Portugalia vrea sa demonstreze ca situatia sa economica este diferita de cea a Greciei anuntand ca va plati anticipat o transa din imprumutul acordat de Fondul Monetar International (FMI).
Dificultatile elenilor privind incheierea unui acord cu creditorii internationali au provocat ingrijorarea investitorilor si au dus la majorarea costurilor de imprumut ale tarii.
Martin Schulz: Esecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinte dramatice" pentru Grecia
Unii analisti sustin ca Portugalia, care a avut de asemenea nevoie de asistenta financiara, ar putea deveni vulnerabila in cazul in care problemele Atenei se extind.
Dar Ministerul de Finante de la Lisabona a anuntat luni ca va plati anticipat luna aceasta aproape doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) catre FMI, transmite AP.
In martie, Portugalia a rambursat anticipat FMI aproximativ 6,6 miliarde de euro, datorita nivelului scazut al randamentelor obligatiunilor guvernamentale si redresarii ...citeste mai departe despre "Tara din UE care vrea sa achite anticipat creditul de la FMI: Nu suntem ca Grecia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:44
Deficitul public al Portugaliei se va situa in primul semestru intre 6,7% si 7,1% din PIB, cu mult peste tinta de 4,5% la care s-a angajat guvernul in fata creditorilor internationali, considera un grup de experti angajati ai Comisiei parlamentare pentru finante de la Lisabona.
"Daca aceste previziuni se confirma, masurile de consolidare fiscala prevazute nu vor fi suficiente pentru atingerea tintei de deficit bugetar", de 4,5% din PIB la sfarsitul anului, arata raportul elaborat de acesti experti si trimis deputatilor portughezi.
Diminuarea accentuata a veniturilor bugetare reprezinta principalul motiv avansat de acesti experti independenti care lucreaza pentru Comisia parlamentara pentru controlul finantelor publice.
Raportul intervine dupa publicarea saptamana trecuta a executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, ale carei date indica o scadere a incasarilor cu 3,5% pe intreaga perioada, indeosebi din cauza reducerii drastice a consumului.
Pe de alta parte, finantatorii Portugaliei (troica UE-FMI-BCE) au inceput marti cea de-a cincea misiune de evaluare a implementarii programului de austeritate si reforme cerut in schimbul imprumutului in valoare de 78 de miliarde euro acordat in mai 2011.
Severa cura de austeritate a aruncat economia portugheza in recesiune, cu o contractie stimata pentru acest an de 3%, pe fondul unei rate record a somajului, in prezent de 15%.
Un responsabil al Partidului Socialist, principala formatiune din opozitie, a... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:07