Municipiul Galati va deveni cel mai mare port romanesc la Dunare, care va opera containere din si catre Asia, fostul spatiu sovietic si Uniunea Europeana, prin implementarea unui proiect de peste 80 milioane euro prin care se va construi o platforma multimodala, se arata intr-o informare transmisa de Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati.
Potrivit sursei citate, proiectul "Platforma Multimodala Galati - inlaturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente si asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua centrala Rhin - Dunare - Alpi" va debuta la sfarsitul lunii februarie si se va incheia in 2023, avand ca beneficiari principali APDM Galati si doi operatori portuari privati, respectiv Port Bazinul Nou si SC Metaltrade International.
Proiectul, cu o valoare de peste 80 milioane euro, este structurat pe trei etape, fiecare din acestea beneficiind de finantare europeana dar si contributie privata sau de la bugetul de stat.
Prima etapa a proiectului (cu o valoare totala de peste 25 de milioane de euro, din care 21,77 milioane euro - finantare europeana) prevede realizarea urmatoarelor lucrari: modernizarea cheului existent, lucrari de dragare in bazinul situat in zona Port Bazinul Nou, umplerea partiala a bazinului portuar si nivelarea profilului elevatiei platformei. La finalul lucrarilor, care vor incepe pe 28 februarie si se vor finaliza peste 18 luni, cheul modernizat va avea o lungime totala de 86 metri, vor exista 5 dane,... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 10:48
Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu reglementarile UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a acorda un ajutor de investitii in valoare de 27,4 milioane de euro Portului Galati, cel mai mare port fluvial al tarii, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
In aprilie 2019, Romania a notificat Comisiei planul sau de a acorda ajutor de investitii Portului Galati. Proiectul consta in construirea unei noi platforme multimodale cu o capacitate de 150.000 TEU/an in zona "Port Bazinul Nou".
Costul total al investitiei se ridica la 89,9 milioane de euro. Aceasta va fi cofinantata de statul roman, vor fi alocate fonduri regionale prin Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) si din surse private, bani proveniti din concesionarile platformei, precum si direct prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), un instrument cheie de finantare a UE.
Proiectul include, in special, modernizarea cheiului si constructia infrastructurii necesare pentru un terminal intermodal modern. Nodul logistic nou creat va promova trecerea de la transportul rutier la transportul feroviar si transportul pe cai navigabile fluviale/maritime, pe coridorul de transport transeuropean Rin - Dunare, indeplinind un obiectiv de interes comun al UE.
De asemenea, Comisia a constatat ca ajutorul era necesar, proportional si ca distorsionarea concurentei va fi limitata, avand in vedere dimensiunea relativ mica spre medie a... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 14:42
Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) Galati si Santierul Naval Mangalia au semnat, vineri, contractul de modernizare si retehnologizare a remorcherului maritim multifunctional cu clasa de gheata Perseus, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul regiei, Dorian Dumitru.
Potrivit directorului AFDJ, contractul in valoare de peste 50,4 milioane lei, bani de la bugetul de stat, a fost castigat de Santierul Naval Mangalia, remorcherul maritim Perseus, de 6.600 CP, urmand sa revina pe apa dupa modernizarea si retehnologizarea care vor dura 24 de luni.
In toata aceasta perioada, actiunea de spargere si curgere a ghetii pe sectorul Dunarii maritime se va realiza cu remorcherele maritime Farul, de 5.000 CP, Galati 3, de 2.400 CP si Gheorghieni 2 de 980 CP. De asemenea, la nevoie se va apela si la remorcherul maritim multifunctional cu clasa de gheata Hercules, de 6.600 CP, "geamanul" spargatorului Perseus, care a fost recent modernizat si retehnologizat si se afla la ancora in Portul Constanta.
Dorian Dumitru a mai precizat ca se afla in stare avansata si proiectele de achizitie de catre AFDJ Galati a doua remorchere maritime cu clasa de gheata si doua remorchere fluviale cu clasa de gheata, valoarea totala a investitiei fiind de peste 126 milioane lei, bani din fonduri europene. Termenul de executie pentru cele patru nave este de 16 luni din momentul semnarii contractului de constructie. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 14:58
Banca Nationala a Romaniei (BNR) organizeaza miercuri, 17 aprilie, in intervalul 11:00 - 19:00, 'Ziua portilor deschise', ocazie cu care publicul poate vizita vechiul birou al guvernatorului si vechea sala de Consiliu de Administratie, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.
"Astazi este 17 aprilie, este ziua Bancii Nationale. Avem 139 de ani de existenta. Data de 17 aprilie este data cand a aparut in Monitorul Oficial decretul de infiintare a Bancii si de aceea in mod traditional este ziua Bancii. Ne-am gandit ca de ziua Bancii sa avem aceasta actiune a portilor deschise in care sa aratam poate pentru prima data publicului larg doua dintre salile importante pe care le avem: vechiul birou al guvernatorului si vechea sala de Consiliu de Administratie care sunt refacute dupa 2012 si pe care le folosim in general ca sali de protocol, evenimente speciale. Nu sunt sali de lucru si de activitate propriu-zisa, dar ele sunt putin vazute si merita vazute pentru ca sunt niste sali exceptionale", a spus Dan Suciu.
El a precizat ca in vechea sala a Consiliului de Administratie, care a fost refacuta pe modelul din epoca, exista patru picturi: una de Nicolae Grigorescu, una de Eugeniu Voinescu si doua de George Demetrescu Mirea. Lucrarile din sala respectiva sunt de valoare artistica ridicata.
"Odata cu acestea am zis sa deschidem si Muzeul si sa vedem in Muzeu expozitia pe care o avem de ceva vreme de istoria leului si daca... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 13:53
Membrii organizatiei patronale "Operatorul portuar" Constanta afirma ca isi vor suspenda activitatea, pentru a se alatura protestelor anuntate de Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare cu privire la intentia Guvernului de a trece Portul Constanta in administrarea consiliului local.
"Organizatia Patronala 'Operatorul portuar' Constanta a luat act de anuntul facut de Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare, prin presedintele Federatiei, dl. Mircea Burlacu, prin care lucratorii portuari isi arata intentia de a demara actiuni de protest cu privire la intentia Guvernului Romaniei de trecere a actiunilor Portului Constanta catre Consiliul Local Constanta", se arata intr-un comunicat al organizatiei patronale, remis duminica AGERPRES.
"Operatorul portuar" Constanta isi exprima solidaritatea cu Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare. Mai mult, membrii patronatului vor suspenda conform legislatiei in vigoare, activitatea, pentru a se alatura propriu-zis protestelor, pana la rezolvarea imediata a solicitarilor, se mentioneaza in comunicat.
"Lipsa de raspuns a Guvernului Romaniei poate duce in aceasta situatie pana la blocarea efectiva a Portului Constanta'', subliniaza membrii organizatiei.
Organizatia patronala "Operatorul portuar" reuneste 33 de companii care isi desfasoara activitatea pe domeniul portuar.
In cadrul companiilor membre ale organizatiei patronale lucreaza peste 6.000 salariati, reprezentand mai mult de 60% din numarul total de persoane... mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 16:00
Comisia Europeana se va pronunta cu privire la intentia autoritatilor romane de a transfera 13% din actiunile detinute in Portul Constanta la administratia locala, a anuntat, sambata, la Tulcea, ministrul Transporturilor, Dan Sova, care a precizat totodata ca ulterior se vor incepe procedurile pentru obtinerea avizelor din partea Ministerului Finantelor si Ministerului Justitiei.
''Mentinerea unui centralism la nivelul Ministerului Transporturilor in Portul Constanta nu are legatura cu realitatile europene. Mai mult, in anul 2008, atunci cand s-a facut transferul gratuit a 20% din actiuni, nimeni nu a cerut acordul Uniunii Europene. Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am aratat ca infrastructura strategica va ramane in proprietatea statului si in administrarea ministerului si am cerut sa se pronunte daca se creeaza un avantaj nelegal Consiliului local Constanta prin acest transfer'', a spus ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tulcea.
Potrivit acestuia, daca CE va fi de acord, autoritatile romane vor incepe demersurile pentru a obtine avizele din partea Ministerului Finantelor si a Ministerului Justitiei, apoi vor scoate la bursa un pachet de 14% din actiunile detinute la Administratia Portului Constanta.
''Vorbim despre o societate care doar administreaza portul, actionariatul acesteia apartinand statului roman. Transferul gratuit a 13% din actiuni si scoaterea pe bursa a 14% din actiunile detinute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului... mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 15:55
Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati a reusit sa modernizeze infrastructura portului Braila printr-un proiect de 42 de milioane de lei. Din aceasta suma, 19 milioane de lei au provenit din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Transporturi.
In afara de banii din fondurile europene, aproximativ 8,6 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar 14,5 milioane de lei au fost costuri neeligibile, scrie Agerpres.
Portul Braila este port fluvio-maritim, in care pot fi operate atat nave fluviale cat si nave maritime de pana la 5.000 tdw. El este si ultimul port de acest tip din sectorul aval al Dunarii, deoarece in amonte, spre Cernavoda, pragurile existente pe fluviu nu permit accesul navelor maritime.
Prin implementarea proiectului a crescut capacitatea de operare a portului, prin constructia unei dane noi de acostare/operare (dana 23) si prin amenajarea unei dane de asteptare (dana 25) in aval de dana existenta (dana 24).
Lucrarile la dana 23 au constat in executarea a trei randuri de coloane forate, a radierului de la uscat si a umpluturii dintre radier si mal, iar cele de la dana 25 au insemnat realizarea unui cheu pereat fluvio-maritim amenajat cu pereu din dale prefabricate de beton armat.
"Implementarea proiectului duce la cresterea capacitatii de trafic maritim si fluvial al portului pana la 154.000 tone pe an. De asemenea, in perioada de executie au fost create 100 locuri de munca temporare, alte trei locuri de munca... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:08
Un memorandum de colaborare intre Portul Constanta si Portul Rotterdam a fost semnat, joi, de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si de omologul sau olandez, iar potrivit acestuia partea romana va beneficia de expertiza olandeza, transmite corespondentul Mediafax."A fost semnat in timpul intalnirii de astazi (n.r. - joi) memorandumul de intelegere intre Portul Constanta si Portul Rotterdam care se va materializa intr-un plan de actiune clar care va fi prezentat pe 31 iulie anul acesta. De ce acest memorandum? Simplu! Portul Rotterdam este primul port ca marime din Uniunea Europeana, iar potentialul de crestere al Portului Constanta este foarte mare, noi avand in acest moment oportunitatea de a ajunge pe locul doi la nivelul statelor membre", a declarat Anca Boagiu.
Acesta s-a aflat la Santierul Naval Damen Galati, unde a participat, impreuna cu omologul sau olandez, Melanie Schultz van Haegen, la botezul navei Groningen, construita la Galati si care va intra in dotarea Marinei Militare olandeze.
Potrivit ministrului Transporturilor, prin acest memorandum este parafat un management comun intre cele doua porturi prin intermediul caruia Portul Constanta va beneficia de expertiza de succes a Portului Rotterdam.
"Acesta este unul dintre hub-urile regionale pe care noi le construim prin politica de transporturi pe care o facem. Este stiut ca pe langa dezvoltarea portului discutam si despre dezvoltarea retelei de autostrazi, ea avand punctul terminus la Constanta. La fel se... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:02