Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Institutul National de Statistica (INS) nu a dat toate informatiile legate de produsul intern brut, mizand pe o gandire de "gaga".
"INS a dat datele corect, dar nu complet. (...) Le-a dat completat la Eurostat si le-a dat incomplet pe piata romaneasca. E foarte greu sa vezi unde e neglijenta, unde e comanda politica. Dar este evident ca Victor Ponta nu avea nevoie sa auda cuvantul recesiune in campanie", a explicat seful statului, la B1 Tv.
La moartea politica a lui Traian Basescu
Traian Basescu a subliniat faptul ca este posibil ca premierul sa nu fi cerut acest lucru si ca initiativa ar fi putut veni si din partea celor de la INS.
INS e politizat. Basescu si Ponta folosesc economia ca niste amatori - Interviu
"Probabil ca ceva s-a intamplat acolo si din voluntarism INS-ul a spus 'hai sa nu dam si la intern ce am ...citeste mai departe despre "Basescu: INS a avut o gandire "de gaga", avem recesiune" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 09:40
Institutul National de Statistica (INS) este politizat, iar tara noastra are nevoie de o crestere economica de cel putin 5% in urmatorii 10 ani pentru ca sa recupereze decalajul fata de alte state europene, sustine analistul si profesorul universitar Mircea Cosea. Mai mult, acesta considera ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta duc un razboi declarativ pe teme economice ca niste amatori.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Cosea a vorbit despre scandalul recent in care a fost implicat INS, care nu a anuntat rectificarea negativa facuta pentru produsul intern brut din primul trimestru din 2014, desi Eurostat a publicat aceste date din care reiese ca Romania a intrat in recesiune.
In ciuda faptului ca actiunile sale au fost contestate de multi politicieni, in frunte cu presedintele Traian Basescu, seful institutiei, Tudorel Andrei, a sustinut ca nu este afiliat politic si ca informatiile ...citeste mai departe despre "INS e politizat. Basescu si Ponta folosesc economia ca niste amatori - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 13:03
Politicienii Opozitiei au reactionat, joi, dupa anunturile privind scaderea PIB cu 1%, comparativ cu primul trimestru, precum si intrarea Romaniei in recesiune tehnica.
Purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, remarca faptul ca "ei tac malc", dupa publicarea informatiei privind recesiunea economica, facand trimitere la o postare pe blog, cu referire la PSD si premierul Victor Ponta.
"Ziceti voi daca nu e maestru al manipularii! Suntem in recesiune economica, iar ei tac malc", scrie pe Facebook Alina Gorghiu, publicand apoi linkul catre postarea de pe blog.
"PSD crede ca merge la infinit sa faci conferinte de presa pe subiecte de can-can, si sa ascunzi datele economice negative. Cresterea anuala a coborat semnificativ la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, iar produsul intern brut a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru.
Datele publicate pe primele sase luni arata si ca investitiile straine directe au inregistrat un recul fata de perioada ...citeste mai departe despre "Romania, in recesiune Politicienii Opozitiei: Intreaga populatie sufera de incompetenta Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 August 2014, ora 12:19
Premierul Victor Ponta i-a raspuns, joi seara, presedintelui Traian Basescu, dupa ce seful statului a anuntat de la Cotroceni ca Romania a intrat in recesiune, conform datelor Eurostat, iar cauza, printre altele, o reprezinta "proasta guvernare".
"Cand vorbim de economie, mizeriile lui Basescu nu sunt importante", a declarat Ponta, de la Botosani.
La insistentele jurnalistilor, care i-au amintit ca Romania a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce inseamna ca a intrat in recesiune tehnica, premierul a precizat ca tara noastra trebuie sa isi indrepte atentia spre alte piete, decat cea europeana.
Romania e in recesiune: Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"
"Pe primul semestru din 2014 fata de primul semestru din 2013 avem o crestere, conform datelor INS. Important e ca avem 150.000 de locuri de munca in plus si avem si incasari bugetare. Europa a primit azi o veste proasta, zona euro este iar in recesiune, si asta inseamna ca Romania ...citeste mai departe despre "Romania, in recesiune Ponta ii raspunde lui Basescu: Mizerii. Trebuie sa ne orientam spre Asia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 19:30
Deficitul Romaniei in primele opt luni ale acestui an a fost de 1,2% din PIB, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.
"Pana la finalul anului, deficitul se va inscrie in cifra de 2,2% deficit pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere la jumatate fata de 2011. Este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.
Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.
Romania a iesit din recesiune
"Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta in care intrase la inceputul anului si iesind si din punct de vedere statistic si economic din recesiune", a spus Ponta.
Premierul a mai adaugat ca Romania va fi si in 2013 una dintre tarile "care performeaza, in conditiile in care datoria publica s-a mentinut sub 35% din PIB".
Premierul a vorbit si despre fondul de rezerva al Romaniei, care a ajuns in prezent la 6,35 de miliarde de euro."Este mult peste ceea ce FMI cere in mod normal. Avem sase luni asigurate".
Ce a discutat premierul cu presedintele Romaniei
Potrivit lui Victor Ponta, discutia pe care a avut-o cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a axat pe:
- negocierile cu FMI. "Cel mai probabil, in decembrie vom avea o vizita de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:05
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, despre anuntul privind intrarea Romaniei in recesiune, ca Guvernul Ponta pastreaza cele doua obiective, marirea salariilor si restituirea CASS catre pensionari, iar dupa auditul fiecarui minister se va vedea unde s-a facut risipa.
"Noi am anuntat si premierul a spus foarte clar ca aceste doua mari obiective majore cu care am venit la guvernare le vom pastra. Eu cred ca sunt resurse pentru a acoperi aceste - sa nu spunem majorari, pentru ca nu sunt - ci revenirea la salariile din octombrie 2010 si restituirea banilor opriti neconstitutional, in urma deciziei CC, catre pensionari", a spus ministrul Muncii.
Mariana Campeanu a aratat ca aceste masuri vor fi luate in calcul la rectificarea bugetara.
In plus, ministrul Muncii a mai aratat ca, dupa auditul pe care il va face fiecare ministru, luna aceasta, se va stabili acolo unde cheltuielile pot fi reduse si unde s-a facut risipa.
Ea a mai aratat ca ordonanta de urgenta privind restituirea CASS catre pensionari a fost finalizata si se afla deja la Guvern.
Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 20:52
Victor Ponta, noul premier al Romaniei, a declarat in presa internationala ca va crea politici care sa stimuleze cresterea economica, in timp ce va incerca sa limiteze cheltuielile publice.
Noul premier de stanga al Romaniai declara pentru presa internationala ca va respecta limitele de cheltuiala stricte in timp ce incearca sa reinvie cresterea economica. In acelasi timp, el vrea sa imbine si dorintele investitorilor speriati de deficitul tarii si cele de austeritate, scrie Wall Street Journal, publicatie care a luat premierului un interviu prin email.
"Vreau sa transmit in piata un semnal de stabilitate si responsabilitate", spune Victor Ponta, care a devenit premier in urma caderii guvernului precedent.
Social Democratul de 39 de ani promite ca Romania va onora termenii imprumutului de precautie stabiliti cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Ponta spune insa ca masurile de prudenta fiscala vor fi acompaniate de politici realiste care sa promoveze cresterea economica, dar si o "plasa de salvare" pentru cei vulnerabili, adaugand ca una din misiunile sale este sa "repare" greselile predecesorilor.
Pe masura ce criza datoriilor suverane aduce schimbari politice pe intreg continentul, liderii incearca sa gaseasca o reteta care sa tempereze atitudinea cetatenilor si care sa ajute economiile cu probleme fara sa se departeze de intelegerile cu creditorii, dar si cu investitorii cu toleranta scazuta pentru probleme fiscale.
In Romania,... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:34