Pretul gazelor naturale destinate consumului populatiei ar putea creste in acest an cu 7%, insa nu se stie exact cand va avea loc aceasta scumpire, a mentionat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet.
Majorarea ar putea sa aiba loc la 1 aprilie sau 1 iulie, in functie de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a pretului, a spus seful ANRE, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.
Pentru 2016 si 2017 sunt prognozate majorari de cate 5%, a adaugat Havrilet.
Premierul Victor Ponta nu a vrut sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, deoarece creditorii internationali propuneau continuarea calendarului de liberalizare, respectiv cresterea pretului pentru consumatorii casnici de la 53,3 lei/MWh la 62 lei/MWh. Astfel, noi discutii vor avea loc la inceputul lunii aprilie.
Guvernul a suspendat, in decembrie, pentru sase luni implementarea calendarului de liberalizare a ...citeste mai departe despre "Gazele se vor scumpi cu 7% in acest an. Nu se stie insa de la ce data" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 19:53
Deciziile populiste de mentinere a pretului la gaze la nivel redus au impiedicat implementarea reformelor, necesare pentru acest sector, tocmai de aceea e nevoie de calendarul de liberalizare, marul discordiei dintre Fondul Monetar International (FMI) si Guvernul Romaniei, condus de Victor Ponta, sustine Valentina Ivan, analist in politici energetice.
Cele doua parti nu au semnat scrisoarea de intentie, in aceasta luna, din cauza ca nu s-au pus de acord in ceea ce priveste cresterea pretului la gaze si situatia sectorului huilei din Romania.
Insa Valentina Ivan, de la Candole Partners, atrage atentia, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca tarifele sunt mai mari mai ales ca urmare a cresterii taxelor de transport si ca un calendar de liberalizare e necesar, deoarece ar aduce avantaje tuturor celor implicati.
Cum a afectat populatia cresterea preturilor la utilizati?
Cresterea preturilor la facturile de electricitate si gaze a dus mai multe gospodarii in saracie energetica, ...citeste mai departe despre "Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 07:08
Cresterea pretului la gaze pentru populatie a fost motivul principal pentru care Guvernul roman si delegatia formata din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) nu au semnat scrisoare de intentie. Insa ce urmeaza sa faca autoritatile de la Bucuresti in acest domeniu?
Calendarul de liberalizare a pretului gazelor a fost convenit de Guvern si Comisia Europeana in 2012 si presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
Insa premierul Victor Ponta nu este de acord cu graficul stabilit pentru acest an, acesta fiind marul discordiei intre Guvern si delegatia formata din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari
Luni, la incheierea vizitei creditorilor internationali la Bucuresti, seful Executivului a precizat ca solicitarea acestora "se referea la o crestere de la 1 aprilie ...citeste mai departe despre "Marul discordiei intre Guvern si FMI: Creste sau nu creste pretul gazelor naturale?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 07:36
Romanii vor afla, luni, daca Guvernul va mai continua acordul cu FMI sau il va intrerupe inainte de termen, precum si toate consecintele ce decurg din ambele scenarii.
Reprezentantii Guvernului au purtat vineri si sambata negocieri lungi, dar fara mari progrese, existand destul de multe subiecte pe care cele doua parti nu se inteleg, dupa cum au razbit informatiile in presa.
Luni sunt programate noi intalniri cu reprezentantii FMI, discutii purtandu-se cu reprezentantii comisiilor de Buget-Finante din Parlament, dar si cu premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis.
Iohannis, discutii la Cotroceni cu delegatia FMI, dupa negocierile esuate
Insa pana atunci sa aruncam o privire in trecut pentru a ne putea face o imagine a viitorului - in functie de subiectele fierbinti de la discutiile cu FMI, ce se va intampla daca Romania continua acordul si ce se va intampla daca il intrerupe inainte de termen.
CFR Marfa, domnisoara pe care Rus nu o marita cu ...citeste mai departe despre "A fi sau a nu fi cu FMI - Intalniri decisive cu Ponta si Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 08:20
Premierul Victor Ponta da asigurari ca populatia nu trebuie sa fie ingrijorata pentru ca in aceasta iarna nu va plati un pret mai mare la gaze.
"O spun cat se poate de clar: pretul gazelor naturale pentru populatie nu va creste in aceasta iarna! Va rog sa nu credeti manipularile care spun altceva. Guvernul isi respecta angajamentele!", a postat, vineri, pe Facebook Victor Ponta.
Joi, Victor Ponta a explicat ca va exista un calendar pentru liberalizare, in conditiile in care in mass-media aparusera speculatii cu privire la cresterea pretului la gaze.
"Este o decizie a Parlamentului Romaniei. Sigur, vom continua discutiile cu Comisia Europeana in asa fel incat calendarul de liberalizare sa tina cont si de realitati. Guvernul Romaniei respecta in primul rand legile adoptate de Parlamentul Romaniei si, in al doilea rand, avem o relatie de colaborare cu Comisia Europeana in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, dar sa tina cont si de interesele consumatorilor ...citeste mai departe despre "Ponta, despre pretul gazelor la iarna: Va rog sa nu credeti manipularile!" pe Ziare.com.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Post by Victor Ponta. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:28
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.
"Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european", a spus Ponta.
El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.
"Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat - sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo - si noi nu putem sa facem altceva decat sa... pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem", a spus Ponta.
Guvernul dorea o amanare de sase luni
Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, in luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind insa pastrarea calendarului.
"Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 13:01
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40