Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca a dezbatut si adoptat impreuna cu industria, in cadrul sedintei de joi a Consiliului Consultativ, decizia privind scaderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.
"Avand in vedere ca volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesara revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor pentru fiecare numar portat. Ne asteptam ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon sa se vada atat in cresterea numarului de utilizatori care aleg sa se porteze, dar si in ofertele furnizorilor", a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.
Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in 15 zile de la publicare.
Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.
Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania si Turcia,... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 21:32
Tarifele platite intre operatori pentru portarea numerelor de telefon ar putea scadea cu pana la 66%, potrivit unei propuneri a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supusa dezbaterii publice.
"Tinand cont de volumul semnificativ de numere portate la nivel national in ultimii ani si de faptul ca aceste tarife au fost stabilite in anul 2010, propunem o scadere cu 44% a tarifului pentru fiecare numar fix portat, de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare numar mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro.
Reducerea costurilor furnizorilor acceptori ar putea stimula operatorii sa lanseze pe piata oferte mai avantajoase pentru a atrage noi utilizatori sau a-i pastra pe cei actuali", sustine Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.
Potrivit institutiei, nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de Autoritate prin metoda analizei comparative de tip benchmark, pe baza informatiilor colectate de la 25 dintre cele 37 de tari membre ale Grupului Reglementatorilor Independenti.
Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM in anul 2010, tot pe baza unei analize comparative de tip benchmark.
Noile propuneri ale arbitrului telecom prevad tariful de 4,4 euro avut in vedere pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de comunicatii electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile,... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 17:20
Peste 1,1 milioane de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 pana la 1 octombrie, cele mai multe, 759.273, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anuntate de autoritatea de reglementare in telecom, ANCOM.
"In luna octombrie a acestui an se implinesc 5 ani de cand in Romania este posibila portarea numerelor de telefon. In cei cinci ani de functionare a portabilitatii au avut loc 1.125.959 de portari, ceea ce inseamna ca 759.273 de numere de telefonie mobila si 366.686 de numere de telefonie fixa si-au schimbat reteaua, dar nu si posesorul", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie sa isi pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.
De la lansarea serviciului numarul de portari a crescut constant. Astfel, in ultimele trei luni din 2008 au fost realizate 15.681 de portari, in 2009 circa 180.240 de portari, in anul 2010 s-au inregistrat alte 221.219 de numere noi portate, in crestere cu 23% fata de 2009, trend mentinut si in anul 2011, cand numarul portarilor a continuat sa urce, la 260.256.
Anul trecut, numarul portarilor a atins 255.881, iar in perioada ianuarie - octombrie a acestui an s-au realizat 192.683 de... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:34
Din ce in ce mai multi romani isi porteaza numerele de telefon. Potrivit ANCOM, 870.000 de utilizatori de telefonie au ales sa isi schimbe furnizorul.
La patru ani de la data lansarii portabilitatii numerelor in Romania, numarul de portari a ajuns la 873.213. De la data lansarii acestui serviciu in Romania, 21 octombrie 2008, numarul de portari a crescut constant. Cele mai multe numere de telefon au fost primite de Vodafone.
"La 4 ani de la lansarea serviciului de portabilitate de catre ANCOM, putem spune ca cei peste 870.000 de romani care au ales sa isi schimbe furnizorul de telefonie sunt dovada clara a unei piete dinamice si competitive, o piata care ofera libertate de alegere clientilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM la implinirea a patru ani de la lansarea in Romania a portabilitatii numerelor.
Datele statistice arata in continuare ca cei mai interesati de portarea numerelor de telefon sunt utilizatorii cu abonament (74%), fata de cei care porteaza o cartela preplatita.
In segmentul telefoniei mobile, operatorii implicati in procesul de portare isi impart numerele mobile portate pana in prezent astfel: Cosmote a primit 195.349 de numere, Vodafone 194.774, Orange 189.508, RCS & RDS 5.894, Telemobil 719. In cei 4 ani de la lansarea portabilitatii numerelor, cele mai multe numere de telefonie mobila s-au portat in anul 2011 - 177.111.
In cazul telefoniei fixe, 34 de furnizori impart cele 286.961 de numere portate pana in prezent.... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:30
Termenul de activare a unui numar portat va fi, incepand de luni, de maxim o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, iar durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la zece la trei zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii(ANCOM).
Decizia ANCOM privind modificarea conditiilor tehnice si comerciale de portare a numerelor de telefon a intrat in vigoare la data de 2 septembrie 2012.
Astfel, termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.
Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare.
Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare se reduce la patru ore in loc de cinci ore (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la trei ore in loc de patru ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila).
In practica, durata intreruperii serviciului este mai mica, media pe semestrul I din 2012 fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe si 30 de minute pentru numerele mobile.
Peste 800.000 de numere au fost portate din 21... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 13:16
Termenul de activare a unui numar portat va fi de maxim o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, iar durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii se reduce de la 10 la 3 zile lucratoare, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.
Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare.
Din momentul intrarii in vigoare a prezentei decizii durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare va fi redusa la 4 ore in loc de 5 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila).
In practica, durata intreruperii serviciului este mai mica, media pe ultimul trimestru fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe si 40 de minute pentru numerele mobile.
Decizia ANCOM introduce si o serie de prevederi legate de portarea prin intermediul unui numar cu caracter provizoriu.
Abonatii se vor putea porta si fara asignarea de catre furnizorul acceptor a unui numar de... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 19:04
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publica un proiect de decizie care propune ca durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii sa se reduca de la 10 la 3 zile lucratoare.
Se reduce semnificativ termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare, de la 4 zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.
Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare. Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare a fost de asemenea redusa la 4 ore in loc de 5 (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila). In practica, durata intreruperii serviciului este de aproximativ o ora.
Totodata, proiectul ANCOM urmareste sa asigure abonatilor posibilitatea de a refuza asignarea de catre furnizorul acceptor a unui numar de telefon cu caracter provizoriu, spre a fi utilizat pana la momentul realizarii portarii.
Mai mult decat atat, in cazul in care abonatii decid sa accepte un numar provizoriu, proiectul ANCOM urmareste protejarea acestora, prin prevederea expresa a dreptului de a alege, in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:38