Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat luni ca spera ca bancile sa reactioneze "intr-o maniera sustenabila" la semnalele date de banca centrala, nefiind in interesul acestora o scadere rapida a remunerarii depozitelor.
"Noi speram ca bancile vor reactiona la semnalele date de BNR si vor reactiona intr-o maniera sustenabila, in sensul ca nu vrem sa vedem, si nu este in interesul acestor institutii, o scadere rapida a remunerarii depozitelor. Intr-o economie ca a Romaniei, unde un test esential pentru anii care vin va fi sustenabilitatea de cont curent, care sa ramana la 5%, este important sa fie stimulata economisirea interna, stimulare care presupune in mare parte o remunerare adecvata ca nivel de dobanda a depozitelor", a precizat Cristian Popa.
Potrivit acestuia, bancile "vor dramui" cat din credite trebuie reinnoite si cate nu.
"Probabil vor dramui cat din credite trebuie reinnoite si cate nu, depinzand de destinatarul acestor credite de imprumut. Vedem aceasta ca un proces care se deruleaza gradual in timp. Vrem sa il influentam pozitiv, in sensul sustenabilitatii sale prin aceasta miscare de reducere a dobanzii si prin perspectiva pe care am indicat-o vorbind despre existenta spatiului pentru ajustare graduala in timp a conditiilor monetare", a mai Popa.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:50
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat miercuri ca o anumita reducere a dobanzilor la credite s-a realizat, dar ca "ea nu este dusa la capat, si trebuie sa continue". "Stim din experienta altor tari ca multe banci devin extrem de prudente si acorda mai putine credite, in acelasi timp, pe partea de cerere nu se mai solicita la fel de multe credite din cauza recesiunii.
Ce vedem acum? O anumita reducere a dobanzilor s-a realizat, ea nu este dusa pana la capat, ea trebuie sa continue", a mentionat Popa.
Viceguvernatorul BNR a mai spus ca marjele intre dobanzile la active si cele la pasive sunt foarte mari.
"Partial, exista o explicatie, cursurile bancilor in perioada in care activitatea scade sunt in termen relativi mai mari si, in acelasi timp, nevoile de provizionare pentru creditele neperformante tind sa creasca in aceasta perioada si apasa in sus marjele respective", a mai spus Popa.
Viceguvernatorul BNR a vorbit despre o "reimbarcare pe o tendinta sustenabila de creditare, in conditiile in care dobanzile cunosc un proces de reducere in continuare". mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 15:17
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa este de parere ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda, informeaza NewsIn."Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a spus Cristian Popa.Acesta mentiona recent ca banca centrala a fost extrem de vocala in privinta faptului ca imprumutul in franci elvetieni nu este o solutie buna."In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experienta limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente", preciza Popa.
Francul elvetian a depasit saptamana trecuta pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian. Miercuri, BNR a afisat un curs de referinta de 3,7516 lei pentru un... mai mult
Joi, 18 August 2011, ora 10:55
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca o relaxare a politicii monetare nu este oportuna, deoarece nu se poate prognoza impactul recoltei agricole pe inflatie si exista in continuare posibilitatea altor riscuri provenite din mediul international, anunta NewsIn."Acum nu este nevoie de o reducere, ar putea fi tentati unii analisti sa spuna ca, avand o inflatie redusa, BNR ar trebui sa relaxeze conditiile monetare. (...) La fel cum am rezistat la o modificare a politicii monetare in crestere cand puteam vorbi de un soc indus de majorarea TVA, la fel rezistam si spunem clar ca nu este oportuna o relaxare", a precizat Popa.
Acesta a adaugat ca este mult prea devreme pentru a estima care va fi impactul "ca magnitudine" al recoltei agricole, care se prefigureaza ca fiind buna in acest an, pe inflatie la finalul lui 2011 si 2012."Trebuie sa vedem. Nu stim exact ce alte socuri, in special provenite din mediul international, se pot manifesta. Trebuie sa fim foarte prudenti aici", a mai spus Popa.Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.
Banca Centrala nu a mai modificat dobanda cheie din luna mai 2010. mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 16:36
Viceguvernatorul BNR crede ca solutia care va fi adoptata in cazul Greciei trebuie sa refaca increderea si sa limiteze contagiunea, confrom NewsIn. "Din punct de vedere al Romaniei ar fi cea mai buna solutie cea care reface increderea si care limiteaza contagiunea. Este inevitabil sa avem pentru viitor si in ale situatii o impartire a poverii intre cei care sunt din sectorul privat si cei care sunt din sectorul public. Aceasta impartire a poverii este un lucru care caracterizeaza abordarile internationale inca din anii 90", a spus Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.
El a declarat ca trei probleme trebuie avute in vedere in conditiile unei restructurari: daca economia are fundamente puternice, pentru ca restructurarea se face o singura data si daca exista exista un excedent primar in exercitiul bugetar, daca economia revine pe crestere ca urmare a acestei restructurari si daca exista in continuare motivatii puternice pentru ca reformele structurale si ajustarea fiscala din aceste economii sa continue.
Viceguvernatorul BNR a spus ca, daca raspunsul e pozitiv, atunci bineinteles ca este o solutie.
De asememea, el a mai precizat ca trebuie favorizata o solutie in care creditorii privati participa voluntar si in acelasi timp trebuie mentinute motivatiile pentru ca ajustarea fiscala si corectia prin reforme structurale a potentialului de crestere economica sa continue. mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:12
Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de NewsIn."Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar.
Este vorba despre urmatoarele citeva luni", a declarat Cristian Popa.
El a declarat ca BNR nu doreste sa recurga la interziceri de creditare in valuta, dar ca doreste sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natura macroprudentiala.
Astfel, Cristian Popa a mentionat utilizarea raportului intre valoarea colateralului, valoarea imprumutului si credit, ponderea serviciului in venitul net lunar, care a fost in mare parte pentru cele mai multe banci inlocuita de utilizarea evaluarilor de risc proprii omologate de directia de supraveghere, dar care exista inca pentru banci.
"Vrem in toate aceste abordari sa fim consonanti cu o discutie la nivelul Uniunii Europene si a Bancii Centrale... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 15:45
Adancimea pietei secundare a titlurilor de stat si nivelul de tranzactionare pe piata interbancara arata ca piata este departe de eficienta pe care trebuie sa o aiba in timp, a declarat, marti, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, informeaza Mediafax.El a aratat ca, dupa izbucnirea crizei in SUA, atentia cercetarilor economice a fost din indreptata catre problema lichiditatii.
Totodata, Popa a atras atentia ca lichiditatea este foarte volatila.
Dupa aparitia primelor efecte ale crizei asupra economiei Romaniei, in toamna anului 2008, bancile s-au confruntat cu lipsa acuta de lichiditate, ceea ce a dus la majorarea dobanzilor de pe piata interbancara.
Totusi, prin interventii ale BNR s-a controlat nivelul lichiditatii, iar in prezent bancile se confrunta cu un exces de lichiditate.
Potrivit datelor BNR, institutiile de credit au plasat in aprilie depozite overnight la banca centrala in valoare cumulata de 80,06 miliarde lei, un nou nivel maxim al ultimilor trei ani, ceea ce inseamna ca plasamentele din primele patru luni au fost de 3,5 ori peste suma constituita in intreg anul 2009. mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 09:41
Acumularea creditelor neperformante va continua in acest an, dar ritmul de crestere ar putea fi mai lent fata de 2009, a spus, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, citat de NewsIn."Problema creditelor neperformante ne preocupa si nu vedem acum un punct final. Speranta noastra este ca ritmul de crestere a creditelor neperformante sa fie mai lent fata de ceea ce s-a intamplat in 2009", a spus Popa.El a remarcat ca evolutia creditelor neperformante din Romania a fost mai grava comparativ cu celelalte tari emergente, cel mai probabil din cauza avansului mai agresiv al creditarii, insa si provizioanele au fost relativ mai consistente. "Creditele neperformante sunt o realitate, nu o amenintare vaga", a conchis Popa.
Viceguvernatorul a explicat ca bancile au trei linii de aparare, respectiv realizarea unui colateral adecvat, in conditiile ajustarii in jos a preturilor, mai ales in sectorul imobiliar, a unor provizioane pe expunerile nete de colateral "pentru a fi siguri ca presiunea care va fi persistenta este intampinata cu provizioane adecvate, chiar daca inseamna o profitabilitate mai scazuta" si o capitalizare foarte buna.Criza a dus la inrautatirea calitatii portofoliilor, dar lipsa de active toxice a oferit o protectie in sine, astfel ca statul nu a fost nevoit sa vina cu bani publici pentru salvarea bancilor, a mai spus viceguvernatorul bancii centrale. mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 13:30
Creditele neperformante vor continua sa creasca in a doua parte a acestui an si in prima parte din 2010, intr-un ritm "poate ceva mai pronuntat" decat pana in prezent, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, adaugand ca nu se asteapta insa la o "explozie" a acestora, transmite NewsIn."Daca economia continua sa se comprime, creditele neperformante vor creste, insa nu ma astept la o explozie a acestora.
Evolutia crescatoare poate fi insa ceva mai pronuntata decat pana in prezent. Este vorba insa de cresteri importante mai ales pe creditele pentru gospodarii, de consum, de valoare mica si fara garantii", a spus Popa.El a adaugat ca avansul creditelor neperformante va continua, probabil in acest an si prima parte din 2010. mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 13:33