Rata de absorbtie a fondurilor europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale a atins 67% in cursul acestui an, a declarat luni premierul Victor Ponta.
"In 2013, chiar impotriva asteptarilor tuturor, si chiar mai mult decat m-am asteptat eu insumi, s-au castigat doua pariuri importante: cu agricultura - inteleg ca aveti nu doar cea mai buna productie agricola din 2005 incoace - dar ce ma intereseaza foarte mult: 67% absorbtia fondurilor din agricultura si dezvoltarea rurala si platile directe si anul acesta ati adus in tara 2,7 miliarde de euro, iar la fonduri de coeziune, unde era tragedia Romaniei, unde eram coada Europei, cu 7% anul trecut prin mai, (...) ajungem astazi avem 29,8% absorbtie (...) si 2,88 de miliarde de euro intrate in tara. 2,7 cu 2,8 sunt 5,5 miliarde de de euro, bani nerambursabili, nu imprumuturi pe care trebuie sa le platim noi sau cine va veni dupa noi. Bani nerambursabili de la UE - 5,5 miliarde de euro in 2013", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a luat parte la prezentarea bilantului pe 2013 al Ministerului Agriculturii cu privire la fondurile europene. El si-a exprimat speranta ca la anul viitor suma atrasa sa depaseasca 5,5 miliarde de euro. mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:40
Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca Romania a atins un grad de 27% in absorbtia fondurilor europene si ca se asteapta ca obiectivul de 30% fixat pentru anul acesta sa fie atins.
"Suntem la 27% grad de absorbtie, suntem inca ultimii din Europa, deci avem foarte mult de recuperat. (...) Am pornit de la 7%. Suntem tara care in 2013 a avut cea mai mare crestere semnificativa, dublu fata de Italia, care e pe locul doi, sau Grecia. Obiectivul de 30% pana la sfarsitul anului va fi atins", a declarat primul-ministru, vineri, la Ministerul pentru Societatea Informationala, la semnarea mai multor contracte de finantare prin fonduri structurale in domeniul TIC, in valoare de peste 140 de milioane de euro.
Premierul i-a felicitat pe reprezentantii autoritatilor de management pentru efortul de a solutiona circa 5.000 de dosare de finantare intocmite in 2010.
"Vreau sa felicit reprezentantii autoritatilor de management, ministerul pentru faptul ca anul trecut au mostenit 5.000 de dosare din 2010 nedeschise, aruncate intr-un colt - a propos de cum s-a lucrat si de ce nu am avut absorbtie a fondurilor europene. Printr-un efort extraordinar s-a reusit ca toate aceste 5.000 de dosare sa fie evaluate, ca o parte importanta dintre ele merg spre contractare iar 400 de dosare la rambursare. E un efort urias pe care, daca am fi fost mai inteligenti ca tara, n-ar fi fost nevoie sa il facem in aceasta fuga. Puteam sa facem lucrurile intr-un ritm normal, in trei, patru sau cinci... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 15:24
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Premierul Victor Ponta a precizat ca rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 21% si a adaugat ca incepe sa creada ca obiectivul unei rate de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu este unul prea ambitios.
"Astazi, pentru ca ministrul Teodorovici imi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise catre Comisia Europeana, certificate de Autoritatea de audit", a precizat premierul, joi seara, la Digi24.
El a adaugat ca initial nu a crezut ca obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi indeplinit, dar ca acum planul de a atinge un grad de absorbtie de 50%, pana la finele anului, nu i se mai pare atat de ambitios.
"Eu n-am crezut in acea cifra - cred ca eram la o emisiune la dumneavoastra, in care mi-am exprimat pesimismul. Acum, cand am vazut, totusi, ca in cateva luni am triplat, ceea ce n-am reusit in sase ani, incep sa cred ca s-ar putea sa nu fi fost chiar prea ambitios", a adaugat premierul.
El a mai precizat ca cererile pot fi trimise oficial pana la sfarsitul lui decembrie, chiar daca anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.
"Neoficial, anul trecut, pentru prima data Comisia Europeana s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfarsit, si a ramas cu un deficit de 11 miliarde de euro, catre tarile membre, nu catre Romania. Deci, e evident ca, cu cat ne miscam mai repede, cu atat mai bine, insa asta nu inseamna... eventual nu primim banii din 2013, dar ii primim in 2014", a adaugat... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 09:27
Presedintele Traian Basescu este extrem de neserios in problema fondurilor europene, iar cifrele alocarilor UE pentru perioada 2014-2020, cand seful statului nu va mai conduce tara si "probabil se va ocupa de rugaciuni", arata clar ca negocierea a fost proasta pentru Romania, afirma premierul Ponta.
"Presedintele este extrem de neserios. Este clar ca negocierea a fost proasta", a spus Ponta la Antena 3, explicand din nou diferenta dintre fondurile obtinute de Romania si alocarile altor state.
Presedintele Traian Basescu spune ca se roaga la Dumnezeu ca Victor Ponta sa cheltuiasca banii alocati prin bugetul Uniunii Europene, el afirmand despre premier: "Pana una alta ii are de miscat pe astia care sunt inghetati de cand a venit la guvernare".
Intrebat, joi, la Primaria Cluj-Napoca, daca a mai avut vreo discutie cu premierul Victor Ponta pe tema bugetului UE, seful statului a spus ca nu are relevanta daca aceasta discutie a avut loc sau nu.
"Eu ma rog la Dumnezeu ca premierul sa cheltuiasca banii pe care eu i-am adus ca, daca reuseste, inseamna ca a facut si el o treaba buna, dar pana una alta ii are de miscat pe astia care sunt inghetati de cand a venit la guvernare", a spus Traian Basescu.
Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020, adoptat de Consiliu, este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. "In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere de 18% este un lucru foarte bun si... mai mult
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 12:40
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania ar trebui sa primeasca, in continuare, fonduri europene si a criticat declaratiile facute de unii dintre ministrii care au spus ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, de sub 10%.
"Rog ministrii sa dea informatiile corecte. In fiecare an, gradul de absorbtie in agricultura este de aproape 100%. La proiectul privind politica de dezvoltare rurala este de 50%, la politica de coeziune, din cele 19 miliarde, pana in acest moment au intrat patru miliarde", a spus Ponta, intr-o interventie Digi24, din cadrul sedintei de Guvern de marti.
Ponta a recunoscut ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, dar ca se ridica la 20% si ca ar trebui ca statul roman sa primeasca fonduri europene in perioada 2014-2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:36
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca este necesara o reorganizare a modului de utilizare a fondurilor europene din 2014, in special pentru fondurile structurale si de coeziune.
"Trebuie sa invatam din experienta nefericita a primului exercitiu financiar si, din 2014, sa pornim cu totul si cu totul diferit la nivel central si regional, in ceea ce priveste modul de absorbtie a fondurilor europene", a declarat premierul.
Victor Ponta se asteapta ca Romania sa primeasca o alocare mai mare de la bugetul UE pentru perioada 2014-2020, insa valoarea exacta urmeaza sa fie negociata. Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, va publica in cursul zilei o pozitie oficiala a Romaniei, cu privire la mecanismul multianual. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 12:33
Fondurile europene reprezinta problema numarul unu a Romaniei, a declarat premierul Ponta, in contextul in care Romania ar putea fi somata sa returneze o parte din sumele primite.
"Sunt absolut convins ca Romania a ratat o sansa de a folosi bani europeni", a spus Ponta.
Conform sefului guvernului, auditurile au relevat grave deficiente in modul in care Romania a administrat fondurile europene. "S-ar putea sa ne trezim ca trebuie sa dam inapoi bani", a spus premierul.
Victor Ponta a adaugat ca s-au facut toate eforturile si s-au luat toate masurile pentru programele de la finalul anului trecut. Conform acestuia, s-a intrat pe proceduri legale, dar nu s-a putut salva decat ceea ce s-a facut din noiembrie.
Florin Georgescu: Estimam un curs valutar mediu de 4,45 lei/euro, la finalul anului
Consiliul Fiscal: Absorbtia de fonduri europene, esentiala
Pe langa problemele legale, Romania are grave probleme si cu absorbtia fondurilor europene. Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat pentru Business24, ca a fost surprins de gradul mic de absorbtie.
"Noi am fost destul de sceptici. In opinia noastra, cand s-a facut bugetul anul trecut, am spus ca tinta de absorbtie de aproape 6 miliarde de euro in 2012 este foarte optimista, data fiind experienta pana la momentul respectiv. Nu credeam ca o sa fie chiar atat de slaba absorbtia de fonduri".
Conform lui Ionut Dumitru, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este de 18%. La nivelul... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:16
Statul nu va mai aloca bani de la buget pentru proiectele care pot fi finantate cu fonduri europene, iar legea achizitiilor publice va fi schimbata rapid, a anuntat Victor Ponta, precizand ca astfel "se pot opri doua fenomene: baietii destepti din energie si fraudele uriase din zona asfaltarilor".
"La asfaltangii, lucrurile sunt foarte simple. Nu mai finantam din bugetul public nimic din ce se poate finanta din fonduri europene. Adica daca poti sa iei fonduri europene - acolo unde sigur ca nu poti sa pui pretul de sapte ori si sa dai firmei tale prietene - , eu nu iti finantez din bani publici. (...)
"Cand stii ca poti sa iei bani de la UE conform regulilor UE, astfel de< afaceri > sunt mai greu de facut", a explicat Victor Ponta, marti seara, la Antena 3.
In context, el a precizat ca va fi schimbata rapid si legea achizitiilor publice, pentru a respecta numai criteriile europene.
In opinia premierului, "astfel se pot opri doua fenomene: baietii destepti din energie si fraudele uriase din zona asfaltarilor".
In context, Ponta a recunoscut ca in privinta contractelor preferentiale din energie si Guvernul Ungureanu incepuse o anumita procedura juridica de oprire a acestora. mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 09:43