Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat marti seara componenta noului sau guvern, pastrand ministri-cheie, la o saptamana dupa anuntarea unei revizuiri surpriza a Constitutiei, urmata de demisia premierului Dmitri Medvedev, informeaza France Presse.
"Va doresc sincer succes, toata tara este interesata de aceasta", a declarat Putin in cursul unei reuniuni cu toti membrii cabinetului, alaturi de premierul Mihail Misustin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa.
Vladimir Putin, care isi expusese reformele la 15 ianuarie, mentionand o dorinta de "schimbare" la rusi, a pastrat totusi cativa dintre ministrii sai de incredere: Serghei Lavrov si Serghei Soigu la Externe si respectiv la Aparare, Vladimir Kolokoltev, la Interne, Aleksandr Novak, la Energie si Anton Siluanov, la Finante.
El a schimbat totusi numeroase personalitati din sectorul social: Sport, Sanatate, Educatie si Cultura, sectoare aflate in criza.
Dupa anunturile sale de miercurea trecuta, presedintele rusa a actionat in viteza. La cateva ore dupa discurs, premierul sau de opt ani Dmitri Medvedev, unul dintre fidelii sai, si-a anuntat demisia. El a fost numit in calitate de vicepresedinte al Consiliului Securitatii Rusiei.
In cadrul acestor schimbari, Putin l-a numit pe seful fiscului Mihail Misustin in functia de nou premier.
De luni, Kremlinul a publicat, fara sa astepte concluziile unui grup de lucru, detalii ale ale tuturor amendamentelor constitutionale dorite. Ele vor fi... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 21:59
Presedintele rus Vladimir Putin se pregateste intens pentru discutia sa anuala cu cetatenii, cunoscuta ca "Linia Directa", la care el va raspunde joi unor intrebari pe teme variate, in principal de politica interna.
"Presedintele va lucra astazi (miercuri - n.red.) pana la noapte pentru a se pregati in vederea Liniei Directe", a declarat presei purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE. El a mentionat ca, in cadrul acestor pregatiri, Putin a avut inca de marti o serie de reuniuni cu inalti responsabili ministeriali si ai Administratiei Prezidentiale.
Cat despre intrebarile deja trimise, peste un milion, acestea privesc mai ales teme sociale, precum salariile, pensiile, sistemul de sanatate, invatamantul si mediul.
In ceea ce priveste politica externa, cetatenii sunt interesati in special de relatiile cu SUA si cu UE si intreaba despre masuri menite sa imbunatateasca acele relatii.
La fel cum s-a procedat anterior, Linia Directa cu Putin, ajunsa la a 17-a editie, va incepe la ora 09:00 GMT (12:00, ora Moscovei) si are o durata programata de circa trei ore, urmand sa fie transmisa in direct la posturile de radio si televiziune nationale.
La editia de anul trecut liderul de la Kremlin a raspuns timp de 4 ore si 20 de minute la peste 70 de intrebari, primite prin apeluri telefonice, video si mesaje text, recordul absolut fiind cel din 2013, cand Putin a ramas in direct 4 ore si 47 de minute pentru a raspunde la 85 de intrebari.
Aceasta... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 11:19
Increderea rusilor in presedintele Vladimir Putin a scazut sub pragul de 40% - o premiera de la anexarea Crimeei - intr-un context de nemultumire sociala fata de o nepopulara reforma a pensiilor.
Doar 39% dintre rusii intervievati in septembrie au spus ca au incredere in Vladimir Putin - o scadere de noua puncte procentuale fata de iunie, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada.
Acesta este cel mai slab rezultat inregistrat de Vladimir Putin din februarie 2014, cand cota sa de incredere a atins 36%. Insa ea sarit la 51% dupa anexarea Crimeei, in martie 2014.
Saptamana trecuta, presedintele rus a promulgat o reforma care prevede cresterea cu cinci ani a varstei pensionarii. Aceasta masura a provocat o nemultumire vie in Rusia, a scos mii de persoane la proteste in strada si a provocat infrangeri electorale neasteptate partidului aflat la putere in septembrie, in cursul unor alegeri regionale.
Noua lege creste varsta pensionarii la 65 de ani, de la 60 in prezent, in cazul barbatilor, si la 60 de ani, de la 55 in prezent in cazul femeilor.
Aceste praguri de pensionare au fost stabilite in 1932, in epoca sovietica, si nu au fost atinse de-atunci.
In fata unei fronde neobisnuite, Putin a propus, intr-un rar discurs televizat catre natiune, in august, o relaxare a reformei, ceea ce deputatii nu au intarziat sa faca, amendand proiectul.
Potrivit anchetei Institutului levada, cota increderii in ministrul Apararii Serghei Soigu si in cel al... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 20:00
Cea mai puternica alianta militara din lume are, de aproape doi ani, un inamic din interior. Acesta nu e nimeni altul decat presedintele SUA, Donald Trump, care si-a facut un obicei in a-si arata scepticismul fata de principiul "toti pentru unul si unul pentru toti", trecut in importantul articol 5, atacand unii membri ca nu contribuie cu suficiente fonduri, dar si minimizand rolul strategic si importanta unor state ale aliantei.
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin din Helsinki, Finlanda, va intra in istorie si prin faptul ca le va oferi diplomatilor si jurnalistilor un etalon si o posibilitate de studiu al modalitatilor prin care, pentru prima data in istoria moderna, un autocrat rus a manipulat in fata intregii lumi un presedinte ales, ce reprezinta cea mai puternica democratie din lume.
"Astazi, atat Rusia, cat si Statele Unite se confrunta cu un nou set de provocari. Acestea includ o nepotrivire periculoasa a mecanismelor de mentinere a securitatii si stabilitatii internationale, a crizelor regionale, a amenintarilor teroriste si a criminalitatii transnationale, problemele legate de relatiile economice, riscurile de mediu si alte provocari.
Le putem face fata numai daca strangem randurile si lucram impreuna. Speram ca vom ajunge la aceasta intelegere cu partenerii nostri americani", a declarat Vladimir Putin, luni, la Helsinki.
Donald Trump e un presedinte slab, sustinut totusi de 41,8% dintre americani. E cel mai popular reprezentant al... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:47
Popularitatea presedintelui Rusiei este in scadere, arata cel mai nou sondaj de opinie efectuat de centrul independent de sondare a opiniei publice Levada Center din Rusia.
Levada Center efectueaza anual, inca din 2000, cate un sondaj in care ia pulsul cetatenilor fata de seful statului, iar in acest an Vladimir Putin pare a-si fi pierdut o parte din aura magica ce-i adusese un nivel de simpatie de 80% in randul rusilor, anunta revista Newsweek.
Imagine sifonata
1.600 de persoane din mai multe regiuni ale Rusiei au raspuns la intrebarile sondajului Levada Center, rezultatul aratand ca Vladimir Putin se afla pe un trend descrescator, cu doi ani inainte de derularea alegerilor prezidentiale.
Intrebati daca au incredere in Putin, 73% dintre respondenti au marturisit ca au incredere totala in seful de stat, dar, chiar si asa, cifra este in scadere cu 10 procente fata de rezultatul obtinut in martie 2015.
Doar 30% dintre persoanele care au raspuns la sondaj il considera pe liderul de la Kremlin drept un om simpatic, cu 7% mai putini decat anul trecut, in vreme ce 8 procente dintre rusi il considera o persoana admirabila, cu 2% mai putin decat rezultatul ultimului sondaj.
Nici macar ambitiile lui Vladimir Putin nu mai sunt vazute cu ochi atat de buni de catre conationalii sai, cea mai mare scadere inregistrandu-se in randul celor care il vad pe presedinte drept "un om cu vointa de fier, decis si plin de energie" - 31 de procente fata de 41 in sondajul anterior.... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 16:27
3Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale in Rusia, circa 74% dintre rusi l-ar vota pe actualul sef al statului Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential, releva un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VTIOM), ale carui rezultate au fost date publicitatii miercuri la Moscova.
Astfel, Putin a atins nivelul maxim in intentiile de vot din ultimii patru ani, avand in vedere ca inainte de alegerile prezidentiale din martie 2012 actualul lider rus era creditat cu 40% din optiuni, potrivit TASS si Gazeta.ru.
Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte
Totodata, conform Centrului de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, in aprilie 2015 peste 80% dintre rusi declarasera ca l-ar ...citeste mai departe despre "Rusii il vor tot pe Putin presedinte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 14:18
Presedintele rus, Vladimir Putin, continua sa se bucure de o rata ridicata a popularitatii. In pofida starii proaste a economiei, Putin are o rata de popularitate de 86%, releva un studio facut public joi de institutul Levada.
Nivelul popularitatii lui Putin a ramas neschimbat de luna trecuta, scrie The Moscow Times.
Paradoxul Putin: Temut, totusi respectat. Ce cred insa rusii cu ...citeste mai departe despre "Razboiul cu Ucraina si criza economica il intaresc pe Putin? Popularitate de 86%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 19:19
In pofida relatiilor tot mai proaste cu Occidentul si economiei in picaj, presedintele rus Vladimir Putin se bucura de o popularitate record printre concetateni.
Un recent sondaj de opinie releva ca 86% dintre rusi aproba actiunile presedintelui lor, scrie Time.
Institutul de sondare a opiniei publice Levada Center, cu baza la Moscova, a facut public sondajul joi. Acesta releva ca popularitatea lui Putin a crescut cu un punct procentual fata de luna anterioara. De la inceputul lui 2014, ...citeste mai departe despre "Putin e pe cai mari: I-a crescut popularitatea la cote colosale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 08:48
Razboiul sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei nu pare sa dea rezultatul dorit de catre Occident. SUA si UE par sa fi mizat de la inceput pe strategii gresite, iar efectul acestora poate destabiliza inca odata economia globala.
In urma cu patru ani, europenii deschideau poarta unei cooperari cu Kievul sub promisiunea unei cresteri economice stabile rezultate in urma aplicarii unor masuri reformiste care sa sporeasca stabilitatea democratiei in Ucraina.
Masura parea copiata dupa modelul saptezecist al deschiderii economice initiat de cancelarul Willi Brandt si s-a bucurat de acordul Washingtonului care a vazut in extinderea influentei UE inspre Est o asumare a responsabilitatii de catre partenerii sai europeni din NATO.
Cu toate acestea, Bruxellesul nu a reactionat in timp util la lipsa masurilor reformiste de la Kiev, revolutia de pe Maidan si ulterioarele schimbari din Ucraina, dand prilejul Kremlinului sa isi afirme pozitia intr-o zona cuprinsa de tulburari de la granitele Rusiei.
Acum, atat occidentalii, cat si rusii observa brusc cum miza jocului se ridica la neasteptata cota a pariului pe stabilitatea economica a unor piete ce abia s-au redresat dupa valurile crizei financiare, relateaza EUobserver.
Putin redesteptat
Aplicarea primelor sanctiuni de catre Washington, odata cu anexarea Crimeei de catre Rusia si apoi, inasprirea acestora, ca raspuns al Europei Unite dupa doborarea avionului Malaysia Airlines, duc noul Razboi Rece intr-o zona... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:15