Perspectivele ca Romania sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) sunt in scadere, iar tara risca sa dea inapoi din fata angajamentelor de a mentine deficitul bugetar la un nivel scazut si de a implementa reforme structurale.
Acuzat de coruptie si in perspectiva alegerilor din 2016, premierul Victor Ponta ar putea sa nu aiba puterea sa tina sub control cheltuielile sau sa aplice masuri precum reorganizarea companiilor de stat cu pierderi, in cadrul unui nou acord cu Fondul, comenteaza Reuters.
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI
FMI nu a fost de acord cu deciziile Guvernului de reducere a taxelor si majorare a salariilor pentru unii angajati publici cu 25%, subliniind in aceasta saptamana ca Romania ar trebui sa protejeze progresele economice recente.
In consecinta, Romania ar putea sa nu mai aiba un acord cu FMI pentru prima oara din 2009, cand FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au salvat-o de criza ...citeste mai departe despre "Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 15:21
Romania trebuie sa solicite Fondului Monetar International (FMI) negocierea unui nou acord, in cazul in care doreste acest lucru, si apoi se va analiza tipul de acord care se poate incheia, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, la un eveniment pe teme financiar-bancare.
"Trebuie sa primim o solicitare, si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile", a explicat Tolosa, precizand ca o astfel de solicitare nu a fost inca primita de institutia financiara internationala.
Ponta: Nu mai avem datorii la FMI. Eventual, facem un acord preventiv
Referitor la misiunea tehnica a FMI la Bucuresti din octombrie, reprezentantul institutiei a spus ca nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016.
Tolosa a confirmat si declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca Guvernul Romaniei si-a achitat integral datoria catre FMI. "Romania are doua categorii de datorii catre FMI. O parte trebuie... citeste mai departe despre "FMI, reactie la anuntul lui Ponta privind un nou acord. Ce spune Fondul despre plata datoriei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 13:06
Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene au sosit marti dimineata la Palatul Victoria pentru primele discutii cu premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.
Misiunea comuna de experti ai FMI si CE se va afla la Bucuresti pana pe 10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015.
Tariceanu discuta cu Ponta la guvern, inainte de intalnirea cu delegatia FMI
Intr-un comunicat de la sfarsitul lunii noiembrie, ministerul Finantelor Publice preciza ca misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, si nu reprezinta o misiune de evaluare a ...citeste mai departe despre "Victor Ponta, fata in fata cu delegatia FMI la Palatul Victoria - cine participa la discutii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 11:55
Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.
El a precizat ca masura va fi introdusa printr-un proiect de lege pe care Guvernul il va trimite saptamana viitoare Parlamentului si reprezinta o decizie "rezonabila si sustenabila" pe care Guvernul si-o asuma.
"Consideram ca reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru. Putem in mod rezonabil si sustenabil sa transmitem catre Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, deoarece in acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului si avand incasari suplimentare si cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.
El a sustinut ca cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili in buget.
"Acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ramane functional, nu se intrerupe, reziliaza sau denunta (...) Principalii beneficiari vor fi angajatii, pentru ca angajatorii - si asta vom urmari in mod clar - vor scoate la suprafata acele contracte de munca din zona gri, in care pe cartea de munca sunt mai... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 08:40
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu i-a spus ca nu va semna scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International. El a mai explicat, ca in aceasta situatie, acordul va fi suspendat, din punct de vedere birocratic, doarece semnatura presedintelui este obligatorie. Totusi, Guvernul va respecta toate obligatiile pe care si le-a asumat in fata misiunii creditorilor internationali.
"(Traian Basescu - n.r) mi-a spus ca nu vrea sa semneze scrisoarea de intentie. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon", afirmat Ponta la Romania TV.
Intrebat de ce seful statului nu doreste sa semneze documentul respectiv, premierul a raspuns: "Nu mi-a dat detalii".
Victor Ponta a explicat insa ca, desi acordul nu este semnat de Traian Basescu, Romania isi va indeplini in continuare angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale.
"Operational nu avem acord in vigoare, insa in realitate, atat timp cat noi am discutat foarte clar si s-a terminat vizita, noi ne tinem de absolut toate obligatiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, legate de arierate, legate de absolut tot ceea ce am discutat. Deci, noi aplicam acordul, chiar daca el, birocratic vorbind, este intr-o situatie oarecum de suspendare pentru ca presedintele - adica nu se poate intra in boardul FMI fara semnatura presedintelui", a explicat Ponta.
El a adaugat ca Romania se poate imprumuta in continuare ieftin deoarece datele economice pe anul... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 08:45
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca Romania si-a indeplinit toate criteriile de performanta stabilite cu FMI si mizeaza pe crestere economica in 2014.
"Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite, cel referitor la reducerea deficitului bugetar nu a fost constatat, din cauza intarzierii scrisorii de intentie, insa, in mod sigur, in luna martie sper sa avem scrisoarea de intentie in boardul FMI, sa se constate ca ne-am indeplinit si toate tintele care tin de deficitul bugetar", a afirmat premierul Ponta la Palatul Victoria, la finalul unei reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de parteneriat 2014-2020.
Totodata, seful Guvernului a anuntat ca "delegatia FMI si a Comisiei Europene au constatat faptul ca estimarea pentru 2013 a cresterii economice este de 2,8%", mai mult cu peste un punct procentual fata de tinta initiala.
"Aceasta stabilitate economica a dus la posibilitatea ca sa se constate de catre Banca Nationala o reducere a inflatiei in luna decembrie la 1,5% si fundamente macroeconomice pentru ca Romania sa reziste, asa cum a facut-o pana in prezent, la turbulentele de pe pietele financiare. S-a reliefat faptul extrem de important ca dobanda la datoria publica a scazut la cel mai mic nivel istoric si este mai mica decat media pe Europa. Romania a reusit pentru prima data in istorie sa emita bonduri la 30 de ani, ceea ce inseamna ca cei care ne-au imprumutat cu bani au incredere ca Romania in urmatorii 30 de ani va... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:45
Romania trebuie sa plateasca, luni, 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar International (FMI) din imprumutul stand-by contractat in 2009, suma provenind din rambursari de rate de capital, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze, in acest an, plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro catre FMI, UE si BIRD. De la inceputul anului, din suma totala datorata au fost achitate 756,2 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015, cand autoritatile trebuie sa ramburseze 1,826 miliarde de euro.
In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).
Cea de-a 8-a transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv,... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:15
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.
Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.
Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.
Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30