Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:
- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."
- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."
- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."
- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."
- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene au sosit marti dimineata la Palatul Victoria pentru primele discutii cu premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.
Misiunea comuna de experti ai FMI si CE se va afla la Bucuresti pana pe 10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015.
Tariceanu discuta cu Ponta la guvern, inainte de intalnirea cu delegatia FMI
Intr-un comunicat de la sfarsitul lunii noiembrie, ministerul Finantelor Publice preciza ca misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, si nu reprezinta o misiune de evaluare a ...citeste mai departe despre "Victor Ponta, fata in fata cu delegatia FMI la Palatul Victoria - cine participa la discutii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 11:55
Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR vor participa saptamana viitoare la urmatoarea evaluare a acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala la Bruxelles, discutiile avand loc in premiera in afara tarii si fara participarea Presedintiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.
"Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Spre deosebire de misiunile de la Bucuresti, care se intindeau pe o perioada intre zece zile si doua saptamani, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, incepand de marti, 16 septembrie, si pana vineri, 19 septembrie.
Cine va conduce delegatiile FMI, CE si BM
Delegatia FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, cea a CE de catre Istvan Szekely, iar delegatia Bancii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.
Guvernul Romaniei va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de ministri, dar nu este exclus ca la ultimele discutii, din 19 septembrie, sa participe si premierul Victor Ponta, au mentionat sursele.
Banca Nationala a Romaniei va fi reprezentata la nivel de conducere de catre guvernatorul Mugur... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:35
Premierul Victor Ponta a sustinut, duminica, intr-o conferinta de presa ca membrii delegatiei comune a Fondului Monetar International (FMI), Bancii Mondiale (BM) si Comisiei Europene s-au intalnit din "curtoazie" cu presedintele Traian Basescu si a precizat ca luni, impreuna cu vicepremierul Daniel Chitoiu, va avea o intalnire cu acestia.
"Din fericire, reprezentantii institutiilor financiare internationale stiu foarte bine ca discuta cu Guvernul si ca acest Guvern are sprijin parlamentar si ca acest Guvern va fi in functie cel putin pana in 2016 si asa cum ne-am indeplinit pana acum toate obligatiile o sa le indeplinim in continuare.
Stiu foarte bine ca, la Cotroceni, se duc din curtoazie, lucru care se intampla si pe scena internationala - domnul presedinte merge prin alte tari, dar nu se intalneste cu nimeni. Acum, cei care au venit i-am rugat eu sa mearga la presedinte poate il mai calmeaza un pic", a spus Ponta, adaugand ca masurile adoptate de fostul Guvern, in 2010, au fost "antisociale si antiromanesti".
El a precizat ca luni va avea o noua intalnire cu delegatia comuna a FMI, CE si BM. "Alaturi de vicepremierul Daniel Chitoiu, care conduce discutiile si negocierile cu partenerii financiari internationali, avem un mandat politic pentru maine in asa fel incat Romania sa-si continue pe de-o parte reformele structurale, sa-si pastreze echilibrul macro-economic, dar sa implementeze masuri de dezvoltare economica pentru investitorii privati si de asemenea... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:43
Premierul Victor Ponta are programata pentru vineri o intalnire cu membrii misiunii Fondului Monetar International (FMI), aflati la Bucuresti pentru prima evaluare a noului acord.
Misiunea Fondului Monetar International si Comisiei Europene a venit marti la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord aprobat in septembrie, iar principalele discutii se concentreaza pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.
Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat. La mijlocul anului, diferenta intre programat si realizat era de 400 de milioane lei (fara PNDI), iar la opt luni a depasit un miliard de lei.
Guvernul s-a angajat in acelasi timp sa ia masuri suplimentare in cazul in care incasarile nu vor fi revigorate in urmatoarele trei luni, pentru a se incadra in deficitul negociat pentru acest an, de 14,7 miliarde lei.
Scrisoarea de intentie... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 08:56
Romania si FMI au incheiat negocierile privind forma finala a bugetului de stat, a declarat, luni, Victor Ponta, dupa intalnirea cu delegatia FMI.
Proiectul de buget pentru 2013, care urmeaza sa fie votat de Parlament, este considerat "realist" de catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Am solicitat, si in principiu am agreat acest lucru, o extensie de inca doua luni a programului de reforme structurale", a spus premierul Victor Ponta, referindu-se la prelungirea actualului acord preventiv dintre Romania si FMI.
Privatizarea companiilor de stat
Premierul a declarat ca Guvernul a convenit cu FMI listarea a 15% din Transgaz, selectarea unui consultant pentru 15% pentru listarea pe Bursa a companiei energetice Oltenia, listarea a 10% din Nuclearelectrica si listarea a 15% din Romgaz.
"Statul va ramane actionar majoritar in aceste companii", a spus Victor Ponta.
In ceea ce priveste CFR Marfa, compania va fi privatizata prin intermediul unui investitor strategic. Procesul va fi realizat astfel incat la privatizare sa poata participa doar marile companii, cu expertiza in domeniu, potrivit premierului.
Victor Ponta nu a spus cand va incepe procesul de privatizare a CFR Marfa si nici cand va incepe listarea companiilor de stat mai sus mentionate.
"Se incheie cu bine aceasta vizita. Ramane sa mergem mai departe", a afirmat Victor Ponta.
"Avem posibilitatea de a face din companiile de stat companii profitabile, in care investitiile din urmatoarea... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:39
Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.
Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.
Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.
Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la RTV, ca la discutiile cu FIM privind bugetul pentru acest an va solicita majorarea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 800 de lei, crestere care sa fie aplicata imediat dupa aprobarea proiectului de buget.
Prigramul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 cresterea salariului minim la 1.000 de lei.
O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului cu Romania, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:41
Misiunea FMI la Bucuresti, condusa de Jeffrey Franks, alaturi de Erik Vrijer, viitorul negociator sef pentru Romania si reprezentantul FMI la Bucuresti, Tonny Lybek, au inceput consultarile cu premierul desemnat, Victor Ponta.
Inainte de inceperea discutiilor, Ponta a declarat ca vrea ca FMI sa paraseasca tara cu o noua scrisoare de intentie semnata pe 9 mai, la incheierea misiunii de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.
Premierul desemnat a mai declarat la inceputul sedintei ca noul Guvern va face tot ce ii sta in putere pentru a asigura cat mai repede stabilitatea si predictibilitatea statului roman.
"Va multumesc ca ati venit la aceasta intalnire informala. Ii multumesc fostului ministru Dragoi (ministrul demis al Finantelor, Bogdan Dragoi, n.red.) pentru prezenta, deoarece eu cred in continuitate, in continuarea masurilor bune ale precedentului Guvern. Acum imi dau seama cat de buna a fost ideea sa ma intalnesc cu dumneavoastra in 2011 si 2012. Intentia noastra politica, a USL, este sa facem cat de multe putem pentru a mentine stabilitatea Romaniei si a asigura o predictibilitate pentru tara noastra si sa avem cat de curand posibil, sper ca lunea viitoare, un Guvern care va respecta toate responabilitatile noastre asumate in fata organismelor internationale. Asta este o decizie politica si sper ca impreuna cu dumneavoastra vom reusi sa indeplinim acest obiectiv cat mai repede", a declarat Ponta.
La discutii participa si seful biroului Comisiei... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 16:10