Premierul Victor Ponta a declarat vineri, in timpul vizitei pe care a facut-o pe santierul Autostrazii Transilvania, ca pana in 2018, cand Romania sarbatoreste o suta de ani de la Marea Unire, cele trei regiuni istorice vor fi legate intre ele si din punct de vedere al infrastructurii, asa cum ar fi trebuit sa se intample de multa vreme.
Premierul a dat informatii atat despre stadiul lucrarilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit si despre celelalte proiectele majore de infrastructura din Romania, atat incepute, cat si cele care ar trebui facute in viitor.
"Suntem in faza avansata si cu proiectul finantat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Campia Turzii la Ogra si mai departe spre Targu Mures. Ardealul va avea cea mai importanta retea de autostrazi si sigur ca toate au valoare daca reusim sa facem si Comarnic - Brasov si mai departe Sibiu-Pitesti si Targu Mures - Iasi, pentru ca la 100 de ani, ii spuneam prea Sfintiei Sale (n. red. - mitropolitul Clujului, Andrei ...citeste mai departe despre "Ponta, pe santierul Autostrazii Transilvania: La 100 de ani de la Unire sa ne unim si cu infrastructura" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 20:45
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca primarii i-au semnalat ca se pierd bani pentru ca nu mai pot fi angajate persoane pentru intocmirea si gestionarea proiectelor cu finantare de la UE, seful Guvernului precizand ca va discuta cu ministrul Daniel Chitoiu pentru gasirea unei solutii.
"Am desfiintat posturile neocupate, ceea ce ne-a permis sa revenim la regula de 1 la 1. Primarii s-au bucurat. Exista o problema pe care ne-au semnalat-o mai multi primari, si care cred ca e absolut corecta: anumite activitati pentru care primaria are bani in buget si are nevoie sa angajeze persoane, in special la proiecte cu finantare internationala, unde, de fapt, ne zgarcim cu salariile a trei oameni si pierdem toti banii pe proiect.
E un lucru cu care sunt de acord. O sa-l discut cu ministrul de Finante si cred ca putem gasit solutia ca pentru aceste proiecte unde e adevarat, angajam cinci oameni, dar castigam bani de zece ori mai mult, ar trebui sa avem o exceptie de la regula generala", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta anunta, in 19 iunie, ca toate posturile neocupate vor fi desfiintate si va fi introdusa regula de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, in primul rand in sanatate si educatie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la sapte posturi vacantate.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:03
Premierul Ponta a cerut gasirea unei solutii in instanta pentru reluarea licitatiei autostrazii Comarnic-Brasov, aratand ca aceasta a fost iar suspendata "pentru Sfantul Asteapta" de catre Consiliul de Solutionare a Contestatiilor, dar ca nu mai accepta "abuzurile si smecheriile" sefului institutiei.
Solicitarea pentru identificarea unei solutii juridice a fost adresata ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in sedinta de vineri a Guvernului. Solutia ar urma sa fie gasita cu sprijinul Ministerului Justitiei si a Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice.
"Eu unul nu mai sunt dispus sa inghit abuzurile si smecheriile de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Dumneavostra v-ati agitat, ati scos la concesiune Comarnic-Brasov - ca pana il facem, cu sens unic, dublu, triplu, daca nu facem autostrada, tot o sa ne blocam pe Comarnic-Brasov -, CNSC a muncit tare pe 21 decembrie si a suspendat procedura. Pentru cand ? Pentru Sfantul Asteapta!", a spus Ponta.
El adaugat ca si licitatia pentru dosarul electronic de sanatate a fost suspendata in 7 septembrie de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si ca ar mai putea prezenta o mie de alte exemple in acest sens.
"Eu stiu cine si de ce l-a pus acolo pe domnul presedinte (al CNSC-n.r.), nu ma interseaza apartenenta lui politica, ma intereseaza ca n-o sa stau sa nu fac Comarnic-Brasov ca nu vrea domnul presedinte! Va rog sa gasiti... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 14:58
Propunerea presedintelui Consiliului European, de a reduce sumele de bani alocate Romaniei in urmatorul exercitiu bugetar, este inacceptabila, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa.
Premierul a subliniat ca Romania, atat prin Guvern, cat si prin presedintele Traian Basescu, se opune acestei masuri si ca va se va folosi chiar de dreptul de veto pentru a impiedica reducerea fondurilor europene.
"L-am informat pe presedintele Romaniei asupra rezultatului negocierilor purtate pana acum, referitor la exercitiul multianual 2014-2020. Am reliefat cele doua obiective fundamentale ale Romaniei.
In Politica Agricola Comuna trebuie sa ajungem nu la nivelul tarilor cu cea mai mare subventie, dar cel putin la media europeana.
In Politica de Coeziune: alocarea unei sume corespunzatoare. Alocarea din proiectele de coeziune a unei sume mult superioare exercitiului bugetar 2007-13 care sa corespunda criteriilor folosite de UE pentru noile state membre", a declarat Victor Ponta.
Premierul a adaugat ca nu exista neintelegeri intre Guvern si Presedintie, in legatura cu acest subiect.
"Aceste informatii le-am impartasit presedintelui. Nu exista disensiuni in ceea ce priveste pozitia Guvernului si cea a presedintelui. M-a informat ca vrea sa reprezinte Romania la Consiliul European. Propunerea presedintelui Van Rompuy este inaceptabila", a adaugat Ponta.
El a aratat ca, in discutia de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 18:09
Romania poate obtine in acest an decontarile asteptate din partea Comisiei Europene pentru Mediu si Programul Operational Regional, dar trebuie sa astepte un acord intre Parlament si Comisia Europeana pe Fondul Social pentru a solicita bani pentru POSDRU, a declarat premierul Victor Ponta.
El a prezentat ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, concluziile reuniunii organizate marti, la Bruxelles, si la care au participat prim-ministrii din statele membre ale grupului "Prietenii Coeziunii".
"Sunt si vesti bune, si mai putin bune. Vestile bune sunt ca la Mediu si la Programul Operational Regional putem obtine in cadrul acestui an decontarile pe care le asteptam, vestea proasta este ca noi ne-am facut lectiile si repornim POSDRU, insa intre Parlament si Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European si suntem in situatia in care putem cere bani, dar pana nu se ajunge la un acord intre Parlament si Comisie inca vor fi dificultati", a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.
El a adaugat ca Romania are aliati importanti in sustinerea pozitiei sale privind bugetul comunitar pentru 2014-2020, respectiv acordarea unor alocari superioare cu obligatia unor modificari care sa fie operate anul viitor pentru imbunatatirea sistemului administrativ si a capacitatii administrative de absorbtie a fondurilor UE.
Premierul a precizat totodata ca intentia este ca, prin fondurile alocate politicii agricole comune, fermierii romani sa... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:45
Premierul Victor Ponta a declarat ca Ministerul de Finante va aproba toate corectiile financiare care se vor aplica pe Programul Operational Sectorial Mediu.
"Am profitat de ocazia de a o intalni pe doamna ministru (Rovana Plumb, ministrul Mediului n.r.) pentru a-i spune ca am vorbit si la Ministerul Finantelor si, zilele acestea, orice corectie pentru POS Mediu va fi aprobata. Ma bucur ca POS Mediu nu a intrat in presuspendare. Maine ma voi afla la Bruxelles pentru bugetul alocat Romaniei in urmatoarea perioada 2013-2020", a declarat Victor Ponta, care a participat la lansarea proiectului de imbunatatire a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje PET si a dozelor de aluminiu de la populatie.
Premierul si-a exprimat sustinerea pentru parteneriatele public-private.
"Incurajez conducerea Ministerului Mediului sa aiba o relatie deschisa cu organizatiile neguvernamentale, cu mediul de afaceri. Voi fi un suporter activ a parteneriatelor intre institutiile domeniului statului si institutiile private. In ceasul al 12 trebuie sa luam masuri eficiente, nu doar masuri pe hartie", a adaugat Ponta.
In plus, premierul a adaugat ca achizitia unor aparate de colectare a deseurilor de catre institutiile statului ar putea fi subventionata de la bugetul de stat.
"Utilizarea a acestor aparate de colectare a deseurilor sa fie subventionate din bugetul de stat. Vreau sa vad statiunile pline de asemenea proceduri si tehnologie", a subliniat Ponta. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 10:53
Romania risca sa piarda alte sapte miliarde de euro din fondurile europene si sa rateze si tinta de deficit pentru ca Guvernul trebuie sa plateasca corectiile din bugetul de stat.
"Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica in 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pana nu aplicam corectiile. Suntem intr-un cerc vicios, intre modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si in sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului", a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.
Dilema lui Ponta: Ori deblocam fondurile europene, ori ne incadram in tinta de deficit
In afara de POSDRU, unde Comisia Europeana a aplicat o sanctiune de 25% din valoarea proiectelor depuse in perioada 2007-2012, Romania risca noi sanctiuni financiare pentru alte doua programe Programe Operationale Sectoriale - Transport si Competitivitate.
Comisia Europeana ar putea declansa procedura de presuspendare, o informare oficiala in acest sens va fi facuta de comisarul pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, in perioada urmatoare, au declarat surse diplomatice, citate de Gandul.info.
Fonduri europene: Romania risca sa piarda alte 7 miliarde de euro
Procedura de presuspendare presupune primirea unei scrisori, de la Comisia Europeana, in care sunt subliniate neregulile gasite. Romania are, din acel... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 13:54
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, potrivit datelor prezentate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor, ci lipsa noastra de capacitate de absorbtie a acestor fonduri. O spun fara niciun fel de bucurie suntem pe ultimul loc, asta a fost situatia pe care mi-a prezentat-o si astazi presedintele Barroso si intrebarea este: 'vrem fonduri, dar putem sa le cheltuim, sa le absorbim?' Ori asta tine de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei si asta incercam sa implementam pentru 1 ianuarie 2014", a afirmat Ponta, la conferinta de presa organizata cu ocazia reuniunii Grupului "Prietenii Coeziunii", pe tema Cadrului Financiar Multianual UE 2014 - 2020.
El a subliniat ca Romania va primi, potrivit propunerilor, o suma mai mare pentru Politica Agricola Comuna in noua proiectie bugetara a UE.
"Din primele propuneri si primele discutii in cadrul Comisiei Europene, evident nu sunt finale aceste date si nu sunt finalizate decat prin decizia Consiliului European, Romania va primi pe Politica Agricola Comuna o suma mai mare la plati directe, iar in zona fondurilor de coeziune exact aceasta este batalia pe care cele 15 state o dau in perioada urmatoare si batalia pentru care s-au adunat aici la Bucuresti de a pastra actualul nivel de finantare a proiectelor de coeziune",... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 17:10