O instanta din SUA a decis ca victimele jocului piramidal al lui Madoff isi primesc o parte din bani inapoi.
In urma cu 7 ani, Bernie Madoff, consultant in investitii, a recunoscut ca a pus la cale o schema Ponzi, vazuta drept cea mai mare frauda din istoria SUA, aminteste Time.
Fiul lui Madoff povesteste tragedia familiei cauzata de schema Ponzi de 50 de miliarde
Aceasta este o operatiune investitionala frauduloasa, ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane si nu din veniturile pe care afacerea le-a generat in realitate.
Insa, dupa ce o astfel de ...citeste mai departe despre "Victimele jocului piramidal al lui Madoff isi primesc banii inapoi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 09:48
50.000 de polonezi risca sa ramana fara banii depusi la banca Amber Gold, dupa ce aceasta a anuntat luni ca isi inchide operatiunile. Banca are de returnat clientilor ei 24 milioane de dolari.
Amber Gold vindea produse financiare proprii si oferea dobanzi mai mari decat cele ale altor banci. Miercuri, premierul Donald Tusk a catalogat activitatea bancii ca "o escrocherie" si a cerut Ministerului de Finante sa reuneasca toate autoritatile responsabile, de la Banca Centrala pana la Protectia Consumatorilor, pentru a calcula efectele prabusirii bancii.
"Toate semnele din cer si de pe pamant arata ca oamenii care au investit incredere in aceasta banca au fost inselati. Este de datoria statului sa se miste repede pentru a proteja cetatenii de aceste escrocherii", a declarat premierul polonez, citat de The Wall Street Journal.
Banca a functionat dupa o schema Ponzi, adica dobanzile mari oferite nu proveneau din veniturile proprii, ci de pe seama depunerilor altor persoane. Autoritatile au avertizat timp de trei ani ca banca functioneaza fara licenta, insa aceasta a investit puternic in marketing.
Citeste mai multe despre Polonia, zguduita de prabusirea unei banci dubioase pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 09:10
Bernie Madoff, cel mai mare escroc din istoria SUA, a pus la cale o schema Ponzi de 50 de miliarde de dolari, fara ca sotia si fiul sau sa aiba "cea mai vaga idee" depsre acest lucru.
Sotia si fiul brokerului condamnat la 150 de ani de inchisoare, care a fost gasit vinovat la 11 capete de acuzare, au declarat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu au avut nici cea mai vaga idee despre afacerile lui pana in urma cu trei ani, cand Bernie Madoff a convocat o intalnire de familie, in care a recunoscut in fata lor care erau escrocheriile pe care le punea la cale, scrie CNN.
"Trebuie sa va marturisesc ceva. Am pus la cale o schema Ponzi de 50 de miliarde de dolari", spunea Bernie Madoff, potrivit declaratiilor sotiei sale.
Fiul cel mic al lui Madoff, Andrew, prezent pentru prima data la o emisiune televizata de la arestarea tatalui sau, isi aduce aminte cuvintele tatalui sau din acea seara: "Tot ce fac eu e o mare minciuna", isi aduce aminte tanarul. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 19:06
In 2009, termenul de schema Ponzi a creat "buzz" in lumea bancara din cauza celebrei scheme a lui Madoff, in urma careia zeci de mii de investitori si-au pierdut economiile de-o viata. Analistii citati de Business Insider au realizat un top al celor mai paguboase scheme Ponzi descoperite dupa cazul Madoff:Luis Felipe Perez
Noua persoane din Florida sunt acuzate de conspiratie la frauda intr-o schema prin care ar fi obtinut linii de credit de 12 milioane de dolari.
Procurorii federali au declarat la inceputul lunii februarie a anului curent ca acest caz provine dintr-o schema Ponzi de 40 de milioane de dolari operata de Luiz Felipe Perez.
Perez a pledat vinovat pentru frauda cu titluri de valoare si ispaseste o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.
Guy Albert de Chimay
Managerul a pretins ca are legaturi cu Casa Regala belgiana. Acesta ar fi rulat o schema Ponzi prin care a furat peste 7 milioane de dolari, conform procurorului districtual din Manhattan.
De Chimay a fost condamnat la 9 ani de inchisoare si obligat sa plateasca mai mult de 6 milioane de dolari.
Acesta a convins unele persoane sa investeasca in finantarea unor proiecte imobiliare, insa nu a mai returnat banii investitorilor.
Gerard Cellette Jr.
Cellette, in varsta de 48 de ani, a fost condamnat la opt ani de inchisoare in decembrie 2010, dupa ce a pledat vinovat la toate cele 36 de capete de acuzare pentru scheme frauduloase de securitate.
Cellette s-a predat de bunavoie, in 2009, cand investitorii din California... mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:15
Avocatii numiti de instanta pentru a recupera banii victimelor schemei Ponzi a lui Bernanrd Madoff doresc inca 43,7 milioane de dolari pentru activitatea desfasurata in ultimele 4 luni, potrivit CNN Money.Un judecator va decide daca suma va fi aprobata sau nu, pe data de 1 iunie.
Documentele arata ca avocatii firmei Baker & Hostetler au fost platiti cu o rata medie de 437,89 de dolari/ora, in timp ce pentru asistenti s-a platit o rata de 250 de dolari/ora, deoarece acestia au cutreierat pamantul pentru a recupera banii si bunurile furate de Madoff.
La acest caz au lucrat 285 de avocati si 66 de asistenti.
Firma a primit deja 128 de milioane de dolari pe langa banii pe care ii revendica.
Avocatii au fost insa nemultumiti astfel incat, unul dintre avocati, Irving Picard, a mai cerut 714.000 dolari, in conditiile in care a incasat deja 3,2 milioane de dolari pentru munca depusa in cazul Madoff.
Dar Picard nu a fost cel mai bine platit avocat. Aceasta distinctie merge la seful firmei, David Sheehan, care a solicitat 893.000 dolari.
Documentele depuse de firma arata ca Sheehan a lucrat 1075 de ore in cele patru luni, care s-au incheiat in Ianuarie.
Tariful orar a fost de 830,45 dolari, 9 ore/zi, 7 zile din 7, inclusiv de Ziua Recunostintei si de Anul Nou.
Potrivit documentelor prezentate, avocatii au petrecut 5230 ore investigand fondurile speculative legate de schema Ponzi a lui Madoff, ore care au fost platite cu 2.6 milioane de dolari.
Acestia au solicitat in plus 1,7... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 16:49
Pensiile publice nu sunt un sistem piramidal. Deficitul bugetului de pensii asteapta solutii de la guvernanti si nu etichete false.Recent, ministrul muncii, Nelu Ioan Botis, a comis o comparatie inadmisibila pentru fotoliul pe care il ocupa.
A facut o apropiere intre sistemul public de pensii din Romania si schema Ponzi, adica o comparatie cu un sistem piramidal.
Chiar daca ministrul a explicat ca declaratia domniei-sale a fost scoasa din context, un fapt este cert: comparatia a existat si este complet neprofesionista.
Declaratia lui Botis este o eroare majora din cel putin doua motive.
In primul rand, pentru ca, din punct de vedere economic, este o afirmatie inexacta.
Situatia bugetului de pensii este caracterizata de un deficit structural si nu de functionarea unei scheme piramidale.
Deficitul structural vine din realitatea economiei romanesti. El a inceput sa apara inca din primii ani de tranzitie si reprezinta efectul multiplelor cedari pe care politicienii aflati la putere le-au facut in numele pacii sociale.
Dupa 20 de ani de pensionari anticipate, de restrangere a activitatii economice, de practicare pe scara larga a muncii la negru, de plecare a milioane de romani la lucru in strainatate, economia romaneasca ofera o realitate cruda.
S-a ajuns ca numarul pensionarilor sa fie mai mare decat cel al angajatilor.
In acelasi timp, exista o modesta dezvoltare a sistemelor alternative la cel public de pensii (pensiile facultative si cele administrate privat) si o... mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 23:00
Mesajul transmis joi de ministrul Muncii in cazul pensiilor este acela ca Romania ar putea avea probleme cu sustinerea sistemului de pensii pe termen mediu si lung daca nu va avea suficienti contributori, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax. El a aratat joi seara, la postul public de televiziune, ca acest lucru nu reprezinta o noutate, dar ca reforma pensiilor initiata de Guvern a inceput deja sa aiba rezultate pozitive.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, joi, ca Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58 la suta, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65 la suta, vor fi probleme mari, pentru ca statul se afla in imposibilitatea de a plati pensii.
El a aratat ca sistemul de pensii din Romania este un sistem de tip piramidal atat timp cat sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.
"Avem o rata de ocupare de 58 la suta, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creste aceasta rata de ocupare si daca nu vom reusi sa o crestem la 64-65 la suta avem probleme mari, pentru ca nu poti plati pensiile.
In acest caz ajungi sa cresti varsta de pensionare pentru ca prea multe solutii nu sunt. (...)
Contributiile colective dateaza din secolul ale XIX-lea si reprezinta un sistem piramidal, un fel de schema Ponzi", a declarat ministrul Muncii.
O schema Ponzi este o operatiune investitionala frauduloasa ce implica plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de... mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 22:34
Bernard Madoff a declarat, in primul sau interviu dupa ce a fost inchis pentru o frauda de 65 de miliarde de dolari, ca nu a crezut niciun moment ca schema Ponzi pe care a desfasurat-o ii va afecta atat de grav familia.Madoff sustine ca membrii familiei sale nu stiau nimic despre frauda, in schimb mai multe banci si fonduri de investitii erau "complici", declaratiile sale fiind diferite fata de cele precedente, cand a sustinut ca era singurul implicat in schema Ponzi, relateaza The New York Times. Dupa incarcerarea sa, Madoff fiind condamnat la 150 de ani de inchisoare, fiul sau, Mark, s-a sinucis, in luna decembrie. In plus, mai multi membri ai familiei au fost pusi sub acuzare, iar o mare parte a averii lor a fost pusa sub sechestru. In timpul interviului, Madoff a explicat ca bancile au ignorat in mod voit discrepantele dintre raportarile sale financiare si celelalte informatii pe care le aveau la indemana, despre afacerile sale. "Cu siguranta au stiut. Dar atitudinea lor a fost ceva de genul: 'Daca faci ceva ilegal, noi nu vrem sa stim'", a declarat Madoff. De asemenea, el a declarat ca multi investitori mari au facut profituri uriase de pe urma lui, inainte de a incepe schema Ponzi.
"Mi-ar fi placut sa nu piarda nimeni nimic, dar era un risc despre care erau toti constienti", a spus Madoff. Potrivit spuselor sale, a cooperat cu oficialii numiti de tribunal pentru a incerca sa recupereze miliarde de dolari pierdute de victimele sale. Pana in prezent,... mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 23:57
Americanii au trait intr-o economie condusa de scheme Ponzi de mai mult de zece ani, Bernard Madoff fiind doar o reflectie a acestei realitati, sunt de parere analistii economici, explicand, in parte, cauzele prabusirii sistemului financiar de peste Atlantic. Iata cum functioneaza: cand proprietatea pe care o detinea o persoana privata era evaluata in asa mod incat sa se poata obtine un credit cat mai bun, era o schema Ponzi. Cand banca imprumuta bani unui asa numit NINJA (no income, no jobs and assets - fara venit, fara serviciu sau proprietati), cu o amortizare negativa si o rata initiala promotionala, juca, la randul sau o schema Ponzi, explica analistul Nouriel Roubini, profesor la Stern Business School si Universitatea din New York. Dupa acelasi sistem, cand fondurile de investitii au facut tranzactii de 1 trilion de dolari, in ultimii ani, finantandu-se prin imprumuturi, si acele companii au fost implicate in scheme Ponzi. Insusi guvernul american, care isi face datorii de trilioane de dolari pentru a sprjini economia, este in pericol de a deveni un "guvern Ponzi", daca nu se va reintoarce la o politica de disciplina fiscala si datorii sustenabile, sustin analistii Forbes. Pana la sfarsitul acestui an, datoriile externe ale Statelor Unite vor atinge nivelul de trei trilioane de dolari, dupa ce, pentru mai mult de 25 de ani, tara a cheltuit mai mult decat a reusit sa castige, intrand intr-un cerc vicios al deficitului de cont curent. Astfel, tara in sine... mai mult
Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:40