Romania duce cateva razboaie in acelasi timp, nu conventionale precum in Ucraina, ci unul in energie - deoarece Federatia Rusa poate santaja Europa cu gaz si energie - si un altul cu niste oameni necunoscuti, care ataca in fiecare secunda sistemele de date si tehnologice, afirma premierul Victor Ponta.
Seful Executivului a facut aceste declaratii, luni, la "Summit-ul Regional pentru Securitate Cibernetica & Misiunea Economica a SUA", care are loc la Palatul Parlamentului.
Ponta: Securitatea cibernetica priveste viata de zi cu zi a fiecarui cetatean - Ce trebuie sa facem
"In aceasta regiune complicata, in care Romania reprezinta un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem cateva razboaie pe care le ducem in acelasi timp. Din fericire, nu razboaie conventionale, asa cum se intampla in estul Ucrainei si in alte zone, dar razboaie la fel de dificile", a sustinut Ponta.
In primul rand, el sustine ca e vorba de un razboi pe energie. Seful Guvernului a ...citeste mai departe despre "Ponta: Romania duce cateva razboaie in acelasi timp. Dar nu sunt conventionale, ca in Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 12:33
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:
- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."
- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."
- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."
- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."
- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
Guvernul condus de Victor Ponta a decis sa amane cu un an schimbarea nivelului redeventelor, astfel ca noul sistem ar intra in vigoare abia la inceputul lui 2016.
Redeventele sunt sumele de bani platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului. Faptul ca nu au fost majorate asa cum a promis in nenumarate randuri Guvernul inseamna inca un an in care bugetul nu va beneficia de sume mai mari obtinute de la firmele din industria gazelor si petrolului, inclusiv gigantul Petrom.
Decizia arata ca premierul si ministrii sai s-au razgandit pe aceasta tema, in conditiile in care timp de doi ani au promis ca discutiile vor fi finalizate pana in decembrie 2014.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual.
El a mai spus ca o noua formula va fi realizata in viitorul apropiat.
Guvernul renunta ...citeste mai departe despre "Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 07:31
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la sediul Transgaz Medias, ca Guvernul nu trebuie sa ramana cu pachetul majoritar de 58% din actiunile companiei, putand sa isi reduca participarea, astfel incat sa fie atrasi noi investitori privati care sa permita companiei sa se dezvolte.
Victor Ponta a participat, vineri, la Transgaz Medias, judetul Sibiu, la evenimentele desfasurate cu ocazia implinirii a o suta de ani de transport al gazelor pe teritoriul Romaniei, transmite corespondentul Mediafax.
"Ca actionar majoritar, nu pot decat sa va spun sa continuati sa fiti o societate care sa functioneze dupa cele mai inalte standarde de competitivitate, de performanta, sa investiti, sa va dezvoltati, sa intelegeti ca Europa inseamna oportunitati, dar inseamna si foarte mare competitie. Va spun ca ne vom comporta ca orice actionar privat si anume: asteptam performanta, asteptam profituri daca se poate, nu ne lacomim, nu vrem imediat profiturile sa le incasam, atata timp cat dumneavoastra reinvestiti si in felul asta consolidati compania, si nu veti avea niciodata, cum nici nu ati avut pana acum, va garantam, niciun fel de influenta politica si faceti tot ce puteti sa scoateti de tot politica din conducerea companiei, e valabil si pentru vecinii de la Romgaz, si incepeti sa scoateti politica", a spus premierul.
El a afirmat ca ar fi de acord cu micsorarea pachetului de actiuni pe care il detine Guvernul la Transgaz in vederea atragerii de investitori care sa permita... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 16:09
Guvernul intentioneaza sa sustina marea industrie prin masuri legislative care ar putea duce la scaderea preturilor energiei si gazelor, a declarat sambata, la Galati, premierul Victor Ponta.
"Pretul energiei a scazut deja, dar trebuie si poate sa scada in continuare, in special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu pana la 85% a certificatelor verzi si reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem sa reducem in continuare pretul energiei electrice. In privinta pretului la gaz avem o strategie comuna prin care relatia intre cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz, sigur si importurile, sa pastreze preturile la gaze in asa fel incat marii producatori sa ramana intr-o marja de competitivitate", a spus Victor Ponta, dupa o vizita de lucru la combinatul ArcelorMittal.
In context, premierul a precizat ca trebuie colaborat cu forurile europene astfel incat liberalizarea pretului la gaze sa se faca in cadrul unei piete care functioneaza, ,,altfel se risca aparitia unui monopol si disparitia contextului in care poate functiona o piata libera'.
Victor Ponta a facut precizari si in legatura cu anunturile repetate ale administratiei ArcelorMittal potrivit careia lipsa de sustenabilitate ar putea duce la relocarea operatiunilor din Romania si chiar la inchiderea combinatului.
"Nu au spus ca inchid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cat timp sunt competitivi si au o perspectiva pe termen mediu si... mai mult
Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:05
Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.
"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.
Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.
Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.
Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.
Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia actuala de a exporta gazul romanesc si de a importa gaz rusesc reprezinta "o catastrofa pentru Romania", nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie.
"Ideea e ca exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca sa lasam, sa exportam. Pe de alta parte, am si o raspundere politica si Chitoiu (ministrul Economiei - n.r.) are sprijinul meu. O sa gasim o solutie.
Altfel, insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti, alea ieftine, si sa importam de-alea scumpe. Insa, sigur, tine si de o strategie pe termen lung", a afirmat premierul la finalul reuniunii conducerii USL, scrie Agerpres.
El s-a referit in context la ceea ce a numit in mod ironic "egalitatea" tarilor in ceea ce priveste pretul de achizitie la gaze:
"Noi importam cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importa cu 180, tot de la Gazprom. Vedeti cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern, aud ca sunt vandut Moscovei". mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:59
Traian Basescu a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii energiei si gazelor, precum si a proiectului de organizare a agentiei de reglementare din domeniu (ANRE), masura considerata drept act de sabotaj fata de interesele Romaniei, care nu-si poate indeplini astfel angajamentele fata de FMI, potrivit premierului Ponta.
"Am aflat, in timpul acestei intalniri (nr. intalnirea cu Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri), ca presedintele a retrimis legea gazelor. Este un acord stipulat cu FMI, inseamna ca nu ne respectam obligatiile", a declarat Ponta.
15.05 - Ponta si-a retractat declaratia facuta precizand ca nu era vorba de legea energiei, ci despre o ordonanta de urgenta care modifica legea energiei si legea gazelor, dar vizeaza si organizarea ANRE.
Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare asupra unei legi de aprobare a unei OUG care modifica legea energiei si legea gazelor, dar vizeaza si organizarea ANRE, intrucat se mentin modificari similare in mai multe acte normative. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 13:32
Guvernul Ponta a venit, luni, in Parlament, pentru a cere votul de investitura. Procedurile au decurs fara probleme, noul Executiv obtinand 284 de voturi, din cele 231 cat avea nevoie. In aceasta seara, la Cotroceni, cel de-al 8-lea guvern din ultimii patru ani va depune juramantul.
Toti ministrii desemnati au primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar Business24 a selectat principalele declaratii si argumente ale viitorilor ministri.
Victor Ponta a spus ca noul Guvern al Romaniei isi propune o schimbare radicala in modul de guvernare, de atitudine, de prioritati si de oameni.
"Poate exista dialog cu Guvernul Romaniei, o abordare normala a relatiei cu opozitia si societatea civila, putem sa avem mai multa deschidere si suntem mult mai disponibili sa ascultam vocea opiniei publice si a mass-media", a declarat Victor Ponta.
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.
"E un capital care sta acolo la Bruxelles si ne asteapta", a spus el.
Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.
Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:15