Liderul Pro Romania, fostul premier Victor Ponta, considera ca proiectul bugetului de stat pe 2019, a carui dezbatere in Parlament incepe luni, este un "fake" si reia criticile privind fondurile alocale partidelor parlamentare, anuntand ca va solicita printr-un amendament suspendarea acordarii lor.
"Bugetul este un fake, nu este un buget realist, serios, iar modul in care se incearca trecea lui prin Parliament arata nu se vrea o analiza reala", a declarat Ponta intr-o conferinta de presa, facand un apael la Guvern sa ia proiectul inapoi pentru a incerca "sa-l imbunatateasca pe ici e colo, prin partile esentiale".
Ponta sustine ca a identificat opt puncte "care fac acest proiect sa nu fie serios".
Presedintele Pro Romania a dat ca exemplu cresterea economica prognozata, pe care analistii au prognozat-o la cel mult 3,8% si nu 5,5%, care este proiectia pe care s-a construit acest buget.
Un alt punct asupra caruia Pro Romania atarage atentia este anularea ramburarii TVA pe 2018, intrucit banii pentru acest lucru nu ar fi prevazuti in buget. Ponta a atras atentia si asupra deficitului bugetar prevazut in budget, sustinand ca aceasta suma insemna "cresteri pentru finantarea acestui deficit, pe care Guvernul nu le-a prevazut".
Victor Ponta sussine de asemenea ca, in ceea ce priveslte cheltuielile pentru aparare asumate de tara noastra si care reprezinta doua procenjte din PIB, daca se doreste pastrarea acestui angajament trebuie recuperat, pentru ca in 2018 nu a... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 14:45
Guvernul condus de Victor Ponta a decis sa amane cu un an schimbarea nivelului redeventelor, astfel ca noul sistem ar intra in vigoare abia la inceputul lui 2016.
Redeventele sunt sumele de bani platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului. Faptul ca nu au fost majorate asa cum a promis in nenumarate randuri Guvernul inseamna inca un an in care bugetul nu va beneficia de sume mai mari obtinute de la firmele din industria gazelor si petrolului, inclusiv gigantul Petrom.
Decizia arata ca premierul si ministrii sai s-au razgandit pe aceasta tema, in conditiile in care timp de doi ani au promis ca discutiile vor fi finalizate pana in decembrie 2014.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual.
El a mai spus ca o noua formula va fi realizata in viitorul apropiat.
Guvernul renunta ...citeste mai departe despre "Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 07:31
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca rectificarea bugetara preconizata pentru aceasta saptamana vine intr-un moment favorabil, in care exista incasari suplimentare la buget.
"Aceasta rectificare vine si intr-un moment referitor la colectari, un moment pe care nu pot decat sa il salut si sa ma bucure. In luna iunie, nu fata de iunie 2013, ci fata de planul de incasari - un plan care intotdeauna este extrem de optimist-incasarile au fost 99,7 la suta insa in luna iulie deja de ieri pe 28, ora 17, se realizase peste 100 %, deci probabil, cu ceea ce se incaseaza azi, maine si poimaine, pana pe 31 vom avea o luna iulie cu incasari suplimentare fata de planul bugetar aprobat. Nu imi doresc decat ca acest trend sa se pastreze si cred ca atat masurile legislative - in primul rand noua lege a insolventei - cat si actiunile Directiei antifrauda ale DNA, ale DIICOT, ale unitatilor de Parchet (...) se pare ca in sfarsit produc efectele pe care ni le doream cu totii", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Prim ministrul a adaugat ca deficitul bugetar va ramane cel stabilit, ca de altfel toti parametri conveniti cu FMI, CE si BM.
"Deficitul bugetar ramane si in urma acestei rectificari cel de 2,2% din PIB si pastram asigurate in buget absolut toate sumele prevazute ca fiind cofinantare pentru programele finantate din fonduri europene. Nu ne-am atins de niciunul din buffere, din rezervele constituite la momentul adoptarii bugetului, rezerve... mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:16
Presedintele Traian Basescu este extrem de neserios in problema fondurilor europene, iar cifrele alocarilor UE pentru perioada 2014-2020, cand seful statului nu va mai conduce tara si "probabil se va ocupa de rugaciuni", arata clar ca negocierea a fost proasta pentru Romania, afirma premierul Ponta.
"Presedintele este extrem de neserios. Este clar ca negocierea a fost proasta", a spus Ponta la Antena 3, explicand din nou diferenta dintre fondurile obtinute de Romania si alocarile altor state.
Presedintele Traian Basescu spune ca se roaga la Dumnezeu ca Victor Ponta sa cheltuiasca banii alocati prin bugetul Uniunii Europene, el afirmand despre premier: "Pana una alta ii are de miscat pe astia care sunt inghetati de cand a venit la guvernare".
Intrebat, joi, la Primaria Cluj-Napoca, daca a mai avut vreo discutie cu premierul Victor Ponta pe tema bugetului UE, seful statului a spus ca nu are relevanta daca aceasta discutie a avut loc sau nu.
"Eu ma rog la Dumnezeu ca premierul sa cheltuiasca banii pe care eu i-am adus ca, daca reuseste, inseamna ca a facut si el o treaba buna, dar pana una alta ii are de miscat pe astia care sunt inghetati de cand a venit la guvernare", a spus Traian Basescu.
Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020, adoptat de Consiliu, este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. "In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere de 18% este un lucru foarte bun si... mai mult
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 12:40
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste reducerea deficitului, dar precizeaza ca statul roman va avea de platit dobanzi la credite ce depasesc 2,5 miliarde de euro, doar in 2013.
De asemenea, Ponta a mentionat, in sedinta de guvern de joi, in care a prezentat bugetul, ca fiecare roman, indiferent de varsta, este dator cu 2500 de euro, intrucat datoria publica se ridica la 51 de miliarde de euro. In acelasi timp, Ponta a facut referire si la datoriile istorice pe care le are statul roman, mentionand insa, ca anul trecut Romania nu a imprumutat nici macar un euro de la FMI.
Prim-ministrul a mai declarat ca salariile nu vor creste anul acesta, ca vor fi facute reduceri de personal la toate ministerele si ca Executivul doreste sa inceapa impozitarea directa dupa modelul francez.
Proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012. Totodata, bugetul va trebui verificat si de oficialii Fondului Monetar International, in timpul misiunii de evaluare ce incepe pe 15 ianuarie.
Business24 v-a prezentat in format LIVE cele mai importante declaratii ale premierului Ponta
Declaratii Daniel Chitoiu
- Romania se afla pe unul din ultimele locuri la colectare: o medie de 32 - 33% din PIB, fata de o medie de 42 - 44% din PIB in UE.
- Dorim sa incepem cu impozitarea directa, mai ales in domeniile greu de controlat... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 18:15
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30
Victor Ponta a declarat vineri seara ca bugetul de stat pe 2013 este construit pe un deficit pe cash de 1,7-1,8%, proiectul de lege urmand sa fie aprobat de noul guvern in data de 22 decembrie, urmand ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze bugetul pana la 1 februarie 2013.
In ceea ce priveste proiectul de buget, seful Executivului spune ca proiectul este in lucru, iar "printre parametrii esentiali se afla o scadere a deficitului bugetar de la 2,2% pe cash la 1,7 - 1,8%", fapt ce presupune scaderi de cheltuieli sau venituri suplimentare.
"Calendarul pe care il vad eu posibil este ca pe 20 sa fie prima zi a noului Parlament, (...) iar eu sunt pregatit ca a doua zi sa vin in Parlament cu lista guvernului si programul de guvernare.
Pe 22 evident avem prima sedinta de guvern in care trebuie sa aprobam proiectul legii bugetului de stat pe 2013", a explicat Victor Ponta. El a adaugat ca "la modul realist", nu crede ca trebuie sa chemam Parlamentul pe 26-27 decembrie sa voteze bugetul. "In jur de 15 ianuarie, noul Parlament vine in sesiune extraordinara astfel incat bugetul sa fie votat pana la 1 februarie", a mai spus Ponta. mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32
"Riscul sa fim dezbinati este major, daca nu plecam pe ideea ca acolo trebuie sa gasim un compromis", a declarat Traian Basescu, pe tema strategiei de negociere a Romaniei pentru bugetul UE.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor.
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Presedintelui Comisiei Europene Herman Van Rompuy a facut o propunere de a reduce bugetul cu 75 de miliarde de euro. Romania ar pierde opt miliarde de euro din fondurile europene. Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca dreptul de veto nu se poate folosi in acest caz, ci doar in situatia in care nu se respecta Tratatul. Potrivit presedintelui, astfel de negocieri se fac in spatele usilor inchise si ca el a evitat sa prezinte public pozitia Romaniei inaintea unor negocieri cu o miza atat de mare.
Business24 v-a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
- Se impun unele clarificari si este obligatia mea sa le fac. Discutam de o situatie de negociere extrem de complexa, care nu poate fi lasata pentru momentul prezentei la Bruxelles. Ma aflu intr-un proces de corelare cu alte state. Spre exemplu, pentru Politica Agricola Comuna (PAC), in dezbaterea publica, se discuta despre... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31
Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Iasi, ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, pana la sfarsitul anului, fondurile necesare in acest sens urmand sa fie realocate din alte parti.
"Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, dar realocandu-i din alte parti", a afirmat, duminica, la Iasi, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
Acesta a reclamat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.
"Guvernul trecut a considerat ca anul 2012 are doar zece luni, insa obligatia mea este sa asigur functionarea tuturor institutiilor statului pana la sfarsitul anului 2012", a declarat Ponta, subliniind ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si alte cheltuieli necesare bunei functionari a institutiilor statului.
Intrebat daca a stiut de la inceput despre aceasta situatie, premierul Victor Ponta a declarat ca a descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut.
"Am descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevazut. Exista doua explicatii pentru aceasta, si anume ori fostul Guvern a alcatuit un buget nerealist, ca sa nu spun fals, ca sa arate institutiilor internationale ca: "iata, am adoptat bugetul si e bine", ori s-au gandit ca nu vor mai fi ei la guvernare si atunci va veni altcineva care va rezolva... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 15:50