acest program, iar in iulie peste 5 milioane de euro. Nu este de mirare ca programul a ajuns la o rata de... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:02
Premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-au anuntat pe beneficiarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) ca toate proiectele vor fi evaluate pana la 15 septembrie si in aceeasi luna va fi realizata si contractarea.
Cei doi au transmis beneficiarilor POS CCE o scrisoare in care arata ca Guvernul a aprobat un Plan de Actiuni pentru deblocarea rapida a programului.
In acest scop, s-au selectat din mediul privat 167 experti pentru evaluarea tuturor cererilor de finantare - 25 de experti in domeniul juridic, 40 de experti verificare cereri de rambursare si 20 experti in achizitii publice.
Expertii au inceput activitatea de evaluare a cererilor depuse in cadrul Axei prioritare 1 "Un sistem productiv Inovativ si eco-eficient" (IMM-uri), fiind vorba de 3.902 cereri de finantare, depuse inca din perioada guvernarilor anterioare si neevaluate, cu un buget disponibil de 359 milioane euro, si cu o valoare a proiectelor de 1,2 mlliarde euro.
Potrivit documentului, la 20 august, din cele 1.442 cereri de finantare pentru investitii mici intrate in evaluare, au fost finalizate si declarate admise (cu punctaj de minim 60 de puncte), 647 de cereri.
In consecinta, Guvernul estimeaza ca procesul de evaluare pentru toate operatiunile se va incheia pana la 15 septembrie.
Guvernul a decis totodata suplimentarea bugetului programului pana la suma maxima ceruta la finantare de proiectele admise dupa... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 16:46
Platile pentru intreprinzatorii care au realizat proiecte prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice vor fi reluate la finalul lunii ianuarie 2013, a declarat ministrul pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, vineri, la o conferinta de presa.
"Prima grija este deblocarea POS CCE pentru IMM si mediul de afaceri. Noi am preluat proiectul blocat, sunt peste 500 milioane lei cu intarzieri de peste un an la unii intreprinzatori ce trebuie platite.
In urma unei discutii cu Ministerele Bugetului, Finantelor, Fondurilor Europene, am gasit o solutie ca la sfarsitul lui ianuarie sa incepem platile", a afirmat Maria Grapini.
Comisia Europeana (CE) a transmis in 25 octombrie 2012 autoritatilor romane o scrisoare de 'presuspendare' pentru trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE printre care si "Cresterea competitivitatii economice". mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 17:02
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.
Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.
POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:25
Comisia Europeana ar putea sa intrerupa pentru o perioada rambursarile in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, in urma deficientelor constatate de auditul efectuat la nivelul Ministerului Economiei si Autoritatii de management, a declarat vineri ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu.
"Este posibil ca CE sa intrerupa pentru o perioada cererile de rambursare din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, in urma deficientelor constatate de auditul efectuat la nivelul Ministerului Economiei si autoritatii de management a POS CCE. Speram ca prin masurile de imbunatatire termenul de intrerupere sa fie cat mai scurt", a afirmat Daniel Chitoiu.
Potrivit oficialului MECMA, pe parcursul mandatului sau au fost semnate 52 de contracte in cadrul POS CCE, in valoare de 457 milioane euro si au fost solicitate si s-au rambursat 34 milioane euro, pentru 244 cereri rambursare.
"Raportul a fost realizat si pentru 2009 - 2011. Sunt necesare imbunatatiri substantiale la nivelul Autoritatii de management. Raportul a fost prezentat conducerii MECMA si Autoritatii de management, dar imbunatatirile nu au fost duse la indeplinire",
Potrivit oficialului, ministerul a semnat 52 de contracte, in valoare de 457 milioane euro, si a primit rambursari de 34 milioane euro, in urma a 244 de cereri de rambursare. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 15:27