Uniunea Europeana (UE) a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara, anunta Ministerul Economiei.
Aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015, precizeaza ministerul moldovean intr-un comunicat de presa postat pe site.
Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.
Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an
Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.
Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.
Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 10:12
Statele Unite ale Americii sunt gata sa acorde Romaniei ajutorul necesar pentru a-si asigura independenta energetica si a acoperi resursele care in prezent depind de Rusia, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta.
"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu va mai putea sa continue sa-si foloseasca resursele energetice si dependenta tarilor europene de aceste resurse ca o arma impotriva oricarui stat din regiune. Din acest motiv, credem ca dezvoltarea unei piete energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important urmator de initiat pentru colegii nostri europeni in cadrul proiectului larg de integrare economica. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata sa oferim asistenta, pentru ca detinem ceva expertiza in acest domeniu, daca se doreste", a spus Biden.
El a aratat ca Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene si ca, prin modernizarea infrastructurii sale, Romania poate constitui puntea de legatura intre pietele energetice din zona Marii Negre si zona Europei Centrale si de Est.
Prin extinderea productiei de gaze naturale, a aratat oficialul american, Romania poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii sai, iar, prin extinderea retelei de conducte, Romania poate deveni parte a solutiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o tara care se bazeaza in... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:57
Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.
Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.
El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.
"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24
Romania nu poate avea o productie interna doar din explorarile conventionale, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, multumita gazoductului Iasi-Ungheni, statul roman va putea acoperi necesitatea interna si va putea vinde Moldovei gaze la "preturile pietei".
"In urma explorarilor privind gazele, Romania va vea o productie care sa acopere necesitatea interna, acest lucru insemnand Romania si Moldova. (...) Important este ca din productia interna sa acoperim cererea. Pentru ei inseamna o negociere mai buna", a spus premierul, facand referire la preturile mai mici pe care le-ar plati moldovenii pentru gazele naturale.
Ponta a fost prezent la inaugurarea lucrarilor pentru gazoductul Iasi-Ungheni, care va avea 43 de kilometri, in urma unei investitii de 26 de milioane de euro. "Din acesti bani, sapte milioane sunt fonduri europene, restul vine de la buget", a mentionat premierul.
Gazoductul Iasi-Ungheni va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si va avea o capacitate de transport de un milliard si jumatate de metri cubi de gaze anual, echivalentul a circa 15% din productia anuala nationala a Romaniei.
La inceput insa, va transporta doar 500 de milioane metri cubi, adica mai mult de jumatate din consumul Moldovei. Preturile la care Romania va vinde Moldovei vor fi in functie de piata, dar se anunta a fi mai mici decat cumpara acum Moldova, adica aproximativ 500 dolari pe mia de metri cubi. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 17:37
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream, sustine Guvernul intr-un comunicat.
Subiectul a fost discutat in intalnirea avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, cu omologul sau, Serik Ahmetov, si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, cat si presedintele Kazmunaigaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se afirma in comunicat.
Sursa citata mai transmite ca partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.
Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensa" a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti, se mai arata in comunicat.
Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:41
Romania si Lituania au urmat exemplul Ucrainei, oficialii de nivel inalt ai acestor tari sustinand exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, semn ca curentul politc s-ar putea schimba, pe masura ce Europa Centrala si de Est cauta sa scape de dependenta de energia rusa.
Saptamana trecuta, Romania a inversat o inghetare a "fracturarii" (hidraulice - n.red.), tehnologia controversata folosita pentru exploatarea gazelor de sist, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta a spus ca sustine explorarea gazelor de sist, noteaza Financial Times.
Chevron primeste unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea CJ Vaslui.
Citeste mai multe despre Romania si Lituania sustin exploatarea gazelor de sist pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:41
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia actuala de a exporta gazul romanesc si de a importa gaz rusesc reprezinta "o catastrofa pentru Romania", nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie.
"Ideea e ca exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca sa lasam, sa exportam. Pe de alta parte, am si o raspundere politica si Chitoiu (ministrul Economiei - n.r.) are sprijinul meu. O sa gasim o solutie.
Altfel, insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti, alea ieftine, si sa importam de-alea scumpe. Insa, sigur, tine si de o strategie pe termen lung", a afirmat premierul la finalul reuniunii conducerii USL, scrie Agerpres.
El s-a referit in context la ceea ce a numit in mod ironic "egalitatea" tarilor in ceea ce priveste pretul de achizitie la gaze:
"Noi importam cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importa cu 180, tot de la Gazprom. Vedeti cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern, aud ca sunt vandut Moscovei". mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:59
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca Romania a primit chemarea in judecata din partea Comisiei Europene pentru incalcarea conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
"A fost o Nota prezentata de Ministerul Afacerilor Europene, ministrul Economiei si ministrul Mediului de Afaceri. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa ia toate masurile necesare. Acolo trebuie luata o decizie deja strategica", a declarat Victor Ponta, intrebat daca Romania a primit cererea de chemare in judecata.
Victor Ponta a mai precizat ca Romania trebuie sa-si prezinte punctul de vedere si "ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns".
Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.
Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:35